Ιδανικό για κυριακάτικα μεσημέρια και γενικά οικογενειακά τραπέζια. Τα παιδιά μου το λατρεύουν είτε η μητέρα μου το φτιάχνει με κοτόπουλο είτε με κρέας κόκκινο. Πάντοτε όμως το ψήνει στο ειδικό σκεύος για γουβέτσι το οποίο απαραιτήτως προθερμαίνει!! ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα)
Για το κρέας: 2 κιλά κατσίκι κομμένο σε κομμάτια 4 μικρά κρεμμύδια ή δυο μεγάλα ψιλοκομμένα 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο σε τρίφτη 6 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε μικρά κομμάτια 200 ml κόκκινο κρασί 600 ml ζεστό ζωμό κοτόπουλου 800 γρ. αποφλοιωμένα ντοματάκια με τη σάλτσα τους 1 φύλλο δάφνη 1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο 1 κ.γ. φρέσκια ρίγανη 50 γρ. βούτυρο 70 γρ. ελαιόλαδο 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό αν θέλετε αλάτι, πιπέρι Για το γιουβέτσι: 500 γρ κριθαράκι 1.5 λίτρο βρασμένο νερό 70 γρ. τυρί τριμμένο (μυζήθρα ή γραβιέρα ή κεφαλοτύρι ή κασέρι) ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 1. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, , τρίβουμε το καρότο στον τρίφτη και τέλος σκουπίζουμε το κρέας με χαρτί κουζίνα για να είναι όσο πιο στεγνό γίνεται. 2. Σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα και δυνατή φωτιά βάζουμε το λάδι και στη συνέχεια το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Όταν έχει κάψει καλά ρίχνουμε την πρώτη δόση απ’ τα κομμάτια του κατσικιού, ένα προς ένα προσεκτικά να μην πεταχτεί πάνω μας. Σοτάρουμε απ’ τη μια μεριά για να πάρει χρώμα για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια απ’ την άλλη. Αφαιρούμε τα κομμάτια αυτά σε μπολ και προσθέτουμε τη δεύτερη δόση επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία. 3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά προσθέτουμε το κρεμμύδι, καρότο και σκόρδο να σοταριστούν ώστε να βγάλουν νοστιμιά για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Επίσης προσθέτουμε τα μυρωδικά, δεντρολίβανο, δάφνη, ρίγανη ή και θυμάρι. 4. Ρίχνουμε το σοταρισμένο κρέας πίσω στη κατσαρόλα με τα λαχανικά και συνεχίζοντας σε χαμηλή ένταση, προσθέτουμε το κρασί και αμέσως μετά τον ζωμό. Ανακατεύουμε κάθε τόσο και με ανοιχτή κατσαρόλα αφήνουμε το κατσικάκι να βράσει και να μαλακώσει στο ζωμό για περίπου 30’-35’. 5. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και πάλι με ανοιχτή κατσαρόλα αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου μισή ώρα, ώστε να εξατμιστούν όλα τα νερά απ’ τη ντομάτα. Στο τέλος της διαδικασίας δηλαδή, θα πρέπει να έχουμε μια πηχτή σάλτσα ντομάτας και λαχανικών και τα κομμάτια απ’ το κατσίκι σχεδόν να φεύγουν απ’ το κόκαλο. Πριν σβήσουμε τη φωτιά ρίχνουμε μαϊντανό αν θέλουμε και ανακατεύουμε. 6. Παράλληλα με το προηγούμενο βήμα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βάζουμε μέσα το σκεύος μας. 7. Βγάζουμε το καυτό σκεύος απ’ το φούρνο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C. Ρίχνουμε πρώτα το κατσικάκι μέσα στο σκεύος μας, στη συνέχεια το κριθαράκι και τέλος συμπληρώνουμε με το καυτό βρασμένο νερό. (1.5 λίτρο καυτό νερό για μισό κιλό κριθαράκι) Βάζουμε το σκεύος στο φούρνο με τους 200°C. Μετά από περίπου 15 λεπτά ανοίγουμε τον φούρνο, ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε στα γρήγορα με τυρί . Αφήνουμε για ακόμη 5 λεπτά και τέλος. 9. Αφαιρούμε το σκεύος απ’ τον φούρνο και τα αφήνουμε έξω με τα υγρά του να κατέβει η θερμοκρασία του φαγητού για να βγάλει όλη τη νοστιμιά του. Μετά από περίπου 10 λεπτά είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Στο τραπέζι όταν απολαμβάνουμε το γιουβέτσι μας υπάρχει πάντα έξτρα τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Και πάντοτε μια ωραία πράσινη σαλάτα και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Καλή μας όρεξη!
0 Comments
Leave a Reply. |
APXEIO
January 2024
Click to set custom HTML
Click to set custom HTML
|