Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες και άλλα ενδιαφέροντα επιστημονικά στοιχεία.«Τα ακριβά αρώματα χωράνε σε μικρά μπουκάλια»…
Πρόκειται για την απάντηση των περισσοτέρων κοντών επί γης, γυναικών και ανδρών, σε όσους επιμένουν να τους κοιτάνε από… ψηλά. Η επιστήμη όμως έρχεται να δικαιώσει αυτούς που βρίσκονται πιο κοντά στη γη, αποδεικνύοντας ότι, είτε πρόκειται για γυναίκες, είτε πρόκειται για άνδρες, ζουν περισσότερο από όσους κοιτούν τον ουρανό περίπου στα ίσα. Ζητούμενο η μακροζωία Το CNBC, που αποφάσισε να καταπιαστεί με το μείζον θέμα, επικοινώνησε με τους ειδικούς στη μακροζωία, τον δημογράφο Ζαν Μαρί Ρομπίν και τον ειδικό στη γήρανση Ντέιβιντ Σινκλέαρ από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και μεταφέρει τα εξής επιστημονικά συμπεράσματα. Στο παρελθόν, οι κοντοί είχαν τραβήξει στη μοιρασιά το… μικρό σπίρτο. Ζούσαν δηλαδή λιγότερο από τους ψηλούς, γιατί δεν έτρωγαν σωστά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Σήμερα, οι πιο κοντοί άνθρωποι, που τρώνε σωστά και έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση, βγάζουν νοκ άουτ στο προσδόκιμο ζωής τους ψηλότερους συμπολίτες τους με τα ανάλογα διαπιστευτήρια. Συγκεκριμένα έρευνα του 2003 απέδειξε μια αρνητική σύνδεση μεταξύ ύψους και μακροζωίας, αφού οι κοντότεροι άνθρωποι με τα μικρότερα σώματα, στο δείγμα όσων εξέτασαν οι ερευνητές, ανέπτυξαν λιγότερες χρόνιες ασθένειες στη μέση ηλικία τους. Σκιέρ vs. μπασκετμπολίστες Για παράδειγμα οι σκιέρ ζουν εφτά χρόνια περισσότερα από τους μπασκετμπολίστες, γιατί σύμφωνα με τον Ρομπίν «όταν είσαι ψηλότερος χρειάζεσαι περισσότερες αντιγραφές κυττάρων για το σώμα σου, γεγονός που σε οδηγεί στην εξάντληση γρηγορότερα». Ξεκάθαρα το ύψος μετράει, λέει ο Σινκλέρ, εξηγώντας ότι όσο πιο μικρόσωμος είσαι, άνθρωπος ή και σκύλος, θα ζήσεις περισσότερο από τους υπολοίπους. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, ο κόσμος είναι γεμάτος χήρες μόνες να ψάχνουν συντροφιά σε κάθε γωνιά της γης. Όλα για το… παιδί Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι μεταξύ κοντών ανδρών και κοντών γυναικών, οι γυναίκες βγαίνουν μπροστά στη μακροζωία για ορμονικούς λόγους, είναι από τη γέννηση τους περισσότερο ανθεκτικές στις δυσκολίες, αλλά και επειδή συνήθως έχουν στο μυαλό τους ότι πρέπει να ζήσουν περισσότερο για να φροντίσουν και τα παιδιά τους. «Όσο οι άνδρες μένουν υγιείς χωρίς αναπηρία, ο δείκτης θνησιμότητας τους είναι ίδιος με τις γυναίκες. Αλλά οι άνδρες δεν επιβιώνουν αν έχουν φτωχή υγεία, σε αντίθεση με τις γυναίκες που τα καταφέρνουν», εξηγεί ο Ρομπίν. «Είναι εντυπωσιακό ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο, γιατί είναι πασιφανές ότι οι κοινωνίες μας δεν τους φέρονται και τόσο καλά, οπότε θα περιμέναμε το αντίθετο», καταλήγει ο ίδιος.
0 Comments
Παραδοσιακά, στο αυριανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας θα κυριαρχήσουν τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή. Τα οστρακοειδή είναι ένα υγιές μέρος της διατροφής, αφού παρέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και υγιεινά λιπαρά. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με την κατανάλωσή τους. Επειδή τα οστρακοειδή φιλτράρουν το θαλασσινό νερό για να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, το νερό και η ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος που αναπτύσσονται επηρεάζουν την ποιότητά τους ως τροφή για τον άνθρωπο. Τι πρέπει λοιπόν να ξέρετε για να αποφύγετε πιθανές αλλεργίες ή μια δηλητηρίαση; Ιδού ένας «οδηγός»: Υδράργυρος και μολυσματικές προσμείξεις Σχεδόν όλα τα είδη οστρακοειδών περιέχουν υδράργυρο σε κάποιο βαθμό. Η κατανάλωση υδραργύρου από οστρακοειδή δεν είναι επιβλαβής για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν ορισμένοι που είναι πιο επιρρεπείς. Τα μικρά παιδιά και οι έγκυες, ή θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην καταναλώνουν πολύ διαιτητικό υδράργυρο, καθώς μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα ενός μικρού παιδιού, ή το αγέννητο έμβρυο. Εκτός από τον υδράργυρο, ορισμένα οστρακοειδή μπορεί να περιέχουν φυτοφάρμακα, μέταλλα ή άλλους ρύπους από το νερό. Τα επίπεδα υδραργύρου και άλλες μολυσματικές προσμείξεις στα οστρακοειδή και στα ψάρια ποικίλουν ανάλογα με τη διατροφή, το προσδόκιμο ζωής τους και το θαλάσσιο περιβάλλον τους, αλλά σχεδόν όλα τα είδη οστρακοειδών είναι ασφαλή για κατανάλωση, εάν τα περιορίσετε στα 340 γραμμάρια/εβδομάδα. Τροφική δηλητηρίαση Οι διατροφικές ασθένειες είναι πάντα μια πηγή ανησυχίας, όταν τρώτε οστρακοειδή και άλλα είδη θαλασσινών. Υπάρχουν διάφορα νοσήματα που συνδέονται με τα οστρακοειδή, όπως ο ιός Norwalk, η σαλμονέλα, το E. coli και ιός της ηπατίτιδας Α, που προέρχονται από τη μόλυνση των υδάτων από τα θαλάσσια λύματα. Παρά το γεγονός ότι οι διατροφικές ασθένειες μπορεί να επηρεάσουν οποιονδήποτε καταναλώνει μολυσμένες τροφές, τα άτομα με ορισμένες υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, όπως η ηπατική νόσος, ο διαβήτης, ο κακός μεταβολισμός του σιδήρου, τα γαστρεντερικά προβλήματα ή αν έχουν γενικά ένα ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Για να μειώσετε τον κίνδυνο, αποφύγετε την κατανάλωση ωμών οστράκων, προμηθευτείτε τα οστρακοειδή από αξιόπιστες πηγές/πωλητές και να τα αποθηκεύετε μόνο για πολύ λίγο χρόνο και πάντα στο ψυγείο προτού τα μαγειρέψετε σωστά. Αλλεργία Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι αλλεργικοί στα οστρακοειδή, ή σε άλλα θαλασσινά. Μια αλλεργία στα οστρακοειδή δεν περνάει ποτέ, αλλά περίπου στο 60% των περιπτώσεων το άτομο δεν έχει καμία αντίδραση ή σύμπτωμα μέχρι την ενηλικίωση. Αν οι αλλεργίες οποιουδήποτε τύπου είναι κοινές στην οικογένειά σας, τότε είστε σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε μια αλλεργία στα οστρακοειδή. Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα οστρακοειδή συχνά ξεκινούν μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωσή τους και μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό, δύσπνοια, ζάλη και πρήξιμο στα χείλη ή το στόμα. Ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι θα αποφευχθεί μια τέτοια αντίδραση είναι να αποφύγετε πλήρως την κατανάλωση οστρακοειδών. Χοληστερόλη και λίπος Όπως και άλλα ζωικά προϊόντα, τα οστρακοειδή περιέχουν χοληστερόλη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα οστρακοειδή είναι ανθυγιεινά ή αποτελούν κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς σας. Μάλιστα, εκτός από τα καλαμάρια και τις γαρίδες, τα περισσότερα είδη οστρακοειδών είναι κατάλληλα για ανθρώπους που προσπαθούν να περιορίσουν την χοληστερόλη στη διατροφή τους, όταν, φυσικά καταναλώνονται με μέτρο. Επιπλέον, τα φυτοφάγα μαλάκια, όπως τα χτένια και τα κυδώνια, περιέχουν φυτικές στερόλες που μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο σας. Παρά το γεγονός ότι περιέχουν χοληστερόλη, τα οστρακοειδή είναι καλά για την καρδιά σας, επειδή έχουν γενικά χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και παρέχουν υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και υψηλή χοληστερίνη στο αίμα. Ποια είναι τα οφέλη που χαρίζουν οι ξηροί καρποί στην υγεία μας; Πλούσιοι σε ευεργετικά για την καρδιά λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, οι ξηροί καρποί έχουν μπει στο επίκεντρο της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι οι ξηροί καρποί την ίδια θρεπτική αξία. Μερικοί έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε συγκεκριμένους τύπους θρεπτικών συστατικών από άλλους, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Food Reviews International. Η υψηλότερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών μεταξύ των ποικιλιών ξηρών καρπών, περιλαμβάνει:
Ενώ ορισμένα είδη έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από άλλα, μπορεί να αναρωτιέστε τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ξηρούς καρπούς καθημερινά. Μερικές από τις αλλαγές, που μπορεί να διαπιστώσετε περιλαμβάνουν: Μπορεί να βελτιώσετε τα επίπεδα LDL, HDL και ολικής χοληστερόληςΕπιστημονική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο Food Reviews International σημείωσε ότι υγιή άτομα και άτομα με αυξημένα επίπεδα λιπιδίων που κατανάλωναν 50 έως 100 γραμμάρια ξηρών καρπών -όπως αμύγδαλα, φιστίκια, πεκάν και καρύδια- πέντε φορές την εβδομάδα μείωσαν σημαντικά την LDL («κακή») χοληστερόλη τους. Βρήκαν επίσης ότι η κατανάλωση φουντουκιών, φιστικιών και καρυδιών μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης HDL. Η έρευνα δείχνει ότι οι φυτοστερόλες, μια ομάδα λιπιδίων που υπάρχει στους ξηρούς καρπούς, μπορεί να είναι υπεύθυνες για τη μείωση των επιπέδων της LDL. Η ίδια ανασκόπηση σημείωσε ότι τα φιστίκια Αιγίνης, τα κουκουνάρια και τα αμύγδαλα έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτοστερόλες. Οι ξηροί καρποί χαρίζουν αντιοξειδωτικά Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, είναι γνωστό ότι περιέχουν φλαβονοειδή, μια ομάδα ενώσεων που υπάρχουν φυσικά σε φυτικά τρόφιμα. Δεν είναι μόνο πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αλλά μπορεί επίσης να έχουν την ικανότητα να σας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων (γνωστή και ως αθηροσκλήρωση) και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ποια είδη μπορούμε να τρώμε καθημερινά; Σε γενικές γραμμές, κάθε τύπος ξηρών καρπών προσφέρει διαφορετικές ποσότητες και είδη θρεπτικών συστατικών, επομένως συνιστάται η κατανάλωση ποικιλίας ξηρών καρπών. Τούτου λεχθέντος, είναι καλύτερο να απολαμβάνετε τα καρύδια Βραζιλίας σε μικρότερες μερίδες και πιο περιστασιακά λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε σελήνιο. Επιπλέον, το μέγεθος της μερίδας των ξηρών καρπών που τρώτε έχει επίσης σημασία. Ακόμα και αν είναι θρεπτικοί και ωφέλιμοι για την υγεία, παραμένουν «πυκνοί» σε θερμίδες. Για αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε, ώστε να μην ξεπερνάτε την μερίδα που συνιστούν οι ειδικοί. (vita.gr) Δεν έχετε φάει σας το ορκίζομαι καλύτερη! Την έφτιαχνε η προγιαγιά μου, η γιαγιά μου και οι αδελφές της, η μάμα μου και πάει λέγοντας. Το απόλυτο μυστικό για την πιο θεϊκή ταραμοσαλάτα ever είναι ο άσπρος ταραμάς που θυμάμαι ακόμη τις γιαγιάδες μου να τον χτυπούν στο γουδί με γουδοχέρι μπρούντζινο. Εκτός από το αίσθημα κούρασης και υπνηλίας, τι άλλο μπορεί να σας δείχνει ότι χρειάζεστε περισσότερο ύπνο; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν δίνουν πολύ σημασία στον ύπνο τους και, μπορεί να νιώθουν εντάξει «επιβιώνοντας» με ελάχιστες ώρες καθημερινά, θεωρώντας ότι αποτελεί ένδειξη των δυνατοτήτων ή της παραγωγικότητάς τους. Ο ποιοτικός ύπνος, ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία του οργανισμού και το αίσθημα ευεξίας. Η στέρηση ύπνου – ή ο μη επαρκής ύπνος κάθε βράδυ – είναι απίστευτα συνηθισμένη, μας λένε οι ειδικοί. Και ενώ ορισμένα συμπτώματα στέρησης ύπνου – όπως το αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας – είναι προφανή, άλλα είναι πιο δύσκολο να παρατηρηθούν. Για αυτό, ο δρ Emerson Wickwire, καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος της Ιατρικής του ύπνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland, μοιράζεται τα «ύπουλα» σημάδια της στέρησης ύπνου που πρέπει να προσέχετε. 4 ενδείξεις ότι στερήστε τον ύπνο σας Το ξαφνικό αίσθημα υπνηλίας κατά την διάρκεια της ημέρας συγκαταλέγεται στα ενδεικτικά σημάδια στέρησης ύπνου. Υπάρχουν όμως και πιο ανεπαίσθητες συνέπειες, όπως: Αρρωσταίνετε συχνά Η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει την φυσική σας ανοσία. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα σας επισκευάζεται, σύμφωνα με τους ειδικούς από την American Thoracic Society. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα σας παράγει αυξημένο αριθμό κυτοκινών (πρωτεϊνών) που δημιουργούν μια φλεγμονώδη απόκριση, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να αναρρώσετε όταν είστε άρρωστοι, καταπολεμώντας τη μόλυνση ή τον τραυματισμό, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Σε επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Sleep, αναφέρεται ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα είναι πιο επιρρεπείς στο να αρρωστήσουν με το κοινό κρυολόγημα. Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε ή ξεχνάτε «Δεκαετίες κλινικών, πειραματικών και επιδημιολογικών στοιχείων δείχνουν ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη γνωστική λειτουργία», λέει ο δρ Emerson Wickwire. Αυτό σημαίνει ότι η στέρηση ύπνου έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, «ο μη επαρκής ή ποιοτικός ύπνος, επιδεινώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς μας να θυμόμαστε, να συγκεντρωνόμαστε και να παίρνουμε καλές αποφάσεις», εξηγεί ο δρ Emerson Wickwire. Πράγματι, σε επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, αναφέρεται ότι οι ενήλικες στα 50 και τα 60 τους χρόνια, που κοιμόντουσαν έξι ώρες ή λιγότερο τη νύχτα είχαν 30% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια αργότερα στη ζωή τους σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν κανονικά, επτά ώρες κάθε βράδυ. Ξαφνικά παχύνατε Αν το βάρος σας έχει αυξηθεί ανεξήγητα, τότε η έλλειψη ύπνου μπορεί να ευθύνεται. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, οι ορμόνες σας επηρεάζονται. Η στέρηση ύπνου απορρυθμίζει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη και τη διάσπαση της γλυκόζης, η οποία μπορεί να επηρεάσει την αύξηση βάρους, σύμφωνα με την American Thoracic Society. Και χρειάζεται μόνο μια μικρή διαταραχή στην καθημερινή ρουτίνα ύπνου σας για να νιώσετε αυτές τις συνέπειες. «Με μόλις μια νύχτα μερικής στέρησης ύπνου, αισθανόμαστε περισσότερο πεινασμένοι, λιγότερο χορτάτοι και έχουμε πιο έντονη επιθυμία για τροφές πλούσιες σε θερμίδες, σε ζάχαρη και σε λιπαρά» αναφέρει ο δρ Emerson Wickwire. Άστατη διάθεσηΈχετε διαπιστώσει ποτέ ότι μετά από μια άγρυπνη νύχτα μπορεί να έχετε περισσότερη ένταση, εκνευρισμό, οξυθυμία και λιγότερη υπομονή; Αυτό συμβαίνει επειδή «ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας» σύμφωνα με τον δρ Emerson Wickwire. Πράγματι, ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο σε ορισμένες εγκεφαλικές λειτουργίες που ρυθμίζουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές, σύμφωνα με τους ειδικούς από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Έτσι, όταν μας λείπει, είναι πιο πιθανό να βιώσουμε απότομες εναλλαγές στη διάθεση ή να νιώσουμε κατάθλιψη, άγχος ή ευερεθιστότητα. (vita.gr) Έχει υπολογιστεί ότι ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου είναι περίπου κατά 11% χαμηλότερος σε άτομα που καταναλώνουν κυρίως τρόφιμα φυτικής προέλευσης (λαχανικά, όσπρια, μη επεξεργασμένα δημητριακά και σπόρους) σε σύγκριση με άτομα που κάνουν χαμηλή κατανάλωση φυτικών τροφών. Καθημερινές συνήθειες, όπως η υγιεινή διατροφή, το φυσιολογικό βάρος και η σωματική δραστηριότητα, έχουν την τάση να ακολουθούνται στο σύνολό τους από τα ίδια άτομα, και έτσι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η επίδραση που έχει η κάθε μία στη μείωση του κινδύνου. Το μεγαλύτερο όφελος για την υγεία επιτυγχάνεται όταν ακολουθούμε έναν συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής (Υγιές σωματικό βάρος, Σωματική δραστηριότητα και Αλκοόλ). Οι ειδικοί εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου συμφωνούν ότι:
Η σύνδεση μεταξύ της διατροφής και του καρκίνου είναι πολύπλοκη επειδή η διατροφή μας αποτελείται από πολλά διαφορετικά τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά. Πολλά από αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Ορισμένα τρόφιμα, όπως το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και το αλάτι, αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ενώ άλλα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου. Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μια ευρεία ποικιλία διαφόρων θρεπτικών συστατικών με ιδιότητες που εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου:
Ο καρκίνος του εντέρου είναι λιγότερο συχνός σε άτομα που καταναλώνουν πολλές φυτικές ίνες που περιέχονται στα αμυλούχα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τα φρούτα και τα λαχανικά φρέσκα ή αποξηραμένα. Κατανάλωση κρέατος και καρκίνος Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, και πιθανώς του στομάχου και του παγκρέατος. Περίπου το ¼ των περιπτώσεων καρκίνου του εντέρου στους άνδρες, και περίπου το 1/6 στις γυναίκες, συνδέονται με την κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος. Υπάρχει αυξανόμενη απόδειξη που συνδέει το κόκκινο κρέας με τον καρκίνο του παγκρέατος και του στομάχου. Η σχέση μεταξύ του κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος και του καρκίνου είναι ακόμα ασαφής. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας. Υψηλή κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου Η τρέχουσα μελέτη EPIC (Ευρωπαϊκή Προοπτική Μελέτη για τον Καρκίνο και τη Διατροφή) ανέφερε πρόσφατα ότι άτομα που έτρωγαν μια μερίδα (80g) ψάρι την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο του καρκίνου του εντέρου κατά 1/3 σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν λιγότερο σε μια εβδομάδα. Δεν είναι σαφές πως η κατανάλωση ψαριών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Τα ιχθυέλαια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά ω-3 αλλά δεν υπάρχει ισχυρή απόδειξη ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου. Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση πολύ αλμυρών τροφίμων, ή τροφίμων που έχουν διατηρηθεί με αλάτι, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Άτομα που καταναλώνουν τακτικά μεγάλες ποσότητες αλατιού καθημερινά έχουν 2/3 υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν μικρές ποσότητες. Το αλάτι μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο του καρκίνου του στομάχου καταστρέφοντας το τοίχωμα του στομάχου και προκαλώντας φλεγμονή. Μια διατροφή υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού Οι περισσότερες μελέτες που έχουν βρει μια μικρή αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού τη συσχετίζουν με την πρόσληψη συνολικού λίπους ή κορεσμένου λίπους. Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή το λίπος στη διατροφή μας αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων και άλλων ορμονών στο αίμα μας, προωθώντας την ανάπτυξη του καρκίνου. Τα λίπη είναι ένα απαραίτητο μέρος της διατροφής μας, αλλά πρέπει να περιορίζεται η πρόσληψή τους μέσω της διατροφής. (newlife.com) Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι γνωστός και ως καρκίνος του κόλου, καρκίνος του ορθού ή ορθοκολικός καρκίνος. Το τοίχωμα του εντέρου αποτελείται από κύτταρα τα οποία συνεχώς ανανεώνονται. Ορισμένες φορές, αυτά τα κύτταρα αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, σχηματίζοντας μια μάζα κυττάρων γνωστή ως πολύποδας του παχέος εντέρου (ορισμένες φορές αποκαλείται αδένωμα). Οι πολύποδες δεν είναι καρκίνοι (είναι συνήθως καλοήθεις όγκοι), ωστόσο μπορούν να εξελιχθούν σε κακοήθεια με την πάροδο των χρόνων. Ένας όγκος είναι κακοήθης όταν τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ικανότητα να εξαπλωθούν πέραν του αρχικού σημείου ανάπτυξής τους και σε άλλα μέρη του σώματος. Κατά το αρχικό στάδιο ανάπτυξης του καρκίνου, δεν υπάρχουν συνήθως συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες, μήνες ή και για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε ορισμένες περιπτώσεις. Στη συνέχεια, καθώς ο καρκίνος εξελίσσεται, τα συνήθη αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν αιμορραγία από το ορθό (το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου πριν από τον πρωκτό), αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (για παράδειγμα, παρατεταμένα επεισόδια διάρροιας) και αναιμία, η οποία μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι το τρίτο πιο διαδεδομένο είδος καρκίνου και η δεύτερη αιτία θανάτου λόγω καρκίνου, με περισσότερα από 345.000 νέα περιστατικά και 150.000 θανάτους βάσει εκτιμήσεων για το 2012. Περίπου 1 στα 20 άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Περίπου 8 στα 10 άτομα με διαγνωσμένο καρκίνο του παχέος εντέρου είναι άνω των 60 ετών. Περίπου 5 στα 10 άτομα με διαγνωσμένο καρκίνο του παχέος εντέρου πεθαίνουν εξαιτίας της νόσου. Ο κίνδυνος θανάτου είναι μικρότερος εάν ο καρκίνος ανιχνευτεί κατά τον προσυμπτωματικό έλεγχο. Τι είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου; Ο προσυμπτωματικός έλεγχος αποσκοπεί στην ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου (ή καταστάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του εντέρου) σε πρώιμο στάδιο, όταν υπάρχουν αρκετές πιθανότητες η θεραπεία να είναι επιτυχής. Υπάρχουν δύο προληπτικές εξετάσεις για την ανίχνευση καρκίνου του παχέος εντέρου:
Το τεστ ανίχνευσης λανθάνουσας αιμορραγίας στα κόπρανα (FOBT) είναι μια βιοχημική εξέταση που μπορεί να ανιχνεύσει ελάχιστες ποσότητες αίματος σε δείγματα κοπράνων. Οι ποσότητες είναι τόσο μικρές που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι («λανθάνουσα αιμορραγία» σημαίνει «μη εμφανής αιμορραγία»). Αυτή είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται συχνότερα για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν δύο είδη εξετάσεων FOBT: η FOBT με δοκιμασία γουαϊακόλης και η FOBT με ανοσοχημική δοκιμασία (γνωστή και ως ανοσοχημικό τεστ κοπράνων, FIT). Αυτά τα δύο είδη εξέτασης διαφέρουν ως προς τον τρόπο συλλογής και ανάλυσης των δειγμάτων κοπράνων. Μπορείτε να κάνετε το τεστ FOBT γουαϊακόλης ή το τεστ FIT στο σπίτι σας. Χρησιμοποιώντας το τεστ ανίχνευσης, μπορείτε να συλλέξετε με απλό τρόπο μικρά δείγματα από τα κόπρανά σας. Η ανάλυση των δειγμάτων γίνεται σε εργαστήριο. Η εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση και η κολονοσκόπηση είναι ιατρικές διαδικασίες κατά τις οποίες χρησιμοποιείται ένας μακρύς, εύκαμπτος, λεπτός σωλήνας εξοπλισμένος με φως και με έναν μικροσκοπικό φακό στο ένα άκρο για την απεικόνιση του εντέρου. Ο σωλήνας εισάγεται μέσω του πρωκτού για την παροχή εικόνας από το εσωτερικό του εντέρου και μπορεί να αποκαλύψει αλλοιώσεις που προκαλούνται από καρκίνο ή άλλες παθήσεις, όπως οι πολύποδες. Οι πολύποδες είναι μη φυσιολογικά εξογκώματα στο εσωτερικό του εντέρου, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου, εάν δεν αφαιρεθούν. Σε περίπτωση που εντοπιστούν πολύποδες, οι περισσότεροι μπορούν να αφαιρεθούν ανώδυνα κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Η κολονοσκόπηση επιτρέπει την εξέταση ολόκληρου του παχέος εντέρου. Η εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση επιτρέπει την εξέταση μόνο του κατώτερου τμήματος του παχέος εντέρου, αλλά είναι ταχύτερη και μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αναισθησία και μόνο με ένα κλύσμα για την προετοιμασία του εντέρου (δηλ. την προετοιμασία που απαιτείται πριν από την πραγματοποίηση της εξέτασης). Δεδομένου ότι η σιγμοειδοσκόπηση και η κολονοσκόπηση είναι επεμβατικές διαδικασίες, ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπλοκές. Εάν ο προσυμπτωματικός έλεγχος με FOBT γουαϊακόλης, FIT ή εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση αποκαλύψει μη φυσιολογικά αποτελέσματα, θα παραπεμφθείτε για κολονοσκόπηση, ώστε να ελεγχθεί το εσωτερικό ολόκληρου του εντέρου για καρκίνο και πολύποδες. Οι περισσότερες μελέτες για την επίδραση του προσυμπτωματικού ελέγχου στην πρόληψη του θανάτου λόγω καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν διεξαχθεί με υγιή άτομα ηλικίας άνω των 45-50 ετών και κάτω των 70-75 ετών. Όλες οι συνιστώμενες μέθοδοι προσυμπτωματικού ελέγχου είναι αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου. Στο πλαίσιο μελετών, ο έλεγχος με FOBT γουαϊακόλης ή FIT έχει μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 20-30%. Ο έλεγχος με εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση έχει μειώσει τον κίνδυνο περίπου κατά 50%. Ο έλεγχος με κολονοσκόπηση εκτιμάται ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου περίπου κατά 30-65%, ωστόσο αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε περιορισμένα στοιχεία. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου μειώθηκε περίπου κατά 30% στους συμμετέχοντες της μελέτης που υποβλήθηκαν σε εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση. Δηλαδή, επιτεύχθηκε πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου σε 3 στα 10 άτομα που υποβλήθηκαν σε προσυμπτωματικό έλεγχο. Με την κολονοσκόπηση ο κίνδυνος μειώθηκε περίπου κατά 50-65%, ωστόσο αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε περιορισμένα στοιχεία. Πότε θα πρέπει να υποβληθώ σε προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου; Συνιστάται να υποβάλλεστε σε έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου κάθε φορά που λαμβάνετε πρόσκληση και αφού διαβάσετε το παρεχόμενο ενημερωτικό υλικό και εξετάσετε προσεκτικά τα πιθανά οφέλη και μειονεκτήματα του προσυμπτωματικού ελέγχου. Τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ποικίλλουν ως προς τις ηλικιακές ομάδες που καλούνται να συμμετάσχουν και τη συχνότητα των ελέγχων, ανάλογα με το φορτίο του καρκίνου του παχέος εντέρου σε κάθε χώρα, τους τοπικούς πόρους και το είδος της εξέτασης που χρησιμοποιείται. Τα περισσότερα προγράμματα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου απευθύνονται σε άντρες και γυναίκες, ξεκινώντας από την ηλικία των 50-60 ετών και, στη συνέχεια, κάθε 2 χρόνια, αν ο έλεγχος γίνεται με τεστ ανίχνευσης λανθάνουσας αιμορραγίας στα κόπρανα (FOBT) με δοκιμασία γουαϊακόλης ή με ανοσοχημικό τεστ κοπράνων (FIT), ή κάθε 10 χρόνια ή περισσότερο, αν ο έλεγχος γίνεται με κολονοσκόπηση ή εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση. Τα περισσότερα προγράμματα απευθύνονται σε άτομα έως και 70-75 ετών. Εάν έχετε ερωτήσεις, συζητήστε τες με τον γιατρό ή τον πάροχο των υπηρεσιών υγείας σας. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται το τεστ FOBT ή το τεστ FIT; Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το τεστ FIT ανιχνεύει περισσότερους καρκίνους και πολύποδες σε σύγκριση με το τεστ FOBT. Ωστόσο, για την περαιτέρω διερεύνηση των καρκίνων και των πολυπόδων απαιτείται η διενέργεια κολονοσκοπήσεων. Κάθε χώρα επιλέγει την εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του παχέος εντέρου ανάλογα με το φορτίο του καρκίνου του παχέος εντέρου, τους τοπικούς πόρους και άλλους παράγοντες. Συνιστάται να κάνετε την εξέταση που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά σας. Το αποτέλεσμα της τελευταίας μου προληπτικής εξέτασης ήταν φυσιολογικό. Γιατί θα πρέπει να υποβληθώ ξανά σε έλεγχο; Μπορεί να έχετε καρκίνο ο οποίος ήταν πολύ μικρός για να ανιχνευτεί κατά την τελευταία σας εξέταση ή μπορεί να έχει αναπτυχθεί νέος καρκίνος εν τω μεταξύ. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα που υποδεικνύουν καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως αναιμία, απώλεια βάρους, αιμορραγία από το ορθό (το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου πριν από τον πρωκτό) ή αλλαγές στις εντερικές σας συνήθειες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να μην περιμένετε μέχρι τον επόμενο έλεγχο. Ποιες είναι οι πιθανότητες να μην εντοπιστεί τυχόν καρκίνος του παχέος εντέρου κατά τον προσυμπτωματικό έλεγχο; Οι προληπτικές εξετάσεις δεν μπορούν να εντοπίσουν όλους τους καρκίνους του παχέος εντέρου. Ο αριθμός των καρκίνων που δεν ανιχνεύεται με τον προσυμπτωματικό έλεγχο εξαρτάται από το είδος της εξέτασης που διενεργείται. Έως και 5 στους 10 καρκίνους ενδέχεται να μην εντοπιστούν με το τεστ FOBT. Με το πιο πρόσφατο τεστ FIT, ο αριθμός των καρκίνων που δεν ανιχνεύεται είναι μικρότερος. Με την κολονοσκόπηση, 1 στους 10 καρκίνους του παχέος εντέρου ενδέχεται να μην ανιχνευτεί. Η εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση έχει παρόμοια ποσοστά ανίχνευσης με την κολονοσκόπηση, αλλά εξετάζει μόνο το κατώτερο τμήμα του εντέρου και δεν φτάνει στο ανώτερο. Συνεπώς, περίπου 4 στους 10 καρκίνους του παχέος εντέρου δεν ανιχνεύονται με την εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση. Ο καρκίνος είναι μια αργά εξελισσόμενη νόσος, γεγονός που σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ανιχνευτεί κατά την επόμενη εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικός ο τακτικός έλεγχος. Ο επαναληπτικός έλεγχος αυξάνει τις πιθανότητες ανίχνευσης τυχόν καρκίνου του παχέος εντέρου. Υπάρχει πιθανότητα να αναπτύξω καρκίνο του παχέος εντέρου έπειτα από προληπτική εξέταση με φυσιολογικό αποτέλεσμα; Ναι, υπάρχει πιθανότητα. Μπορεί να έχετε καρκίνο ο οποίος δεν ανιχνεύτηκε κατά τον τελευταίο έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου ή να έχετε νέο καρκίνο που έχει αναπτυχθεί ταχέως εν τω μεταξύ. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου έπειτα από κολονοσκόπηση με φυσιολογικό αποτέλεσμα είναι χαμηλός. Ερευνητικές μελέτες αναφέρουν ότι περίπου 1 στα 1.000 άτομα που υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση με φυσιολογικό αποτέλεσμα αναπτύσσουν καρκίνο του παχέος εντέρου εντός 4 ετών μετά την εξέταση. Για την εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση, ο κίνδυνος είναι υψηλότερος, διότι αυτή η εξέταση ελέγχει μόνο το κατώτερο τμήμα του εντέρου. Ο κίνδυνος είναι σημαντικά υψηλότερος για την εξέταση ανίχνευσης λανθάνουσας αιμορραγίας στα κόπρανα (τεστ FOBT) ή την ανοσοχημική εξέταση κοπράνων (τεστ FIT), διότι οι εν λόγω εξετάσεις ανιχνεύουν μόνο καρκίνους ή πολύποδες που αιμορραγούν. Συνιστάται ο τακτικός έλεγχος με τεστ FOBT ή FIT, ώστε τυχόν καρκίνοι που δεν ανιχνεύτηκαν σε παλαιότερους ελέγχους να μπορέσουν να ανιχνευτούν στους επόμενους. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα που υποδεικνύουν καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως αναιμία, απώλεια βάρους, αίμα στα κόπρανα ή αλλαγές στις εντερικές σας συνήθειες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να μην περιμένετε μέχρι τον επόμενο έλεγχο. Τι θα συμβεί εάν το αποτέλεσμα του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι μη φυσιολογικό; Εάν το αποτέλεσμα του τεστ FOBT ή του τεστ FIT είναι μη φυσιολογικό, θα παραπεμφθείτε για περαιτέρω έλεγχο με κολονοσκόπηση. Σε 1-2 στα 20 άτομα με μη φυσιολογικό αποτέλεσμα FOBT ή FIT ανιχνεύεται καρκίνος κατά την κολονοσκόπηση. Σε περίπου 4 στα 10 άτομα με μη φυσιολογικό αποτέλεσμα FOBT ή FIT ανιχνεύονται πολύποδες οι οποίοι αφαιρούνται, ώστε να αποτραπεί η ανάπτυξη καρκίνου. Τα μισά περίπου άτομα που παραπέμπονται για περαιτέρω έλεγχο με κολονοσκόπηση έχουν φυσιολογικό αποτέλεσμα (δεν εντοπίζονται καρκίνος ή πολύποδες). Οι μικροί πολύποδες που εντοπίζονται κατά τη διάρκεια της σιγμοειδοσκόπησης μπορούν να αφαιρεθούν αμέσως. Στα άτομα με πολλαπλούς ή μεγάλους πολύποδες διενεργείται κολονοσκόπηση, με την οποία αφαιρούνται οι υπάρχοντες πολύποδες και ελέγχεται εάν υπάρχουν και άλλοι πολύποδες πέραν της περιοχής που εξετάζει το σιγμοειδοσκόπιο. Μετά τον εντοπισμό και την αφαίρεση πολλαπλών ή μεγάλων πολυπόδων, συνιστάται η διενέργεια τακτικών προληπτικών ελέγχων με κολονοσκόπηση. Υπάρχει κάποια αρνητική επίπτωση ή άλλος κίνδυνος από τον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου; Αρνητικές επιπτώσεις ή κίνδυνοι μπορεί να προκύψουν από τη διενέργεια μιας προληπτικής εξέτασης ή από πρόσθετες εξετάσεις που απαιτούνται για την εξακρίβωση των μη φυσιολογικών αποτελεσμάτων της προληπτικής εξέτασης, καθώς και από τη θεραπεία των αλλοιώσεων που ανιχνεύονται μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου. Οι προληπτικές εξετάσεις FOBT και FIT είναι ανώδυνες και ασφαλείς. Ωστόσο, η FOBT ή η FIT μπορεί να ανιχνεύσει αίμα στα κόπρανά σας το οποίο δεν σχετίζεται με καρκίνο του παχέος εντέρου ή πολύποδες. Εάν βρεθεί αίμα στα κόπρανά σας, θα παραπεμφθείτε για περαιτέρω έλεγχο με κολονοσκόπηση (βλ. «Περαιτέρω έλεγχος με κολονοσκόπηση» παρακάτω). Τα άτομα που παραπέμπονται για περαιτέρω εξετάσεις λόγω μη φυσιολογικών αποτελεσμάτων κατά τον προσυμπτωματικό έλεγχο αισθάνονται ορισμένες φορές άγχος, το οποίο όμως συνήθως δεν διαρκεί πολύ. Πολλοί ασθενείς αισθάνονται, τουλάχιστον σε κάποιον βαθμό, δυσφορία ή πόνο με την εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση, ωστόσο σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι με την κολονοσκόπηση. Μικρές επιπλοκές (ναυτία, αίσθημα αδυναμίας ή ζάλης ή κοιλιακός πόνος) παρουσιάζονται σε λιγότερες από 1 στις 150 σιγμοειδοσκοπήσεις. Σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της βαριάς αιμορραγίας ή της διάτρησης του τοιχώματος του εντέρου, παρουσιάζονται περίπου σε 1 στις 3.000 σιγμοειδοσκοπήσεις. Έντονος πόνος αμέσως μετά την εξέταση παρουσιάζεται περίπου σε 1 στους 50 ασθενείς. Όπως και με τις προληπτικές εξετάσεις FOBT ή FIT, τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα κατά τον προσυμπτωματικό έλεγχο απαιτούν περαιτέρω έλεγχο με κολονοσκόπηση (βλ. «Περαιτέρω έλεγχος με κολονοσκόπηση» παρακάτω). Πολλοί ασθενείς αισθάνονται, τουλάχιστον σε κάποιον βαθμό, δυσφορία ή πόνο με την κολονοσκόπηση. Η προετοιμασία του εντέρου με καθαρτικό (δηλ. η προετοιμασία που απαιτείται πριν από τη διενέργεια της κολονοσκόπησης) θεωρείται κατά κανόνα το χειρότερο μέρος της διαδικασίας. Σε πολλές περιπτώσεις, με την προληπτική κολονοσκόπηση αποφεύγεται η διενέργεια άλλης εξέτασης όπου ανιχνεύονται πολύποδες ή μικρές καρκινικές αλλοιώσεις, διότι η κολονοσκόπηση καλύπτει επίσης το ανώτερο τμήμα του εντέρου. Σοβαρές επιπλοκές έχουν αναφερθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπου 1 έως 5 στις 1.000 εξετάσεις. Επιπλοκές είναι πιθανότερο να προκύψουν σε κολονοσκοπήσεις κατά τις οποίες εντοπίζονται και αφαιρούνται πολύποδες. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, η κολονοσκόπηση ενδέχεται να οδηγήσει σε θάνατο. Ο περαιτέρω έλεγχος με κολονοσκόπηση διενεργείται για την εξακρίβωση ενός μη φυσιολογικού αποτελέσματος σε τεστ FOBT ή FIT ή για τον έλεγχο του ανώτερου τμήματος του εντέρου σε άτομα με μη φυσιολογικά αποτελέσματα στη σιγμοειδοσκόπηση. Ενέχει ελαφρώς υψηλότερους κινδύνους επιπλοκών σε σχέση με την προληπτική κολονοσκόπηση, καθώς υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ανακάλυψης και αφαίρεσης πολυπόδων ή καρκίνων. Πολλοί από τους πολύποδες που αφαιρούνται κατά τον προσυμπτωματικό έλεγχο δεν θα είχαν εξελιχθεί σε καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ποιοι πολύποδες θα εξελιχθούν σε καρκίνο. Σοβαρές επιπλοκές έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη σε περίπου 1 στις 200 κολονοσκοπήσεις που διενεργούνται για περαιτέρω έλεγχο. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επιπλοκών από μια χειρουργική επέμβαση, εάν η αφαίρεση του πολύποδα ή του καρκίνου δεν είναι δυνατή με κολονοσκόπηση. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις (1 στις 10.000 εξετάσεις), η κολονοσκόπηση ενδέχεται να προκαλέσει θάνατο, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο του παχέος εντέρου που προλαμβάνονται με τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι πολύ μεγαλύτερος. Πηγή: https://cancer-code-europe.iarc.fr/ Περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας να κοιμόμαστε. Ακόμα κι αν αυτό μάς φαίνεται περίεργο, αυτές οι ώρες μπορούν να μας πουν πάρα πολλά για την υγεία μας και για το πώς να τη βελτιώσουμε, αρκεί όταν ξυπνήσουμε να αντιληφθούμε τα σημάδια που «εμφανίστηκαν» στον ύπνο μας… Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλή ποιότητα ύπνου ορίζεται από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Μας παίρνει ο ύπνος σύντομα αφού πέσουμε στο κρεβάτι, δηλαδή μέσα σε 30 λεπτά ή λιγότερο; Κατά κανόνα κοιμόμαστε καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να διακόπτουμε τον ύπνο μας περισσότερες από μία φορές όλο το βράδυ; Επίσης, κοιμόμαστε τις ώρες (π.χ. επτά με οκτώ) που οι ειδικοί συστήνουν για την ηλικιακή μας ομάδα; Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν η ποιότητα του ύπνου μας είναι καλή, γιατί η κακή ποιότητα του ύπνου, ειδικά όταν ανακύψει ξαφνικά, είναι πολύ πιθανό να κρύβει κάποιο παθολογικό πρόβλημα που χρειάζεται διερεύνηση και αντιμετώπιση ή να αποτελεί ένα καμπανάκι ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί κάποια ασθένεια καραδοκεί και τα πρώτα της σημάδια φάνηκαν στον ύπνο μας και ίσως υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε να την προλάβουμε. Για παράδειγμα, μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι οι συχνοί εφιάλτες στην κατά τα άλλα υγιή μέση ηλικία μπορεί να είναι σημάδι ότι διατρέχουμε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Ας δούμε τι άλλο λέει ο ύπνος μας για εμάς. Οταν ο μεσημεριανός ύπνος δεν είναι μόνο απόλαυση αλλά ανάγκη Κάποιοι από εμάς αρέσκονται στο να απολαμβάνουν μια σιέστα στη μέση της ημέρας ή όποτε έχουν την ευκαιρία, για παράδειγμα τα Σαββατοκύριακα ή στις διακοπές. Οταν όμως αντιληφθούμε ότι ξαφνικά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς τη σιέστα και ότι νιώθουμε κούραση στη διάρκεια της ημέρας και μας είναι απαραίτητο το να σταματήσουμε ό,τι κάνουμε ώστε να κοιμηθούμε για να ξεκουραστούμε τότε μπορεί το σώμα μας να προσπαθεί να μας πει κάτι. Σύμφωνα με έρευνες του βρετανού καθηγητή Καρδιαγγειακής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, υπεύθυνο του προγράμματος «Sleep, Health and Society», Francesco Cappuccio, η ανάγκη για ημερήσιο ύπνο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και αναπνευστικών παθήσεων. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πιθανό ο μεσημεριανός αυτός ύπνος που νιώθουμε πως έχουμε ξαφνικά ανάγκη στη διάρκεια της ημέρας είναι σύμπτωμα και όχι βέβαια η αιτία των πιθανών προβλημάτων υγείας με τα οποία φαίνεται να σχετίζεται. Το ροχαλητό που γίνεται επικίνδυνο Οσοι είναι υπέρβαροι, έχουν διαβήτη ή πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση και ροχαλίζουν είναι πιθανό να υποφέρουν από υπνική άπνοια. Στη διάρκεια του ύπνου περιορίζεται η αναπνοή και έτσι ο εγκέφαλος, ανιχνεύοντας τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, στέλνει σήματα που προκαλούν την αφύπνιση του ατόμου, αποκαθιστώντας τη φυσιολογική αναπνοή. Πέρα από το ροχαλητό, τα συμπτώματα που βιώνουν όσοι πάσχουν από υπνική άπνοια περιλαμβάνουν μειωμένη εγρήγορση στη διάρκεια της ημέρας, νυκτουρία (δηλαδή σηκωνόμαστε για να πάμε στην τουαλέτα τη νύχτα), πρωινούς πονοκεφάλους, ακόμα και σεξουαλική δυσλειτουργία. Το ευχάριστο είναι ότι εφόσον ολοκληρωθεί η διάγνωση υπάρχει θεραπεία όπου ο χρήστης φοράει μια μάσκα τη νύχτα, συνδεδεμένη με ένα μικρό μηχάνημα, που διατηρεί τους αεραγωγούς ανοιχτούς. Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών – ή νόσος Willis-Ekbom – είναι μια κοινή διαταραχή του νευρικού συστήματος που εκδηλώνεται ως μια ακατανίκητη παρόρμηση να κουνήσουμε τα πόδια μας και η οποία συχνά ταξινομείται ως διαταραχή του ύπνου, καθώς οι παρορμήσεις αυτές τείνουν να γίνονται ισχυρότερες τη νύχτα. Δυστυχώς, τα συμπτώματά της κατά κανόνα επιδεινώνονται με την ηλικία. Μερικές φορές, το σύνδρομο προκαλείται από κάποια υποκείμενη πάθηση. Οι έγκυες γυναίκες, για παράδειγμα, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν, γεγονός που πιστεύεται ότι οφείλεται στο οικογενειακό ιστορικό ή στις ορμονικές αλλαγές ή στην έλλειψη βιταμίνης D ή ασβεστίου. Το σύνδρομο αυτό μπορεί επίσης να προκληθεί από νεφρική ανεπάρκεια ή ανεπάρκεια σιδήρου. Εάν η τελευταία προκαλεί το πρόβλημα, μπορεί να συνταγογραφηθούν συμπληρώματα σιδήρου. Συνηθέστερα όμως, απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όσες δίνονται ούτως ή άλλως στους ανθρώπους που πάσχουν από αϋπνία, μπορούν να βοηθήσουν. Οπως, για παράδειγμα, το να αποφεύγουμε το βαρύ φαγητό, την έντονη γυμναστική, το κάπνισμα, το αλκοόλ και τον καφέ κοντά στις ώρες του ύπνου, να προσέχουμε πολύ τις συνθήκες στην κρεβατοκάμαρά μας κ.λπ. Μήπως πίσω από την αϋπνία κρύβεται η κατάθλιψη;Ο ύπνος μας, όπως όλοι ξέρουμε, μπορεί να επηρεαστεί όταν έχουμε άγχος ή στενοχώριες και συνήθως αυτό που θα συμβεί θα είναι να μην καταφέρουμε να αποκοιμηθούμε εύκολα όταν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά του ύπνου μας που σχετίζονται με αυξημένο στρες, όπως το να τρίζουμε τα δόντια μας και το να ξυπνάμε πολύ νωρίς το πρωί. Επίσης, ακριβώς επειδή σχεδόν το 90% των ατόμων με σοβαρή κατάθλιψη εμφανίζει αϋπνία, ο γιατρός που αξιολογεί ένα άτομο με αϋπνία θα εξετάσει την κατάθλιψη ως πιθανή αιτία. Ενα χαρακτηριστικό γνώρισμα της κατάθλιψης είναι το να ξυπνάμε πολύ νωρίς, πριν να χτυπήσει το ξυπνητήρι δηλαδή, ενώ ορισμένα καταθλιπτικά άτομα δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή έχουν άστατο ύπνο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Μάλιστα, στη χρόνια, χαμηλού βαθμού κατάθλιψη (επίσης γνωστή και ως δυσθυμία), η αϋπνία ή η υπνηλία μπορεί να είναι το πιο εμφανές σύμπτωμα. Τέλος, τόσο οι ψυχιατρικές νόσοι (διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια) όσο και οι νευρολογικές διαταραχές (άνοια, νόσος Πάρκινσον, εγκεφαλικό, επιληψία κ.ά.) μπορεί να εκδηλώνονται με προβλήματα ύπνου ή και να επηρεάζουν έναν καλό ύπνο. Αίσθημα ζέστης και εφιδρώσεις που δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε καλά Αν δυσκολευόμαστε να αποκοιμηθούμε, ξυπνάμε εύκολα μέσα στη νύχτα, συχνά νιώθοντας ζέστη και ιδρώνοντας, τότε το πιο πιθανό είναι όλα αυτά τα προβλήματα να σχετίζονται με κάποιο ορμονικό ζήτημα, όπως είναι, για παράδειγμα, η εμμηνόπαυση ή ο θυρεοειδής που δεν λειτουργεί καλά. Μήπως φταίνε τα φάρμακα; Ο κακός ύπνος μπορεί να σημαίνει ότι μας ενοχλούν τα φάρμακα (κάποια αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την υπέρταση, στεροειδή, φάρμακα που περιέχουν καφεΐνη, κ.ά.) που παίρνουμε και τα οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε με τον γιατρό μας για να αλλάξουμε, όταν αυτό είναι εφικτό βέβαια. Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρα Αναστάσιο Σπαντιδέα, κλινικό φαρμακολόγο – παθολόγο. Όλα όσα μπορείτε να πίνετε καθημερινά για να μειώσετε πιο εύκολα το λίπος γύρω από την περιοχή της κοιλιάς. Αν συγκαταλέγετε και εσείς στους ανθρώπους που θέλουν να μειώσουν το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, τότε βρίσκεστε στην κατάλληλη σελίδα. Δεν πρόκειται απλώς για ζήτημα εμφάνισης, μιας και η συσσώρευση του σπλαχνικού λίπους (σε αντίθεση με το υποδόριο) βρίσκεται πιο βαθιά μέσα στην κοιλιά σας και «κάθεται» γύρω από τα κοιλιακά σας όργανα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, μεταβολικό σύνδρομο, ορισμένους καρκίνους και άλλες σοβαρές παθήσεις. Το σπλαχνικό λίπος έχει επίσης συνδεθεί με υψηλή χοληστερόλη και αντίσταση στην ινσουλίνη ενώ έρευνες επισημαίνουν ότι ακόμη και άτομα με φυσιολογικό εύρος βάρους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας εάν έχουν υπερβολικά επίπεδα σπλαχνικού λίπους. Τα καλά νέα είναι ωστόσο, ότι υιοθετώντας σωστές διατροφικές συνήθειες μπορείτε να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά, μερικές από τις πιο αποτελεσματικές περιλαμβάνουν: Σπιτικά smoothies αντί για χυμό με ζάχαρη Ο χυμός φρούτων μπορεί να φαίνεται σαν μια υγιεινή επιλογή, αλλά αν είναι γεμάτος πρόσθετα ζάχαρα τότε χάνει την θρεπτική του αξία. Και σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο στο European Journal of Preventive Cardiology, όταν καταναλώνετε υπερβολική ζάχαρη, η περίσσεια μετατρέπεται σε λίπος και αποθηκεύεται στο σώμα σας, συχνά ως σπλαχνικό λίπος γύρω από την κοιλιακή περιοχή. Ένα άλλο πρόσθετο πλεονέκτημα της κατανάλωσης σπιτικών smoothie από φρέσκα ολόκληρα φρούτα είναι επειδή πολλές φορές οι φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά αφαιρούνται από τα φρούτα κατά τη διαδικασία του χυμού και οι ίνες είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια λίπους στην κοιλιά. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Obesity, για κάθε αύξηση 10 γραμμαρίων στην πρόσληψη διαλυτών ινών των συμμετεχόντων, το λίπος στην κοιλιά φαίνεται να μειώθηκε κατά 3,7% σε διάστημα πέντε ετών. Επιλέξτε ροφήματα «φουλ» στα προβιοτικά Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι τα προβιοτικά στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. Γνωρίζατε όμως ότι αυτά τα ευεργετικά βακτήρια παίζουν ρόλο στην σύνθεση του σώματός σας; Έρευνες προτείνουν ότι συγκεκριμένοι τύποι βακτηρίων μπορεί όχι μόνο να επηρεάσουν την απώλεια βάρους και τη διατήρηση του βάρους σας υπό έλεγχο αλλά μπορεί και να συμβάλλουν στην μείωση του κοιλιακού λίπους. Μπορούμε να τα βρούμε σε τροφές και ροφήματα που έχουν υποστεί ζύμωση συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού (το οποίο μπορεί να προστεθεί στα smoothies) και του κεφίρ. Πιείτε την πρωτεΐνη σας Μια ακόμα συνήθεια που μπορεί να σας βοηθήσει είναι να προσθέτετε «πηγές» πρωτεΐνης στο ρόφημα της επιλογής σας. Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης διεγείρει την απελευθέρωση της ορμόνης της πληρότητας, η οποία καταστέλλει την πείνα και προάγει τον κορεσμό, λένε οι ειδικοί. Επιπλέον, η πρωτεΐνη σας βοηθά να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα ενώ χάνετε βάρος αυξάνοντας τον μεταβολικό σας ρυθμό. Μάλιστα, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrition & Metabolism αναφέρεται ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερες πρωτεΐνες έχουν συχνά λιγότερο κοιλιακό λίπος. Για αυτό, αυξήστε την περιεκτικότητα των smoothie σας σε πρωτεΐνη προσθέτοντας απλό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, βρώμη, βούτυρο αμυγδάλου ή γάλα σόγιας. (vita.gr) |
Archives
April 2024
|