Μπορεί το Πάσχα να επιτρέπει το πολύ φαγητό και το πολύ ποτό αλλά το καλοκαίρι που έρχεται θυμίζει, πως δεν έχετε τόσα πολλά περιθώρια κραιπάλης. Η ευκαιρία σας να φάτε όσα γλυκά θέλετε, πέρασε και ήταν τα Χριστούγεννα, όταν την επαύριο της Πρωτοχρονιάς ο καιρός θα επέτρεπε ακόμα το φαρδύ πουλόβερ που τα «κρύβει» όλα. Το Πάσχα, από την άλλη, ακολουθείται από το καλοκαίρι και το καλοκαίρι αποχαιρετάμε τα φαρδιά πουλόβερ και κυκλοφορούμε ημίγυμνοι με τα μαγιό μας στις παραλίες. Δεδομένου, ωστόσο, ότι κανείς δεν μπορεί και κανείς δεν θέλει, χρονιάρες μέρες, να σας εμποδίσει από το να φάτε ένα μεγάλο και λαχταριστό πιάτο αρνί, συνοδεία χωριάτικης τυρόπιτας και μιας μεγάλης κουταλιάς τζατζίκι, προσπαθήστε τουλάχιστον να μεταβολίσετε τις θερμίδες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές για πασχαλινή… γυμναστική. Φέτος, αφού θα πάτε στο χωριό και θα εφαρμόσετε την παράδοση σε όλο της το μεγαλείο, αποκτήστε ενεργό ρόλο στο σούβλισμα του αρνιού και λάβετε θέση ακριβώς δίπλα από τη σούβλα, όχι για να επιβλέπετε με βλέμμα ειδικού τις εργασίες, αλλά για να γυρίζετε οι ίδιοι τη σούβλα.Θα σας πάρει πολλή ώρα και σύντομα θα βαρεθείτε, αλλά θα είστε στο κέντρο των γεγονότων και με την κατάλληλη στάση σώματος θα γυμνάσετε κοιλιακούς, ενώ με την κατάλληλη συχνότητα και τεχνική στο γύρισμα θα εξασκήσετε και τους δικέφαλούς σας.
Η ατμόσφαιρα του υποφωτισμένου χωριού και της διαδρομής που φωτίζεται μονάχα από τα κεριά, όσων ακολουθούν τον επιτάφιο θα σας χαρίσει μια αξέχαστη εμπειρία και την ευκαιρία για λίγη αεροβική άσκηση. Το περπάτημα κάνει πάντα καλό και αφού πάντα βαριέστε να το κάνετε, τουλάχιστον μη χάνετε τις ευκαιρίες, όπως εκείνη της περιφοράς του επιταφίου.
Προκαλέστε τον εαυτό σας και επιβραβεύστε τον με ένα δώρο στο τέλος της διαδρομής. Αρκεί αυτό το δώρο να μην έχει το σχήμα σοκολάτας, τη γεύση και τις θερμίδες της σοκολάτας. Φροντίστε εν ολίγοις να μην πάρετε στο τέλος της διαδρομής τις θερμίδες που χάσατε κατά τη διάρκειά της.
Δε χρειάζεται να κάνετε κάμψεις και επικύψεις μέσα στην εκκλησία για να κάψετε θερμίδες μέσα από αυτή τη διαδικασία. Θερμίδες θα κάψετε σκεπτόμενοι τη ζωή σας και τους τρόπους που θα χρησιμοποιήσετε για να την αλλάξετε προς το καλύτερο.
Όπως εμείς δεν είμαστε γυμναστές και το παραπάνω κείμενο είναι περισσότερο χιουμοριστικό, παρά ρεαλιστικό, έτσι μην περιμένετε κι εσείς να χάσετε θερμίδες το Πάσχα (!). Χαρείτε τις διακοπές και τις γεύσεις, προσέχετε πάντα τον εαυτό σας, πίνετε πολύ νερό και καλό Πάσχα να έχετε! NEW LIFE
0 Comments
Σε όλες τις αγιογραφίες ο υιός του Θεού απεικονίζεται λιπόσαρκος. Χωρίς να είναι αποστεωμένος, είναι πολύ λεπτός. Τι έτρωγε ο Θεάνθρωπος;Κάτι που έχει απασχολήσει κατά καιρούς πολλούς επιστήμονες είναι η διατροφή του Ιησού Χριστού τον 1ο αιώνα. Πολλοί προσπαθούν μέσα από τα Ιερά βιβλία να αποκρυπτογραφήσουν τι έτρωγαν οι άνθρωποι εκείνη την περίοδο και κατά συνέπεια και ο Χριστός. Πολλοί ιστορικοί και κυρίως διατροφολόγοι έχουν αναλύσει την Καινή Διαθήκη για να εντοπίσουν τις τροφές την εποχή του Ιησού. Τι το ιδιαίτερο είχαν αυτές οι τροφές και σπάνια οι άνθρωποι εμφανίζονταν υπέρβαροι; Ο Ιησούς το αντίθετο εμφανίζεται πάντα μα πάντα λιπόσαρκος χωρίς να είναι αποστεωμένος κάτι που σημαίνει ότι έτρωγε αγνά και υγιεινά, ακολουθώντας τους διατροφικούς κανόνες της εποχής του. Ο δρ Don Colbert συγγραφέας του «Τι έτρωγε ο Ιησούς» αλλά και ο δρ AJ Jacobs συγγραφέας του «Η χρονιά της Βίβλου» μελέτησαν και οι δυο για να βρουν διατροφικές ενδείξεις που θα μαρτυρούν τι έτρωγαν οι άνθρωποι τότε και κατά συνέπεια και ο Ιησούς. Τα ιερά βιβλία Στα ιερά βιβλία δεν είναι λίγες οι φορές που γίνεται λόγος για τη διατροφή. Στον Μυστικό Δείπνο, ο Ιησούς λέγεται λοιπόν, ότι έφαγε μόνο ψωμί και ήπιε κρασί. Στο κατά Λουκά 24:42, ο ευαγγελιστής αναφέρει: «Και Του έδωσαν ένα κομμάτι ψητό ψάρι και ένα κομμάτι κερήθρα. Και τα πήρε, και τα έφαγε μπροστά τους.» Και στο κατά Λουκά 10.8: «Όποτε επισκέπτεστε μια πόλη και σας φιλοξενούν, να φάτε ότι σας προσφέρουν». Φυτική τροφή Το βασικό που διαπίστωσαν είναι ότι οι άνθρωποι τότε είχαν στο μενού τους κυρίως φυτική καθαρή διατροφή. Δηλαδή έτρωγαν δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, και ψάρια. Όλες αυτές οι τροφές παρείχαν σωστή και ικανοποιητική διατροφή χωρίς περιττά λιπαρά ή χοληστερόλη. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ψυγεία κάτι που σημαίνει ότι το κρέας έπρεπε να καταναλώνεται αμέσως γιατί θα χαλούσε. Ο Ιησούς – αναφέρουν στα βιβλία τους – έτρωγε λίγο κόκκινο κρέας ή πουλερικά, όπως όλος ο κόσμος τότε. Μεσογειακή διατροφή Με βάση τη βίβλο η διατροφή του Ιησού εμπεριείχε αυτό που λέμε «Μεσογειακή διατροφή». Σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου τα φαγητά που έτρωγαν οι άνθρωποι ήταν πάνω κάτω τα ίδια. Η βασική διατροφή ενός χωρικού στη Μεσόγειο, την εποχή του Ιησού, ήταν το ψωμί (συμπληρωμένο με μικρές ποσότητες φρούτων λαχανικών, λάδι και αλάτι). Στην παραθαλάσσια περιοχή της Γαλιλαίας, τα ψάρια αποτελούσαν επίσης σημαντική διατροφική συνήθεια, αν και για τους χωρικούς μόνο σε μικρές ποσότητες, απλά για δώσουν νοστιμιά στο ψωμί. Σταφύλια και ελιές παράγονταν στην Γαλιλαία, όμως περισσότερο τα καλλιεργούσαν για να κάνουν κρασί και λάδι και να τα πουλήσουν παρά για να τα καταναλώσουν οι ίδιοι. Το τυρί, οι χουρμάδες και το μέλι ήταν επίσης αρκετά συνηθισμένα είδη μενού στη Γαλιλαία του πρώτου αιώνα. όπως και τα ψάρια και μην ξεχνάμε ότι πολλοί μαθητές του Κυρίου ήταν ψαράδες. Σε ότι αφορά το κρέας οι Ισραηλίτες εκείνη την εποχή γνωρίζουμε από άλλες πηγές ότι έτρωγαν αρνί ή κατσικίσιο κρέας. Το κρασί Εκείνη την εποχή έπιναν κρασί. Το ίδιο άλλωστε έκανε και ο Ιησούς. Το κρασί σύμφωνα με το εβραϊκό Ταλμούδ πινόταν αραιωμένο. Ωστόσο το αραιωμένο δεν σημαίνει χωρίς αλκοόλ. Από τις 37 αναφορές για το κρασί στην Καινή Διαθήκη, οι 33 χρησιμοποιούν την ελληνική λέξη οίνος. Αυτή η λέξη δηλώνει κρασί που έχει υποστεί ζύμωση. Το κρασί που παρασκευαζόταν στην περιοχή των Αγίων Τόπων κατά την ρωμαϊκή περίοδο ήταν κόκκινο. Μυστικός Δείπνος Οι αφηγήσεις των ευαγγελίων μας λένε ότι ο Ιησούς και οι μαθητές του έφαγαν ψωμί και ήπιαν κρασί στο Μυστικό Δείπνο Ωστόσο, το ψωμί και το κρασί πιθανότατα δεν ήταν τα μόνα πράγματα στο τραπέζι. Ο Μυστικός Δείπνος μπορεί να ήταν ένα πασχαλινό γεύμα. Το Πάσχα είναι η εορτή των Εβραίων για την έξοδό τους από την Αίγυπτο. Τα ευαγγέλια του Μάρκου, του Λουκά και του Ματθαίου τοποθετούν το γεύμα κατά τη διάρκεια του εβραϊκού Πάσχα την ημέρα των Αζύμων . Αυτή είναι η πρώτη ημέρα του επταήμερου εορτασμού του Πάσχα. Την ημέρα αυτή, οι Εβραίοι ταξίδευαν παραδοσιακά στον ναό της Ιερουσαλήμ για να θυσιάσουν ένα αρνί του Πάσχα. Σήμερα, αυτή η ημέρα του Πάσχα γιορτάζεται στον Ιουδαϊσμό με το δείπνο Seder. Έτσι είναι πολύ πιθανόν ο Μυστικός Δείπνος να ήταν Πασχαλινό γεύμα και να περιελάμβανε εκτός από το άζυμο ψωμί, και ψητό αρνί. Το 2016 δυο Ιταλοί αρχαιολόγοι ο Generoso Urciuoli και η Marta Berogno βασιζόμενοι στην διατροφή της εποχής, έγραψαν μια μελέτη (δημοσιεύτηκε στο Discovery News), πως το Μυστικό Δείπνο περιελάμβανε φασόλια, αρνί, ελιές, πικρά μυρωδικά, μια σάλτσα ψαριού, άζυμο ψωμί, χουρμάδες και αρωματισμένο κρασί. Τα Θαύματα Αλλά και από τα θαύματα του Θεανθρώπου μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για τη διατροφή. Όπως για παράδειγμα στον «κορεσμό των 5.000 ανθρώπων». Σε ένα κήρυγμα του Θεανθρώπου, έχουν συγκεντρωθεί 5.000 πιστοί και τον ακούνε ευλαβικά. Ο ήλιος κοντεύει να βασιλέψει και οι μαθητές προειδοποιούν τον Κύριο να αφήσει τους ανθρώπους να φύγουν να αγοράσουν τροφές γιατί εκεί που βρίσκονται ο τόπος είναι έρημος. Και μπορεί ο τόπος να ήταν έρημος αλλά «ο τρέφων την οικουμένην παρέστιν». Ο Χριστός που είναι εκείνος που τρέφει και συντηρεί τα σύμπαντα δεν μπορεί να χορτάσει τους ανθρώπους που κρέμονται όλη μέρα από τα χείλη του; Προστάζει τους μαθητές του να προσφέρουν ότι έχουν να φάνε οι άνθρωποι. Οι μαθητές του έχουν 5 ψωμιά και δυο ψάρια. Ο Χριστός τα ευλογεί, οι μαθητές τα μοιράζουν στα πλήθη όλοι κάθονται καταγής και «έφαγαν πάντες και εχορτάσθηκαν και περισσεύουν 12 κοφίνια πλήρης τεμάχια άρτων». (in.gr) Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μια καλή ευκαιρία να ανακαλύψουμε ότι υπάρχει ζωή χωρίς κρέας. Η παράδοση θέλει η Μεγάλη Εβδομάδα να είναι εβδομάδα νηστείας, σε ένδειξη πένθους για το Θείο Πάθος. Αυτό σημαίνει πως τα ζωικά προϊόντα στο σύνολό τους -κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά- αποκλείονται από την διατροφή μας. Αξίζουν μια θέση στο πιάτο σας: Αυτά είναι τα οφέλη & τα θρεπτικά συστατικά που έχουν οι φράουλες14/4/2022 ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ - ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΜΥΪΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ:12/4/2022 Το αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες ανά 1 γραμμάριο. Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ, ταξιδεύει στο συκώτι μας για να μεταβολιστεί. Το αλκοόλ διασπάται γρήγορα σε αιθανόλη, η οποία είναι ένα εξαιρετικά τοξικό υποπροϊόν. Η κύρια προτεραιότητα του σώματος μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι ο μεταβολισμός της αιθανόλης σε άλλα λιγότερο επιβλαβή υποπροϊόντα που μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια. Ωστόσο, ο μεταβολισμός του αλκοόλ διαταράσσει άλλες μεταβολικές οδούς που είναι επίσης υπεύθυνες για την παραγωγή ενέργειας. Για την πέψη και τη διάσπαση των υδατανθράκων και των λιπών για να παραχθεί ενέργεια, απαιτούνται ορισμένα μόρια. Το αλκοόλ περιορίζει την ικανότητα του σώματος να καίει υδατάνθρακες και λιπαρά οξέα, επειδή συγκρατεί αυτά τα μόρια και μειώνει τη διαθεσιμότητά τους για άλλες λειτουργίες! Θυμηθείτε, πώς αναφέραμε ότι το σώμα καταγράφει τη μεθανόλη ως εξαιρετικά τοξική. Επομένως, θα δώσει προτεραιότητα στη διάσπαση της μεθανόλης πριν προσπαθήσει να διασπάσει υδατάνθρακες ή λιπαρά οξέα! Το αλκοόλ παρεμβαίνει στην ικανότητά μας να αφομοιώνουμε υδατάνθρακες και λίπη… αλλά επηρεάζει την ανάπτυξη των μυών; Δυστυχώς ναι. 3 ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΜΥΪΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ:
ΠΩΣ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Διασκεδαστικό γεγονός κυρίες! Το αλκοόλ φαίνεται να έχει πιο βαθιά επίδραση στον μεταβολισμό των ανδρών!
Σε μια μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ σε σωματικά δραστήριους άνδρες, υπήρξε σημαντική μείωση στη πρωτεϊνοσύνθεση των μυών (37%) όταν καταναλώθηκε 1,5 g/kg αλκοόλ μετά την άσκηση. Ακόμη και όταν καταναλώνονταν 20-30 γραμμάρια πρωτεΐνης σε συνδυασμό με αλκοόλ, η πρωτεϊνοσύνθεση των μυών ήταν ακόμα μειωμένη κατά 24%! Για έναν άνδρα που ζυγίζει 72.5kg, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 8 ποτά. Μια άλλη μελέτη που συνέκρινε τις επιδράσεις του αλκοόλ στη σύνθεση πρωτεϊνών των μυών μετά από άσκηση τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, διαπίστωσε ότι το αλκοόλ επηρέαζε μόνο τις οδούς σηματοδότησης στους άνδρες αλλά όχι στις γυναίκες. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ποτού στην υγεία. ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ Όπως μπορείτε να φανταστείτε σε αυτό το σημείο, εάν το αλκοόλ παρεμβαίνει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών, πιθανότατα παρεμβαίνει και στις ορμόνες μας. Και θα μαντέψατε σωστά γιατί το κάνει! Ας μιλήσουμε για την αγαπημένη μας ορμόνη που εμπλέκεται στην ανάπτυξη των μυών… Η τεστοστερόνη. Τόσο η οξεία όσο και η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ μειώνουν την τεστοστερόνη. Αν και οι μηχανισμοί δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί, μελέτες σε αρσενικούς αρουραίους έχουν δείξει ότι η χρήση αλκοόλ επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το σύστημα υποθαλάμου-υπόφυσης-γοναδικής μοίρας, οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, μειωμένη παραγωγή σπέρματος και αλλοιωμένη παραγωγή άλλων αναπαραγωγικών ορμονών. Η πεποίθηση είναι ότι το αλκοόλ βλάπτει τα κύτταρα που παράγουν τεστοστερόνη και προκαλεί φλεγμονή στο σώμα που καταστέλλει την παραγωγή τεστοστερόνης. Και όπως αναφέρθηκε, το αλκοόλ επηρεάζει πολλές άλλες ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την απόδοσή και στο γυμναστήριο! ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ Το αλκοόλ αυξάνει την κορτιζόλη. Εάν τα επίπεδα είναι αυξημένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη διάσπαση των ιστών. Το αλκοόλ μειώνει την αυξητική ορμόνη που έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα και στον μεταβολισμό των μυών, των οστών και του εγκεφάλου. Επίσης μειώνει την ωχρινοτρόπο ορμόνη, η οποία με τη σειρά της μειώνει την παραγωγή τεστοστερόνης. Το αλκοόλ αυξάνει τα οιστρογόνα, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν γυναικεία χαρακτηριστικά στους άνδρες. Επίσης το αλκοόλ επηρεάζει τον μεταβολισμό και τις ορμόνες, ενώ δημιουργεί επίσης επιβλαβή προϊόντα στο σώμα μας που καταστρέφουν τα κύτταρα. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το σώμα καταγράφει το αλκοόλ ως πολύ τοξικό. Όταν το αλκοόλ μεταβολίζεται, δημιουργεί αντιδραστικά είδη οξυγόνου, τα οποία είναι μόρια που προκαλούν μεγάλη ζημιά σε άλλα κύτταρα του σώματος. Δηλαδή ποια ποσότητα αλκοόλ είναι αρκετή για να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα; Πού υπάρχει το όριο προτού αρχίσετε να κάνετε κάποια σοβαρή ζημιά στους στόχους της φυσικής σας κατάστασης; ΠΟΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΛΚΟΟΛ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ; Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι «το να πίνεις με μέτρο» δεν θα έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, πολλοί από εμάς θα ήθελαν να γνωρίζουν έναν αριθμό για να έχουν μια σαφή κατανόηση του «μέτρου». Σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση 0,5g/kg αλκοόλ ή λιγότερο δεν θα έχει αντίκτυπο στην αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση. Για κάποιον που ζυγίζει 54 κιλά, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 2 ποτά. Για κάποιον που ζυγίζει 81 κιλά, αυτό είναι περίπου 3 ποτά. Ακούγεται φυσιολογικό όταν σκεφτόμαστε τον προτεινόμενο αριθμό ποτών για άνδρες και γυναίκες, σωστά; Ιδανικά, η κατανάλωση 0,5-1g/kg αλκοόλ που και που, δεν θα ανατρέψει όλη τη σκληρή δουλειά σας στο γυμναστήριο. Ωστόσο, καθώς αυτός ο αριθμός αυξάνεται σε 1,5 ή ακόμα και 2 g/kg, παρατηρούνται ορισμένες σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις. Αναφερόμενοι στη μελέτη που αναφέρθηκε προηγουμένως, 1,5 g/kg αλκοόλ ή 8 ποτά για κάποιον που ζυγίζει 81 κιλά μείωσε τη πρωτεϊνοσύνθεση των μυών κατά 37%! Φανταστείτε το επίπεδο ζημιάς που συμβαίνει όταν ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός; ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ Εκτός από την μυϊκή ανάπτυξη, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί επίσης σε αύξηση του λίπους. Ένα από τα μεταβολικά προϊόντα από τη διάσπαση του αλκοόλ είναι το Acetyl-CoA. Αυτό το μόριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εισέλθει σε διαφορετικά μονοπάτια ενέργειας, ένα από αυτά είναι ο σχηματισμός τριγλυκεριδίων (ή λίπους). Συμπεράσματα
Το ανθρώπινο σώμα είναι γεμάτο κατά 90% από τρισεκατομμύρια μη ανθρώπινα βακτήρια, με βλέννες να στάζουν από κάθε άνοιγμά του και τρόπο λειτουργίας που θα έκανε ακόμα και τον πιο σκληρόπετσο να ξανασκεφτεί αν θα φάει το φάι του, το εσωτερικό μας δεν είναι να το πιάνεις στο στόμα σου ελαφρά τη καρδία. Το γεγονός ότι δεν συνειδητοποιούμε πόσο σιχαμερό είναι μόνο ως ευλογία μπορεί να λογιστεί, καθώς πώς αλλιώς θα συνεχίζαμε απρόσκοπτα τη ζωή μας; Το καζάνι της αηδίας σιγοβράζει όμως και συχνά-πυκνά γινόμαστε αποδέκτες του αποκρουστικού, αν και πάλι τείνουμε να το περνάμε στα ψιλά, ως άλλος αμυντικός μηχανισμός λες για να συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι κάνουμε χωρίς περαιτέρω ενοχλητικές σκέψεις. Κρατηθείτε λοιπόν καθώς τα δεδομένα που θα δούμε μια τάση για έμετο θα την επιφέρουν. Και βέβαια προσοχή, καθώς μετά τη γνώση πισωγύρισμα δεν έχει… Τα πόδια μας, ο παράδεισος του μυρωδάτου ιδρώτα Όλοι ξέρουμε ότι ο ιδρώτας αγαπά τα πόδια μας, αν και αγνοούμε πόσο. Τα πόδια μας λοιπόν φιλοξενούν κάπου 250.000 ιδρωτοποιούς αδένες, οι οποίοι παράγουν 453 γραμμάρια περίπου του αλμυρού υγρού την ημέρα! Μισό κιλό δηλαδή ιδρώτα κάθε μέρα ανελλιπώς. Ένα μέρος εξατμίζεται φυσικά, ό,τι απομένει ωστόσο είναι ικανό να δώσει στα παπούτσια, τις κάλτσες και τα πόδια μας το χαρακτηριστικό τους άρωμα, αυτό που όλοι ξέρουμε καλά. Η υπέρμετρη αυτή εφίδρωση παρέχει το καταλληλότερο υγρό πλαίσιο για την ανάπτυξη βακτηρίων, ένας σωστός παράδεισος των μικροοργανισμών μέσα στον οποίο ανθούν, πολλαπλασιάζονται και βρομάνε φυσικά. Και βέβαια ταυτοχρόνως ο ιδρώτας αυξάνει την ευαισθησία μας σε μυκητιάσεις, όπως τα διαβόητα «πόδια του αθλητή»… Αποβολή… νέκρας Η εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας μας είναι η κεράτινη στοιβάδα (stratum corneum), η οποία αποτελείται από τα αφυδατωμένα και χωρίς οργανίδια κερατινοκύτταρα, νεκρά κύτταρα δηλαδή, κάτω από τα οποία συναντάμε ζωντανά κύτταρα. Τα κερατινοκύτταρα που παράγονται στη βασική στοιβάδα κινούνται προς τα πάνω, πεθαίνουν και γίνονται έτσι τμήμα της κεράτινης στοιβάδας. Μόλις ένα κύτταρο γεννηθεί στη βασική στοιβάδα της επιδερμίδας, του παίρνει έναν μήνα περίπου να ανέλθει στα ανώτερα στρώματα και να αποβληθεί από τον οργανισμό. Κι αυτό γιατί τα νεκρά κύτταρα δεν στοιβάζονται στο σώμα: το εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας είναι εξαιρετικά λεπτό και πρέπει να παραμένει έτσι για να μη χάνει την εύθραυστη λειτουργικότητά του. Κι έτσι αποβάλλουμε τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας ανοίγοντας χώρο για τα καινούρια, με ρυθμό 500 εκατ. κυττάρων την ημέρα. Και βέβαια σφουγγάρια και ρούχα φέρουν πάνω τους μεγάλο ποσοστό αυτής της νέκρας, αλλά και των βακτηρίων που τη συνοδεύουν. Ας μη συνεχίσουμε καλύτερα… Το στόμα μας, το υγρό σπίτι των μικροοργανισμών Έχετε ακούσει να συγκρίνουν το στόμα με τον οχετό ε; Αυτό μόνο άδικο είναι, φυσικά για τον οχετό! Το στόμα μας λοιπόν κατοικείται από 500-1.000 τύπους διαφορετικών βακτηρίων, 70-80 είδη μυκήτων και μια πληθώρα από ιούς και παράσιτα. Κι έτσι τμήμα αυτού που αντιλαμβανόμαστε ως γεύση είναι απλώς ένα συνονθύλευμα μικροοργανισμών, άλλων επικίνδυνων και επιβλαβών και άλλων ωφέλιμων. Γιατί έχουμε και τέτοιους στη στοματική μας κοιλότητα, απ’ όλα έχει ο μπαξές… Κάτι… φυτρώνει Η κερατίνη ξεπετάγεται από το σώμα μας όπως ανθός που βλασταίνει! Και το κάνει με τη μορφή μιας νεκρής πρωτεΐνης που οι άνθρωποι αρέσκονται να αποκαλούν μαλλιά. Αλλά και τα νύχια και το δέρμα είναι καμωμένα από κερατίνη και όπως ξέρουμε, τα κέρατα, οι οπλές και τα νύχια των ζώων επίσης από κερατίνη είναι φτιαγμένα. Πραγματικά απίστευτο το πόσο διαφορετικές μορφές μπορεί να πάρει η συγκεκριμένη πρωτεΐνη! Εμείς οι άνθρωποι έχουμε τις λεπτότερες τρίχες σε σχέση με τα άλλα πρωτεύοντα, αν και η πυκνότητα των θυλάκων είναι παρόμοια με των χιμπαντζήδων και των γοριλών. Οι δικές τους τρίχες είναι απλώς πιο μακριές και παχιές από τις δικές μας. Κι έτσι περισσότεροι από 5 εκατομμύρια θύλακες τρίχας καλύπτουν το σώμα μας, επιτρέποντας στην πολύμορφη κερατίνη να ξεπετάγεται κυριολεκτικά από παντού. Η κερατίνη μπορεί βέβαια να πάρει διάφορες μορφές και να εκδηλωθεί σε συγκεντρώσεις που δεν προσιδιάζουν στον άνθρωπο, όπως τα διαβόητα δερματικά κέρατα που φυτρώνουν σε κάποιους ατυχείς συνανθρώπους μας (εικόνες των οποίων δεν θέλουμε να σας δείξουμε)… Στάζει βλέννα Η γλοιώδης ουσία που παράγεται στους βλεννογόνους αδένες είναι στην πραγματικότητα ένα προστατευτικό στρώμα που καθαρίζει την αναπνευστική, την πεπτική, ακόμα και τη γεννητική οδό. Μια λιπαρή, γλοιώδης και αηδιαστική εσωτερική πανοπλία κοντολογίς! Κάπου 1 λίτρο βλέννας παράγει ο οργανισμός μας καθημερινά και ένα καλό ποσοστό αυτού το καταπίνουμε, αν και μόνο όταν είμαστε άρρωστοι το καταλαβαίνουμε: η οπισθορρινική έκκριση λειτουργεί ωστόσο σε ημερήσια διάταξη, η αίσθηση δηλαδή της συσσώρευσης βλέννας στον λαιμό η το αίσθημα ότι κάτι στάζει προς τα κάτω από το πίσω μέρος της μύτης. Φλέγμα και πτύελο μπορεί να έχουν σφοδρές αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές δράσεις, καθαρίζοντας επιπρόσθετα τον εσωτερικό μας κόσμο από σωματίδια σκόνης, το απαίσιο ωστόσο του πράγματος παραμένει. Και βέβαια στις γυναίκες συναντάμε και την τραχηλική βλέννη, τον τρόπο του σώματος να αποκαλύπτει τις γόνιμες μέρες της ωορρηξίας. Μέχρι και στα κόπρανα υπάρχει η βλέννα, αν και η εκροή της από τον πρωκτό είναι ως έναν βαθμό φυσιολογική. Ας το δεχτούμε λοιπόν, το σώμα μας είναι μια πελώρια κάνουλα βλέννας… Οι μύκητες που βγαίνουν εκτός ελέγχου Απλά απλά, το σώμα μας είναι μυκητιασικός παράδεισος! Εκατό διαφορετικά είδη μυκήτων συναντάμε μόνο στα πόδια μας, εκεί δηλαδή που παραμένει η μερίδα του λέοντος των μυκήτων στο τέλος κάθε μα κάθε μέρας. Παρά το γεγονός ότι ο οργανισμός μας συνυπάρχει σχετικά αρμονικά με τους μύκητές του, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο τα πράγματα να χάνουν κάθε έννοια μέτρου και τότε μιλάμε για μια από τα τόσα είδη μυκητίασης που πλήττουν το σώμα μας. Εδώ θα μιλήσουμε μόνο για την καντιντίαση, τη μόλυνση από ζυμομύκητα που αποτελεί τμήμα της φυσιολογικής χλωρίδας του σώματος που όταν διαταραχθούν οι ευαίσθητες ισορροπίες του παράγει τοξίνες που προκαλούν πληθώρα συμπτωμάτων στο πεπτικό, το αναπνευστικό, το λεμφικό, το νευρικό, το αναπαραγωγικό, το ενδοκρινικό και το μυοσκελετικό σύστημα. Κάθε μυκητίαση είναι εξάλλου τρομακτική από μόνη της, στα συμπτώματά της τουλάχιστον στα σίγουρα(!), λειτουργώντας ως ζοφερή υπόμνηση ότι το σώμα μας κυριαρχείται από μύκητες… Τα βακτήρια κάνουν κουμάντο Για να το πούμε ξεκάθαρα: 9 στα 10 βακτήρια που κατοικούν στο σώμα μας είναι μικροβιακά! Μιλάμε για πραγματικά αστρονομικά νούμερα επιβλαβών μικροοργανισμών, αν σκεφτούμε ότι φιλοξενούμε κάπου 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια στο εσωτερικό μας! Μόλις το 10% από αυτά τα κύτταρα είναι ανθρώπινα. Κι αν δεν μπορούμε να δούμε ή να νιώσουμε τους μικροσκοπικούς και ανατριχιαστικούς προσκεκλημένους του οργανισμού μας, αυτό μόνο ευλογία είναι. Αν και στην πραγματικότητα δεν θα επιβιώναμε χωρίς τη βοήθειά τους, καθώς παρά την κακόβουλη φύση τους κάνουν περισσότερο καλό παρά κακό. Συνήθως! Πόσα πολλά είναι όμως αυτά τα τρισεκατομμύρια βακτήρια; Αν τα στοιβάζαμε, θα γέμιζαν μια δίλιτρη κανάτα… Μη-ανθρώπινα βακτήρια θα μας καταβροχθίσουν (νεκρούς ή ζωντανούς) Έχετε ακούσει ποτέ για τη νεκρωτική απονευρωσίτιδα; Είναι τα βακτήρια που τρέφονται με τη σάρκα μας και μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από τους χειρότερους κανιβαλιστικούς εφιάλτες! Πρόκειται για βαριές λοιμώξεις των μαλακών μορίων που επιφέρουν εκτεταμένες απονευρώσεις και καταλήγουν σε θάνατο, κι ενώ έχουν πολλές γενεσιουργές αιτίες, μπορούν να είναι ακόμα και ιδιοπαθείς (πόσο πιο τρομακτικό να γίνει;). Άντε στην καλύτερη να ευθύνεται κάποιος από τους τόσους παθογόνους μικροοργανισμούς που έχουν αποικίσει το ανθρώπινο σώμα. Καταλήγουν σε οργανικές ανεπάρκειες και θάνατο τελικά, αν και αυτό δεν φαίνεται να είναι το χειρότερο της πάθησης. Ακόμα και αν τα σαρκοφάγα βακτήρια δεν σε καταβροχθίσουν τελικά εν ζωή, η πρωτόγνωρη συγκέντρωσή τους στον εντερικό σωλήνα θα τα κάνει να σε βρουν ιδιαίτερα γευστικό μεταθανάτια. Απλώς περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία να σε φάνε από τα μέσα προς τα έξω. Την ξέρετε αυτή τη διαδικασία, τη λέμε σήψη… pronews.gr Υπερωρίες, άγχος, ένα αφεντικό που έχει απαιτήσεις και συνάδελφοι με τους οποίους καλούμαστε να συμβιώσουμε αρμονικά στον εργασιακό σας χώρο. Και ενώ νιώθουμε ότι βγάζουμε πάντα τον καλύτερό μας εαυτό η πολυπόθητη εργασιακή ανέλιξη φαντάζει ακόμα άπιαστο όνειρο. Έχετε σκεφτεί μήπως φταίνε τα λάθος μηνύματα που βγάζει η γλώσσα του σώματος; Ο τρόπος που κινούμαστε ή εκφραζόμαστε στον εργασιακό μας χώρο περνάει μηνύματα στον συνομιλητή μας, συχνά χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Οι σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας φαίνεται πως βρίσκουν καμβά πάνω στο κορμί μας. «Όσον αφορά την επικοινωνία μπορεί να λέτε μία ή δύο κουβέντες αλλά να υπονοείτε με το σώμα σας πολλά περισσότερα» λέει η επικοινωνιολόγος, ειδική στη γλώσσα του σώματος και συγγραφέας Patti Wood. Τις περισσότερες φορές λοιπόν φαίνεται να μην καταλαβαίνουμε σε τι παγίδες πέφτουμε αν πχ μιλάμε στον άλλο χωρίς να τον κοιτάμε στα μάτια ή καθόμαστε καμπουριασμένοι στο γραφείο μας. Ας δούμε λοιπόν τι λάθος μηνύματα στέλνουμε με το σώμα μας την ώρα που δουλεύουμε. Βουλιάζοντας στην καρέκλα Είναι πολύ εύκολο μετά από πολλές ώρες καθισιού στην καρέκλα του γραφείου να χαλάσει η στάση του σώματός μας. Όταν όμως «βουλιάζουμε» σε αυτήν και καμπουριάζουμε δίνουμε στους άλλους το μήνυμα ότι είμαστε τεμπέληδες και καθόλου επαρκεί» σε αυτό που κάνουμε, συγκριτικά με όσους κάθονται ευθυτενείς. Ακόμα και αν βρίσκουμε τη συγκεκριμένη στάση σώματος βολική οι άλλοι την εκλαμβάνουν αρνητικά, χωρίς ενέργεια και σεβασμό προς το συνάδελφοd. Αν πάλι προσηλωνόμαστε και κολλάμε το πρόσωπό μας είτε στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού μας, εκτός του ότι κάνουμε κακό στην υγεία μας, είναι μια ένδειξη ότι θέλουμε να στήσουμε μια ασπίδα προστασίας από τον περίγυρό μας και ό,τι διαδραματίζεται στο γραφείο. Αν λοιπόν η στάση του σώματος είναι κακή η Glass συμβουλεύει τους πελάτες της να μετακινούν τους γλουτούς τους στο πίσω μέρος της καρέκλας, με την πλάτη σε όρθια στάση, χωρίς να φαίνεται ότι καταπιέζονται να μείνουν σε αυτή τη θέση. Προσοχή στις νευρικές κινήσειςΟι ειδικοί στη γλώσσα του σώματος ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κάτι που να αποσπά περισσότερο την προσοχή σε έναν εργασιακό χώρο από ένα άτομο που παίζει με τα μαλλιά του, κουνάει νευρικά το πόδι του ή πειράζει οποιοδήποτε αντικείμενο βρίσκεται πάνω στο τραπέζι. Συχνά η νευρικότητα πυροδοτεί μια τέτοια συμπεριφορά. Αν αυτό πχ συμβαίνει σε ένα μίτινγκ θα κάνει τους συναδέλφους να αναρωτηθούν “γιατί δεν δίνει προσοχή, γιατί αποσπάται τόσο; «Δεν θες να κάνεις πράγματα που αποσπούν την προσοχή, θες να κάνεις πράγματα που δελεάζουν το συνάδελφό σου» λέει ο Joe Navarro, ένας βετεράνος του FBI, που ασχολείται πλέον με τα μηνύματα που περνάει η μη λεκτική επικοινωνία. Αν θες λοιπόν να βγάλεις προς τα έξω την εικόνα του επιμελούς εργαζόμενου ο Navarro προτείνει να κοιτάς όλους τους συναδέλφους σου στα μάτια και να μην καταναλώνεις ενέργεια για να κουνήσεις τα πόδια σου ή να ξύσεις τη μύτη σου. Σκληρές εκφράσεις στο πρόσωπο Σας έχει σίγουρα τύχει να περνάει το αφεντικό από το γραφείο σας και εσείς να κάθεστε σαν μαρμαρωμένος μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Αυτό το βλέμμα της βαθιάς συγκέντρωσης και ταυτόχρονης συνοφρύωσης βγαίνει προς τα έξω ως θυμός. Προσπαθήστε να βγείτε από την κατάσταση της απόλυτης συγκέντρωσης. Ξεσφύξτε τα χέρια σας, χαμογελάστε και χαλαρώστε τους μύες του προσώπου σας. Και αν δεν μπορείτε να υιοθετήσετε μια πιο χαλαρή έκφραση προτείνει να βρείτε ένα μέρος να δουλέψετε όπου θα σας αποσπάνε την προσοχή όσο το δυνατόν λιγότερο. Αν αυτό είναι εφικτό. Καμία οπτική επαφήΑκόμα και σε έναν κόσμο όπου τα smartphones κυριαρχούν, η οπτική επαφή μετράει. Το να μην κοιτάς τον άλλον στα μάτια δίνει την εντύπωση ότι είστε ένα άτομο που δεν ξέρετε πώς να επικοινωνήσετε με τον άλλο ή ότι είστε πολύ απασχολημένοι για να ασχοληθείτε με την επικοινωνία. Σηκώστε τα μάτια και χαμογελάστε. Κάνει τον άλλο να νιώθει ασφαλής και να πιστεύει ότι είστε φίλοι. Το βλέμμα που είναι διαρκώς στραμμένο στο πάτωμα περνάει το μήνυμα της ανασφάλειας και της έλλειψης αυτοπεποίθησης. Αν λοιπόν το κινητό σας αποσπά την προσοχή από την οπτική επαφή με τον συνάδελφο, προσπαθήστε να μην το τσεκάρετε διαρκώς όταν υπάρχουν και άλλοι τριγύρω σας. Η δικαιολογία “το κάνουν όλοι” δεν ευσταθεί και δεν κάνει μια τέτοια συμπεριφορά αποδεκτή. Κρατήστε τις αποστάσεις σαςΥπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που χρειάζονται πολύ περισσότερη απόσταση απ’ όση μπορείς να φανταστείς. Το να στέκεστε πολύ κοντά σε κάποιον, σχεδόν κολλημένοι πάνω του, κάνετε τον άλλο να μη νιώθει άνετα. Πώς ορίζεται όμως πόσο κοντά θα κάτσετε; Σκύψτε ελαφρώς προς τα εμπρός, κάντε χειραψία και μετά κάντε ένα βήμα πίσω. Αν ο συνομιλητής σας νιώθει άνετα θα μείνει εκεί που είναι. Αν θέλει να έρθει πιο κοντά σας θα προχωρήσει προς τα εμπρός. Αν παρόλα αυτά δεν είστε σίγουροι αν ακόμα παραβιάζετε τα όρια της απόστασης, μπορείτε να συζητήσετε το θέμα με άλλους συναδέλφους για να καταλάβετε πώς το βλέπουν και εκείνοι ή ακόμα και να παρακολουθήσετε τις συνήθειες τους μέσα στο γραφείο. Οριοθετήστε το πολύ «χύμα» ντύσιμο Υπάρχουν εργασιακοί χώροι που δίνουν έναν αέρα ελευθερίας στο τι θα φορά ο κάθε εργαζόμενος. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον τελευταίο καθώς τα ρούχα που επιλέγουμε να φορέσουμε αποκαλύπτουν στοιχεία από την προσωπικότητάς μας. Το να θεωρείς ότι η εμφάνιση δεν παίζει σημαντικό ρόλο είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος. Κάποιοι λανθασμένα υποθέτουν ότι το να ντυθείς πολύ χύμα -όπως στο σπίτι σου- θα αποφέρει τον ίδιο σεβασμό με κάποιον που θα έχει μια πολύ προσεγμένη και εναρμονισμένη με τον εργασιακό χώρο εμφάνιση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι σε ένα χώρο που επιτρέπεται το τζιν εσύ θα πας με κουστούμι. Μπορεί στην πλειοψηφία τους τα εργασιακά περιβάλλοντα να είναι αρκετά χαλαρά αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα και έτσι ο εγκέφαλός μας έχει εκπαιδευτεί να βλέπει τους άλλους με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Tι αποφεύγουν τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, όταν είναι γεμάτα οργή;Από την εποχή του Freud, οι ψυχολόγοι πίστευαν πως ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστούμε τα έντονα συναισθήματα και ιδιαίτερα την οργή, είναι η κάθαρση. Θεωρούμε ότι πρέπει να εκτονωνόμαστε, να μην κρατούμε μέσα μας τον θυμό, να μιλάμε ευθέως. Ισχύει αυτό, πραγματικά; Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Slate, εξηγεί πως τα άτομα με υψηλό EQ αποφεύγουν αυτές τις εκρήξεις. «Το να εκδηλώνεις τον θυμό σου, είναι σαν να προσπαθείς να σβήσεις φωτιά χρησιμοποιώντας βενζίνη», εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης. Χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη μεταφορά, μάλιστα, επειδή η φωτιά έχει την τάση να εξαπλώνεται και να καίει τα πάντα, στο πέρασμά της. Το να φωνάζουμε όταν θυμώνουμε, είναι εθιστικό. Όσο περισσότερο το κάνουμε, τόσο περισσότερο το νιώθουμε – δεν εκτονώνουμε την πίεση, αλλά αισθανόμαστε όλο και μεγαλύτερη οργή. Αντί για αυτό, οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη προτιμούν να επικεντρώνονται στον εαυτό τους και να εκφράζονται με ηρεμία. Αντί να φωνάξουν, αρχικά εξετάζουν τι είναι αυτό που τους προκαλεί θυμό. Στη συνέχεια, αποδέχονται την κατάσταση και τη διορθώνουν, χωρίς να προσπαθήσουν να κάνουν τους γύρω τους να το πληρώσουν. jenny.gr |
Archives
April 2024
|