Εάν αναρωτιέστε τι πραγματικά ισχύει για την ζάχαρη και τον τρόπο που μας επηρεάζει, η νευροεπιστήμη μας δίνει τις απαντήσεις που αναζητάμε… Η ζάχαρη πρόκειται για ένα από τα συστατικά που έχουν λατρευτεί και… μισηθεί εξίσου, καταφέρνοντας με την χαρακτηριστική και εθιστική της γεύση να διεισδύσει και στην σύγχρονη κουλτούρα, εκτός από την διατροφή μας. Εν μέρει θρεπτικό συστατικό με γλυκιά γεύση (είναι πηγή υδατανθράκων, ένα από τα τρία κύρια μακροθρεπτικά συστατικά μαζί με τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά), η ζάχαρη μπήκε στον δυτικό πολιτισμό τον 18ο αιώνα και μέχρι τον 21ο κατέκλυσε την διατροφή παγκοσμίως, αποτελώντας ένα από πιο συχνά πρόσθετα στα τρόφιμα σε εκατοντάδες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ενώ γνωρίζουμε για τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει για την υγεία μας όταν καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες, η νευροεπιστήμη αποκαλύπτει γιατί η ζάχαρη ασκεί τόσο επιρροή στην ζωή μας. Μερικά από τα πιο συναρπαστικά ευρήματα, περιλαμβάνουν: #1 Αγαπάμε την ζάχαρη (μάλλον) λόγω… συνήθειας Σε επιστημονική μελέτη που που δημοσιεύθηκε στο Cell Metabolism, οι ερευνητές ανέφεραν ευρήματα από μια κλινική δοκιμή ενηλίκων κανονικού βάρους στους οποίους ανατέθηκε να καταναλώνουν είτε ένα καθημερινό σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη/με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είτε ένα σνακ με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη/χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά Κατά τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν μια έντονη αύξηση στην απόκριση ντοπαμίνης της ομάδας με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη/υψηλά λιπαρά στο γλυκό σνακ και μια έντονη μείωση για την ομάδα με τις επιλογές με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη/χαμηλά λιπαρά. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επιθυμία για γλυκά είναι κάτι που «μαθαίνουμε». Με λίγες μόνο εβδομάδες τακτικής έκθεσης σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων σε αυτή τη μελέτη δημιούργησε τέτοιες συνάψεις ώστε να βρίσκει τις τροφές με ζάχαρη πιο ευχάριστες. #2 Θέλουμε όλο και περισσότερη λόγω… ανοχής Όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνουμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η «ανοχή» που χτίζουμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι οι προτιμήσεις στο φαγητό και στις γεύσεις είναι δυναμικές. Οι γευστικοί κάλυκες που ανιχνεύουν οποιαδήποτε από τις κύριες γεύσεις, γλυκιά, αλμυρή, ξινή, πικρή, umami αλλάζουν, δηλαδή γίνονται περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητοι ανάλογα με το πόσο συχνά θα εκτεθούμε σε αυτήν την γεύση. Πολυάριθμες μελέτες αναφέρουν ότι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αυξάνουν γρήγορα την ανοχή στις γλυκές γεύσεις. Αυτό που κάποτε μπορεί να σας φαινόταν πολύ γλυκό σε λίγο διάστημα μπορεί να σας φαίνεται εντάξει. Για τον μέσο άνθρωπο, σύμφωνα με έρευνα αυτή η αυξημένη ανοχή σε γλυκό είναι μετρήσιμη σε μόλις ένα μήνα. #3 Η ζάχαρη δίνει… comfort Επιλέγετε να φάτε μπισκότα ή κέικ όταν αισθάνεστε άγχος, λύπη ή και μοναξιά; Ποιο είναι το αγαπημένο σας comfort food, το φαγητό δηλαδή που επιλέγετε όταν θέλετε να αισθανθείτε άνεση και ασφάλεια; Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που την αναζητούμε είναι η ταχεία καταπραϋντική επίδραση που έχει στα συναισθήματά μας. Τα πιο δημοφιλή comfort foods περιέχουν σχεδόν πάντα σημαντικές ποσότητες φυσικών ή πρόσθετων σακχάρων, γεγονός καθόλου τυχαίο. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μας «ηρεμούν» με δύο τρόπους: Αφενός μέσω των ηδονικών ιδιοτήτων της τροφής, καθώς η ζάχαρη ενεργοποιεί το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου και αφετέρου αλλάζοντας τη μεταβολική και νευροορμονική λειτουργία, όπως όταν μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης και αυξάνει την σεροτονίνη, γνωστή ορμόνη της καλής διάθεσης. Σε συνδυασμό, αυτές οι επιδράσεις μας προδιαθέτουν σε υπερκατανάλωση. (vita.gr)
0 Comments
Οι άνθρωποι έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή την εβδομάδα μετά τη γρίπη από ό,τι ολόκληρο το έτος πριν ή μετά την ασθένειά τους, εξηγούν οι επιστήμονες. Η νέα μελέτη ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 26.000 ασθενείς σε όλη την Ολλανδία για να καταδείξει τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων όταν πάσχουν από γρίπη. Ο ιός είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι αυξάνει την «κολλώδη» ουσία στο αίμα, η οποία, μαζί με τη φλεγμονή, μπορεί να αποδυναμώσει τις λιπώδεις πλάκες στις αρτηρίες και να προκαλέσει θρόμβο. Η ερευνητική ομάδα, από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο (UMC) της Ουτρέχτης, ελπίζει ότι η έρευνά τους θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των ασθενών με γρίπη σχετικά με τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής. Αν και η σχέση μεταξύ καρδιακών προσβολών όταν η παροχή αίματος στην καρδιά σταματά ξαφνικά λόγω απόφραξης και γρίπης δεν αποτελεί νέα ανακάλυψη, προηγούμενες μελέτες έχουν επικεντρωθεί μόνο σε άτομα που νοσηλεύτηκαν για καρδιακή προσβολή. Μια καναδική μελέτη του 2018, για παράδειγμα, δεν περιλάμβανε πληροφορίες από αρχεία θανάτου, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιστήμονες δεν συνυπολόγισαν τους θανάτους που συνέβησαν εκτός νοσοκομείων. Η νέα μελέτη Σε αυτή τη μελέτη, ωστόσο, η ομάδα από το Julius Center for Life Sciences and Primary Care στο UMC Utrecht, χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα των εξετάσεων από 16 εργαστήρια σε όλη την Ολλανδία – που καλύπτουν περίπου τα δύο πέμπτα του συνολικού πληθυσμού, μαζί με τα αρχεία θανάτου και νοσοκομειακής περίθαλψης για να αποκτήσει μια πιο ακριβή και πλήρη εικόνα. Σε όλα τα ολλανδικά εργαστήρια, η ομάδα κατέγραψε 26.221 περιπτώσεις γρίπης μια λοίμωξη της μύτης του λαιμού και των πνευμόνων μεταξύ 2008 και 2019. Λίγο πάνω από 400 από τα άτομα με γρίπη είχαν τουλάχιστον ένα έμφραγμα εντός ενός έτους από τη διάγνωση της γρίπης. Από τους 419 ασθενείς που είχαν καρδιακές προσβολές, οι 25 τις υπέστησαν τις πρώτες επτά ημέρες μετά τη διάγνωση της γρίπης. Άλλοι 217 υπέστησαν καρδιακή προσβολή εντός του έτους που προηγήθηκε της διάγνωσής τους και 177 υπέστησαν καρδιακή προσβολή εντός του έτους που ακολούθησε τη διάγνωση, αλλά μετά την πρώτη εβδομάδα. Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων (139 από τα 401) πέθαναν από οποιαδήποτε αιτία μέσα σε ένα χρόνο από την εμφάνιση της γρίπης. Καναδική vs. ολλανδική μελέτη Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε ότι τα άτομα που μελέτησαν είχαν 6,16 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή τις πρώτες επτά ημέρες μετά τη διάγνωση της γρίπης τους από ό,τι σε ολόκληρο το έτος που προηγήθηκε και το έτος που ακολούθησε τη διάγνωση. Η καναδική μελέτη του 2018 είχε αυτό το ποσοστό γύρω στις 6,05 φορές. Ωστόσο, ο αποκλεισμός των δεδομένων από τα αρχεία θανάτου, όπως έκανε η προηγούμενη καναδική μελέτη, μείωσε τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής την εβδομάδα μετά τη διάγνωση σε 2,42 φορές. Οι Ολλανδοί ερευνητές λένε ότι αυτό καταδεικνύει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα ελλιπή δεδομένα στα ευρήματα των μελετών. Προσθέτουν ότι οι διαφορές στις πρακτικές εξέτασης στις δύο χώρες μπορεί να εξηγούν γιατί βρήκαν ότι η συσχέτιση μεταξύ γρίπης και καρδιακών προσβολών ήταν ασθενέστερη από ό,τι στην καναδική μελέτη. Για παράδειγμα, ο έλεγχος των ανθρώπων για γρίπη εκτός νοσοκομείων είναι λιγότερο συνηθισμένος στις Κάτω Χώρες απ‘ ό,τι στον Καναδά. Ωστόσο, η συσχέτιση εξακολουθεί να είναι σημαντική και, χρησιμοποιώντας παρόμοια μέθοδο με τους Καναδούς επιστήμονες, η ομάδα του UMC Utrecht κατάφερε να επιβεβαιώσει τον αυξημένο κίνδυνο σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Μαζί με την πήξη του αίματος που μπορεί να προκαλέσει η γρίπη, πιστεύουν ότι η φλεγμονή αποδυναμώνει επίσης τις λιπώδεις πλάκες που συσσωρεύονται στις αρτηρίες. Εάν μία από αυτές τις πλάκες σπάσει, μπορεί να σχηματιστεί θρόμβος αίματος, που εμποδίζει την παροχή αίματος στην καρδιά και προκαλεί καρδιακή προσβολή. Με τις πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τη συσχέτιση μεταξύ της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης και των οξέων καρδιακών προσβολών, η επίδειξη της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων σε διαφορετικό πληθυσμό μελέτης είναι σημαντική. (vita.gr) Νέα επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι το αδυνάτισμα μπορεί να ωφελήσει την καρδιά σας, ακόμα και αν πάρετε πάλι κάποια από τα κιλά που χάσατε… Ενώ το αδυνάτισμα μπορεί να είναι δύσκολο, ορισμένες φορές είναι απαραίτητο για την διατήρηση της υγείας. Τα άτομα με παχυσαρκία ή όσο είναι υπέρβαρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για υψηλή χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καθώς και την αντίσταση στην ινσουλίνη, πρόδρομο του διαβήτη τύπου 2. Τώρα, νέα έρευνα αναφέρει ότι η απώλεια βάρους με αλλαγές στον τρόπο ζωής σε ένα εντατικό συμπεριφορικό πρόγραμμα συσχετίστηκε με μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2 για τουλάχιστον πέντε χρόνια, ακόμα και αν μέρος του βάρους ανακτήθηκε. Η συστηματική ανασκόπηση ερευνών δημοσιεύθηκε στο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, περιοδικό της American Heart Association. Τι είναι τα συμπεριφορικά προγράμματα απώλειας βάρους; Τα συμπεριφορικά προγράμματα απώλειας βάρους μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν κιλά και να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος ενθαρρύνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής και στην συμπεριφορά τους, όπως η κατανάλωση υγιεινών τροφών και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Η ανάκτηση μέρους του βάρους είναι συνηθισμένη μετά από προγράμματα συμπεριφορικής απώλειας βάρους. Ορισμένες μελέτες παρατήρησης υποδηλώνουν ότι αυτό το μοτίβο αλλαγής βάρους στην απώλεια βάρους που ακολουθείται από την μερική ανάκτηση, μπορεί να αυξήσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές της εν λόγω μελέτης, λείπουν δεδομένα από τυχαιοποιημένες δοκιμές και μακροχρόνιες μελέτες παρακολούθησης. Τι έδειξε η έρευνα για το αδυνάτισμα Οι ερευνητές συνδύασαν τα ευρήματα 124 μελετών με συνολικά περισσότερους από 50.000 συμμετέχοντες, με μέσο όρο παρακολούθησης 28 μήνες. Χρησιμοποίησαν τα συνδυασμένα ευρήματα για να εκτιμήσουν τις αλλαγές στους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη τύπου 2 μετά την απώλεια βάρους. Η μέση απώλεια βάρους στις διάφορες μελέτες κυμαινόταν από τα δύο έως και τα πέντε κιλά. Η ανάκτηση βάρους ήταν κατά μέσο όρο 0,12 έως 0,32 κιλά τον χρόνο. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 51 ετών, με δείκτη μάζας σώματος 33, που σύμφωνα με τους ειδικούς ανήκει στην κατηγορία της παχυσαρκίας. Σε σύγκριση με άτομα σε λιγότερο εντατικό πρόγραμμα και με άτομα χωρίς πρόγραμμα απώλειας βάρους, οι συμμετέχοντες που έχασαν βάρος μέσω ενός εντατικού προγράμματος απώλειας βάρους είχαν χαμηλότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη τύπου 2. Αυτοί οι παράγοντες χαμηλότερου κινδύνου διήρκεσαν για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος απώλειας βάρους. Σε ένα προκαταρκτικό εύρημα, ο μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου ή διαβήτη τύπου 2 φάνηκε επίσης να παραμένει χαμηλότερος ακόμη και μετά την ανάκτηση βάρους. Ωστόσο, λίγες μελέτες παρακολούθησαν ανθρώπους για περισσότερα από 5 χρόνια και «απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες για να επιβεβαιωθεί εάν αυτό το πιθανό όφελος παραμένει», αναφέρουν οι ερευνητές. (vita.gr) Multitasking: Το monotasking είναι καλύτερο για την υγεία, τις σχέσεις και την παραγωγικότητα13/3/2023 Είστε πολυπράγμων; Δείτε πώς μπορείτε να επαναπρογραμματιστείτε από το multitasking και να επικεντρωθείτε στο να κάνετε τα πράγματα ένα-ένα τη φορά. Για πολύ καιρό, η έννοια της ταυτόχρονης διεκπεραίωσης πολλών καθηκόντων (multitasking) αποτελούσε δεξιότητα που άξιζε να μπει σε βιογραφικό σημείωμα για δουλειά. Πρόσφατα, όμως οι συζητήσεις σχετικά με την κουλτούρα της βιασύνης της καθημερινής ζωής που μας κάνει να ζαλιζόμαστε, έχουν αποκτήσει άλλη διάσταση. Επιπλέον, οι έρευνες μάς λένε ότι το multitasking μπορεί στην πραγματικότητα να μας κάνει λιγότερο παραγωγικούς και ότι το monotasking είναι πολύ καλύτερο για την υγεία, τις σχέσεις και την παραγωγικότητά μας. Το κακό με το multitasking Με απλά λόγια, το multitasking είναι όταν προσπαθούμε να κάνουμε περισσότερα από ένα πράγματα ταυτόχρονα. Το πρόβλημα είναι ότι ο εγκέφαλός μας δεν είναι καλωδιωμένος για να αντιμετωπίζει τις εργασίες με αυτόν τον τρόπο. Όλη αυτή η εναλλαγή εργασιών έχει κόστος. Υπερφορτώνει τον εγκέφαλό μας και προκαλεί σημαντικό άγχος. Mελέτες έχουν δείξει ότι οι εργασίες διαρκούν περισσότερο και κάνουμε περισσότερα λάθη απ’ ό,τι αν κάναμε ένα πράγμα κάθε φορά. Για παράδειγμα, το να απαντάμε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να στέλνουμε γραπτά μηνύματα ενώ βρισκόμαστε στο Zoom μπορεί να μας κάνει να χάσουμε σημαντικές λεπτομέρειες από μια συνάντηση ή να οδηγήσει σε ασαφείς επικοινωνίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε περισσότερο χρόνο που θα δαπανηθεί αργότερα προσπαθώντας να διευκρινίσουμε, να κατανοήσουμε ή να διορθώσουμε. Ακόμα και η εναλλαγή από τη μία εργασία στην άλλη μπορεί να δημιουργήσει γνωστική κόπωση. Ως αποτέλεσμα, γινόμαστε πιο εξαντλημένοι και λιγότερο παραγωγικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το multitasking μπορεί να επηρεάσει σημαντικές σχέσεις. Για παράδειγμα, η παρακολούθηση τηλεόρασης κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού δείπνου ή το να είμαστε στο κινητό μας όταν βγαίνουμε έξω με έναν φίλο μας κάνει να χάνουμε τις καλύτερες ευκαιρίες να συνδεθούμε με αγαπημένα πρόσωπα. Πώς να γίνετε ένας ικανός monotasker Το monotasking έχει να κάνει με το να κάνεις ένα πράγμα κάθε φορά με την πλήρη προσοχή σου. Να ολοκληρώνεις πρώτα μια εργασία και μετά να προχωράς σε κάτι άλλο. Το κλειδί είναι να επικεντρώνετε την προσοχή σας σε ένα πράγμα και να αντιστέκεστε στην παρόρμηση να εναλλάσσεστε εργασίες. Χρειάζεται χρόνος για να τελειοποιήσετε την τέχνη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένας χειρουργός, ο οποίος πρέπει να παραμένει απόλυτα συγκεντρωμένος για πολλές ώρες. Πολλοί πιθανότατα δεν είναι σε θέση να επιτύχουν αυτό το επίπεδο βαθιάς συγκέντρωσης στην αρχή, αλλά με τον καιρό γίνεται πιο φυσικό. Τρόποι για να βελτιώσετε την συγκέντρωσή σας: Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις του τηλεφώνου σας. Κρατήστε το τηλέφωνό σας σε άλλο δωμάτιο ή στην τσάντα σας όταν περνάτε χρόνο με άλλους. Προγραμματίστε χρόνο για βαθιά συγκέντρωση. Ορίστε ένα χρονικό όριο για το πόσο καιρό θέλετε να επικεντρωθείτε σε μια εργασία και εργαστείτε μέσα στο καθορισμένο χρονικό διάστημα. Εντοπίστε άλλους συνήθεις περισπασμούς και απομακρύνετε/εξαλείψτε τους όσο το δυνατόν καλύτερα. Μπορείτε να εξασκήσετε τον «μυ» του monotasking μέσω του διαλογισμού και της ενσυνειδητότητας, της γιόγκα και της βαθιάς αναπνοής. (vita.gr) Η άνοιξη είναι η εποχή κατά την οποία τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους προσφέροντάς μας νόστιμες, πολύχρωμες και πάνω απ’ όλα υγιεινές διατροφικές επιλογές. Καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει και τα λουλούδια αρχίζουν να ανθίζουν, είναι μια καλή στιγμή να προσθέσετε στη διατροφή σας εύγεστα και θρεπτικά φρούτα εποχής. Ποια είναι αυτά και τι μας προσφέρουν; Οι γεύσεις της άνοιξης Κεράσια Τα κεράσια είναι ένα γλυκό και ζουμερό φρούτο της άνοιξης πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες. Είναι επίσης εξαιρετικά για τη μείωση της φλεγμονής και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, παρέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, μαγνήσιο και μαγγάνιο, ενώ αποτελούν και μία από τις λίγες φυσικές πηγές μελατονίνης, ορμόνης που προάγει τον ύπνο και έχει συνδεθεί με την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Μπορείτε να φάτε τα κεράσια ως σνακ ή να τα προσθέσετε στο γιαούρτι και στο πλιγούρι βρώμης. Βερίκοκα Τα βερίκοκα είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό φρούτο που ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Α και β καροτένιο. Και τα δύο αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδιά, τα αγγεία και γενικότερα τα κύτταρά μας από τη γήρανση. Έχουν υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α, η οποία σχετίζεται με καλύτερη όραση και προστασία των ματιών μας από προβλήματα όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Επίσης, περιέχουν βιταμίνη C, μια επίσης σημαντική αντιοξειδωτική βιταμίνη που σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και καλή υγεία της επιδερμίδας. Τα βερίκοκα συμβάλλουν τέλος στην υγιή πέψη. Μπορείτε να τα καταναλώσετε μόνα τους ή, όπως και όλα τα άλλα φρούτα, να τα προσθέσετε στις σαλάτες και τα γλυκά σας. Φράουλες Η φράουλα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα της άνοιξης. Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμινών και μετάλλων. Ειδικότερα, οι φράουλες αποτελούν από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C. Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια δείχνουν μια ισχυρότατη συσχέτιση της βιταμίνης C με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων τόσο του αναπνευστικού όσο και των λοιπών συστημάτων του οργανισμού. Υψηλή είναι επίσης η περιεκτικότητά της και σε βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν τη βέλτιστη ανάπτυξη και δράση των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού, όπως του ανοσοποιητικού, του νευρικού, του καρδιαγγειακού και του κυκλοφορικού. Ροδάκινα Το ροδάκινο, με το χαρακτηριστικό του άρωμα, αποτελεί μια ζουμερή και δροσερή επιλογή φρούτου για τις ζεστές ημέρες της άνοιξης και του καλοκαιριού. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό συμβάλλει στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμό ενώ παράλληλα δεν στερείται διατροφικής αξίας, αφού προσφέρει πολύτιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά. Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, βιταμίνης Α και καλίου, καθώς και διαλυτών – κυρίως – φυτικών ινών, οι οποίες συνδέονται με βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Ακόμη, στα θρεπτικά του συστατικά περιλαμβάνονται και μικρές ποσότητες φωσφόρου και άλλων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Φυσικά, από το ροδάκινο δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή, που προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών και έχει αποδειχθεί ότι ασκούν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση. Τέλος, συμβάλλουν στην υγεία των ματιών, προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. (vita.gr) Μπορεί να νομίζετε ότι το σούσι είναι απλά ψάρι τυλιγμένο σε φύκια, ωστόσο, υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να μάθετε. Υπάρχουν διάφοροι τύποι, από το σασίμι μέχρι το τσιράσι, οι οποίοι χρησιμοποιούν μια ποικιλία ψαριών και διαφορετικές προετοιμασίες. Ο οδηγός που ακολουθεί παρακάτω έχει όλα όσα πρέπει να ξέρετε, όπως εξήγησε επικεφαλής εκπαιδευτής σεφ στο Institute of Culinary Education. Τι είναι το σούσι; Σούσι σημαίνει «ξινό ρύζι» στα ιαπωνικά, πράγμα λογικό, επειδή το ρύζι σούσι παρασκευάζεται με ξύδι. «Παρόλο που σήμερα συνδέουμε το σούσι με ωμά θαλασσινά, η ιστορία του σούσι είναι η ιστορία της συντήρησης μέσω της ζύμωσης», δήλωσε ο επικεφαλής εκπαιδευτής σεφ. «Μόνο η ανάπτυξη της ψύξης επέτρεψε την κατανάλωση ψαριών χωρίς ζύμωση». Το narezushi, που σημαίνει «παστό ψάρι», είναι μία από τις πρώτες μορφές σούσι. Σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν τα ψάρια, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή σεφ, τα αλατισμένα ψάρια και το μαγειρεμένο ρύζι τοποθετούνταν μαζί για να ζυμωθούν. Από τότε (και την εισαγωγή του ψυγείου) το σούσι εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα -κυρίως ωμό ψάρι. Τύποι σούσι Αν και υπάρχουν πολλές ποικιλίες σούσι, παρακάτω ακολουθούν οι επτά κύριοι τύποι σούσι: Νιγκίρι: Το Nigiri είναι μια φέτα ψαριού που τοποθετείται πάνω από ένα μικρό κομμάτι ρύζι. Σασίμι: Το σασίμι είναι φέτες ψαριού που σερβίρονται χωρίς ρύζι. Maki: Αυτά τα ρολά σε μέγεθος μπουκιάς έχουν φύκια στο εξωτερικό και ρύζι (και άλλα συστατικά) στο εσωτερικό. Για να δοκιμάσετε maki, δοκιμάστε το πικάντικο ρολό τόνου ή το πικάντικο ρολό καβουριού. Uramaki: Το Uramaki είναι παρόμοιο με το maki, αλλά το ρύζι βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος, όπως στα ρολά με γαρίδες tempura. Temaki: Τα Temaki, που αναφέρονται, επίσης, ως ρολά χεριού, έχουν σχήμα κώνου και τρώγονται με το χέρι -δεν χρειάζονται ξυλάκια εδώ. Τα γεμιστά, όπως ρύζι, λαχανικά και ψάρι, τυλίγονται σε ένα φύλλο nori. Chirashi: Όταν σκέφτεστε chirashi, σκεφτείτε αποδομημένα maki. Στα ιαπωνικά σημαίνει «διασκορπισμένο» και το chirashi δεν είναι τίποτα άλλο από ένα καρυκευμένο μπολ με ρύζι που συνοδεύεται από φέτες ψαριού και άλλα υλικά, όπως αυγά ψαριού και λαχανικά. Hako: Το σούσι Hako αναφέρεται, επίσης, ως «πιεσμένο σούσι». Τα συστατικά τοποθετούνται σε ένα κουτί και πιέζονται για να σχηματίσουν ένα ορθογώνιο σχήμα. Ακόμα και αν το ψυγείο σας είναι γεμάτο με υγιεινά σνακ επειδή προσέχετε τη διατροφή σας, μπορεί να υπάρχουν στιγμές που η επιθυμία για πατατάκια είναι ακατανίκητη… Αν νιώθετε ότι στη διατροφή σας συχνά επιλέγετε αλμυρά τρόφιμα, μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο στο σώμα σας εκτός από μια απλή λιγούρα… Σε γενικές γραμμές, το αλάτι είναι μια εθιστική γεύση και είμαστε σχεδιασμένοι ως άνθρωποι να το επιθυμούμε, καθώς είναι απαραίτητο για την επιβίωση. Έτσι, όταν δεν έχουμε αρκετή ποσότητα, ο οργανισμός μας θα μας κάνει να το αναζητήσουμε. Ακολουθούν περισσότερες λεπτομέρειες για μερικούς από τους πιο κοινούς ενόχους πίσω από την επιθυμία για αλμυρά σνακ: Αφυδάτωση Η αφυδάτωση είναι ένας αρκετά συνηθισμένος λόγος για πολλά είδη επιθυμίας για φαγητό, συμπεριλαμβανομένου του αλατιού. Συχνά η δίψα καλύπτεται από την πείνα. Το αλάτι και τα αλμυρά τρόφιμα διεγείρουν τη δίψα, οπότε αν λαχταράτε κάτι αλμυρό, το σώμα σας μπορεί στην πραγματικότητα να ζητάει λίγο νερό. Υπάρχουν όμως και λιγότερο προφανείς λόγοι, όπως αν αντιμετωπίζετε κάποιο στομαχικό μικρόβιο ή κάποια άλλη ασθένεια που σας προκαλεί εμετό. Η πρωινή αδιαθεσία μπορεί να είναι ένας άλλος ένοχος μεταξύ των εγκύων μαμάδων. Έντονη σωματική άσκηση Καθώς ιδρώνετε, η ποσότητα του αλατιού στο σώμα σας εξαντλείται σταδιακά. Μια έντονη σωματική άσκηση που θα σας κάνει να στάζετε από τον ιδρώτα μπορεί να μειώσει το επίπεδο του αλατιού στο σώμα σας σε σημείο που να χρειάζεται αναπλήρωση. Η φυσική αντίδραση του οργανισμού σε αυτή την απώλεια νατρίου μπορεί να σας οδηγήσει στην επιθυμία για αλάτι, ειδικά αν γυμνάζεστε σε υγρό περιβάλλον ή για διάστημα που διαρκεί μία ώρα ή περισσότερο. Άγχος και στρεςΌταν βρίσκεστε υπό μεγάλη πίεση, το σώμα σας δεν αντιδρά μόνο διανοητικά και συναισθηματικά, αλλά και σωματικά. Και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την επιθυμία για αλμυρά τρόφιμα. Προεμμηνορροϊκό σύνδρομοΑν παρατηρήσετε ότι η επιθυμία για αλάτι εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από την περίοδό σας, δεν είστε η μόνη. Η λαχτάρα για αλάτι κατά τη διάρκεια του PMS είναι ένα πραγματικό φαινόμενο που οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές και διακυμάνσεις. Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι Μερικές φορές οι λιγούρες μας είναι απλώς προϊόν της διατροφικής μας συμπεριφοράς. Αν ο ουρανίσκος σας έχει συνηθίσει σε πιο αλμυρά τρόφιμα, θα επιθυμείτε μεγαλύτερες ποσότητες αλατιού από κάποιον που συνήθως τρώει μια διατροφή με χαμηλότερο νάτριο. (vita.gr) Ποιες είναι οι ενδείξεις του σώματος που σας προειδοποιούν ότι έχει έρθει η στιγμή να ελαττώσετε τον καφέ σας; Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να μην επηρεάζονται καθόλου από τον καφέ, ανεξάρτητα από τα φλιτζάνια που θα καταναλώσουν. Μπορούν εύκολα να κοιμηθούν λίγες στιγμές αφού απολαύσουν τον αγαπημένο τους capuccino ή και μετά από το χωνευτικό espresso. Για άλλους όμως, αρκούν μερικές γουλιές για να μπουν σε μια άβολη κατάσταση νευρικότητας, ακόμα και ευερεθιστότητας που προκαλείται από την καφεΐνη. Ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά να μην καταναλώνετε περισσότερα από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα – περίπου τέσσερα έως πέντε φλιτζάνια καφέ – το όριο για την ανοχή στην καφεΐνη μπορεί να διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο. Πώς σας λέει το σώμα σας ότι πίνετε πολύ καφέ Σύμφωνα με την γιατρό δρ Κάρολαιν Σέντερκουιστ, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι έχετε καταναλώσει υπερβολικά πολύ καφεΐνη. Αυτό περιλαμβάνει συμπτώματα όπως: αίσθημα νευρικότητας, ευερεθιστότητας, ναυτίας, ανησυχίας και άγχους. «Οι πονοκέφαλοι, ο γρήγορος καρδιακός παλμός και η συχνοουρία είναι επίσης σημάδια ότι πίνετε πολύ καφέ», λέει η δρ Κάρολαιν Σέντερκουιστ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η καφεΐνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα ή προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας. Παράλληλα, εάν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, η δρ Κάρολαιν Σέντερκουιστ προτείνει να βρείτε τρόπους για να μειώσετε την καφεΐνη και να αποφύγετε την μεγάλη της πρόσληψη. «Το πρώτο βήμα είναι η μείωση της καφεΐνης αργά και σταδιακά, η οποία θα μπορούσε να μειωθεί από πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα σε τέσσερα φλιτζάνια για μια εβδομάδα μέχρι να φτάσετε τον προσωπικό σας στόχο», αναφέρει. Πώς θα τον μειώσετε Εάν σας αρέσει να πίνετε κάτι ενώ εργάζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή απλά αγαπάτε τη γεύση του καφέ, ο ντεκαφεϊνέ μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. «Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε ακόμα να απολαύσετε τη ζεστασιά και τη γεύση του καφέ, απλά χωρίς όλη την υπερβολική καφεΐνη», συμπληρώνει η ίδια. Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζετε ποιες είναι οι πηγές της καφεΐνης στην διατροφή σας, εκτός από τον καφέ. Θυμηθείτε, η καφεΐνη βρίσκεται στο τσάι, τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ροφήματα, καθώς και το κακάο και τη σοκολάτα. Καταστρώστε το πλάνο σας για τις στιγμές που θα έχετε έντονη επιθυμία για καφεΐνη για να μην «εκτροχιαστεί» η προσπάθειά σας να την μειώσετε. Αυτό περιλαμβάνει την αντικατάσταση του καφέ με ένα άλλο ρόφημα ή ένα πεντάλεπτο διάλειμμα χαλάρωσης που περιλαμβάνει ασκήσεις βαθιάς αναπνοής. (vita.gr) Το περπάτημα είναι μια υπενθύμιση ότι τελικά, παρ’ όλο τον θόρυβο αυτού του κόσμου, η ζωή πρέπει να απολαμβάνεται βήμα προς βήμα. Τα οφέλη του περπατήματος για τη σωματική υγεία, την ψυχική ευεξία και τη δημιουργικότητα είναι καλά τεκμηριωμένα. Το περπάτημα είναι ένα φυσικό αγχολυτικό και εμείς οι αρτιμελείς άνθρωποι το θεωρούμε συχνά δεδομένο. Αν και, ακόμη και ως τάση των hot girl walks, το περπάτημα εξακολουθεί πολύ συχνά να θεωρείται ως «όχι αρκετό» για να μετρήσει ως πραγματική άσκηση. Σε μια κουλτούρα που γενικά μετρά την αυτοαξία με βάση τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας, το περπάτημα μπορεί να θεωρηθεί χάσιμο χρόνου. Γιατί να περπατάτε για μια ώρα όταν μπορείτε να τρέξετε για 15 λεπτά και μετά να επιστρέψετε στη δουλειά; Αυτός ο πιο αργός ρυθμός είναι που μας επιτρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας -και αυτό είναι ένα από τα πιο υποτιμημένα οφέλη του περπατήματος. Γνωρίζουμε τον εαυτό μας Η ζωή μπορεί να είναι χαοτική και φαίνεται να επιταχύνεται όσο μεγαλώνουμε. Αλλά το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση αυτής της ατελείωτης βιασύνης. Ο πιο ήρεμος, πιο περιπλανώμενος ρυθμός μας επιτρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε ό,τι συμβαίνει μέσα μας και γύρω μας. Όταν κάνετε ποδήλατο ή τρέχετε, είστε συνήθως πιο συγκεντρωμένοι στο να προχωράτε μπροστά, και μπορεί να μην παρατηρήσετε τι γίνεται γύρω σας. Αλλά αν είμαστε αναγκασμένοι να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο για να φτάσουμε από το σημείο Α στο σημείο Β μέσω μιας απλής, επαναλαμβανόμενης κίνησης, συχνά καταλήγουμε να κοιτάμε προς τα μέσα, μερικές φορές χωρίς να το συνειδητοποιούμε πλήρως. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε μάλιστα ότι τα οφέλη του περπατήματος για τον αυτοστοχασμό είναι εφάμιλλα με αυτά που θα μπορούσατε να αποκομίσετε από μια συνεδρία θεραπείας. Το περπάτημα «παγώνει» τον χρόνο Το περπάτημα μπορεί επίσης να επιβραδύνει την αίσθηση του χρόνου. Ο χρόνος απλώνεται, οι αισθήσεις οξύνονται και η σύνδεση με τον κόσμο γύρω βαθαίνει. Πρέπει να ακούτε τον εαυτό σας με κάθε βήμα και να αντιμετωπίζετε τα θέματά σας πιο άμεσα χωρίς την απόσπαση της προσοχής της κανονικής ζωής. Και σε αυτή την επιβραδυνόμενη στιγμή, ακόμη και όταν τα πόδια σας πονάνε και είστε κουρασμένοι, γίνεστε πιο ειλικρινής με τον εαυτό σας. Η εσωτερική σας φωνή γίνεται πιο δυνατή και μαθαίνετε πώς να την ακούτε και να την εμπιστεύεστε καλύτερα. Μαθαίνετε, επίσης, πώς να διατηρείτε πιο ξεκάθαρα όρια, να κατανοείτε τα όριά σας και να πιστεύετε περισσότερο στον εαυτό σας. Μαθαίνετε πόσο λίγα χρειάζεστε πραγματικά για να είστε ολοκληρωμένοι. (vita.gr) Δεν είναι τυχαίο πως τα αμύγδαλα τα χρησιμοποιούμε από τα φαγητά μέχρι την επιδερμίδα μας για να προσθέσουμε νοστιμιά και λάμψη αντίστοιχα. Ποια τα πολλαπλά οφέλη τους για την υγεία;Τα αμύγδαλα είναι οι νόστιμοι ξηροί καρποί που βάζουμε σχεδόν παντού αφού πέραν της γεύσης, προάγουν την υγεία ποικιλοτρόπως. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα αμύγδαλα είναι «θαυματουργά» για τα μάτια, το δέρμα, την υγεία της καρδιάς, το ανοσοποιητικό, την υγεία του εντέρου. Ας δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει στο σώμα μας εάν καταναλώνουμε λίγα την ημέρα… Τα πολύτιμα αμύγδαλα και τα οφέλη τους Κάνουν καλό στην καρδιά Η κατανάλωση αμυγδάλων σε συνδυασμό με άλλους ξηρούς καρπούς είναι ευεργετική για την καρδιά. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά αμύγδαλα έχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα τους, τα οποία βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην ενίσχυση της ροής του αίματος σε διάφορες περιοχές του σώματος. Σύμφωνα πάλι με τα ευρήματα ερευνών, οι μεσογειακές δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ξηρούς καρπούς έχουν περισσότερα και σημαντικά οφέλη για την υγεία σε σύγκριση με άλλες. Ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα Η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να ελέγξει και να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό οφείλεται στο μαγνήσιο που περιέχουν. Έτσι μπορούν να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου ατόμων με διαβήτη τύπου 2, στους οποίους συνίσταται να τρώνε μια χούφτα αμύγδαλα την ημέρα. Βοηθούν στην απώλεια βάρους Τα αμύγδαλα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες από άλλους ξηρούς καρπούς και χαμηλότερες ποσότητες υδατανθράκων που βοηθούν στο να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Αυτό κατ’ επέκταση βοηθά επίσης στη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Η ικανότητα των αμυγδάλων να μειώνουν την πείνα σημαίνει ότι μπορείτε να διαχειριστείτε πόση τροφή τρώτε, καταλήγοντας στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Για να συμβεί αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να μην το παρακάνετε με τις ποσότητες. Μια χούφτα με 7-8 αμύγδαλα την ημέρα είναι αρκετά. Κάνουν καλό στα μάτια Τα αμύγδαλα θεωρούνται εξαιρετικά για την υγεία των ματιών. Η βιταμίνη Ε που υπάρχει στα αμύγδαλα προσφέρει άμυνα ενάντια σε ουσίες που απειλούν τους υγιείς ιστούς. Η τακτική πρόσληψη βιταμίνης Ε μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καταρράκτη και της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Υποστηρίζουν τη μνήμη Τα αμύγδαλα αποτελούν μια πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων, ιδιαίτερα βιταμίνης Β, η οποία ενισχύει τη μνήμη. Η μνήμη βελτιώνεται επειδή η βιταμίνη Β βοηθά στη δημιουργία και τον πολλαπλασιασμό νέων εγκεφαλικών κυττάρων, θρέφοντας παράλληλα τα υπάρχοντα. Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών Τα αμύγδαλα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά, συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες. Η φλεγμονή, ο καρκίνος και η πρόωρη γήρανση μπορούν να προκληθούν από τη μοριακή βλάβη που προκαλεί το άγχος. Κάνουν επομένως καλό στην επιδερμίδα και μπορούν να μας προστατεύσουν, σε συνδυασμό με άλλες υγιεινές συνήθειες, από μια σειρά ασθενειών. (vita.gr) |
Archives
April 2024
|