Παρότι πολύ δημοφιλή, τα τατουάζ κρύβουν κινδύνους για την υγεία, είτε από ένα εξάνθημα, μέχρι και νευροεκφυλιστικές ασθένειες ή καρκίνο. Υπάρχουν δε και εκείνοι που δεν πρέπει καν να σκεφτούν να κάνουν τατουάζ. Αναλυτικά η ενημέρωση από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρία: Πριν επιλέξετε το σχέδιο και τον ειδικό που θα σας το κάνει, θα πρέπει να επισκεφτείτε το δερματολόγο για να ενημερωθείτε για τις τοπικές και συστηματικές αντιδράσεις που προκαλούν τα τατουάζ. Οι περισσότεροι άνθρωποι δε γνωρίζουν τις συνέπειες και τους κινδύνους που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη μορφή τέχνης στην υγεία τους. Τα νανοσωματίδια που εμπεριέχονται σε πολλά μελάνια που χρησιμοποιούνται για τατουάζ μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παθήσεις, όπως νευροεκφυλιστικές ασθένειες μέχρι και καρκίνο. Αλλεργικές αντιδράσεις, εξανθήματα, και μολύνσεις του δέρματος είναι δυνατό να εμφανιστούν μετά από ένα «χτύπημα» τατουάζ. Εάν έχετε Λεύκη αποφύγετε να κάνετε τατουάζ, καθώς μπορεί στη συνέχεια να εμφανιστεί και σε εκείνο το σημείο αποχρωματισμός του δέρματος. Η νέα μελέτη SYNCHROTRON που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports από Γάλλους και Γερμανούς επιστήμονες, δείχνει ότι διενεργείται σταδιακή και διαρκής διάχυση τοξικών ουσιών από τα μελάνια των τατουάζ στην αιματική κυκλοφορία και στη συνέχεια εναπόθεσή τους στους λεμφαδένες, όπου παραμένουν σε μόνιμη βάση, δημιουργώντας σοβαρές συνέπειες στην υγεία. Το μελάνι που εγχύεται βαθιά κάτω από την επιδερμίδα, προκαλεί την προστατευτική αντίδραση του Δέρματος, συμπυκνώνοντας την χρωστική ουσία ως ξένη μάζα σε πυκνό ινώδη ιστό, ενώ τα υπολείμματα του μελανιού που ξεφεύγουν μέσα στο δέρμα μεταφέρονται με το αίμα στους γειτονικούς λεμφαδένες και σε άλλα όργανα του σώματος. Επιπλέον, η διαδικασία αφαίρεσης με λέιζερ, η οποία καταστρέφει τη χρωστική ουσία με καυτή θερμότητα, ενεργοποιεί χημικές αντιδράσεις που δημιουργούν καρκινογόνα με την μετάλλαξη των προϊόντων της διάσπασης του μελανιού, τα οποία στη συνέχεια απορροφά το σώμα. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων είναι ο αρμόδιος φορέας για την έγκριση και τον έλεγχο των μελανιών και το υγειονομικό των νομαρχιών και του υπουργείου Υγείας αρμόδια για τους υγειονομικούς ελέγχους στα καταστήματα που κάνουν τατουάζ. Πριν πάρετε την τελική απόφασή σας, συμβουλευτείτε το δερματολόγο, το μόνο ειδικό για την προστασία του δέρματός σας!
0 Comments
Υπάρχουν οι άνθρωποι που λατρεύουν το σεξ και μαζί τους θα περάσετε υπέροχα στο κρεβάτι και υπάρχουν και εκείνοι που δύσκολα θα αναλάβουν πρωτοβουλία και ίσως μαζί τους να έχετε μια βαρετή σεξουαλική ζωή. Οι δεύτεροι είναι πολύ πιθανό να ανήκουν σε ένα από τα παρακάτω ζώδια: Καρκίνος Οι Καρκίνοι βρίσκονται στη λίστα με τα ζώδια που αγαπούν το σεξ – υπό έναν όρο. Να νιώθουν πολύ άνετα και οικεία με τον άλλο. Αν αυτή η προϋπόθεση δεν απαντάται, τότε μην περιμένετε πολλά στο κρεβάτι. Σε περίπτωση που καταφέρετε να εκπληρώσετε την ανάγκη τους, τότε ναι, θα περάσετε υπέροχα. Αν, όμως, τα καταφέρετε… Παρθένος Η συντηρητική Παρθένος δεν συζητά ποτέ για το σεξ, μιας και αυτό δεν βρίσκεται στη λίστα προτεραιοτήτων της. Είναι πολύ συνεσταλμένη και η εμμονή της με την λεπτομέρεια, την τάξη και το πρόγραμμα «σκοτώνει» κάθε στοιχείο αυθορμητισμού, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη σεξουαλική πράξη. Επιπλέον, η συνεχής αίσθηση απογοήτευσης που τη διέπει ξενερώνει τον άλλο, ο οποίος παύει να προσπαθεί για κάτι περισσότερο. Υδροχόος Δύσκολο να ανοιχτεί ένας άνθρωπος που ανήκει σε αυτό το ζώδιο για τη σεξουαλική του ζωή και τις προτιμήσεις του. Θέλει τον χρόνο του, απαιτεί προετοιμασία, προσπαθεί πάντα να δημιουργήσει την τέλεια ατμόσφαιρα και σκέφτεται πως πρέπει να αποδώσει τα μέγιστα. Ε, με τόσο άγχος, αντιλαμβάνεστε πως το σεξ με έναν Υδροχόο δεν θα είναι και η πιο έντονη εμπειρία που θα ζήσετε. Αν και υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αλκοολούχων ποτών, η ποσότητα αλκοόλ που προσλαμβάνεται από ένα μέσο ποτό είναι σχεδόν πάντα ίδια ανεξάρτητα από το είδος . Παραδείγματος χάριν η μεγάλη συγκέντρωση αλκοόλ στο ουίσκι αντισταθμίζεται με την κατανάλωση μικρότερης ποσότητας . Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, ανάλογα με την συχνότητα και την ποσότητα τους, μπορεί να συσχετιστεί με ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων υγείας. Αντίθετα η ήπια κατανάλωση (καθημερινά 1-2 ποτηριών) θεωρείται ευεργετική για την υγεία. Προειδοποίηση προς τις εγκύους: Ακόμα και η ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ στην διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων υγείας στο έμβρυο συμπεριλαβανομένου του εμβρυϊκού αλκοολικού συνδρόμου, βρεφιακή λευχαιμία και μειωμένο βάρος γεννήσεως. Οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν τελείως το αλκοόλ. Προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ Αλκοολισμός Είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από παθολογική επανάληψη χρήσης του αλκοόλ προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα. Σχεδόν το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας συμφωνεί ότι οι αλκοολικοί προκειμένου να ξεπεράσουν τον εθισμό τους πρέπει να σταματήσουν την κατανάλωση του παντελώς. Berri Berri Πρόκειται για ασθένεια που προέρχεται από την ανεπαρκή πρόσληψη της βιταμίνης Β1 (θειαμίνη). Η ανεπάρκεια της Β1 βιταμίνης μπορεί μερικώς να είναι αποτέλεσμα χρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ και είναι σχετικά συχνή σε όσους κάνουν χρόνια κατάχρηση του αλκοόλ . Η εξέταση βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορεί να ελέξει αν τα επίπεδα Β1 είναι ικανοποιητικά στον οργανισμό. Εγκεφαλική βλάβη (αλκοολική εκφύλιση παρεγκεφαλίτιδας) Εκφύλιση παρεγκεφαλίτιδας –μέρος του εγκεφάλου- εμφανίζεται συχνά στους χρόνια αλκοολικούς επιρρεάζοντας την ικανότητα τους να περπατάνε αν και άλλα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν. Πρέπει να αποφεύγεται το αλκοόλ και είναι αναγκαία η αναπλήρωση των Β βιταμινών. Καρκίνος Είναι ένας γενικός όρος για πάνω από 100 ασθένειες που χαρακτηρίζονται από μη φυσιολογική και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων. Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με τον αδενοειδή πολύποδα και τον καρκίνο του στήθους , του πρωκτού, του λάρυγγα, του ήπατος, της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου και του στομάχου. Ακόμη και ήπια κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Καρδιακή αρρυθμία Διαταραχή της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς που εκδηλώνεται ως ανωμαλία στον καρδιακό παλμό ή ρυθμό. Αυτή η κατάσταση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ . Μυοκαρδιοπάθεια Γενικός όρος για καταστάσεις που επιρρεάζουν τον καρδιακό μύ και οδηγούν σε μειωμένη ικανότητα του να διοχετεύει το αίμα. Χρόνια εκτεταμένη χρήση αλκοόλ μπορεί να επιφέρει μια μορφή της που συνδέεται μ’ αυτό . Κύρωση Εκτεταμένη βλάβη στο συκώτι που εμποδίζει την λειτουργία του γνωστή ως κύρωση. Ο αλκοολισμός είναι η κύρια αιτία της κύρωσης.17 Σακχαρώδης Διαβήτης Οι διαβητικοί δεν μπορούν να επεξεργαστούν σωστά την γλυκόζη, μια μορφή ζάχαρης που το σώμα χρησιμοποιεί για ενέργεια, με αποτέλεσμα να παραμένει και να συσσωρεύεται στο αίμα. Ταυτόχρονα όμως τα κύτταρα του σώματος μπορεί να έχουν έλλειψη γλυκόζης. Μπορεί να οδηγήσει σε βράδυνση της επούλωσης των πληγών, μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων και πολλές άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τα μάτια, τα νευρά, τα νεύρα και την καρδιά. Ήπια κατανάλωση σε υγιείς ανθρώπους βελτιώνει τον μεταβολισμό της γλυκόζης. Όμως το αλκοόλ έχει συνδεθεί με την επιδείνωση της έλλειψης γλυκόζης σε ηλικιωμένους καθώς και σε διαβητικούς σύμφωνα με μελέτες . Προτείνεται οι διαβητικοί να περιορίσουν την πρόσληψη αλκοόλ περίπου στην ποσότητα των 2 ποτηριών την ημέρα , ενώ η ολοκληρωτική μη κατανάλωση του από διαβητικούς που δεν πάσχουν από αλκοολισμό, νευροπάθειες, γαστρεντερίτιδες που επιδεινώνονται με το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα μια και το αλκοόλ βοηθά στην προστασία της καρδίας τον πρωταρχικό παράγοντα θανάτου ατόμων με διαβήτη . Δυσμηνόρροια Η δυσμηνόρροια ή απλά επώδυνη εμμήνόρροια εμφανίζεται είτε ως πρωτογενής είτε ως δευτερογενής. Η πρωτογενής δυσμηνόρροια παρουσιάζεται τα πρώτα χρόνια μετά την πρώτη περίοδο. Ο πόνος τείνει να μειώνεται με την ηλικία και πολύ συχνά σταματά μετά από γέννηση. Η δευτερογενής συχνά είναι αποτέλεσμα ενδομήτρωσης και τείνει να εντείνεται με την πάροδο του χρόνου. Αρκετοί γιατροί συστήνουν την αποφυγή του αλκοόλ γιατί μπορεί να επιδεινώσει του μυϊκούς σπασμούς και επεμβαίνει στην λειτουργία του ήπατος να μεταβολίζει τις ορμόνες παρόλα αυτά οι περισσότερες μελέτες δεν κατάφεραν να βρουν σύνδεση της ασθένειας με το αλκοόλ. Γαστρεντερίτιδα Γενικός όρος για την φλεγμονή ή τον ερεθισμό του εσωτερικού τοιχώματος του στομάχου που σε μερικές περιπτώσεις γίνεται έλκος. Η κατάχρηση του αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την γαστρεντερίτιδα η οποία είναι συχνή στους αλκοολικούς. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (την επιστροφή του περιεχομένου του στομαχιού πίσω στον οισοφάγο).32 Προκαλείται καούρα λόγω του ερεθισμού του οισοφάγου από τα στομαχικά οξέα. Ουρική αθροίτιδα Είναι μια μορφή αθροίτιδας που εμφανίζεται όταν κρύσταλλοι ουρικού οξέος συσσωρεύονται σε μια άρθρωση που οδηγεί στην απότομη ανάπτυξη του πόνου και της φλεγμονής. Άτομα με ουρική αθροίτιδα είτε παράγουν υπερβολικά ουρικό όξύ είτε η εξάλειψή του είναι λιγότερο αποτελεσματική. Το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού είναι η άρθρωση που συχνότερα συσσωρεύονται κρύσταλλοι ουρικού οξέως αν και μπορεί να επιρρεαστούν και άλλες. Η αποφυγή του αλκοόλ , ειδικά της μπύρας, μπορεί να μειώσει τον αριθμό των κρίσεων. Αιμοραγικό εγκεφαλικό Προκύπτει όταν μια αρτηρία διοχετεύει αίμα στον εγκέφαλο προκαλώντας συμπίεση, μετατόπιση ακόμα και νέκρωση του νευρικού ιστού. Αυή η μορφή εγκεφαλικού είναι πιο συνηθισμένη σε όσους πίνουν. Ηπατίτιδα Έχει συνδεθεί με την μακροπρόθεσμη κατάχρηση αλκοόλ. Ομοκυστεϊνη (υψηλή) ‘Ενα κανονικό προϊόν μεταβολισμού του απαραίτητου αμινοξέως της μεθεινίνης που θεωρείται ότι ασκεί ποικίλες τοξικές επιδράσεις στο σώμα. Συνεχώς αυξανόμενα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ένα υψηλό επίπεδο ομοκυστεϊνης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακά προβλήματα ανεξάρτητα από άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνους όπως αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ή υπέρταση, όμως σε κάποιες μελέτες συσχετισμός παρουσιάζεται μόνο σε γυναίκες. Σε περιπτώσεις χρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ έχουν αναφερθεί αυξημένα επίπεδα ομοκυστεϊνης . Υπέρταση Είναι ο ιατρικός όρος για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν εμφανείς λόγοι υπέρτασης, όμως πολλές μελέτες έχουν ανακαλύψει σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και την αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας πρόσφατης μελέτης παρατηρήθηκε ότι για κατανάλωση πάνω από 3 ποτήρια αλκοόλ καθημερινά η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει αναλογικά με την ποσότητα του καταναλώμενου αλκοόλ , ενώ ακόμα διερευνείται η επίδραση της κατανάλωσης λιγότερης ποσότητας αλκοόλ . Υπογλυκαιμία Με απλά λόγια πρόκειται για χαμηλή συγκέντρωση ζάχαρης στο αίμα. Συχνά συμπτώματα είναι η κούραση, το άγχος, οι πονοκέφαλοι, η έλλειψη συγκέντρωσης, η υπερβολική πείνα, οι ιδρωμένες παλάμες, η αστάθεια και η κατάθλιψη. Σε μια προκαταρκτική μελέτη άτομα με υπογλυκαιμία παρουσίασαν βελτίωση όταν απέκλισαν το αλκοόλ από την διατροφή τους. Λοιμώξη ανοσοποιητικού Η πρόσληψη αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου μεμονωμένων περιπτώσεων ήπιας κατανάλωσης, αλληλεπιδρά σε μεγάλο βαθμό με το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ανασταλτικό αποτέλεσμα του αλκοόλ στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι ένας μηχανισμός συσχετισμός της πρόσληψης αλκοόλ με κάποιες μορφές καρκίνων45 και λοιμώξεων. Παρόλα αυτά ήπια κατανάλωση (έως 3-4 ποτήρια) έχει συσχετιστεί με μειωμένη πιθανότητα ή και καμία πιθανότητα48 εμφάνισης λοιμώξεων του άνω αναπνευστικού σε νεαρούς μη καπνιστές49. Γυναικεία στειρότητα Ακόμα και η ήπια κατανάλωση έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο στειρότητας σύμφωνα με κάποιες, αν και όχι όλες, έρευνες.50, 51 Σύνδρομο περατού εντέρου Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ ανεβάζει την διαπερατότητα του γαστρεντερικού tract. Τέτοιες αλλαγές σχετίζονται με υψηλά επίπεδα μιας τοξικής ουσίας που ονομάζεται ενδοτοξίνη, η οποία έχει συνδεθεί με ένα εύρος παθήσεων. Μερικές έρευνες παρατήρησαν ότι το σύνδρομο περατού εντέρου όταν προκαλείται από εκτεταμένη πρόσληψη αλκοόλ σε μερικά και όχι σε όλα τα άτομα προκαλεί κύρωση, το οποίο εξηγεί γιατί μερικοί αλκοολικοί τελικά αναπτύσουν προβλήματα με το συκώτι. Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας Πρόκειται για μέρος του αμφιβληστροειδή χιτώνα στο πίσω μέρος του ματιού. Είναι η κύρια αιτία της μη αναστρέψιμης τύφλωσης στους ηλικιωμένους Αμερικανούς. 53 Σύμφωνα με την πλειοψηφία των ερευνών δεν έχει απόλυτα συνδεθεί με την κατανάλωση αλκοόλ. Παρόλα αυτά μια ερευνητική ομάδα κατάφερε να την συσχετίσει με την κατανάλωση μπύρας,56, 57 ενώ σε μία από τις δύο δοκιμές άτομα που κατανάλωσαν κρασί κατέγραψαν αξιοσημείωτο μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης συγκριτικά με άτομα που δεν κατανάλωσαν κρασί.58, 59 Οι περισσότεροι όμως γιατροί θεωρούν τα συμπεράσματα αυτά πολύ προκαταρκτικά για να προτείνουν είτε αποφυγή της μπύρας είτε αύξηση της κατανάλωσης κρασιού. Υποσιτισμός Μερικές από τις διατροφικές ελλείψεις που συνδέονται με τον αλκοολισμό μπορεί να προκληθούν από μια φτωχή διατροφή – ένας παράγοντας που χρειάζεται διόρθωση σε ατομικό επίπεδο. Η βελτίωση της διατροφής συνολικά θα πρέπει σε συνεργασία με διατροφολόγο. Μερικές φορές παθήσεις του ήπατος ή του παγκρέατος που συνδέονται με τον αλκοολισμό συμβάλλουν επίσης στις διατροφικές ελλείψεις όπως και στην περίπτωση βλάβης που προκαλείται από αλκοόλ του βλεννογόνου του γαστρεντερικού σωλήνα . Παγκρεατίτιδα Ο αλκοολισμός είναι η πρωταρχική αιτία φλεγμονής του πάγκρεος (παγκρεατίτιδα) – μια κατάσταση που μπορεί να είναι θανατηφόρα.60 Πεπτικό έλκος Πρόκειται για διαβρώσεις στο στομάχι ή στον δωδεκαδάχτυλο (το αρχικό μέρος του λεπτού εντέρου). Μπορεί να προέρχεται ή να επιδεινωθεί από την χρήση αλκοόλ μια και αυξάνει την οξύτητα του στομάχου , το οποίο μπορεί να επηρρεάσει την επούλωση ενός έλκους. Φωτοευαισθησία Μια από τις καταστάσεις πουενεργοποιούν την φωτοευαισθησία η πορφυρία έχει συνδεθεί με την κατανάλωση αλκοόλ. Μέχρι να διερευνηθεί όσοι πάσχουν από φωτοευαισθησία πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ . Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο Πολλές γυναίκες υποφέρουν από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Αυτά αρχίζουν κατά το τέλος κάθε μηνιαίου κύκλου και σταματάνε με την έναρξη της εμμηνόρροιας. Το αλκοόλ μπορεί να επηρρεάσει τον μεταβολισμό των ορμονών, ενώ έχει αναφερθεί ότι οι αλκοολικές γυναίκες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από το σύνδρομο αυτό από τις μη αλκοολικές γυναίκες. Ψωρίαση Είναι μια κοινή ασθένεια του δέρματος που παράγει ασημί και φολιδωτές πλάκες. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για περιπτώσεις ψωρίασης σε άντρες μόνο όχι σε γυναίκες . Θα ήταν επομένως συνετό για τους άντρες να πίνουν μέτρια, αν όχι καθόλου. Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας Εμφανίζεται σε ενήλικες ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Είναι συχνά θανατηφόρα ασθένεια και περιλαμβάνει μη φυσιολογική πνευμονική λειτουργία. Η ύπαρξη ιστορικού χρόνιας κατάχρησης αλκοόλ έχει αναφερθεί πως αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης. Τριγλυκερίδια Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με αυξημένα επίπεδα – ένα είδος λίπους στο αίμα – διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ενώ η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν επηρρεάζει τα επίπεδα τριγλυκερίδιων , στην περίπτωση της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ πιστεύεται ότι αποτελεί το αλκοόλ την δεύτερη πιο συχνή αιτία μετά τον διαβήτη εμφάνισης αυξημένων επιπέδων τριγλυκερίδιων. Αλκοολικοί με αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του αλκοολισμού. Σύνδρομο Wernicke Korsakoff Η έλλειψη βιταμίνης Β1 (θειαμίνη) μερικές φορές υπερβαίνει το κανονικό πεδίο δράσης του Berri Berri και φτάνει να επηρρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Γενικά προκαλείται από τον συνδυασμό της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ , της έλλειψης της βιταμίνης Β1 και την γενετική προδιάθεση. Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν αποπροσανατολισμό, ανικανότητα του ατόμου να περπατήσει κανονικά, σύγχυση, παράλυση των μυών που ελέγχουν την κίνηση του ματιού. Απαιτεί άμεση ιατρική θεραπεία με ανδοφλέβια ή ενδομυϊκή ένεση βιταμίνης Β1 και είναι απαραίτητη η αποφυγή πρόσληψης κάθε είδους αλκοολούχου ποτού. Source: https://newlife.com.cy/ Όταν πάμε σε ένα εστιατόριο ο κατάλογος με τα φαγητά φαντάζει πολύ ελκυστικός και κάποια πιάτα μπαίνουμε στον πειρασμό να θέλουμε οπωσδήποτε να τα δοκιμάσουμε. Όμως, καλό θα ήταν να ξέρουμε εξ αρχής πως οι εστιάτορες επειδή δεν θέλουν να πετούν τρόφιμα είτε τα ανακυκλώνουν είτε ενώνουν αποφάγια ή εφευρίσκουν άλλους τρόπους προκειμένου να μειώσουν τυχόν χασούρες. Επίσης, αρκετές φορές δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής με αποτέλεσμα πολλά μαγειρεμένα φαγητά επί ώρες να είναι εκτεθειμένα στη ζέστη άρα και σε βακτήρια. Τι συμβουλεύουν πρώην εργαζόμενοι σε ταβέρνες να μην τρώμε στα τουριστικά μέρη Κιμάς Ο βοδινός κιμάς κατέχει τη δεύτερη θέση στην κατηγορία με τα πιο επικίνδυνα κρέατα, με το βακτήριο E.Coli να οδηγεί σε πολλές γαστρεντερολογικές ασθένειες.Κανείς λοιπόν δεν μπορεί με σιγουριά να ξέρει αν το μπιφτέκι του είναι καλό, ή αν έχει υψηλό μικροβιακό φορτίο, ή από ποιο ζώο και ποιο μέρος του ζώου προέρχεται κιμάς. Πιάτα που πιθανώς δεν έχουν αυξημένη κατανάλωση πρέπει να τα αποφεύγουμε Πιάτα με εξεζητημένες γεύσεις πιθανώς δεν είναι φρέσκα καθώς η κατανάλωσή τους είναι περιορισμένη. Μαγειρευτά φαγητά Επιλέξτε τα μόνο σε μέρη που είναι φημισμένα για τα μαγειρευτά τους φαγητά αλλιώς κινδυνεύετε να φάτε κατεψυγμένα που αποψύχθηκαν πριν μερικές ώρες ή στην ακόμη χειρότερη περίπτωση αφημένα επί ώρες στη ζέστη μέσα σε κατσαρόλες. Κοτόπουλο Θα πρέπει να θυμόμαστε πως η κατάψυξη δεν σκοτώνει τα μικρόβια. Ο μόνος τρόπος για να σκοτώσουμε τα παθογόνα μικρόβια που βρίσκονται στα τρόφιμα είναι με το σωστό μαγείρεμα τους. Θα πρέπει κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας του φαγητού να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην επιμολύνουμε κάποιο άλλο τρόφιμο με το νωπό κοτόπουλο. Η επιμόλυνση μπορεί να συμβεί όταν το νωπό κοτόπουλο, ή ακόμα και τα ζουμιά του έρθουν με κάποιο τρόπο σε επαφή με άλλα τρόφιμα και ιδίως με ήδη μαγειρεμένα ή με αυτά που τρώγονται ωμά όπως τα λαχανικά. Ένα παράδειγμα του πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί είναι αν ένας μάγειρας κόψει το ωμό κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής και αργότερα κόψει ντομάτες στο ίδιο ξύλο κοπής χωρίς πρώτα να το πλύνει. Μαχαιροπίρουνα Πολλές ταβέρνες δεν προσέχουν καθόλου τα μαχαιροπίρουνά τους, δεν τα πλένουν σωστά ή τα αφήνουν επί ώρες εκτεθειμένα σε σκόνη και σε έντομα πάνω στα στρωμένα τραπέζια. Επίσης, κάποιες φορές χρησιμοποιούν στις ταβέρνες και στα εστιατόρια πιρούνια, μαχαίρια κ.λ.π για να κόψουν κοτόπουλο ωμό άρα έχουν μικρόβια, και με το ίδιο μαχαίρι έκοψαν και το μαρούλι σας. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν έναν γενικό όρο που αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα διαταραχών, οι οποίες προκαλούνται λόγω δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας, με αποτέλεσμα τη στένωση των αγγείων και τη μη ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Τα πιο συχνά καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και οι περιφερικές αγγειοπάθειες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη παγκοσμίως αιτία θανάτου. Το 2012 περίπου 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι κατέληξαν εξαιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων, αντιπροσωπεύοντας το 1/3 του συνόλου των παγκοσμίων θανάτων την ίδια χρονι. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι πρωτίστως αποτέλεσμα του τρόπου ζωής. Αν και ορισμένες φορές ενδεχομένως είναι μοιραία, τις περισσότερες φορές είναι θεραπεύσιμα και ενδεχομένως αποτρέψιμα. Για τον λόγο αυτό, είναι αναγκαία η συχνή ενημέρωση του κοινού για τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και μέτρα για την πρόληψή τους. Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων Ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων περιλαμβάνονται παράγοντες τους οποίους δεν μπορούμε να αλλάξουμε όπως, το φύλο, η ηλικία και η κληρονομικότητα και άλλοι τους οποίους μπορούμε να τροποποιήσουμε μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής. Οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου στους οποίους μπορούμε να επέμβουμε είναι: Δυσλιπιδαιμία H διαταραχή των λιπιδίων στο αίμα, πιο συγκεκριμένα αυξημένα επίπεδα «κακής (LDL)» χοληστερόλης, και τριγλυκεριδίων στο αίμα ή μειωμένα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης, αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κάπνισμα Το κάπνισμα αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και συγκεκριμένα εμφράγματος του μυοκαρδίου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε αντίθεση με ότι μπορεί να πιστεύουμε, ένας καπνιστής διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων από ότι καρκίνο του πνεύμονα. Το παθητικό κάπνισμα επίσης συγκαταλέγεται στους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Παχυσαρκία & κεντρική κατανομή λίπους Το αυξημένο σωματικό βάρος καθώς και το αυξημένο σπλαχνικό λίπος αποτελούν παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και ταυτόχρονα άλλων νοσημάτων όπως, σακχαρώδους διαβήτη και αρτηριακής υπέρτασης, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Καθιστική ζωή & έλλειψη φυσικής δραστηριότητας Υπάρχει πληθώρα μελετών οι οποίες υποστηρίζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η άσκηση ως παράγοντας πρόληψης και θεραπείας των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 150 λεπτά ήπιας ή 60 λεπτά έντονης φυσικής δραστηριότητας εβδομαδιαίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 30%. Κακή ποιότητα διατροφής Μία διατροφή πλούσια σε «κακά» λιπαρά, αλάτι και ταυτόχρονα φτωχή σε φρούτα και λαχανικά, αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μέτρα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων
Τα αισθήματα μοναξιάς συνδέονται με σημαντικά αυξημένο -περίπου διπλάσιο- κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, δείχνει μια νέα νορβηγική επιστημονική μελέτη. Προηγούμενες έρευνες είχαν συσχετίσει το ψυχικό στρες με τον διαβήτη. Η μοναξιά, που δημιουργεί χρόνιο στρες, αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ρότζερ Χένρικσεν του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών της Δυτικής Νορβηγίας στο Μπέργκεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Diabetologia της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), ανέλυσαν στοιχεία για 24.024 άτομα, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα τόσο για τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη, όσο και για την ψυχολογική αξιολόγηση του επιπέδου μοναξιάς κάθε ατόμου.Αισθήματα μοναξιάς είχαν αναφέρει το 13% των συμμετεχόντων. Στη διάρκεια της μελέτης (1995-2019) 1.179 άνθρωποι ή ποσοστό σχεδόν 5% διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2. Το 59% ήταν άνδρες και η μέση ηλικία τους ήταν τα 48 έτη. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν μεγάλη μοναξιά, είχαν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν ένιωθαν καθόλου μοναξιά. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μοναξιά πρέπει πλέον να συμπεριληφθεί στις κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2. Επίσης ανέφεραν ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη σχετικά με τους βιολογικούς μηχανισμούς που συνδέουν τη μοναξιά με τον διαβήτη. Κάνοντας αυτήν την απλή άσκηση έστω και για μερικά λεπτά μετά τα γεύματά σας, μπορείτε να ενισχύσετε απροσδόκητα πολύ την υγεία σας. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι δεν είναι συνετό να κάνουμε γυμναστική αμέσως μετά το φαγητό. Ωστόσο, νέα επιστημονική μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα, επισημαίνοντας ότι λίγη γυμναστική μετά το φαγητό μπορεί πραγματικά να είναι ευεργετική για την υγεία σας. Σίγουρα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η σκληρή προπόνηση με γεμάτο στομάχι μπορεί να προκαλέσει ναυτία, κράμπες, φούσκωμα, παλινδρόμηση, νωθρότητα και γενική δυσφορία. Μια άσκηση όμως, ήπιας έντασης και για λίγα λεπτά μπορεί να σας ωφελήσει με παραπάνω από έναν τρόπους. Δύο λεπτά είναι αρκετά Όπως αποκαλύπτει η έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο Sports Medicine, πολλά είναι τα οφέλη της βάδισης μετά το φαγητό. Συγκεκριμένα, ένας σύντομος περίπατος δύο έως πέντε λεπτών μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ενώ βελτιώνει εντυπωσιακά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν έχει μεγάλη σημασία ποια άσκηση θα επιλέξετε. Μπορεί να είναι μια βόλτα με ποδήλατο, μια συνεδρία άρσης ελαφρών βαρών, το κολύμπι ή ακόμα και μια ολιγόλεπτη ρουτίνα yoga με stretching ασκήσεις. Γιατί να κάνετε γυμναστική μετά το φαγητό Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται μετά τα γεύματα. Όταν συμβεί αυτό, η ινσουλίνη απελευθερώνεται από τα κύτταρα στο πάγκρεας. Αυτό κάνει το σώμα να χρησιμοποιεί γλυκόζη από το αίμα, η οποία μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, επαναφέροντάς το στο φυσιολογικό. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι μυϊκές συσπάσεις βοηθούν αυτή τη διαδικασία. Η γλυκόζη σας κορυφώνεται από μία έως μιάμιση ώρα μετά το γεύμα. Η ελαφριά άσκηση πριν από αυτό φαίνεται πως μπορεί να αποτρέψει αυτήν την απότομη αύξηση της γλυκόζης. Και γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα; Καθώς όσο πιο σταθερά τα επίπεδα τόσο μικρότερος ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το ίδιο ισχύει και όταν στεκόμαστε; Αυτή η έρευνα περιελάμβανε ανάλυση δεδομένων από επτά μεμονωμένες μελέτες, όπου οι συμμετέχοντες περπάτησαν στάθηκαν στην θέση τους για χρονικό διάστημα δύο έως πέντε λεπτών. Το έκαναν καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας κάθε 20 λεπτά ή μισή ώρα. Κάθε μία από τις επτά μελέτες αποκάλυψε ότι το περπάτημα σε ήπια ένταση για λίγα λεπτά μετά το φαγητό έκανε τους συμμετέχοντες να είχαν αισθητά καλύτερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ακολουθούμενα από πιο σταδιακή πτώση, συγκριτικά με εκείνους που δεν το έκαναν. Τα άτομα που παρέμεναν όρθια χωρίς να περπατούν, παρουσίασαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά όχι τόσο αισθητά όσο εκείνα που περπατούσαν. Το περπάτημα ενεργοποιεί τους μύες περισσότερο συγκριτικά με την ορθοστασία, επομένως είναι πολύ ωφέλιμο να «στριμώχνετε» μια βόλτα μετά τα γεύματα σας. (vita.gr) Tο κάλιο δεν είναι ένα τόσο διάσημο συστατικό των τροφών και του σώματός μας αλλά είναι απόλυτα απαραίτητο. Αποτελεί βασικό ηλεκτρολύτη του οργανισμού μας και είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών του σώματος. Παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και όχι μόνο. Σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία μια διατροφή με αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα συστολικής και διαστολικής πίεσης, με το όφελος να είναι μεγαλύτερο σε άτομα που εμφανίζουν υπέρταση, αλλά και σε όσους καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες νατρίου. Η έρευνα Για του λόγου το αληθές μια νέα μελέτη που έγινε στην Ολλανδία και δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «European Heart Journal» έδειξε ότι σε γυναίκες άνω των 45 ετών μια διατροφή πλούσια σε κάλιο δρα μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Οι ερευνητές ανέλυσαν την επίδραση της πρόσληψης καλίου στην αρτηριακή πίεση, μετά από προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και την πρόσληψη νατρίου. Στις γυναίκες, βρήκαν μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης καλίου και της συστολικής αρτηριακής πίεσης (SBP) – καθώς όταν η πρόσληψη καλίου αυξήθηκε, η πίεση μειώθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε γυναίκες με υψηλή πρόσληψη νατρίου (το οποίο είναι επιβαρυντικό για την αρτηριακή πίεση), κάθε 1 γραμμάριο ημερήσιας αύξησης του καλίου στη διατροφή τους συσχετίστηκε με 2,4 χιλιοστά στήλης υδραργύρου (mm/Hg) χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Τι ρόλο παίζει το κάλιο Σύμφωνα με τους ερευνητές το εύρημα αυτό είναι σημαντικό, καθώς δείχνει ότι ο περιορισμός του αλατιού και του νατρίου δεν είναι ο μόνος παράγοντας στον οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Είναι σίγουρα μία από τις πρώτες οδηγίες που δίνονται σε άτομα με αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, αφού η υψηλή πρόσληψη νατρίου συγκαταλέγεται στις κυριότερες αιτίες εμφάνισης υπέρτασης. Ωστόσο, εκτός από τη μείωση του νατρίου της διατροφής, η επαρκής πρόσληψη καλίου μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη ρύθμιση της πίεσης. Σε ποιες τροφές θα το βρούμε Καλές πηγές καλίου είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, με υψηλότερη περιεκτικότητα στην μπανάνα, το δαμάσκηνο, το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο, το σύκο, το πεπόνι, το αβοκάντο, τα σέσκουλα, τα σπαράγγια, τα κολοκύθια, η πατάτα και η γλυκοπατάτα, τα όσπρια και το γάλα. Οι ενήλικοι πρέπει να καταναλώνουν 3.510 χιλιοστόγραμμα (mg) καλίου την ημέρα. https://newlife.com.cy/ «Ορμόνη της αγάπης»: Η ωκυτοκίνη ίσως μπορεί να θεραπεύσει κυριολεκτικά πληγωμένες καρδιές2/10/2022 Η ωκυτοκίνη, αποκαλούμενη και «ορμόνη της αγάπης», διαπιστώθηκε πως ίσως έχει θεραπευτικές ιδιότητες για την καρδιά, όπως υποστηρίζουν τώρα επιστήμονες. Η ωκυτοκίνη είναι βασικό χημικό που παράγεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και ευθύνεται για συναισθήματα όπως η αγάπη, η απόλαυση και η αφοσίωση. Οι κοινωνικές επιδράσεις τής ορμόνης είναι ήδη γνωστές, και πλέον οι επιστήμονες αρχίζουν να μαθαίνουν περαιτέρω για το ρόλο της στη σωματική βελτίωση. Για παράδειγμα, εκτός από τη μείωση του στρες, την ενίσχυση της κοινωνικής μνήμης, τη βελτίωση της σεξουαλικής συμπεριφοράς και της αναπαραγωγής, πιστεύεται πως, μεταξύ άλλων, η ωκυτοκίνη βοηθά στην παραγωγή γάλακτος κατά το θηλασμό και στην παραγωγή τεστοστερόνης. Ωστόσο, οι επιστήμονες του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανακάλυψαν κάτι εντελώς νέο, όταν εφάρμοσαν το χημικό σε κατεστραμμένο καρδιακό ιστό στο εργαστήριο. Η ωκυτοκίνη φαίνεται πως κατάφερε να μετακινήσει τα βλαστικά κύτταρα στο εξωτερικό της καρδιάς βαθύτερα στο όργανο, μετατρέποντάς τα σε καρδιομυοκύτταρα – τα μυϊκά κύτταρα που ευθύνονται για τις συστολές της καρδιάς. Η έρευνα -που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Cell and Developmental Biology- βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο η επιστημονική ομάδα αισιοδοξεί πως τα μετακινούμενα αυτά καρδιακά βλαστοκύτταρα ίσως μια μέρα μπορέσουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με προβλήματα λόγω καρδιακών προσβολών. «Εδώ δείχνουμε πως η ωκυτοκίνη, το νευροπεπτίδιο γνωστό ως ορμόνη της αγάπης, έχει τη δυνατότητα ενεργοποίησης μηχανισμών της καρδιακής αποκατάτασης σε τραυματισμένες καρδιές ψαριών και καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων, ανοίγοντας την πόρτα σε πιθανές νέες θεραπείες για την καρδιακή ανάπλαση σε ανθρώπους» σημειώνει ο δρ. Αϊτόρ Αγκίρ (Aitor Aguirre) καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. H καρδιά έχει πολύ περιορισμένη δυνατότητα αποκατάστασης ή αντικατάστασης του τραυματισμένου ή νεκρού ιστού, σημειώνουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους. Ωστόσο, άλλες μελέτες υποστηρίζουν πως μετά από έναν τραυματισμό τού οργάνου, όπως μια καρδιακή προσβολή, ένα υποσύνολο κυττάρων στην εξωτερική, λεπτή μεμβράνη της καρδιάς, που ονομάζεται επικάρδιο, αποκτά νέα ταυτότητα. Τα κύτταρα αυτά μετακινούνται στο στρώμα του καρδιακού ιστού όπου βρίσκονται οι μύες και μετατρέπονται σε βλαστικά κύτταρα – τα οποία στη συνέχεια μπορούν να να μετατραπούν σε διάφορους τύπους καρδιακών κυττάρων, μεταξύ αυτών και τα καρδιομυοκύτταρα. Η διαδικασία αυτή έχει μελετηθεί ευρέως σε ζώα ενώ στους ανθρώπους είναι αργή και ατελέσφορη ως προς την ουσιαστική θεραπεία. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ωστόσο, η ωκυτοκίνη ίσως είναι το «μαγικό φίλτρο» για την επίσπευση αυτής της διαδικασίας – και μακροπρόθεσμα φιλοδοξείται να συμβάλλει στην αποκατάσταση καρδιακών προβλημάτων. «Ακόμη κι αν η ανάπλαση της καρδιάς είναι μόλις μερική, τα οφέλη για τους ασθενείς μπορεί να είναι τεράστια» εξηγεί ο ίδιος. Η ερευνητική ομάδα δοκίμασε κι άλλες 14 εγκεφαλικές ορμόνες, όμως καμία δεν μπόρεσε να οδηγήσει τα κύτταρα στην επιθυμητή βλαστική κατάσταση που απαιτείται για τη δημιουργία νέων καρδιομυοκυττάρων, σύμφωνα με την ανακοίνωση. |
Archives
April 2024
|