Αντί το φαγητό να σας κόβει την όρεξη σας την ανοίγει…; Να τι μπορεί να φταίει και τι μπορείτε να κάνετε. Αν αισθάνεστε ξανά πεινασμένοι αμέσως μετά το φαγητό σας, ποικίλοι παράγοντες ενδέχεται να είναι υπεύθυνοι. Ας ρίξουμε σήμερα μια ματιά σε κάποιους από αυτούς καθώς και στους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης αυτής της μη ευχάριστης και με πιθανούς κινδύνους για την υγεία κατάστασης. Διατροφή «φτωχή» σε θρεπτικά συστατικά Συχνά, η πείνα είναι αποτέλεσμα μιας διατροφής που στερείται πρωτεΐνης ή φυτικών ινών. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα γεύματα που περιέχουν αναλογικά μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης τείνουν να προκαλούν πιο έντονο αίσθημα πληρότητας σε σύγκριση με τα γεύματα που περιέχουν περισσότερους υδατάνθρακες και λιπαρά, ακόμη και όταν ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνει κανείς είναι παρόμοιος. Επιπλέον, μπορεί να πεινάτε πιο συχνά λόγω έλλειψης φυτικών ινών στη διατροφή σας. Οι φυτικές ίνες είναι ένας τύπος υδατανθράκων που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό και μπορούν να επιβραδύνουν τον ρυθμό εκκένωσης του στομάχου. Οι φυτικές ίνες έχουν επίσης την ικανότητα να ενισχύουν την απελευθέρωση ορμονών που καταστέλλουν την όρεξη. Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί πως το στομάχι μας έχει τους λεγόμενους υποδοχείς τεντώματος που παίζουν βασικό ρόλο στο αίσθημα πληρότητας κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά το γεύμα. Οι υποδοχείς τεντώματος ανιχνεύουν πόσο διαστέλλεται το στομάχι κατά τη διάρκεια ενός γεύματος και στέλνουν σήματα απευθείας στον εγκέφαλο ώστε η όρεξη σταδιακά να μειωθεί. Αυτή η διαδικασία δεν βασίζεται στη διατροφική σύνθεση των τροφίμων αλλά στον συνολικό όγκο του γεύματος. Ωστόσο, τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες είναι πλούσια σε όγκο και χαμηλά σε θερμίδες, επομένως αυτός είναι άλλος ένας λόγος να τα προτιμήσετε. Επίσης, η κατανάλωση νερού πριν τα γεύματα προσθέτει «όγκο» και μπορεί να προάγει περαιτέρω την πληρότητα. Ενδεικτικά, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι το κοτόπουλο, το άπαχο βοδινό κρέας, η γαλοπούλα και τα αβγά. Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα δημητριακά είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Αν λοιπόν τα γεύματά σας στερούνται πρωτεΐνης και φυτικών ινών, δοκιμάστε να εντάξετε στη διατροφή σας περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν αυτά τα δύο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ορμονικά προβλήματα Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ορμονικά προβλήματα μπορεί να είναι υπεύθυνα. Συγκεκριμένα, η λεπτίνη, η κύρια ορμόνη που στέλνει σήματα πληρότητας στον εγκέφαλο, μερικές φορές δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, ειδικά στα άτομα με παχυσαρκία, μια κατάσταση γνωστή ως «αντίσταση στη λεπτίνη». Σαν αποτέλεσμα, το άτομο συνεχίζει να πεινά ή πιο σωστά, να πιστεύει πως πεινά. Αν και η αντίσταση στη λεπτίνη είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, η έρευνα δείχνει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα, η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και ο επαρκής ύπνος μπορούν να βοηθήσουν. «Κακές» συνήθειες Αποσπάται η προσοχή σας ενώ τρώτε;. Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε λιγότερο «γεμάτοι» και να τρώτε περισσότερο. Δοκιμάστε να απολαμβάνετε το φαγητό σας χωρίς περισπασμούς έτσι ώστε να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τα σήματα πληρότητας που σας στέλνει το σώμα σας. Άλλες κακές συνήθειες που καλό θα ήταν να αλλάξετε:
Και δύο επιπλέον πιθανές αιτίες Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τα επίπεδα πείνας. Τέλος, η πολλή προπόνηση τείνει να ανοίγει την όρεξη και ίσως πραγματικά να χρειάζεται να καταναλώσετε περισσότερο φαγητό για να τροφοδοτήσετε την προπονητική σας ρουτίνα. Πηγή: VITA
0 Comments
Γνωρίζαμε ότι ο εγκέφαλος αξιοποιεί τον ύπνο για να απομακρύνει τις τοξίνες που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, νέα έρευνα φαίνεται να ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Η αναζωογονητική επίδραση ενός καλού νυχτερινού ύπνου είναι ευρέως αναγνωρισμένη και η δημοφιλής επιστημονική εξήγηση είναι ότι ο εγκέφαλος αποβάλλει τις τοξίνες κατά τη διάρκειά του. Συγκεκριμένα, παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science έδειξε ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα συρρικνώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι, αυξάνεται το μέγεθος του ενδιάμεσου χώρου (τα κενά μεταξύ του εγκεφαλικού ιστού) και επιτρέπεται η άντληση περισσότερου υγρού που οδηγεί στον λεγόμενο «καθαρισμό» του εγκεφάλου, την απομάκρυνση δηλαδή των τοξινών. Τώρα, νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να ισχύει το αντίθετο. Πως ο «καθαρισμός» του εγκεφάλου δηλαδή πραγματοποιείται όσο είμαστε ενεργοί. Η έρευνα Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας για την Άνοια του Ηνωμένου Βασιλείου στο Imperial College του Λονδίνου, χρησιμοποίησαν μια φθορίζουσα χρωστική ουσία για να μελετήσουν τους εγκεφάλους ποντικών. Καταγράφοντας πόσο γρήγορα η χρωστική μετακινείται από τις γεμάτες με υγρό κοιλότητες σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου ώστε να πραγματοποιηθεί η «κάθαρση», ανακάλυψαν πως η κίνηση του υγρού μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Για την ακρίβεια, η «κάθαρση» της χρωστικής μειώθηκε κατά περίπου 30% στα ποντίκια που κοιμούνταν και κατά 50% στα ποντίκια που βρίσκονταν υπό αναισθησία, σε σύγκριση με τα ποντίκια που παρέμεναν ξύπνια. Ο Νικ Φρανκς, καθηγητής βιοφυσικής και αναισθησιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου και συνεπικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι ο ρυθμός κάθαρσης της χρωστικής από τον εγκέφαλο ήταν σημαντικά μειωμένος στα ζώα που κοιμούνταν ή ήταν υπό αναισθησία, γεγονός που μας εξέπληξε μιας και μέχρι σήμερα αυτή η κάθαρση εθεωρείτο ένας από τους βασικούς λόγους που ο οργανισμός μας έχει ανάγκη τον ύπνο». Οι ερευνητές προβλέπουν ότι τα ευρήματα θα επεκταθούν και στον άνθρωπο, καθώς ο ύπνος είναι μια βασική ανάγκη που μοιράζονται όλα τα θηλαστικά. Προλαμβάνει εντέλει ο ύπνος την άνοια; Άλλη έρευνα είχε χαρακτηρίσει τον καλό ύπνο ως έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την πρόληψη της άνοιας. Κυρίως επειδή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι τοξικές πρωτεΐνες, κατά τους ερευνητές, απομακρύνονται από τον εγκέφαλο. Ο καθηγητής Μπιλ Γουίσντεν, προσωρινός διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Άνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου στο Imperial College του Λονδίνου και συνεπικεφαλής της έρευνας, εξήγησε: «Η διαταραχή του ύπνου είναι ένα κοινό σύμπτωμα που βιώνουν τα άτομα που ζουν με άνοια. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτό αποτελεί συνέπεια ή κινητήριο παράγοντα στην εξέλιξη της νόσου. Μπορεί κάλλιστα ο καλός ύπνος να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου άνοιας για άλλους λόγους από την απομάκρυνση των τοξινών». Άσκηση ή ύπνος για πιο δυνατό εγκέφαλο «Η άλλη πλευρά της μελέτης μας είναι ότι δείξαμε ότι η κάθαρση του εγκεφάλου είναι εξαιρετικά αποτελεσματική κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης. Σε γενικές γραμμές, το να είσαι ξύπνιος, ενεργός και να γυμνάζεσαι μπορεί να καθαρίζει αποτελεσματικότερα τον εγκέφαλο από τις τοξίνες», συμπλήρωσε ο Γουίσντεν. Όπως ο ίδιος ωστόσο τόνισε κλείνοντας: «Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το γιατί κοιμόμαστε, και παρόλο που δείξαμε ότι η απομάκρυνση των τοξινών μπορεί να μην είναι ο βασικός λόγος, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την συνολική καλή μας υγεία». *Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience. Πηγή: VITA Τι μας προτείνει Σας τρώει το άγχος για τη διατροφή σας; Μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια της ζωής σας καταναλώνοντας μια υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει μία γιατρός. Η Dr. Florence Comite, ενδοκρινολόγος και ιδρύτρια του Comite Center for Precision Medicine & Health με έδρα τη Νέα Υόρκη, είπε στο Business Insider τις πέντε συμβουλές της για τη διατροφή για να ζήσετε περισσότερο. 1. Ξεφορτωθείτε τα επεξεργασμένα τρόφιμα Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας και το πρόχειρο φαγητό με πρόσθετα και ζάχαρη, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και να μειώσουν τη ζωή σας. Ο Comite προειδοποίησε τους ανθρώπους για τους κινδύνους των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. «Δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε ομάδα τροφίμων είναι κακή, αλλά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ποτά με υπερβολική ζάχαρη μπορούν να υπονομεύσουν την υγεία σας», δήλωσε ο Comite. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία, γεγονός που μπορεί να σας δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα υγείας. 2. Τρώτε πρωτεΐνες «Λέω σε κάθε ασθενή να ξεκινά κάθε γεύμα και κάθε σνακ με μια πηγή πρωτεΐνης. Έτσι, αν τρώτε ένα μήλο, προσπαθήστε να έχετε μαζί του μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή λίγο γιαούρτι ως πηγή πρωτεΐνης. Ή για πρωινό, φάτε κάτι όπως αυγά ή τυρί cottage», δήλωσε η Comite Η Comite εξήγησε ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί η απώλεια μυών που έρχεται όταν οι άνθρωποι φτάνουν στα 30 τους. Η πρωτεΐνη δεν βοηθά μόνο στη μυϊκή δύναμη, αλλά και στην απώλεια βάρους. 3. Τρώτε ισορροπημένα γεύματα Ένα ισορροπημένο γεύμα αποτελείται από πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιεινά λίπη, εξήγησε ο Comite. «Ξεκινώντας με πρωτεΐνη και τρώγοντας αρκετές υγιείς φυτικές ίνες και λιπαρά σας επιτρέπει να αισθάνεστε χορτάτοι», δήλωσε η γιατρός. «Προκαλεί τη σωστή απελευθέρωση της γλυκόζης και της ινσουλίνης που ακολουθεί, ώστε να μην αισθάνεστε αδύναμοι και νευρικοί αμέσως μετά το φαγητό», συνέχισε. 4. Ακολουθήστε μεσογειακή διατροφή Πολλαπλές μελέτες έχουν αναδείξει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να κάνει τα πάντα, από το να αποτρέψει την άνοια μέχρι να μειώσει τον πρόωρο θάνατο κατά 29%. Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, πατάτες, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Έχει επίσης μια μέτρια ποσότητα άπαχης πρωτεΐνης, όπως ψάρι και κοτόπουλο, καθώς και αυγά και κάποια γαλακτοκομικά, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. «Μην κολλάτε σε συγκεκριμένες δίαιτες εκεί έξω. Ο μεσογειακός τρόπος διατροφής είναι ίσως ο πιο υγιεινός», δήλωσε. 5. Μην ακολουθείτε δίαιτες μόδας Η γιατρός δήλωσε ότι οι διατροφικές ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές και οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε ό,τι αισθάνονται καλά. Οι μοντέρνες δίαιτες, όπως η κετοδίαιτα, που περιλαμβάνουν την κατανάλωση πολλών λιπαρών και χαμηλών υδατανθράκων, δεν έχουν αρκετές μελέτες για να καθορίσουν αν είναι ή όχι υγιείς μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τη διαιτολόγο και συγγραφέα Joyce Patterson. «Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο μηνύματα για περιορισμό, εξάλειψη και νηστεία και οι παρανοήσεις που σχετίζονται με τις τάσεις της διατροφής είναι συχνές, όπως οι ανάγκες σε μακροθρεπτικά συστατικά ή συμπληρώματα», δήλωσε η Patterson, στην Daily Mail. Οι περιοριστικές δίαιτες όπως η διαλείπουσα νηστεία, που συνίσταται στο να τρώει κανείς μόνο σε χρονικά παράθυρα, δεν είναι εύκολο για τον τρόπο ζωής όλων. «Για κάποιους από εμάς, αυτό σημαίνει να τρώμε μικρές ποσότητες κάθε λίγες ώρες. Για άλλους, σημαίνει τρία τετράγωνα γεύματα την ημέρα. Για άλλους, σημαίνει νηστεία για οκτώ ή 12 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, τρώγοντας μόνο μεταξύ μεσημεριού και οκτώ», είπε η Comite. «Μερικές φορές τα πράγματα που είναι καλά για εμάς δεν τα κάνουμε», λέει ο Τζόνσον Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Μπράιαν Τζόνσον μοιράστηκε ένα από τα βασικά προϊόντα που χρησιμοποιεί καθημερινά για να διατηρείται νέος. Ο Τζόνσον, 46 ετών, λέει ότι κάθε μέρα τα τελευταία «τρία χρόνια» τρώει σοκολάτα για να βοηθήσει στην προσπάθειά του να εξαπατήσει τον θάνατο, σύμφωνα με το τελευταίο του βίντεο στο YouTube. «Μερικές φορές τα πράγματα που είναι καλά για εμάς δεν τα κάνουμε», λέει ο Τζόνσον στο βίντεο, το οποίο έχει φτάσει σχεδόν τις 500 χιλιάδες προβολές από τότε που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη. Όπως αποκάλυψε παίρνει καθημερινά μετρημένο κακάο για να τον βοηθήσει στην αναζήτηση της υγείας του. Τα οφέλη Εξηγεί μια μακρά λίστα με τα οφέλη που έχει το κακάο στον οργανισμό και ισχυρίζεται ότι η κατανάλωση μιας υγιεινής ποσότητας κακάο καθημερινά μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία του εγκεφάλου, την εκτελεστική λειτουργία, τη μακροπρόθεσμη μνήμη και την υγεία της καρδιάς. Ο Johnson του οποίου η φίρμα, Blueprint, πουλά κακάο, το οποίο ισχυρίζεται ότι η ομάδα του έχει «ψάξει σε όλο τον κόσμο», τόνισε ότι ενδιαφέρεται περισσότερο το κοινό του να τρώει «φαγητά υψηλής ποιότητας», είτε τα αγοράζει από τον ίδιο είτε όχι. «Υπάρχει αυτή η πεποίθηση ότι αν το φαγητό μας βρίσκεται στα σούπερ μάρκετ, κατά κάποιο τρόπο έχει περάσει από κάποια διαδικασία διασφάλισης ποιότητας, ότι είναι ασφαλές. Αυτό δεν είναι αλήθεια», ισχυρίζεται. Στη συνέχεια, ο Johnson δείχνει μερικές απλές συνταγές στις οποίες ενσωματώνει τη σκόνη κακάο του για να χορτάσει καθημερινά. Συχνά το αναμειγνύει με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς, ή με ωμά λαχανικά, με γαρνιτούρα πραλίνες ξηρών καρπών. Ο Johnson είναι γνωστό ότι δοκιμάζει νέα κόλπα κατά της γήρανσης. Έχει τραβήξει τα βλέμματα τον τελευταίο χρόνο λόγω των αμφιλεγόμενων, και μερικοί θα έλεγαν ανορθόδοξων, μεθόδων του, όπως η μετάγγιση πλάσματος από τον κατά πολύ νεότερο γιο του. |
Archives
May 2024
|