Η βιταμίνη D συντίθεται στον οργανισμό μας κυρίως κατά την έκθεση στον ήλιο, γι’ αυτό και είναι γνωστή ως «βιταμίνη του ήλιου». Είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και τη διατήρηση ενός γερού σκελετού ενώ παράλληλα συμμετέχει και στο μηχανισμό της όρασης. Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι στην ηλιόλουστη Ελλάδα οι άνθρωποι δε θα αντιμετώπιζαν θέμα με την έλλειψή της, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, το 50% του ελληνικού πληθυσμού έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D, ενώ το ποσοστό μπορεί να φτάσει και το 80% στους ηλικιωμένους. Η έλλειψή της από τον οργανισμό δεν διακρίνεται τόσο εύκολα. Εάν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Αδυναμία στους μυς «Μια μυϊκή αδυναμία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μειωμένης πρόσληψης βιταμίνης D στους μυς και στους νευρικούς ιστούς», λέει η Kimberly Mueller, R.D. Οπότε, εάν παρατηρήσετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τόσες επαναλήψεις στις ασκήσεις σας όσες στο παρελθόν, μπορεί να έχετε έλλειψη. Θλίψη Έρευνα του περιοδικού The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, αναφέρει ότι οι γυναίκες που παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι δύο φορές πιο πιθανό να έρθουν κοντά στην κατάθλιψη. Μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο Η έλλειψη της βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με χρόνιο πόνο. Κατάγματα Η βιταμίνη D προάγει την ανάπτυξη των οστών. Όταν υπάρχει κάποια έλλειψη τα οστά αδυνατίζουν και παθαίνουμε πιο εύκολα κατάγματα. Υψηλή αρτηριακή πίεση Η βιταμίνη D βοηθά και στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος. Υπνηλία Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine, αναφέρει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα υπνηλίας. Γκρίνια Η βιταμίνη D επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τη διάθεση. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να πάρετε τη βιταμίνη D που χρειάζεστε; Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας εύκολος και αξιόπιστος τρόπος. Ο χρόνος της έκθεσης όμως διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο του δέρματος, την εποχή, την ώρα της ημέρας. Επίσης προτιμήστε τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D όπως ο σολομός, το σκουμπρί, τα μανιτάρια, το μουρουνέλαιο, ο τόνος, οι σαρδέλες, οι κρόκοι αυγών και το τυρί.
0 Comments
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι το ψάρι αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Είναι πλούσιο σε καθαρές πρωτεΐνες, σελήνιο, Ω-3 λιπαρά οξέα αλλά στη δυσεύρετη βιταμίνη D, συστατικά απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και την καλή υγεία. Ωστόσο, οι ανησυχίες για την περιεκτικότητα των ψαριών σε υδράργυρο κρατούν αρκετούς μακριά από μια κατά τα άλλα εξαιρετική διατροφική επιλογή. Ο υδράργυρος είναι ένα μέταλλο που υπάρχει στη φύση και το οποίο είναι τοξικό για τον άνθρωπο σε μεγάλες ποσότητες. Συνιστάται λοιπόν παραδοσιακά να αποφεύγεται η συχνή κατανάλωση ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Περισσότερο υδράργυρο τείνουν να έχουν τα ψάρια μεγάλου μεγέθους, όπως ο ξιφίας και το βασιλικό σκουμπρί. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στις γυναίκες που διανύουν εγκυμοσύνη και σε όσες θηλάζουν, καθώς η αυξημένη έκθεση στον υδράργυρο ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μωρό, κυρίως στον εγκέφαλο και στο νευρικό του σύστημα. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι φόβοι που σχετίζονται με την έκθεση στον υδράργυρο δεν πρέπει να μας αποτρέπουν από τη συστηματική κατανάλωση ψαριού. Αρχικά, είναι περισσότερα τα ψάρια που περιέχουν λίγο υδράργυρο από αυτά που περιέχουν πολύ. Καλές και ασφαλείς επιλογές είναι ο σολομός, η γλώσσα και ο μπακαλιάρος. Επίσης, το επίπεδο κινδύνου από την έκθεση στον υδράργυρο ίσως υπερεκτιμάται. Μπορούμε να καταναλώνουμε ψάρι ακόμη και καθημερινά, αν επιλέγουμε είδη με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και οι μερίδες δεν είναι μεγάλες. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά τουλάχιστον δύο μερίδες των 100 γραμμαρίων την εβδομάδα. Για τις εγκύους, ο FDA συνιστά δύο με τρεις μερίδες ψαριού με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο την εβδομάδα. People in Thailand can now grow cannabis plants at home and sell the crop after the nation removed marijuana from its banned narcotics list. The nation is the first to advance such a move in South-East Asia, a region known for its stringent drug laws. But recreational use is still banned, even though advocates say the easing effectively decriminalises marijuana. The government is hoping that developing a local cannabis trade will boost agriculture and tourism. It's even giving away one million cannabis seedlings to citizens to encourage pick-up. "It is an opportunity for people and the state to earn income from marijuana and hemp," said Anutin Charnvirakul, deputy prime minister and health minister, on his social media accounts last month. He shared a photo on Facebook of a chicken dish cooked with cannabis, adding that anyone could sell the dish if they followed the rules - the main one being that products must contain less than 0.2% of tetrahydrocannabinol (THC), the compound that gives users that "high" feeling. From Thursday, households will be able to cultivate up to six cannabis pot plants at home if they register with authorities, and companies can also farm the plant with a permit. Diners will also be able to order cannabis-infused dishes and drinks at restaurants. Clinics across the country can also more freely offer cannabis as a treatment. Thailand was the first in Asia to legalise medicinal cannabis use in 2018. However, using the drug for personal use is still illegal. Officials have warned people against smoking in public, saying it's considered a public nuisance and offenders risked arrest. Under the plan the government says it also aims to release about 4,000 prisoners convicted of cannabis-related offences. Thailand, with its year-round tropical climate, has long had a history with cannabis which many locals commonly used in traditional medicines. A wider draft law on cannabis control is currently being considered in Thai parliament. Advocates believe that coming years could see a gradual relaxing on the rules governing use. Source: BBC.com Μια νέα μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, παρουσίασε ότι όσοι πίνουν καφέ, είτε με ζάχαρη είτε χωρίς, αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο σε σχέση με όσους τον αποφεύγουν. Ειδικότερα, από την έρευνα μεταξύ 171.616 συμμετεχόντων ηλικίας 37 έως 73 ετών στη Βρετανία προέκυψε ότι τα άτομα που καταναλώνουν περιορισμένες ποσότητες καφέ (από 1,5 έως 3,5 κούπες την ημέρα) και ιδίως όσοι δεν έβαζαν ζάχαρη στον καφέ τους παρουσίαζαν χαμηλότερο κίνδυνο κατά 16% έως 29%. Τα ευρήματα της έρευνας προσαρμόστηκαν ανάλογα με κοινωνικούς και κλινικούς παράγοντες, καθώς και ορισμένες συνήθειες. Η ομάδα που πραγματοποίησε τη μελέτη έκανε ερωτήσεις για το κάπνισμα, την συχνότητα της σωματικής άσκησης, τις διατροφικές επιλογές και το επίπεδο μόρφωσης. Ζάχαρη Κατά μέσον όρο, όσοι δήλωσαν ότι πίνουν καφέ με ζάχαρη ανέφεραν ότι προσθέτουν 1 κουταλάκι του γλυκού. «Εάν προσθέτετε μόνο περίπου 1 κουταλάκι ζάχαρης στον καφέ σας, τα οφέλη που πιστεύουμε ότι έχει ο καφές δεν αντισταθμίζονται εντελώς από αυτό το 1 κουταλάκι», δήλωσε στο CNN η Δ. Christina Wee, επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard. Η ίδια βέβαια σημείωσε ότι με υψηλή ποσότητα ζάχαρης, οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ εξανεμίζονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι λιγότερο ξεκάθαρα ήταν τα αποτελέσματα στα άτομα που χρησιμοποιούν γλυκαντικά. Πως επιδρά ο καφές στο σώμα Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ έχει οφέλη για την καρδιά και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία άλλων ασθενειών. Μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στο συκώτι, όπως δείχνει σχετική έρευνα από το 2021. Παράλληλα, το είδος παραγωγής του καφέ έχει και διαφορετικά αποτελέσματα. Μεταξύ του arabica και του robusta, που είναι πολύ δημοφιλείς τύποι καφέ, ο δεύτερος έχει περισσότερες φαινολικές ενώσεις, οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά και έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες. Προφυλάξτε την υγεία σας και κρατήστε τις τιμές του σακχάρου του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, μέσα από τις σωστές διατροφικές σας επιλογές. Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι ένας συγκριτικός δείκτης που μας δείχνει πόσο επηρεάζει η κάθε τροφή που καταναλώνουμε το ρυθμό έκκρισης της ινσουλίνης σε σχέση με τη γλυκόζη. Με απλά λόγια, μας βοηθάει να καταλάβουμε πόσο αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα περίπου 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση υδατανθράκων (ζάχαρη, μέλι, φρούτα, ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά κ.ο.κ.) και είναι ιδιαιτέρως χρήσιμος σε όσους προσπαθούν να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους. Για να τον κρατήσετε χαμηλά:
|
Archives
March 2024
|