![]() Τρεις απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές για να κάνετε το περπάτημα, στον δρόμο ή τον διάδρομο, πιο αποδοτικό. Από την βελτιωμένη πέψη μέχρι και την καλύτερη διάθεση, το περπάτημα αποτελεί αναμφίβολα μία από τις καλύτερες συνήθειες που ευνοεί τόσο την σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Πρόκειται για μια εναλλακτική μορφή άσκησης, άμεσα διαθέσιμη, εύκολη και με χαμηλό αντίκτυπο που δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις και ούτε απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, εάν εξαιρέσουμε τα αθλητικά σας. Μάλιστα, επιστημονική μελέτη έχει αποκαλύψει στο παρελθόν ότι αρκούν 7.000 βήματα ημερησίως για να μειώσουμε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αυξάνοντας τις πιθανότητες μακροζωίας. Στα πολλά του οφέλη συγκαταλέγονται η βελτιωμένη κυκλοφορία, η μειωμένη αρτηριακή πίεση, η υγιής καρδιά και φυσικά, η απώλεια βάρους, ειδικά όταν συνδυάζεται με μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Πόσες θερμίδες “καίει” το περπάτημα; Οι θερμίδες που καίτε περπατώντας εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες όπως η ταχύτητα βάδισης, η απόσταση ή διάρκεια της βόλτας σας, το βάρος αλλά και το έδαφος που περπατάτε. Για να χάσετε βάρος, θα πρέπει να δημιουργήσετε θερμιδικό έλλειμμα, οι θερμίδες δηλαδή που “καίτε” να είναι περισσότερες από αυτές που προσλαμβάνετε. Για να τα καταφέρετε, ζητήστε την βοήθεια ενός επαγγελματία διαιτολόγου – διατροφολόγου, μιας και ο αριθμός των θερμίδων που πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά συνδυαστικά με την άσκηση αλλά και ο αριθμός των θερμίδων που “καίτε” μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το άτομο. Πώς θα κάψετε περισσότερες Για να κάψετε περισσότερες θερμίδες ενώ περπατάτε, δοκιμάστε τα παρακάτω:
0 Comments
![]() Για τους δρομείς τo φαγητό είναι κάτι περισσότερο από απλή διατροφή – το φαγητό είναι καύσιμο. Ποια είναι λοιπόν τα καύσιμα του δρομέα; Τί και πότε πρέπει να τρώει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κούρσα; Τί πρέπει να πίνει και πόσο; Ακολουθεί ένας πρακτικός οδηγός που θα απαντήσει όλα αυτά τα ερωτήματα. ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΟ Σε κυτταρικό επίπεδο τα μυϊκά κύτταρα χρησιμοποιούν δύο βασικές πηγές ενέργειας: γλυκόζη και λίπος. Αυτές οι πρώτες ύλες προέρχονται από τη διατροφή και από τις αποθήκες ενέργειας του σώματος. ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι υδατάνθρακες της διατροφής διασπώνται σε γλυκόζη, η οποία κυκλοφορεί στο αίμα και παρέχει άμεσα ενέργεια στα κύτταρα. Η γλυκόζη που δεν χρειάζεται αμέσως αποθηκεύεται ως γλυκογόνο στους μύες και στο ήπαρ. Στη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα το σώμα αρχικά χρησιμοποιεί τη γλυκόζη του αίματος και, καθώς τα επίπεδα γλυκόζης αίματος πέφτουν, στρέφεται στο αποθηκευμένο γλυκογόνο. Σύμφωνα με το ACSN (American College of Sport Nutrition) η διατροφή των δρομέων θα πρέπει να αποτελείται κατά 55–60% από υδατάνθρακες. Μεγαλύτερη ποσότητα δεν προτείνεται, δεδομένου ότι το πλεόνασμα υδατανθράκων αποθηκεύεται ως λίπος. Ένας δρομέας που τρέχει 40 χλμ. την εβδομάδα χρειάζεται περίπου 4,5 γραμ. υδατάνθρακα για κάθε κιλό σωματικού βάρους. Αν διανύει ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις, η πρόσληψη υδατανθράκων θα πρέπει να αγγίζει ως και 7 γραμ. ανά κιλό σωματικού βάρους. Πριν από έναν αγώνα προτείνεται να καταναλώνονται πιο εύπεπτες, γρήγορες πηγές υδατανθράκων για ενέργεια, όπως φρούτα, μέλι και ενεργειακά ποτά. Προ-αγωνιστικά δεν είναι η κατάλληλη ώρα για σύνθετους υδατάνθρακες, όπως προϊόντα ολικής άλεσης, καθώς δεν είναι άμεσα απορροφήσιμα και ενδέχεται να προκαλέσουν φούσκωμα. Πρωτόκολλα υπερπλήρωσης υδατανθράκων Αν και παλιότερα διάφορα πρωτόκολλα υπερπλήρωσης υδατανθράκων ακολουθούνταν από τους δρομείς, πλέον γνωρίζουμε πως τέτοιες πρακτικές μπορεί να φέρουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως φουσκώματα και δυσφορία. Η μέτρια αύξηση υδατανθράκων στο 60-65% των ημερήσιων θερμίδων για τις εβδομάδες πριν από τον αγώνα φαίνεται να έχει τα βέλτιστα οφέλη. ΛΙΠΗ Η άλλη πρώτη ύλη που τροφοδοτεί τους μύες, το λίπος, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια μεγάλων διαδρομών. Το διαιτητικό λίπος πρέπει να διασπαστεί σε λιπαρά οξέα προτού να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους μύες, καθιστώντας το λιγότερο άμεσα διαθέσιμο από τους υδατάνθρακες και λιγότερο αποτελεσματικό κατά τις μικρές διαδρομές. Το σωματικό λίπος, από την άλλη, είναι μια εξαιρετική πηγή καυσίμου για μεγάλες κούρσες, καθώς όλοι – ακόμα και οι πιο «στεγνοί» δρομείς – έχουν αρκετό. Στην πραγματικότητα, μια από τις σημαντικότερες προσαρμογές που συμβαίνουν στο σώμα ενός δρομέα μεγάλων αποστάσεων είναι η ικανότητα να χρησιμοποιεί περισσότερο λίπος ως ενεργειακό υπόστρωμα. Σύμφωνα με το SDA (Sports Dieticians Australia) η πρόσληψη λίπους στην διατροφή του δρομέα πρέπει να είναι 20-35% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης, κυρίως από μονονακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο, αβοκάντο, ψάρια, ξηροί καρποί). ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ Αν και οι πρωτεΐνες δεν πρέπει να αποτελούν πηγή καυσίμου, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτόν τον οδηγό. Οι πρωτεΐνες δομούν τους μύες και, στην περίπτωση των δρομέων, αποτελούν μυϊκό ανασυγκροτητή μετά την κούρσα. Αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της κούρσας οι μυϊκές ίνες καταστρέφονται και η πρωτεΐνη βοηθά στην ανάπλασή τους. Σύμφωνα με την ISS (International Society for Sports Nutrition) το 10-35% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων των δρομέων θα πρέπει να προέρχεται από πρωτεΐνες. Σε ένα ημερήσιο διαιτολόγιο 3 γευμάτων οι γυναίκες δρομείς προτείνεται να καταναλώνουν 20-25 γραμ., ενώ οι άνδρες δρομείς 25-30 γραμ. πρωτεΐνης ανά γεύμα. Εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης αποτελούν τα ψάρια, το κοτόπουλο, το βόειο κρέας, το χοιρινό, τα αυγά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά και η σκόνη πρωτεΐνης. Οι δρομείς πρέπει να στοχεύουν να καταναλώνουν πρωτεΐνες μέσα σε 20 λεπτά μετά από την κούρσα. Αυτό γιατί η πρωτεΐνη παρατείνει την έκκριση ινσουλίνης μετά από μια προπόνηση, ενισχύοντας την αποθήκευση γλυκογόνου στους μύες και αποτρέποντας τους μυϊκούς τραυματισμούς. ΥΓΡΑ Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν την αθλητική απόδοση και συνήθως υποτιμάται από τους δρομείς είναι η ενυδάτωση του οργανισμού. Η αθλητική απόδοση είναι βέλτιστη όταν οι αθλητές διατηρούν το ισοζύγιο υγρών κατά την άσκηση, ενώ αντίθετα, μειώνεται ακόμα και με ήπια αφυδάτωση. Η υπερβολική κατανάλωση υγρών, από την άλλη, οδηγεί σε υπονατριαιμία, η οποία προκύπτει όταν το σώμα δεν μπορεί να απαλλαγεί από το πλεόνασμα υγρών. Η υπονατριαιμία αν δεν διορθωθεί άμεσα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία. Ένας τρόπος υπολογισμού των αναγκών σε υγρά κατά την κούρσα είναι να ελέγξουμε τον ρυθμό εφίδρωσης με έλεγχο του σωματικού βάρους του δρομέα πριν και αμέσως μετά την κούρσα. Τις επόμενες 3 ώρες μετά την κούρσα αναπληρώνουμε με 450 – 700ml υγρά για κάθε 0,5kg απώλειας βάρους. ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΓΕΥΜΑΤΩΝ Συνοπτικά προτείνεται το παρακάτω πλάνο κατανάλωσης υγρών και γευμάτων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κούρσα για μέγιστη αθλητική απόδοση: ΕνέργειαΥγράΠροτεινόμενα τρόφιμα Προ-αγωνιστικά – μικρή διάρκεια (< 60 λεπτά)200kcal από απλούς υδατάνθρακες 30-60 λεπτά πριν250-500ml νερό 1 h πριν τον αγώναCorn flakes με γάλα ημιαποβουτυρωμένο,κουλούρι, ενεργειακά ποτά και μπάρες Προ-αγωνιστικά – μεγάλη διάρκεια (> 60 λεπτά)350-550kcal από απλούς υδατάνθρακες 90 -120 λεπτά πριν250-500ml ενεργειακό ποτό με υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες 60 λεπτά πρινCorn flakes με γάλα ημιαποβουτυρωμένο,κουλούρι, bagel με μαρμελάδα, ενεργειακά ποτά και μπάρες Κατά τη διάρκεια του αγώνα45-60gr υδατανθράκων συνολικά με μεσοδιαστήματα των 20 λεπτών100-200ml νερό (ή ενεργειακό ποτό αν η κούρσα είναι > 60λεπτά) κάθε 15-20 λεπτάΤζελ, ενεργειακά ποτά Μετα-αγωνιστικά μικρή διάρκεια (< 60 λεπτά)1 μικρό γεύμα με αναλογία υδατάνθρακες :πρωτεΐνες 4:1, στα πρώτα 15 λεπτά μετά την κούρσα250-700ml (περισσότερο σε υψηλές θερμοκρασίες) στα πρώτα 60 λεπτά και μετά ανάλογα με την απώλεια βάρουςΗμιαποβουτυρωμένο σοκολατούχο γάλα, ενεργειακή μπάρα, κουλούρι με φυστικοβούτυρο Μετα-αγωνιστικά μεγάλη διάρκεια (> 60 λεπτά)1 μικρό snack με αναλογία υδατάνθρακες :πρωτεΐνες 4:1, στα πρώτα 15 λεπτά μετά την κούρσα.2 ώρες μετά κανονικό γεύμα250-700ml (περισσότερο σε υψηλές θερμοκρασίες) στα πρώτα 60 λεπτά και μετά ανάλογα με την απώλεια βάρουςΗμιαποβουτυρωμένο σοκολατούχο γάλα, ενεργειακή μπάρα, sandwich με τυρί & γαλοπούλα, smoothie φρούτων με γιαούρτι 2% (newlife) Και ποιος δεν αγαπά τα παγωτά; Ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός, είναι ο πιο γλυκός τρόπος για να δροσιστούμε. Ωστόσο, μας φορτώνουν θερμίδες και ενοχές. Πώς θα το αποφύγουμε αυτό; Μπορούμε να φτιάξουμε ένα παγωτό χωρίς ζάχαρη, με λίγα υλικά, κυρίως φρούτα. Για να γλυκάνουμε περισσότερο το μείγμα μας, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας μέλι.
![]() Από το πότε να γυμναζόμαστε και τι να τρώμε μέχρι το πώς να κάνουμε κρύο ντους Ο Μάικλ Μόσλεϊ, ο παρουσιαστής του BBC που βρήκε τραγικό θάνατο κατά την διάρκεια των διακοπών του στη Σύμη, παρουσίαζε τηλεοπτικά προγράμματα και podcasts που απαντούσαν σε καθημερινές ερωτήσεις υγείας. Ο παρουσιαστής ήταν γνωστός για τις συμβουλές που προσέφερε για απλούς τρόπους βελτίωσης της υγείας και της ευεξίας μας, υποστηριζόμενους από την επιστήμη – από το πότε να γυμναζόμαστε και τι να τρώμε μέχρι το πώς να κοιμόμαστε περισσότερο. Συχνά μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC, ήταν το πειραματόζωο – πρόθυμος να δοκιμάσει οτιδήποτε πριν το συστήσει σε άλλους (δοκιμάζοντας ψυχεδελικά φάρμακα, για παράδειγμα). «Ο Μάικλ ήθελε να εξετάσει οτιδήποτε θα βοηθούσε τους ανθρώπους να ζήσουν μια καλύτερη, πιο υγιή ζωή», λέει η πρώην συμπαρουσιάστριά του στο «Trust me I’m a Doctor» Dr Saleyha Ahsan. Το ΒΒC διάλεξε τις πέντε κορυφαίες ιδέες του για την υγεία. Τρώτε λιγότερο δύο ημέρες την εβδομάδα Έκανε δημοφιλή την ιδέα της διαλείπουσας νηστείας – τρώτε κανονικά πέντε ημέρες την εβδομάδα και πολύ λιγότερο από το συνηθισμένο τις άλλες δύο, προκειμένου να χάσετε βάρος και να ενισχύσετε την υγεία σας. Ονομάζεται δίαιτα 5:2 και προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον όταν μεταδόθηκε η τηλεοπτική εκπομπή του Horizon Eat, Fast and Live Longer πριν από περισσότερα από 10 χρόνια. Θέλοντας να αντιστρέψει τον διαβήτη τύπου 2, τήρησε τη δίαιτα για πέντε εβδομάδες, τρώγοντας λιγότερες από 600 θερμίδες τις ημέρες νηστείας, με ελαφρύ πρωινό και δείπνο και άφθονο νερό και τσάι από βότανα ενδιάμεσα. Στο διάστημα αυτό, έχασε σχεδόν μια πέτρα και οι δείκτες του αίματός του, συμπεριλαμβανομένης της γλυκόζης και της χοληστερόλης, βελτιώθηκαν. Δημιούργησε συνταγές νηστείας, μενού με περιορισμένες θερμίδες και ακόμη και ένα βιβλίο. Για να το κάνει ακόμη πιο εύκολο, προκάλεσε τους ανθρώπους να δοκιμάσουν απλώς να μείνουν μακριά από το φαγητό για 12 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταξύ 8 μ.μ. και 8 π.μ. – κάτι που ονομάζεται χρονικά περιορισμένη διατροφή. Σύντομες εκρήξεις άσκησης Η πραγματοποίηση της συνιστώμενης ποσότητας άσκησης κάθε εβδομάδα αποτελεί πρόκληση για πολλούς. «Πότε θα βρω χρόνο;» είναι το συχνό παράπονο. Το podcast Just One Thing του Dr. Mosley ερεύνησε την έννοια του «σνακ άσκησης» – να κάνετε λίγα λεπτά σωματικής δραστηριότητας όποτε είναι δυνατόν, αντί να προγραμματίζετε μια μεγάλη συνεδρία γυμναστικής που μπορεί να μην πραγματοποιηθεί. Για όσους έχουν πολυάσχολη ζωή, πρότεινε να αποφεύγουν το ασανσέρ και να ανεβαίνουν τρέχοντας τις σκάλες αντί γι’ αυτό, καθώς και να κάνουν γρήγορους περιπάτους, ιδίως πρωί-πρωί. «Μένουμε στην κορυφή ενός απότομου λόφου – πάντα κατεβαίνω με το ποδήλατο στην πόλη για τα ψώνια και πιέζω τον εαυτό μου σκληρά στην επιστροφή», είπε στο podcast, δείχνοντας πώς να κάνει την άσκηση αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής του ρουτίνας. Διερεύνησε επίσης την πιο αμφιλεγόμενη έννοια της διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης ή HIIT – μικρές εκρήξεις έντονης άσκησης με περιόδους αποκατάστασης ενδιάμεσα – ως τρόπο μεγιστοποίησης του χρόνου προπόνησης. Αγκαλιάζοντας το κρύο Ο Δρ Mosley ήταν γοητευμένος από το πώς οι χαμηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να βοηθήσουν την υγεία και την ευεξία μας. Διερεύνησε τα οφέλη των πάντων, από το κρύο ντους μέχρι την άσκηση στο κρύο και τον ύπνο σε δροσερό υπνοδωμάτιο. Σε συνεντεύξεις, αποκάλυψε ότι του άρεσε να χαμηλώνει τη θέρμανση στο σπίτι. «Μένω σε ένα παλιό σπίτι που είναι ακριβό στη θέρμανση – έτσι μαζεύουμε στρώματα ρούχων και κρατάμε τον θερμοστάτη στους 15 βαθμούς περίπου», είπε, προσθέτοντας ότι η σύζυγός του ήταν λιγότερο ενθουσιώδης με αυτή τη ρύθμιση. Ανακάλυψε ότι η μείωση του θερμοστάτη κατά λίγους μόνο βαθμούς μπορεί να βελτιώσει τον μεταβολισμό του λίπους και του σακχάρου στο αίμα, να ενισχύσει τη διάθεσή σας και μπορεί ακόμη και να προστατεύσει από τον διαβήτη τύπου 2. Όταν πήγε για τζόκινγκ μια κρύα μέρα, ανακάλυψε ότι η άσκηση σε πιο κρύο καιρό μπορεί να σας επιτρέψει να προχωρήσετε περισσότερο απ’ ό,τι σε μια ζεστή μέρα, επιτρέποντάς σας να δουλέψετε πιο σκληρά, για περισσότερο χρόνο, με λιγότερη προσπάθεια. Και ήταν επίσης οπαδός του κρύου ντους (όπως ο ομιλητής κινήτρων και ακραίος αθλητής Wim Hoff), παραδεχόμενος ότι ξεκινούσε κάθε πρωί με ένα ζεστό ντους και το γύριζε στο κρύο για περίπου 30-40 δευτερόλεπτα. Η αντίδραση του σώματος στην εμβάπτιση σε κρύο νερό – η αντίδραση του ψυχρού σοκ – ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς και σας κάνει να αναπνέετε πιο γρήγορα, κάτι που θεωρείται ευεργετικό σε σύντομες εκρήξεις. Καθίσματα και σανίδες«Είναι η καλύτερη απλή άσκηση που μπορείτε να κάνετε», δήλωσε ο Δρ Mosley σε πρόσφατη συνέντευξή του. Για ποιο πράγμα μιλούσε; Για τα καθίσματα, τις πιέσεις και τις σανίδες. Πρόκειται για ασκήσεις αντίστασης, που γυμνάζουν μερικούς από τους μεγαλύτερους μύες του σώματος. Όταν οι μύες είναι σφιγμένοι και παραμένουν ακίνητοι, όπως απαιτούν αυτές οι ασκήσεις, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μια ξαφνική ορμή αίματος όταν χαλαρώνετε, η οποία μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Καθώς είναι δυνητικά καλύτερες από το να κάνει κοιλιακούς ή καθίσματα για τους μυς του κορμού, έκανε κάθε πρωί squats – πριν από το κρύο ντους του, φυσικά. Επιλογές τροφίμων Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να τρώμε υγιεινά – με πρωταρχικούς στόχους την κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών και τη μείωση των λιπαρών και ζαχαρούχων τροφών. Υπάρχουν όμως κρυμμένα οφέλη για την υγεία σε ορισμένα τρόφιμα; Χάρη στον Dr Mosley, μάθαμε ότι είναι ενδεχομένως καλύτερο να μαγειρεύουμε τις ντομάτες παρά να τις τρώμε ωμές. Οι ντομάτες περιέχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που ονομάζεται λυκοπίνη, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις βλαβερές χημικές ουσίες και το μαγείρεμα των κόκκινων φρούτων αφήνει το καλό υλικό να βγει και να εισέλθει στον οργανισμό. Και όσον αφορά τα παντζάρια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι καλύτερο να τα αγοράζετε ωμά και να τα ψήνετε ή να πίνετε το χυμό τους για να απολαύσετε αυτό το πλούσιο σε νιτρικά μοβ λαχανικό. Ο Mosley εξέτασε τα πλεονεκτήματα των τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το λάχανο τουρσί και διαπίστωσε ότι βοηθούν στην εισαγωγή ζωντανών μικροβίων στο έντερο και μπορούν να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και να μειώσουν τη φλεγμονή. Αλλά δεν ήταν αντίθετος με την κατανάλωση της σοκολάτας, ιδίως όταν ήταν μαύρη – πολύ πιο υγιεινή από τη γαλακτώδη εκδοχή της, σύμφωνα με μελέτες. Μια απροσδόκητη ανακάλυψη που έκανε ήταν ότι το να τρως τα ζυμαρικά κρύα είναι πιο υγιεινό από το να τα τρως ζεστά. Όταν είναι κρύα, διαπιστώθηκε ότι δρουν περισσότερο σαν φυτικές ίνες και λιγότερο σαν αμυλούχος υδατάνθρακας. Σε μια μικρή δοκιμή σε πεινασμένους ανθρώπους, η κατανάλωση κρύων ζυμαρικών οδήγησε σε μικρότερη αύξηση της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα από ό,τι η κατανάλωση φρεσκοβρασμένων ζυμαρικών. Ωστόσο, ορισμένες από τις κινήσεις του για την υγεία δεν έπιασαν τόπο – όπως η κατανάλωση αίματος λόγω των θρεπτικών ιδιοτήτων του και η κατανάλωση παρασίτων για να μειωθεί η όρεξη. (photos) Αν μειώσεις τις θερμίδες δυο μόλις φορές την εβδομάδα θα έχεις αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Μόσλεϊ Το κρύο ντους για 40 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τον Μόσλεϊ, κάνει καλό στην υγεία Ο Δρ. Μόσλεϊ είχε ανακαλύψει και κάποια «κόλπα» με τα λαχανικά, τα οποία όπως έλεγε τα είχε δοκιμάσει και είχαν αποδώσει καρπούς ![]() Έχετε νιώσει ποτέ πως η καρδιά σας από τη λύπη θα «σπάσει»; Πώς συνδέεται η λειτουργία της με αυτήν του εγκεφάλου; Πόσο απειλητικοί παράγοντες είναι η στεναχώρια και το στρες; Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ή αλλιώς μυοκαρδιοπάθεια από στρες, αποτελεί μια αναγνωρισμένη πλέον καρδιακή πάθηση που «μιμείται» την καρδιακή προσβολή. Το σύνδρομο επισημάνθηκε τη δεκαετία του ’90 στην Ιαπωνία και ονομάστηκε takotsubo λόγω της ομοιότητας του σχήματος της πάσχουσας καρδιάς με το ομώνυμο εργαλείο των Ιαπώνων για το ψάρεμα χταποδιών. Συχνά, προκαλείται από ψυχολογικά και συναισθηματικά στρεσογόνες καταστάσεις όπως μια ξαφνική ασθένεια, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ένα σοβαρό ατύχημα ή μια φυσική καταστροφή, και εννέα στις δέκα φορές τα «θύματα» είναι γυναίκες, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση. Εικάζεται ότι μια ξαφνική αύξηση των ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, σοκάρει την καρδιά, προκαλώντας αλλαγές στα κύτταρα του καρδιακού μυός ή/και στα αγγεία που εμποδίζουν την αποτελεσματική συστολή της καρδιάς. Τα συμπτώματα Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς τείνει να εκδηλώνεται με τα ίδια συμπτώματα που χαρακτηρίζουν, όπως είπαμε, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, δηλαδή πόνος στο στήθος, δύσπνοια, κρύος ιδρώτας, ζαλάδα, έντονη κόπωση. Έρευνες υποδεικνύουν ότι έως και το 5% των γυναικών που υποπτεύονται ότι έπαθαν έμφραγμα έχουν αυτή τη διαταραχή. Τα άτομα που έχουν υπέρμετρο άγχος ή κατάθλιψη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν το σύνδρομο αλλά τείνουν να αναρρώνουν γρήγορα και χωρίς μακροχρόνιες επιπτώσεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί να προκαλέσει το θάνατο. Η καρδιά δεν είναι μονάχα μια μηχανή που αντλεί αίμαΥπάρχουν τόσες φράσεις που σχετίζονται με την καρδιά μας: «Η καρδιά του δεν άντεξε τη στεναχώρια», «Ακολούθησε ό,τι σου λέει η καρδιά σου», «Απέτυχε γιατί δεν το έκανε με την καρδιά του», «Τον βλέπω και πονάει η καρδιά μου», «Το λέει η καρδιά του ακόμα και σε αυτήν την ηλικία», «Σ’ αγαπώ με όλη μου την καρδιά» κτλ. Είναι σαφές λοιπόν ότι η καρδιά, τουλάχιστον όπως την αντιλαμβανόμαστε, δεν είναι μόνο μια μηχανή που αντλεί αίμα, αλλά και η «έδρα» των συναισθημάτων, των σκέψεων καθώς και στοιχείων της προσωπικότητάς μας με την επιστήμη να φαίνεται όλο και περισσότερο σύμφωνη. Είναι ενδιαφέρον ότι νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η καρδιά έχει ένα εγγενές νευρικό σύστημα που παρουσιάζει λειτουργίες τόσο βραχυπρόθεσμης όσο και μακροπρόθεσμης μνήμης. Αυτό το σύστημα αποτελείται από περίπου 40.000 νευρώνες, οι οποίοι μεταδίδουν πληροφορίες στον εγκέφαλο. Άλλες μελέτες από το Μπουένος Άιρες, την Αργεντινή και το Τέξας, επεσήμαναν ότι οι αλλαγές που προκαλούνται στους καρδιακούς ρυθμούς, επιμένουν για καιρό μετά το ερέθισμα που τις προκάλεσε. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καρδιά, όπως και το νευρικό σύστημα, διαθέτει τόσο τις ιδιότητες της μνήμης όσο και της προσαρμογής. Αυτές και άλλες έρευνες υπογραμμίζουν την ύπαρξη μιας στενής σύνδεσης μεταξύ της καρδιάς και του εγκεφάλου. Και τα δύο όργανα φαίνεται να φέρουν αναμνήσεις και συναισθήματα που κατά κάποιο τρόπο αλληλεπιδρούν και αλληλοσυμπληρώνονται. «Υπάρχουν πολλά οφέλη που μπορεί κανείς να αποκομίσει βλέποντας την καρδιά ως το κέντρο της ανθρώπινης προσωπικότητας, της συναισθηματικής σύνδεσης κάποιου με τον εαυτό του και με τους άλλους. Η καρδιά είναι σαν μια πυξίδα που μας καθοδηγεί, διαμορφώνοντας το εσωτερικό μας τοπίο και οδηγώντας μας προς την πνευματική ανάπτυξη και μεταμόρφωση. Μικρές καθημερινές προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε την μερικές φορές σκληρή πραγματικότητα μπορεί να διευκολύνει την αποδοχή μιας μεγάλης αλλαγής όταν έρθει, απαλύνοντας τον πόνο της καρδιάς μας», σχολιάζουν οι επιστήμονες. Πηγή: VITA ![]() Αντί το φαγητό να σας κόβει την όρεξη σας την ανοίγει…; Να τι μπορεί να φταίει και τι μπορείτε να κάνετε. Αν αισθάνεστε ξανά πεινασμένοι αμέσως μετά το φαγητό σας, ποικίλοι παράγοντες ενδέχεται να είναι υπεύθυνοι. Ας ρίξουμε σήμερα μια ματιά σε κάποιους από αυτούς καθώς και στους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης αυτής της μη ευχάριστης και με πιθανούς κινδύνους για την υγεία κατάστασης. Διατροφή «φτωχή» σε θρεπτικά συστατικά Συχνά, η πείνα είναι αποτέλεσμα μιας διατροφής που στερείται πρωτεΐνης ή φυτικών ινών. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα γεύματα που περιέχουν αναλογικά μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης τείνουν να προκαλούν πιο έντονο αίσθημα πληρότητας σε σύγκριση με τα γεύματα που περιέχουν περισσότερους υδατάνθρακες και λιπαρά, ακόμη και όταν ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνει κανείς είναι παρόμοιος. Επιπλέον, μπορεί να πεινάτε πιο συχνά λόγω έλλειψης φυτικών ινών στη διατροφή σας. Οι φυτικές ίνες είναι ένας τύπος υδατανθράκων που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό και μπορούν να επιβραδύνουν τον ρυθμό εκκένωσης του στομάχου. Οι φυτικές ίνες έχουν επίσης την ικανότητα να ενισχύουν την απελευθέρωση ορμονών που καταστέλλουν την όρεξη. Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί πως το στομάχι μας έχει τους λεγόμενους υποδοχείς τεντώματος που παίζουν βασικό ρόλο στο αίσθημα πληρότητας κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά το γεύμα. Οι υποδοχείς τεντώματος ανιχνεύουν πόσο διαστέλλεται το στομάχι κατά τη διάρκεια ενός γεύματος και στέλνουν σήματα απευθείας στον εγκέφαλο ώστε η όρεξη σταδιακά να μειωθεί. Αυτή η διαδικασία δεν βασίζεται στη διατροφική σύνθεση των τροφίμων αλλά στον συνολικό όγκο του γεύματος. Ωστόσο, τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες είναι πλούσια σε όγκο και χαμηλά σε θερμίδες, επομένως αυτός είναι άλλος ένας λόγος να τα προτιμήσετε. Επίσης, η κατανάλωση νερού πριν τα γεύματα προσθέτει «όγκο» και μπορεί να προάγει περαιτέρω την πληρότητα. Ενδεικτικά, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι το κοτόπουλο, το άπαχο βοδινό κρέας, η γαλοπούλα και τα αβγά. Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα δημητριακά είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Αν λοιπόν τα γεύματά σας στερούνται πρωτεΐνης και φυτικών ινών, δοκιμάστε να εντάξετε στη διατροφή σας περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν αυτά τα δύο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ορμονικά προβλήματα Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ορμονικά προβλήματα μπορεί να είναι υπεύθυνα. Συγκεκριμένα, η λεπτίνη, η κύρια ορμόνη που στέλνει σήματα πληρότητας στον εγκέφαλο, μερικές φορές δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, ειδικά στα άτομα με παχυσαρκία, μια κατάσταση γνωστή ως «αντίσταση στη λεπτίνη». Σαν αποτέλεσμα, το άτομο συνεχίζει να πεινά ή πιο σωστά, να πιστεύει πως πεινά. Αν και η αντίσταση στη λεπτίνη είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, η έρευνα δείχνει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα, η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και ο επαρκής ύπνος μπορούν να βοηθήσουν. «Κακές» συνήθειες Αποσπάται η προσοχή σας ενώ τρώτε;. Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε λιγότερο «γεμάτοι» και να τρώτε περισσότερο. Δοκιμάστε να απολαμβάνετε το φαγητό σας χωρίς περισπασμούς έτσι ώστε να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τα σήματα πληρότητας που σας στέλνει το σώμα σας. Άλλες κακές συνήθειες που καλό θα ήταν να αλλάξετε:
Και δύο επιπλέον πιθανές αιτίες Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τα επίπεδα πείνας. Τέλος, η πολλή προπόνηση τείνει να ανοίγει την όρεξη και ίσως πραγματικά να χρειάζεται να καταναλώσετε περισσότερο φαγητό για να τροφοδοτήσετε την προπονητική σας ρουτίνα. Πηγή: VITA ![]() Γνωρίζαμε ότι ο εγκέφαλος αξιοποιεί τον ύπνο για να απομακρύνει τις τοξίνες που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, νέα έρευνα φαίνεται να ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Η αναζωογονητική επίδραση ενός καλού νυχτερινού ύπνου είναι ευρέως αναγνωρισμένη και η δημοφιλής επιστημονική εξήγηση είναι ότι ο εγκέφαλος αποβάλλει τις τοξίνες κατά τη διάρκειά του. Συγκεκριμένα, παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science έδειξε ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα συρρικνώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι, αυξάνεται το μέγεθος του ενδιάμεσου χώρου (τα κενά μεταξύ του εγκεφαλικού ιστού) και επιτρέπεται η άντληση περισσότερου υγρού που οδηγεί στον λεγόμενο «καθαρισμό» του εγκεφάλου, την απομάκρυνση δηλαδή των τοξινών. Τώρα, νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να ισχύει το αντίθετο. Πως ο «καθαρισμός» του εγκεφάλου δηλαδή πραγματοποιείται όσο είμαστε ενεργοί. Η έρευνα Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας για την Άνοια του Ηνωμένου Βασιλείου στο Imperial College του Λονδίνου, χρησιμοποίησαν μια φθορίζουσα χρωστική ουσία για να μελετήσουν τους εγκεφάλους ποντικών. Καταγράφοντας πόσο γρήγορα η χρωστική μετακινείται από τις γεμάτες με υγρό κοιλότητες σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου ώστε να πραγματοποιηθεί η «κάθαρση», ανακάλυψαν πως η κίνηση του υγρού μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Για την ακρίβεια, η «κάθαρση» της χρωστικής μειώθηκε κατά περίπου 30% στα ποντίκια που κοιμούνταν και κατά 50% στα ποντίκια που βρίσκονταν υπό αναισθησία, σε σύγκριση με τα ποντίκια που παρέμεναν ξύπνια. Ο Νικ Φρανκς, καθηγητής βιοφυσικής και αναισθησιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου και συνεπικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι ο ρυθμός κάθαρσης της χρωστικής από τον εγκέφαλο ήταν σημαντικά μειωμένος στα ζώα που κοιμούνταν ή ήταν υπό αναισθησία, γεγονός που μας εξέπληξε μιας και μέχρι σήμερα αυτή η κάθαρση εθεωρείτο ένας από τους βασικούς λόγους που ο οργανισμός μας έχει ανάγκη τον ύπνο». Οι ερευνητές προβλέπουν ότι τα ευρήματα θα επεκταθούν και στον άνθρωπο, καθώς ο ύπνος είναι μια βασική ανάγκη που μοιράζονται όλα τα θηλαστικά. Προλαμβάνει εντέλει ο ύπνος την άνοια; Άλλη έρευνα είχε χαρακτηρίσει τον καλό ύπνο ως έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την πρόληψη της άνοιας. Κυρίως επειδή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι τοξικές πρωτεΐνες, κατά τους ερευνητές, απομακρύνονται από τον εγκέφαλο. Ο καθηγητής Μπιλ Γουίσντεν, προσωρινός διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Άνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου στο Imperial College του Λονδίνου και συνεπικεφαλής της έρευνας, εξήγησε: «Η διαταραχή του ύπνου είναι ένα κοινό σύμπτωμα που βιώνουν τα άτομα που ζουν με άνοια. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτό αποτελεί συνέπεια ή κινητήριο παράγοντα στην εξέλιξη της νόσου. Μπορεί κάλλιστα ο καλός ύπνος να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου άνοιας για άλλους λόγους από την απομάκρυνση των τοξινών». Άσκηση ή ύπνος για πιο δυνατό εγκέφαλο «Η άλλη πλευρά της μελέτης μας είναι ότι δείξαμε ότι η κάθαρση του εγκεφάλου είναι εξαιρετικά αποτελεσματική κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης. Σε γενικές γραμμές, το να είσαι ξύπνιος, ενεργός και να γυμνάζεσαι μπορεί να καθαρίζει αποτελεσματικότερα τον εγκέφαλο από τις τοξίνες», συμπλήρωσε ο Γουίσντεν. Όπως ο ίδιος ωστόσο τόνισε κλείνοντας: «Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το γιατί κοιμόμαστε, και παρόλο που δείξαμε ότι η απομάκρυνση των τοξινών μπορεί να μην είναι ο βασικός λόγος, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την συνολική καλή μας υγεία». *Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience. Πηγή: VITA ![]() Τι μας προτείνει Σας τρώει το άγχος για τη διατροφή σας; Μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια της ζωής σας καταναλώνοντας μια υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει μία γιατρός. Η Dr. Florence Comite, ενδοκρινολόγος και ιδρύτρια του Comite Center for Precision Medicine & Health με έδρα τη Νέα Υόρκη, είπε στο Business Insider τις πέντε συμβουλές της για τη διατροφή για να ζήσετε περισσότερο. 1. Ξεφορτωθείτε τα επεξεργασμένα τρόφιμα Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας και το πρόχειρο φαγητό με πρόσθετα και ζάχαρη, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και να μειώσουν τη ζωή σας. Ο Comite προειδοποίησε τους ανθρώπους για τους κινδύνους των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. «Δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε ομάδα τροφίμων είναι κακή, αλλά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ποτά με υπερβολική ζάχαρη μπορούν να υπονομεύσουν την υγεία σας», δήλωσε ο Comite. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία, γεγονός που μπορεί να σας δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα υγείας. 2. Τρώτε πρωτεΐνες «Λέω σε κάθε ασθενή να ξεκινά κάθε γεύμα και κάθε σνακ με μια πηγή πρωτεΐνης. Έτσι, αν τρώτε ένα μήλο, προσπαθήστε να έχετε μαζί του μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή λίγο γιαούρτι ως πηγή πρωτεΐνης. Ή για πρωινό, φάτε κάτι όπως αυγά ή τυρί cottage», δήλωσε η Comite Η Comite εξήγησε ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί η απώλεια μυών που έρχεται όταν οι άνθρωποι φτάνουν στα 30 τους. Η πρωτεΐνη δεν βοηθά μόνο στη μυϊκή δύναμη, αλλά και στην απώλεια βάρους. 3. Τρώτε ισορροπημένα γεύματα Ένα ισορροπημένο γεύμα αποτελείται από πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιεινά λίπη, εξήγησε ο Comite. «Ξεκινώντας με πρωτεΐνη και τρώγοντας αρκετές υγιείς φυτικές ίνες και λιπαρά σας επιτρέπει να αισθάνεστε χορτάτοι», δήλωσε η γιατρός. «Προκαλεί τη σωστή απελευθέρωση της γλυκόζης και της ινσουλίνης που ακολουθεί, ώστε να μην αισθάνεστε αδύναμοι και νευρικοί αμέσως μετά το φαγητό», συνέχισε. 4. Ακολουθήστε μεσογειακή διατροφή Πολλαπλές μελέτες έχουν αναδείξει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να κάνει τα πάντα, από το να αποτρέψει την άνοια μέχρι να μειώσει τον πρόωρο θάνατο κατά 29%. Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, πατάτες, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Έχει επίσης μια μέτρια ποσότητα άπαχης πρωτεΐνης, όπως ψάρι και κοτόπουλο, καθώς και αυγά και κάποια γαλακτοκομικά, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. «Μην κολλάτε σε συγκεκριμένες δίαιτες εκεί έξω. Ο μεσογειακός τρόπος διατροφής είναι ίσως ο πιο υγιεινός», δήλωσε. 5. Μην ακολουθείτε δίαιτες μόδας Η γιατρός δήλωσε ότι οι διατροφικές ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές και οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε ό,τι αισθάνονται καλά. Οι μοντέρνες δίαιτες, όπως η κετοδίαιτα, που περιλαμβάνουν την κατανάλωση πολλών λιπαρών και χαμηλών υδατανθράκων, δεν έχουν αρκετές μελέτες για να καθορίσουν αν είναι ή όχι υγιείς μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τη διαιτολόγο και συγγραφέα Joyce Patterson. «Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο μηνύματα για περιορισμό, εξάλειψη και νηστεία και οι παρανοήσεις που σχετίζονται με τις τάσεις της διατροφής είναι συχνές, όπως οι ανάγκες σε μακροθρεπτικά συστατικά ή συμπληρώματα», δήλωσε η Patterson, στην Daily Mail. Οι περιοριστικές δίαιτες όπως η διαλείπουσα νηστεία, που συνίσταται στο να τρώει κανείς μόνο σε χρονικά παράθυρα, δεν είναι εύκολο για τον τρόπο ζωής όλων. «Για κάποιους από εμάς, αυτό σημαίνει να τρώμε μικρές ποσότητες κάθε λίγες ώρες. Για άλλους, σημαίνει τρία τετράγωνα γεύματα την ημέρα. Για άλλους, σημαίνει νηστεία για οκτώ ή 12 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, τρώγοντας μόνο μεταξύ μεσημεριού και οκτώ», είπε η Comite. ![]() «Μερικές φορές τα πράγματα που είναι καλά για εμάς δεν τα κάνουμε», λέει ο Τζόνσον Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Μπράιαν Τζόνσον μοιράστηκε ένα από τα βασικά προϊόντα που χρησιμοποιεί καθημερινά για να διατηρείται νέος. Ο Τζόνσον, 46 ετών, λέει ότι κάθε μέρα τα τελευταία «τρία χρόνια» τρώει σοκολάτα για να βοηθήσει στην προσπάθειά του να εξαπατήσει τον θάνατο, σύμφωνα με το τελευταίο του βίντεο στο YouTube. «Μερικές φορές τα πράγματα που είναι καλά για εμάς δεν τα κάνουμε», λέει ο Τζόνσον στο βίντεο, το οποίο έχει φτάσει σχεδόν τις 500 χιλιάδες προβολές από τότε που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη. Όπως αποκάλυψε παίρνει καθημερινά μετρημένο κακάο για να τον βοηθήσει στην αναζήτηση της υγείας του. Τα οφέλη Εξηγεί μια μακρά λίστα με τα οφέλη που έχει το κακάο στον οργανισμό και ισχυρίζεται ότι η κατανάλωση μιας υγιεινής ποσότητας κακάο καθημερινά μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία του εγκεφάλου, την εκτελεστική λειτουργία, τη μακροπρόθεσμη μνήμη και την υγεία της καρδιάς. Ο Johnson του οποίου η φίρμα, Blueprint, πουλά κακάο, το οποίο ισχυρίζεται ότι η ομάδα του έχει «ψάξει σε όλο τον κόσμο», τόνισε ότι ενδιαφέρεται περισσότερο το κοινό του να τρώει «φαγητά υψηλής ποιότητας», είτε τα αγοράζει από τον ίδιο είτε όχι. «Υπάρχει αυτή η πεποίθηση ότι αν το φαγητό μας βρίσκεται στα σούπερ μάρκετ, κατά κάποιο τρόπο έχει περάσει από κάποια διαδικασία διασφάλισης ποιότητας, ότι είναι ασφαλές. Αυτό δεν είναι αλήθεια», ισχυρίζεται. Στη συνέχεια, ο Johnson δείχνει μερικές απλές συνταγές στις οποίες ενσωματώνει τη σκόνη κακάο του για να χορτάσει καθημερινά. Συχνά το αναμειγνύει με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς, ή με ωμά λαχανικά, με γαρνιτούρα πραλίνες ξηρών καρπών. Ο Johnson είναι γνωστό ότι δοκιμάζει νέα κόλπα κατά της γήρανσης. Έχει τραβήξει τα βλέμματα τον τελευταίο χρόνο λόγω των αμφιλεγόμενων, και μερικοί θα έλεγαν ανορθόδοξων, μεθόδων του, όπως η μετάγγιση πλάσματος από τον κατά πολύ νεότερο γιο του. ![]() Και άλλοι πέντε παράξενοι τρόποι για να επιμηκύνετε τη ζωή σας Μικρές παράξενες αλλαγές, όπως η αποφυγή του καμένου τοστ μέχρι η αγορά φυτών εσωτερικού χώρου, μπορούν να έχουν εκπληκτική επίδραση στην υγεία μας. Ο Άγγλος καθηγητής ογκολόγος Robert Thomas έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 100 δοκιμές και μελέτες για πράγματα που μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και λέει ότι τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Από το να πίνετε κόκκινο κρασί μετά το μαύρισμα μέχρι να πετάξετε το καμένο τοστ, σας έχουμε έξι εύκολους τρόπους για να προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας. Μέσω της βελτίωσης του τρόπου ζωής, περίπου το 45% των καρκίνων και το 80% των πρόωρων καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν. Ο καθηγητής Thomas, συγγραφέας του βιβλίου «How To Live», δήλωσε στη Sun: «Τα γονίδια με τα οποία γεννιόμαστε αποτελούν παράγοντα για το πότε θα πεθάνουμε, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορείτε να τα επηρεάσετε. Έτσι, ακόμη και αν έχετε κληρονομήσει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, μπορείτε να τον μειώσετε προάγοντας τα υγιή γονίδια και καταστέλλοντας τα κακά μέσω των επιλογών του τρόπου ζωής». «Υπάρχουν πολλές εφικτές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε και να επιμηκύνουμε τα υγιή μας χρόνια» λέει. Αγοράστε φυτά εσωτερικού χώρου Τα φυτά και τα δέντρα είναι βασικοί παραγωγοί οξυγόνου. Φέρνοντας φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι σας, μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα, να απομακρύνετε τις τοξίνες, να μειώσετε την απειλή των ασθενειών και να ενισχύσετε την προσοχή σας, επίσης. Τα φυτά εσωτερικού χώρου παράγουν οξυγόνο και απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα. Το χώμα αφαιρεί χημικά συστατικά που μπορεί να παραμένουν από υγρά καθαρισμού, καλλυντικά και χρώματα. Αυτό θα βοηθήσει σε προβλήματα όπως το άσθμα καθώς και σε φλεγμονές. Μελέτες δείχνουν ότι τα φυτά σε σχολεία και χώρους εργασίας ενισχύουν τη συγκέντρωση και τα κίνητρα. Να τρώτε πικάντικο φαγητό Τα βότανα και τα μπαχαρικά έχουν θαυμάσιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να προστατεύσουν από παθήσεις όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η άνοια. Έτσι, η προσθήκη τους στο φαγητό αποκομίζει σημαντικά οφέλη. Μια επταετής μελέτη σε σχεδόν 500.000 άτομα στην Κίνα διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν πικάντικα φαγητά που περιείχαν τσίλι μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν κατά 10% χαμηλότερο ποσοστό θανάτου σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν. Ο κίνδυνος ήταν 14% χαμηλότερος για όσους έτρωγαν πικάντικες τροφές από τρεις έως επτά ημέρες την εβδομάδα. Πετάξτε το καμένο τοστ Όσο πιο μαύρο είναι το τοστ, τόσο περισσότερες καρκινογόνες ουσίες περιέχει. Και προτιμήστε ένα αυγό ή αβοκάντο αντί για οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη, όπως μαρμελάδα ή μαρμελάδα. Η χειρότερη στιγμή για να φάτε ζάχαρη είναι με άδειο στομάχι, καθώς προκαλεί μια αλυσιδωτή επίδραση στη γλυκόζη και την ινσουλίνη στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό προκαλεί κόπωση, υπερβολικό τσιμπολόγημα, αύξηση βάρους, αποθάρρυνση για άσκηση και κακή απόδοση. Η ζάχαρη τροφοδοτεί επίσης τα «κακά» βακτήρια στο έντερο, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και καρκίνο. Προτιμήστε κόκκινο κρασί μετά την ηλιοθεραπεία Ενώ το ηλιακό έγκαυμα και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος, ο χρόνος παραμονής στην ύπαιθρο αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και βοηθά επίσης στην καταπολέμηση του καρκίνου στο στομάχι, τον προστάτη και τον οισοφάγο. Εν τω μεταξύ, τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πολυφαινόλες μπορεί να μετριάσει τη βλάβη του δέρματος κατά 20 έως 30%. Το κόκκινο κρασί είναι γεμάτο ρεσβερατρόλη, έναν τύπο πολυφαινόλης με θεραπευτικές ιδιότητες. Η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου ή η εφαρμογή ελαιολάδου στο δέρμα μετά από παραμονή στον ήλιο συμβάλλει επίσης στη μείωση του κινδύνου μετάλλαξης των γονιδίων σας. Αλλάξτε διαδρομή Το να κάνουμε ποδήλατο, να περπατάμε ή να οδηγούμε καθημερινά μέσα από σημεία με μεγάλη κυκλοφορία μπορεί να είναι επιβλαβές, επειδή αναπνέουμε αέρα γεμάτο καυσαέρια και ρύπους. Αν αλλάξετε ολόκληρη ή μέρος της διαδρομής σας για να περάσετε κάποιες μέρες από ένα πάρκο, θα μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου της μύτης και των πνευμόνων, αναπνευστικών προβλημάτων και στειρότητας που προκαλούνται από το φορτίο οιστρογόνων που αφήνουν στον αέρα αυτοί οι ρύποι. Αν οδηγείτε σε μια πολυσύχναστη διαδρομή, κρατήστε τα παράθυρά σας ανοιχτά – είναι καλύτερο από το να αναπνέετε ανθυγιεινό αέρα. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε μια πολυσύχναστη διαδρομή με τα πόδια, δοκιμάστε μια μάσκα κατά της ρύπανσης. Βουρτσίζετε τα δόντια σας Όλοι συνδέουν το βούρτσισμα των δοντιών τους με την αποφυγή κηλίδων, αλλά η διατήρηση των δοντιών και των ούλων σας υγιή μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε τον καρκίνο ή την άνοια σε 20 χρόνια. |
Archives
July 2024
|