Οι υγειονομικοί οργανισμοί βρίσκονται σε επιφυλακή για τους κινδύνους του αλατιού εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η υπερβολική πρόσληψη αλατιού προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, δεκαετίες έρευνας έχουν παρατηρήσει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση πολύ λίγου αλατιού μπορεί να είναι επιβλαβής. Αυτό το άρθρο εξετάζει λεπτομερώς το αλάτι και αν είναι υγιεινό. Τι είναι το αλάτι; Το αλάτι είναι η πιο σημαντική πηγή νατρίου στη διατροφή σας. Επίσης γνωστό ως χλωριούχο νάτριο (NaCl), περιέχει 40% νάτριο και 60% χλωρίδιο. Σήμερα, οι όροι «αλάτι» και «νάτριο» χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά. Ορισμένες ποικιλίες αλατιού είναι ενισχυμένες με ιώδιο, σίδηρο, φολικό οξύ ή συνδυασμό αυτών. Για παράδειγμα, το επιτραπέζιο αλάτι συχνά περιέχει πρόσθετο ιώδιο. Το νάτριο είναι απαραίτητο για πολλές βασικές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπίας υγρών, της υγείας των νεύρων, της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών και της μυϊκής λειτουργίας. Αμέτρητα τρόφιμα περιέχουν νάτριο – ακόμη και τρόφιμα που μπορεί να έχουν γλυκιά γεύση, όπως ψωμί, δημητριακά, αλλαντικά, σάλτσες, καρυκεύματα, δημητριακά, πατατάκια, κράκερ και σούπες. Ιστορικά, το αλάτι έχει χρησιμοποιηθεί για τη συντήρηση των τροφίμων. Οι υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν αλλοίωση των τροφίμων. Το αλάτι συλλέγεται συνήθως από αλατωρυχεία ή με εξάτμιση θαλασσινού νερού ή άλλου νερού πλούσιου σε μεταλλικά στοιχεία. Υπάρχουν πολλά είδη αλατιού. Οι δημοφιλείς ποικιλίες περιλαμβάνουν το απλό επιτραπέζιο αλάτι, το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων και το θαλασσινό αλάτι. Αυτά μπορεί να διαφέρουν ως προς τη γεύση, την υφή και το χρώμα. Παρενέργειες από την κατανάλωση πολλού αλατιού Ενώ το σώμα σας χρειάζεται λίγο αλάτι για να λειτουργήσει σωστά, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία σας. Μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου αποτελεί παγκόσμια ανησυχία. Γιατι είναι ένας παράγοντας κινδύνου για υπέρταση, γνωστή και ως υψηλή αρτηριακή πίεση. Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, μια κατάσταση στην οποία η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει σωστά αίμα σε όλο το σώμα σας. Το αλάτι επηρεάζει την αρτηριακή πίεση μέσω πολλών πολύπλοκων οδών που επηρεάζουν το ορμονικό, το φλεγμονώδες, το ανοσοποιητικό και το πεπτικό σύστημα του σώματός σας. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί επίσης να καταστέλλει το ενδονεφρικό σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης, το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα νατρίου. Ευτυχώς, η μείωση της πρόσληψης αλατιού μπορεί να μειώσει το επίπεδο της αρτηριακής σας πίεσης, ειδικά σε άτομα με μια ιατρική πάθηση που ονομάζεται υπέρταση ευαίσθητη στο αλάτι. Σε μια ανάλυση 4 μεγάλων μελετών το 2016, συμπεριλαμβανομένων 113.118 ατόμων με και χωρίς υπέρταση, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου και θανάτου ήταν υψηλότερος σε όσους είχαν υψηλή πρόσληψη νατρίου, σε σύγκριση με αυτούς με μέτρια πρόσληψη νατρίου. Ομοίως, μια ανασκόπηση έρευνας σε 229.785 ενήλικες που παρακολουθήθηκαν για 13 χρόνια διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη νατρίου συσχετίστηκε με θάνατο από καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, μια ανασκόπηση του 2020 που περιελάμβανε 616.905 άτομα διαπίστωσε ότι κάθε αύξηση κατά 1 γραμμάριο στην ημερήσια πρόσληψη νατρίου οδηγούσε σε έως και 6% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ωστόσο, άλλες μελέτες παρατήρησαν αντίθετα ευρήματα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης νατρίου και των καρδιακών παθήσεων. Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες σχετικά με το πόσο ωφέλιμο είναι ο περιορισμός του νατρίου, με ορισμένες μελέτες να υποδηλώνουν ότι μια μέτρια πρόσληψη νατρίου περίπου 1-2 κουταλάκια του γλυκού ημερησίως δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Είναι ενδιαφέρον ότι παραμένει επίσης άγνωστο εάν η μείωση της πρόσληψης αλατιού έχει οφέλη για την αρτηριακή πίεση εάν δεν έχετε υπέρταση. Μια ανασκόπηση του 2014 διαπίστωσε ότι η μείωση του διατροφικού νατρίου κατά 2,3 γραμμάρια μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο μόνο κατά 3,82 mmHg — τόσο μεταξύ ατόμων με όσο και χωρίς υπέρταση Η συστολική αρτηριακή πίεση είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης. Σηματοδοτεί την πίεση που ασκεί το αίμα σας στα τοιχώματα των αρτηριών με κάθε καρδιακό παλμό. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μέσες μετρήσεις βρίσκονται γύρω στα 125–144 mmHg, καθιστώντας αμφισβητήσιμη τη σημασία της μείωσης κατά 3,82 mmHg. Επιπλέον, μια πρόσφατη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι κατά τη μείωση της πρόσληψης νατρίου, τα άτομα με υπέρταση παρουσίασαν μια πιο απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης από τα άτομα χωρίς υπέρταση. Τελικά, απαιτείται συνεχής έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της πρόσληψης αλατιού στην υγεία της καρδιάς — τόσο σε άτομα με όσο και χωρίς υπέρταση. Πιθανώς συνδέεται με καρκίνο του στομάχου Ο καρκίνος του στομάχου, γνωστός και ως γαστρικός καρκίνος, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου και η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Αρκετές μελέτες συσχετίζουν τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, που συνήθως περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως αλατισμένα κρέατα και λαχανικά τουρσί, με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Μια μελέτη του 2016 σε 40.729 Ιάπωνες ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι είχαν ισχυρότερες προτιμήσεις για αλμυρά τρόφιμα είχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν γαστρικό καρκίνο σε σχέση με άτομα που προτιμούσαν λιγότερο αλμυρά τρόφιμα. Οι λόγοι για τους οποίους το αλάτι μπορεί να προάγει τον καρκίνο του στομάχου δεν είναι καλά κατανοητοί. Εικάζεται ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (H. pylori) στο στομάχι σας. Η. Αυτός ο τύπος βακτηρίων μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, γαστρικά έλκη και πιθανώς ανάπτυξη γαστρικού καρκίνου. Μέσω της συνεχούς έρευνας απαιτείται, ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε αλάτι μπορεί να αυξήσει τις κυτταρικές μεταλλάξεις και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, τα οποία είναι χαρακτηριστικά της ανάπτυξης καρκίνου. Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι αυτές οι μελέτες δεν αποδεικνύουν ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού προκαλεί καρκίνο του στομάχου, μόνο ότι και τα δύο μπορεί να συνδέονται στενά. Στο τέλος, απαιτείται περισσότερη έρευνα για το θέμα. Παρενέργειες από πολύ λίγο αλάτι Ενώ το πολύ αλάτι μπορεί να είναι επιβλαβές, το ίδιο μπορεί και το πολύ λίγο. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση, αφυδάτωση, χαμηλά επίπεδα νατρίου και αυξημένα επίπεδα λίπους στο αίμα. Είναι πιθανό τα άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση να γίνουν υποτασικά, δηλαδή η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλότερη από το κανονικό. Η υπόταση μπορεί να είναι επικίνδυνη. Μερικά από τα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, ναυτία, λιποθυμία, θολή όραση, κατάθλιψη και αφυδάτωση. Ο κίνδυνος υπότασης είναι ιδιαίτερα υψηλός για όσους έχουν παρουσιάσει καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς πολλά σχέδια θεραπείας μειώνουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης. Αφυδάτωση Επειδή το νάτριο παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της ισορροπίας των υγρών, μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι θα μπορούσε να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία συμβαίνει όταν δεν υπάρχει αρκετό υγρό στο σώμα σας. Σημάδια αφυδάτωσης μπορεί να εμφανιστούν ως αλλαγές στο δέρμα, ξηρότητα στόματος και δίψα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία και ακόμη και θάνατο. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποσιτισμό διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αφυδάτωσης και θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ημερήσια πρόσληψη υγρών και σε τυχόν συμπτώματα αφυδάτωσης . Χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα Μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι μπορεί να προκαλέσει υπονατριαιμία, μια κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα νατρίου στο αίμα σας είναι χαμηλότερα από το κανονικό. Τα άτομα με υπονατριαιμία μπορεί να εμφανίσουν σοβαρά νευρολογικά προβλήματα όπως ψυχικές διαταραχές, επιληπτικές κρίσεις, οίδημα στον εγκέφαλο, κώμα και θάνατο. Μερικοί άνθρωποι με την πάθηση εμφανίζουν συμπτώματα στο γαστρεντερικό (γαστρεντερικό σωλήνα) όπως απώλεια όρεξης, έμετο και ναυτία. Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο υπονατριαιμίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις και άλλες ιατρικές επιπλοκές. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα. Αυξημένη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια Ο περιορισμός του αλατιού έχει συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Μια ανασκόπηση του 2016 σε 12.210 ενήλικες με και χωρίς υπέρταση εξέτασε πώς η μείωση του αλατιού στη διατροφή επηρέασε τα επίπεδα λίπους στο αίμα. Η κατανάλωση μιας δίαιτας με μειωμένο αλάτι αύξησε τη χοληστερόλη κατά 2,9% και τα τριγλυκερίδια κατά 6,3% και στις δύο ομάδες. Αυτό αξίζει να το έχετε κατά νου, καθώς η LDL (κακή) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι; Το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού στη σύγχρονη διατροφή προέρχεται από τρόφιμα εστιατορίων και συσκευασμένα, επεξεργασμένα τρόφιμα. Μερικοί από τους κορυφαίους συνεισφέροντες νατρίου για ενήλικες και παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνουν:
Φροντίστε να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες και τα διατροφικά πάνελ των συσκευασμένων τροφίμων. Παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για το προϊόν, συμπεριλαμβανομένης της περιεκτικότητας σε νάτριο ανά μερίδα. Για να εντοπίσετε εύκολα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, αναζητήστε φράσεις όπως χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή μειωμένο νάτριο. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε την ποσότητα νατρίου ανά μερίδα ή 100 γραμμάρια και να συγκρίνετε αυτόν τον αριθμό με αυτόν των προϊόντων που σκέφτεστε. Πόσο αλάτι χρειάζεστε; Για δεκαετίες, οι υγειονομικές αρχές ήταν σταθερές στις συστάσεις τους για μείωση του νατρίου. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) υποστηρίζει ότι οι ενήλικες λαμβάνουν λιγότερα από 2.300 mg νατρίου την ημέρα, στοχεύοντας βέλτιστα για 1.500 mg, που ισοδυναμεί με 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Παρά αυτή τη συμβουλή, ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει 1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι κάθε μέρα, που υπερβαίνει τη συνιστώμενη πρόσληψη. Εάν έχετε οποιεσδήποτε συνθήκες υγείας και σας έχουν ενθαρρύνει να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις συστάσεις του επαγγελματία υγείας σας. Τούτου λεχθέντος, εάν είστε σε καλή υγεία και τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή, πιθανότατα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την πρόσληψη αλατιού. Το αλάτι είναι υγιεινό ή ανθυγιεινό; Το αλάτι είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του σώματός σας και είναι απαραίτητο για την καλή υγεία. Ωστόσο, το να τρώτε πολύ ή πολύ λίγο αλάτι μπορεί να είναι επιβλαβές και ανθυγιεινό. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα άλλα θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα, η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι το κλειδί. Πολλές υγιεινές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα περιέχουν φυσικά λίγο έως καθόλου αλάτι, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των δημητριακών και των ωμών ξηρών καρπών, των οσπρίων και των σπόρων. Ακολουθώντας ένα πρότυπο υγιεινής διατροφής που περιλαμβάνει ολόκληρα τρόφιμα όπως αυτά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθένειας που σχετίζεται με το αλάτι. Για παράδειγμα, η δίαιτα Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) και η μεσογειακή διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και άπαχη πρωτεΐνη, αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ανθυγιεινά λιπαρά και κόκκινο κρέας. Εάν ο επαγγελματίας υγείας σας έχει συμβουλεύσει να τρώτε λιγότερο αλάτι, ίσως αξίζει τον κόπο να μάθετε περισσότερα για αυτούς τους δύο τύπους δίαιτας. Επίλογος Όλοι χρειάζονται αλάτι για να ειναι υγιείς. Ωστόσο, το να τρώτε πολύ ή πολύ λίγο εγκυμονεί κάποιους κινδύνους για την υγεία. Το AHA συνιστά να περιορίζετε την πρόσληψη νατρίου σε 2.300 mg ή λιγότερο την ημέρα, ιδανικά στοχεύοντας σε 1.500 mg, που ισοδυναμεί με 3/4 κουταλάκια του γλυκού αλάτι. Η σωστή κατανάλωση σε αλάτι μπορεί να επιτευχθεί ελέγχοντας τις διατροφικές ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων και απολαμβάνοντας μια ισορροπημένη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά χαμηλά αλάτι τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και άπαχη πρωτεΐνη. Εάν έχετε διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακα νοσήματα, είναι ζωτικής σημασίας να μιλήσετε με τον γιατρο σας και έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο για να συζητήσετε ποιος τύπος διατροφικού προγράμματος είναι κατάλληλος για εσάς. Η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. (newlife.com)
0 Comments
Η ημικρανία είναι κάτι περισσότερο από ενας απλος πονοκέφαλος. Είναι μια περίπλοκη νευρολογική κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα. Εάν έχετε ημικρανίες, ξέρετε πόσο επώδυνη μπορεί να είναι η κατάσταση αυτη και πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να υποχωρήση. Η πρόληψη και η έγκαιρη δράση σε περίπτωση της ημικρανίας είναι το κλειδί για τη διατήρηση αυτής της κατάστασης υπό έλεγχο. Ακολουθούν 12 συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να σας βοηθήσουν στην έγκαιρη αντιμετώπιση της ημικρανίας και να την αποτρέψετε από το να επιδεινωθεί. 1. Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα Εάν έχετε βάλει ποτέ μια παγοκύστη σε έναν τραυματισμό ή ένα μαξιλάρι θέρμανσης σε μια πονεμένη πλάτη, γνωρίζετε τη δύναμη της θεραπείας μέσω θερμότητας. Αυτό μπορεί επίσης να σας βοηθήσει όταν έχετε ημικρανία. Η κρύα θεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ημικρανίας για περισσότερα από 100 χρόνια, αλλά υπάρχουν λίγες επιστημονικές μελέτες που υποδεικνύουν γιατί μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο σε μερικούς ανθρώπους. Ορισμένες θεωρίες έχουν προτείνει ότι η θεραπεία με κρύο μπορεί να βοηθήσει στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων ή στην επιβράδυνση των νευρικών σημάτων που σχετίζονται με τον πόνο της ημικρανίας. Ακόμη και πρόσφατες μελέτες δεν έχουν εντοπίσει ακριβώς πόσο το κρύο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου της ημικρανίας. Δύο πρόσφατες μελέτες βρήκαν ότι οι παγοκύστες γύρω από το λαιμό ή στο κεφαλη που εφαρμόζονται κατά την έναρξη της ημικρανίας θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά την αντίληψη του πόνου. Ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε για να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι μια συσκευασία πάγου που εφαρμόζεται στο κεφάλι προσφέρει καταπραϋντική, μουδιαστική ανακούφιση. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν ο ήλιος ή η ζέστη προκάλεσαν την ημικρανία σας. 2. Βρείτε ένα ήσυχο, σκοτεινό μέρος για να χαλαρώσετε Η ευαισθησία στο φως και τον ήχο είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα ημικρανίας. Απομακρυνθείτε από αυτά τα πράγματα αν μπορείτε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ανακούφιση από τον πόνο και μπορεί να σας ανακουφίσει το άγχος. Ξαπλώστε και δώστε προσοχή στην αναπνοή σας. Δοκιμάστε να πάρετε αργές, βαθιές αναπνοές από το διάφραγμά σας. Νιώστε το στομάχι σας να ανεβαίνει με την εισπνοή και να κατεβαίνει με την εκπνοή. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. 3. Αντιμετωπίστε το τρίξιμο των δοντιών ή το υπερβολικό μάσημα Οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε για να επιβιώσουν και το μάσημα είναι ένα σημαντικό μέρος της διατροφής. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική μάσηση μπορεί να συνδέεται με περισσότερους πονοκεφάλους και ακόμη και με ημικρανίες. Οι ερευνητές εστίασαν στο μάσημα τσίχλας για τη μελέτη και διαπίστωσαν ότι οι πονοκέφαλοι τάσης και η ημικρανία ήταν πιο συχνές σε άτομα που μασούσαν τσίχλα συχνά. Αν και δεν μπορείτε να αποφύγετε το φαγητό, μπορεί να ξανασκεφτείτε το μάσημα τσίχλας εάν αντιμετωπίζετε τακτικά ημικρανίες. Μπορεί επίσης να εξετάσετε εάν σφίγγετε ή τρίζετε τα δόντια σας ενώ κοιμάστε, καθώς αυτό θα μπορούσε να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. 4. Διαλογιστείτε Πράγματα όπως το ακραίο στρες, η αλλαγή στις συνήθειες ύπνου, ακόμη και η έντονη σωματική δραστηριότητα έχουν συνδεθεί με την ημικρανία. Ενώ οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και χαλάρωσης από μόνες τους μπορεί να μην θεραπεύσουν πλήρως την ημικρανία, αυτές οι τεχνικές έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα στρες και μπορεί να συντομεύσουν τη διάρκεια και τη σοβαρότητα του πόνου της ημικρανίας. Ο τακτικός διαλογισμός και οι στρατηγικές μείωσης του στρες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της ημικρανίας πριν εξελιχθεί. 5. Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Δανία, στα ελλιποβαρή άτομα αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας, σε σχέση με τα υπέρβαρα. Άλλες έρευνες συσχετίζουν, αντίθετα, τον αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος με τις κρίσεις ημικρανίας. 6. Κάντε ένα μασάζ Το μασάζ μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να χαλαρώσετε και να εξασκηθείτε στην αυτοφροντίδα, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από την ένταση και μπορεί ακόμη και να αποτρέψει τους πονοκεφάλους και την ημικρανία. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι σε 8 στους 10 ανθρώπους, μειώθηκαν τα συμπτώματα του πονοκεφάλου κατα το ήμιση με μία μόνο θεραπεία μασάζ και οι περισσότεροι ανέφεραν σχεδόν άμεση ανακούφιση. Το πού κάνετε μασάζ μπορεί επίσης να παίξει ρόλο. Έρευνες σχετικά με τα σημεία πίεσης και τη ρεφλεξολογία στη διαχείριση των πονοκεφάλων υποδηλώνουν ότι ακόμη και τα μασάζ στα πόδια, τα χέρια και τους λοβούς του αυτιού μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο της ημικρανίας. 7. Διατροφή Σε ορισμένα άτομα, συγκεκριμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση κρίσεων ημικρανίας. Οι τροφές αυτές διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Αφυδάτωση Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και ημικρανία, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι η ενυδάτωση μπορεί να μειώσει και πιθανώς ακόμη και να αποτρέψει τον πονοκέφαλο. Στη μελέτη, άτομα που έπιναν την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη νερού είχαν πονοκεφάλους που ήταν:
Τροφικές Αλλεργίες & Ευαισθησίες Μελέτες έδειξαν πως οι κρίσεις ημικρανίας μπορούν να οφείλονται, σε ποσοστό περίπου 20% και σε τροφικές αλλεργίες ή ευαισθησίες. Ο μηχανισμός δεν έχει εξακριβωθεί αλλά η αποφυγή κατανάλωσης των πιθανών «ένοχων» τροφίμων έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε έλεγχο των συμπτωμάτων. Σε άτομα με ευαισθησία, τα τρόφιμα που περιέχουν αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες, όπως η τυραμίνη, η φαινυλαλανίνη, η ισταμίνη, το αλκοόλ και η καφεΐνη μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες. Τα άτομα αυτά δεν μπορούν να μεταβολίσουν αυτές τις ουσίες αρκετά γρήγορα οπότε παραμένουν στο σώμα για περισσότερο χρόνο, προκαλώντας πονοκέφαλο. Το κόκκινο κρασί, που περιέχει φαινολικά φλαβονοειδή και η σοκολάτα, που περιέχει φαινυλαλανίνη, συχνά ευθύνονται για εμφάνιση ημικρανίας. Τρόφιμα πλούσια σε μονοαμίνες ενοχοποιούνται συχνά για την πρόκληση ημικρανικών κρίσεων. Οι μονοαμίνες απαντώνται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως στο κρασί, στην μπύρα, στα ώριμα τυριά (καμαμπέρ, τσένταρ, ροκφόρ, παρμεζάνα), στο γιαούρτι, αλλά και στις σαρδέλες, στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και στο σπανάκι. Νιτρώδη Άλλη «ένοχη» ουσία είναι το γλουταμινικό μονονάτριο που περιέχεται στη σόγια σος και τη βρίσκουμε ως ενισχυτικό γεύσης στα πιάτα των κινέζικων εστιατορίων. Καλό είναι η κατανάλωση τροφίμων με νιτρώδη συντηρητικά, όπως το μπέικον, τα σαλάμια, τα λουκάνικα, το καπνιστά κρέατα και ψάρια όπως και τα προμαγειρεμένα τρόφιμα, να αποφεύγονται από τα άτομα που υποφέρουν από έντονους πονοκεφάλους. Έλλειψη Μαγνησίου & Ριβοφλαβίνης Η έλλειψη τέλος μαγνησίου και ριβοφλαβίνης από τη διατροφή έχει συσχετισθεί θετικά με την εμφάνιση πονοκεφάλων και ημικρανιών. Γι’ αυτό, είναι καλό η διατροφή των ασθενών να ενισχυθεί με τα παραπάνω στοιχεία, ακόμη και με συμπληρώματα διατροφής, στις περιπτώσεις που η πρόσληψη είναι ανεπαρκής. Καλές πηγές μαγνησίου, είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και το κρέας. Τη ριβοφλαβίνη τη συναντάμε σε υψηλή περιεκτικότητα στο συκώτι, στο νεφρό αρνιού και στο γάλα σόγιας, και σε μέτριες ποσότητες στα κρέατα, στα γαλακτοκομικά και στα δημητριακά. Κάπνισμα Επίσης, τα άτομα που καπνίζουν πολύ, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανίες σε σχέση με τους μη καπνιστές Καφεΐνη Ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσει η ημικρανία. Πολλά παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή περιέχουν καφεΐνη επειδή μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματα του φαρμάκου. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν πίνετε πολύ, η κατανάλωση περισσότερων από ένα φλιτζάνι καφέ την ημερα μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο. Τα άτομα με ημικρανία που χρησιμοποιούν καφεΐνη περισσότερες από 3 ημέρες την εβδομάδα μπορεί να αναπτύξουν εξάρτηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους πονοκεφάλους. Το μέτρο είναι το κλειδί με την καφεΐνη, αλλά βοηθά πολλούς ανθρώπους να βρουν ανακούφιση. Τζίντζερ Το τζίντζερ είναι ένα από αυτά τα τρόφιμα που βοηθούν στην μείωση των συμπτωμάτων της ημικρανίας. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το τζίντζερ ήταν σε θέση να μειώσει σημαντικά τον πόνο απο την ημικρανία για 2 ώρες, καθώς και να μειώσει τη ναυτία και τον έμετο που μπορεί να σχετίζονται με την ημικρανία. Ενώ οι περισσότερες από τις μελέτες χρησιμοποίησαν σκόνες τζίντζερ, υπάρχουν όλα τα είδη προϊόντων που μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση, συμπεριλαμβανομένων του τσαγιών και τις καραμέλες. 8. Διατηρήστε σταθερό προγραμματισμό γευμάτων Η άστατη διατροφή έχει συνδεθεί με κρίσεις ημικρανίας στα άτομα που έχουν ευαισθησία. Η παράλειψη γευμάτων μέσα στην ημέρα και η κατανάλωση ενός μεγάλου και όχι πολλών μικρών γευμάτων, επιβαρύνει την κατάσταση αυτών των ασθενών. 9. Φάρμακα Τα φάρμακα είναι το πρώτο πράγμα που προτρέχουν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν έχουν πονοκέφαλο και οι πονοκέφαλοι ημικρανίας δεν διαφέρουν από αυτή την άποψη. Υπάρχουν πολλά προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο της ημικρανίας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή και πιο στοχευμένες συνταγογραφούμενες θεραπείες. Παρακάτω είναι μια λίστα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του οξέος πόνου ημικρανίας:
Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και άλλα φάρμακα, αλλά ο στόχος αυτών των φαρμάκων θα είναι η πρόληψη της ημικρανίας παρά η αντιμετώπισή της. Τα παραδείγματα
Ποια από αυτά τα φάρμακα ή συνδυασμός φαρμάκων θα χρησιμοποιήσετε θα εξαρτηθεί από την ατομική σας υγεία, άλλα φάρμακα που παίρνετε, τη σοβαρότητα της ημικρανίας και τα συμπτώματά σας. Για την πρόληψη της ημικρανίας, η αποφυγή των πυροδοτήσεων είναι το κλειδί. 10. Αναγνωρίστε τα ερεθίσματα Εάν υποφέρετε τακτικά από ημικρανία, μιλήστε με το γιατρό σας για το πώς να τις αποτρέψετε. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να εντοπίσετε και να αποφύγετε πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν την ημικρανία. Πολλοί γιατροί συνιστούν στους ασθενείς τους με ημικρανία να κρατούν ένα ημερολόγιο με το τι έτρωγαν ή τι έκαναν όταν εμφάνισαν ημικρανία για να αναζητήσουν μοτίβα που πιθανο να την προκαλουν. Ο καθένας έχει διαφορετικά ερεθίσματα και αυτά μπορεί να κυμαίνονται από μοτίβα ύπνου έως ορισμένα τρόφιμα. Ακόμη και η έλλειψη τροφής, το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ή η υπογλυκαιμία που προκύπτει, μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανία. Εάν έχετε εντοπίσει τα ερεθίσματα που σας προκαλούν ημικρανία, προσπαθήστε να τα αποφύγετε. Εάν δεν το έχετε βρει, σκεφτείτε να κρατάτε ένα ημερολόγιο πονοκεφάλου για να παρακολουθείτε τα ερεθίσματα που προκαλούν. 11. Αντιμετωπίστε το νωρίς Όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της ημικρανίας, ο χρόνος αντίδρασης σας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην μείωση των συμπτωμάτων. Η υπερβολική αναμονή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ημικρανίας ή τη λήψη προληπτικών μέτρων μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα -και πόσο σοβαρά- μια ημικρανία. Μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν προειδοποιητικά σημάδια που ονομάζονται αύρες που τους λένε ότι έρχεται ημικρανία. Το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας συνιστά τη λήψη του φαρμάκου σας κατά την πρόδρομη φάση της επίθεσης. Το πρόδρομο είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι αναπτύσσεται ημικρανία. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας στα αρχικά στάδια είναι η καλύτερη ευκαιρία να αποφύγετε μια πιο σοβαρή ημικρανία. Μια πρόκληση της έγκαιρης θεραπείας είναι η γνώση των σημείων. Τα πρόδρομα σημάδια μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ των ανθρώπων, αλλά συχνά περιλαμβάνουν πράγματα όπως:
Εάν είχατε πονοκεφάλους ημικρανίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να είστε σε θέση να εντοπίσετε εύκολα τα πρόδρομα συμπτώματά σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να είστε προνοητικοί αντί να αντιδράτε όταν πρόκειται για τη θεραπεία του πόνου σας. Εάν έχετε πονοκεφάλους ημικρανίας συχνά ή χωρίς ιδιαίτερη ειδοποίηση, μπορεί να θέλετε να έχετε πάντα μαζί σας τα φάρμακα για την ημικρανία, ώστε να μπορείτε να τα παίρνετε αμέσως μόλις ξεκινήσει μια επίθεση. 12. Κάντε ένα σχέδιο δρασης Είναι σημαντικό να αναπτύξετε μια καλή σχέση με τον γιατρό σας, ωστε να αναπτύξετε μαζί ένα σχέδιο δράσης και διαχείρισης της ημικρανίας σας. Εξετάστε τα συμπτώματά σας και τα ερεθίσματα με το γιατρό σας. Μαζί, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο που όχι μόνο θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον πόνο όταν συμβαίνει μια ημικρανία, αλλά θα τον εμποδίσει να αναπτυχθεί εξαρχής. Ένα καλό σχέδιο θεραπείας πρέπει να περιλαμβάνει:
Επίλογος Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε και να περιορίσετε τα συμπτώματα της ημικρανίας, αλλά δεν υπάρχει μια θεραπεία που να λειτουργεί καλά σε όλους. Το κλειδί για τη θεραπεία της ημικρανίας είναι να γνωρίζετε και να αποφύγετε τα πράγματα που την πυροδοτούν, να την αντιμετωπίσετε έγκαιρα και να βρείτε φάρμακα ή θεραπείες που λειτουργούν καλύτερα για εσάς. Θα πρέπει επίσης να αναπτύξετε ένα σύστημα υποστήριξης στο οποίο θα βασίζεστε όταν εμφανίζεται ημικρανία. (newlife.com) Το Applesauce δημιουργεί συνήθως μια γλυκιά και απαλή υφή σε προϊόντα με βάση το λάδι όταν αντικαθίσταται με βούτυρο. Όταν χρησιμοποιείτε το μήλο στη θέση του βουτύρου, συνιστάται να αντικαταστήστε τη μισή ποσότητα βουτύρου στη συνταγή με μήλο. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυτικό λάδι αντί για βούτυρο; Φυτικό λάδι Μπορείτε να τα αντικαταστήστε τα τρία τέταρτα του φλιτζανιού φυτικό έλαιο για κάθε ένα φλιτζάνι βούτυρο που ζητείται. … Πόσο: Εάν η συνταγή απαιτεί 1 φλιτζάνι βούτυρο, χρησιμοποιήστε 3/4 φλιτζάνι φυτικό λάδι. Επιπλέον, πόση σάλτσα μήλου αντικαθιστά ένα αυγό; Πουρές μήλων. Χρησιμοποιήστε το μήλο για να προσθέσετε υγρασία. Αντικαταστήστε ένα αυγό με 1/4 φλιτζάνι μήλο σε γλυκά γλυκά. Αν θέλετε πιο ελαφριά υφή, προσθέστε επιπλέον 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ, καθώς οι πουρές φρούτων τείνουν να κάνουν το τελικό προϊόν πιο πυκνό από την αρχική συνταγή. Επίσης μπορεί η σάλτσα μήλου να αντικαταστήσει το λάδι ή το βούτυρο στις συνταγές; Σάλτσα μήλου για βούτυρο ή λάδι Η άγλυκη σάλτσα μήλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει μέρος ή ολόκληρο το βούτυρο σε μια συνταγή. Μπορεί να αντικατασταθεί σε ίσες ποσότητες, οπότε αν μια συνταγή απαιτεί 2 φλιτζάνια βούτυρο, μπορείτε να αντικαταστήσετε όσο θέλετε με σάλτσα μήλου, από μια μικρή ποσότητα όπως 1/4 φλιτζάνι σε ολόκληρη την ποσότητα. Απλώς, η σάλτσα μήλου αντικαθιστά το λάδι ή τα αυγά; Όταν προσπαθείτε να τρώτε υγιεινά, το ψήσιμο στο σπίτι μπορεί να φαίνεται εκτός θέματος λόγω όλων των λιπαρών, θερμίδων και χοληστερόλης που βρίσκονται στο λάδι, το βούτυρο και τα αυγά. Ευτυχώς όμως, Το applesauce λειτουργεί ως υποκατάστατο και των τριών. Είναι καλύτερο το φυτικό λάδι από το βούτυρο για ψήσιμο; Η υφή των κέικ με λάδι είναι – σε γενικές γραμμές –ανώτερη από την υφή των κέικ που γίνονται με βούτυρο Το Τα κέικ λαδιού τείνουν να ψηθούν ψηλότερα με πιο ομοιόμορφη ψίχα και παραμένουν υγρά και τρυφερά πολύ περισσότερο από τα κέικ φτιαγμένα με βούτυρο. … Και στην περίπτωση ορισμένων κέικ, το λάδι μπορεί ακόμη και να βελτιώσει τη γεύση. Μπορώ να ψήσω με λάδι αντί για βούτυρο; Ψήσιμο. Ψωμί, Muffins, Ρολάκια, Κέικ, Cupcakes – Α Αλλαγή 1:1 συνήθως λειτουργεί καλά (1 φλιτζάνι λάδι για κάθε 1 φλιτζάνι βούτυρο). Αλλά μπορείτε να μειώσετε το λάδι έως και 3 κουταλιές της σούπας ανά φλιτζάνι, εάν θέλετε να διατηρήσετε το ίδιο επίπεδο λίπους στη συνταγή σας. Είναι το λάδι και το βούτυρο εναλλάξιμο ψήσιμο; Εσείς μπορεί να αντικαταστήσει απόλυτα το βούτυρο με το φυτικό έλαιοΤο Χρησιμοποιήστε την ίδια ποσότητα που καθορίζεται στις οδηγίες (για παράδειγμα, εάν απαιτείται 1/3 φλιτζάνι λάδι, χρησιμοποιήστε 5 1/3 κουταλιές βούτυρο). Το λιώνουμε και μετά το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Μπορεί να μην επιστρέψετε ποτέ στο λάδι! Υπάρχει υποκατάστατο για τα αυγά στο ψήσιμο; Μη γλυκαμένη σάλτσα μήλου είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο των αυγών στις περισσότερες συνταγές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ένα τέταρτο του φλιτζανιού (περίπου 65 γραμμάρια) για να αντικαταστήσετε ένα αυγό. Πώς τα βίγκαν αντικαθιστούν τα αυγά στο ψήσιμο; Οι 10 καλύτερες εναλλακτικές λύσεις vegan για ψήσιμο και μαγείρεμα χωρίς αυγά
Τι μπορώ να αντικαταστήσω με τη σάλτσα μήλου στο ψήσιμο; Τα καθαρισμένα αχλάδια, τα ροδάκινα και άλλα φρούτα θα λειτουργήσουν αλλά μπορεί να αφήσουν μια ελαφρώς πιο δυνατή γεύση. Πολτοποιημένες μπανάνες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του λαδιού ή του μήλου. Ο πουρέ γλυκοπατάτας μπορεί επίσης να λειτουργήσει όταν αντικαθιστά το μήλο στο ψήσιμο. Πώς μπορώ να αντικαταστήσω τη σάλτσα μήλου με το βούτυρο στο ψήσιμο; Αντικαταστήστε τη μισή ποσότητα βουτύρου στη συνταγή σας με σάλτσα μήλου; Εάν η συνταγή απαιτεί ένα φλιτζάνι βούτυρο, χρησιμοποιήστε μισό φλιτζάνι βούτυρο και μισό φλιτζάνι σάλτσα μήλου. Εάν δεν σας πειράζει ένα πιο πυκνό, πιο υγρό ψωμί, αντικαταστήστε όλο το βούτυρο με σάλτσα μήλου για να κόψετε ακόμα περισσότερες θερμίδες και λίπος. Μπορώ να χρησιμοποιήσω ελληνικό γιαούρτι αντί για σάλτσα μήλου στο ψήσιμο; Γιαούρτι: Το γιαούρτι λειτουργεί ως υποκατάστατο του μήλου. Έχει λιγότερα λιπαρά και τα ψητά σας θα έχουν μια παχιά και κρεμώδη υφή. … Το ελληνικό γιαούρτι είναι ακόμα πιο παχύ και λίγο πιο ταγγίτικο, και είναι χαμηλότερο σε θερμίδες και λίπος από άλλες επιλογές. Έχει επίσης δύο γραμμάρια πρωτεΐνης σε κάθε ουγγιά.Η αντικατάσταση του μήλου με λάδι αλλάζει τη γεύση; Η αντικατάσταση του μήλου με λάδι ή βούτυρο όχι μόνο μειώνει τις θερμίδες και το λίπος, προσθέτει γεύση, υγρασία, θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Το … – Όταν αντικαθιστάτε το μήλο με λάδι στο ψήσιμο, η αναλογία είναι συνήθως 1: 1. Αν λοιπόν η συνταγή απαιτεί 1/4 φλιτζάνι λάδι, χρήση 1/4 φλιτζάνι μήλο. Είναι η σάλτσα μήλου ένα καλό υποκατάστατο για τα αυγά; Πουρές μήλων. Χρήση ένα τέταρτο φλιτζάνι σάλτσα μήλου χωρίς ζάχαρη στη θέση ενός αυγού στις περισσότερες συνταγές ψησίματος. Κάποιες πηγές λένε να το ανακατέψετε με μισό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ. … Η σάλτσα μήλου είναι επίσης ένα δημοφιλές υγιεινό υποκατάστατο του λαδιού σε πολλά αρτοσκευάσματα. Ποιο λάδι είναι καλύτερο για το ψήσιμο κέικ; Bήσιμο: Επιλέξτε λάδι ουδέτερης γεύσης, όπως λάδι canola ή φυτικό έλαιο– κάτι που δεν θα έχει πολύ αντίκτυπο στις γεύσεις με τις οποίες εργάζεστε. (Από την άλλη πλευρά, μερικές συνταγές ψησίματος επικεντρώνονται στην ανάδειξη της γεύσης ενός λαχταριστού λαδιού, όπως κέικ ελαιολάδου. Γιατί να χρησιμοποιείτε λάδι αντί για βούτυρο στα κέικ; Φυτικό λάδι συμβάλλει στην υγρασία πολύ πιο αξιόπιστα, αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το λάδι παραμένει υγρό σε θερμοκρασία δωματίου ενώ το βούτυρο στερεοποιείται. Το υγρό συμβάλλει στην αίσθηση υγρασίας και επομένως τα κέικ που παρασκευάζονται με λάδι συχνά παρουσιάζονται πιο υγρά από τα αντίστοιχα με βάση το βούτυρο. Τι μπορώ να χρησιμοποιήσω αντί για φυτικό λάδι κατά το ψήσιμο; Μπορείτε να αντικαταστήσετε το φυτικό έλαιο για ίση ποσότητα λάδι κανόλα ή κανόλα με μηδενική διαφορά στη γεύση. Αλλά τα ψημένα είδη δεν απαιτούν λίπη με υψηλό σημείο καπνού, οπότε μη διστάσετε να δοκιμάσετε ένα πιο αρωματικό λάδι όπως η ελιά ή η καρύδα. Ποιο λάδι είναι καλύτερο για ψήσιμο; Bήσιμο: Επιλέξτε λάδι ουδέτερης γεύσης, όπως λάδι canola ή φυτικό έλαιο– κάτι που δεν θα έχει πολύ αντίκτυπο στις γεύσεις με τις οποίες εργάζεστε. (Από την άλλη πλευρά, μερικές συνταγές ψησίματος επικεντρώνονται στην ανάδειξη της γεύσης ενός λαχταριστού λαδιού, όπως κέικ ελαιολάδου. Μπορεί το ελαιόλαδο να χρησιμοποιηθεί για ψήσιμο κέικ; Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο στο ψήσιμο. … Αντί να τρέχετε στο κατάστημα, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να ψήσετε με ελαιόλαδο όπως θα κάνατε με άλλα μαγειρικά λάδια. Τα λίπη και τα λάδια στα γρήγορα ψωμιά, τα κέικ και τα μπισκότα είναι απαραίτητα για να επιτύχετε τη νόστιμη υφή των αρτοσκευασμάτων σας, επομένως είναι σημαντικό να τα αντικαταστήσετε σωστά. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τόσο λάδι όσο και βούτυρο στο κέικ; Μπορώ να χρησιμοποιήσω τόσο βούτυρο όσο και λάδι στο κέικ; Ω ναι, σίγουρα μπορείςΤο Αυτή η συνταγή έχει συνδυασμό βουτύρου και λαδιού για να δώσει την ωραία βουτυρώδη γεύση διατηρώντας την μαλακή και υγρή ταυτόχρονα. Το κέικ με καθαρό βούτυρο τείνει να είναι πιο πυκνό και στεγνό σε σύγκριση με την προσθήκη λαδιού στο κουρκούτι. Πόσο βούτυρο είναι 1/2 φλιτζάνι λάδι; Εάν η συνταγή σας απαιτεί 1/2 φλιτζάνι λάδι, χρησιμοποιήστε 2/3 φλιτζάνι βούτυρο. Μπορώ να χρησιμοποιήσω μισό βούτυρο μισό λάδι στο κέικ; Μπορώ να χρησιμοποιήσω τόσο βούτυρο όσο και λάδι στο κέικ; ω ναι, σίγουρα μπορείς. Αυτή η συνταγή έχει συνδυασμό βουτύρου και λαδιού για να δώσει την ωραία βουτυρώδη γεύση διατηρώντας την μαλακή και υγρή ταυτόχρονα. 10.Μπορώ να χρησιμοποιήσω φυτικό λάδι αντί για βούτυρο για μπισκότα; Φυτικό λάδι είναι ένα βιώσιμο υποκατάστατο του βουτύρου κατά το ψήσιμο μπισκότων. Πιθανότατα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μικρότερη ποσότητα για να μην λιπαίνουν τα μπισκότα σας. |
Archives
April 2024
|