Πώς βλάπτουμε τα δόντια μας χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε και τι απαιτεί η σωστή φροντίδα τους; Κάθε πότε πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας; Ποιες τροφές τα καταστρέφουν; Τι προϊόντα περιποίησης χρειαζόμαστε; Η υγεία των δοντιών και των ούλων μας όταν είμαστε νεότεροι είναι ένα θέμα που δεν μας απασχολεί ιδιαιτέρως μιας και συνήθως δεν έχουμε σχετικά προβλήματα. Με την πάροδο του χρόνου όμως, τα δόντια μας μπορεί να υποφέρουν. Ας δούμε πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε… Για γερά δόντια αποφεύγουμε Τη ζάχαρη και το… άγχοςΜπορεί μεγαλώνοντας να μην καταναλώνουμε τόσα γλυκά όσα όταν ήμασταν μικροί, αλλά πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες κρυμμένων σακχάρων. Λιχουδιές όπως το κέικ, τα μπισκότα και οι καραμέλες πρέπει να αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος της διατροφής μας. Τα αναψυκτικά είναι επίσης γεμάτα ζάχαρη. Το ίδιο ισχύει και για τους συμπυκνωμένους χυμούς. Τα φρούτα αναμφίβολα αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα δόντια μας, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους (π.χ. η πορτοκαλάδα) περιέχουν κιτρικό οξύ, που τα διαβρώνει. Γι’ αυτό:
Επιπλέον, αποβάλετε το άγχος. Το στρες, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, αποτελεί μια αιτία στοματικού έλκους και ερεθισμών. Το «τσιμπολόγημα» Κάθε φορά που τρώμε, το περιβάλλον του στόματος γίνεται όξινο -δηλαδή μειώνεται το pH της στοματικής κοιλότητας- και τα οξέα που παράγονται διαβρώνουν την αδαμαντίνη των δοντιών, προκαλώντας τερηδόνα. Συνεπώς, εάν τσιμπολογάμε διαρκώς -και όχι απαραιτήτως γλυκά-, το pH του στόματος δεν προλαβαίνει να επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα, οπότε εκθέτουμε συνεχώς τα δόντια μας στο διαβρωτικό έργο των οξέων. Τον καφέ και το τσιγάροΗ υπερβολική κατανάλωση καφέ κιτρινίζει το σμάλτο των δοντιών, γι’ αυτό καλό είναι να τον καταναλώνουμε με μέτρο (π.χ. 1-2 φλιτζάνια την ημέρα). Το ίδιο συμβαίνει και με τη νικοτίνη. Επιπλέον, το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση περιοδοντίτιδας. Ό,τι κολλάει Όσο πιο κολλώδης είναι η υφή ενός τροφίμου, τόσο μεγαλύτερη είναι η τερηδογόνος δράση του, επειδή επικάθεται στην επιφάνεια των δοντιών και ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που διαβρώνουν την αδαμαντίνη. Αυτό ισχύει τόσο για τα κολλώδη ζαχαρούχα τρόφιμα (π.χ. λουκούμια), όσο και για τα θρεπτικά τρόφιμα με κολλώδη υφή, όπως ο κρόκος του αυγού, η μπανάνα και τα αποξηραμένα φρούτα. Όσον αφορά τη στοματική μας υγιεινή, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε σνακ που δεν επικολλώνται στα δόντια, όπως οι ξηροί καρποί και τα φρέσκα φρούτα (π.χ. μήλα, αχλάδια). Η καλύτερη λύση ασφαλώς είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά την κατανάλωση τροφών με κολλώδη υφή. Επίσης, μπορούμε να μασάμε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή μαστίχα, που ευνοούν την παραγωγή σάλιου, το οποίο αποτελεί ένα φυσικό καθαριστικό του στόματος. Για τη σωστή τους φροντίδα
0 Comments
Leave a Reply. |
Archives
May 2024
|