Είμαι τύπος παραδοσιακός και ως εκ τούτου Πάσχα χωρίς την μαγειρίτσα που έφτιαχνε η γιαγιά μου δεν εννοείται ακόμη και αν εγώ ως χορτοφάγος δεν τη βάζω στο στόμα μου. Κάθε βράδυ της Ανάστασης όμως το σπίτι μου είναι ανοικτός για όλους τους συγγενείς και φίλους για ένα πιάτο αχνιστή μαγειρίτσα και τσούγκρισμα των κατακόκκινων αυγών. ΥΛΙΚΑ Κεφαλάκι, συκωταριά και έντερα από ένα αρνάκι γάλακτος (ή κατσικάκι) - 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια - αλάτι, πιπέρι - ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο - 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια - 1 ματσάκι άνηθο - 1 μεγάλο μαρούλι - ½ φλιτζάνι ρύζι νυχάκι - 4 αυγά - 1-2 λεμόνια ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Πλένω καλά το κεφαλάκι και το βάζω σε μια κατσαρόλα μαζί με ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα. Σκεπάζω με νερό και, μόλις πάρει βράση, ξαφρίζω καλά, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να σιγοβράσει. Πλένω καλά τα έντερα, τα ζεματάω σε βραστό νερό και τα ψιλοκόβω. Ζεματάω επίσης τη συκωταριά και την ψιλοκόβω. Το ζεμάτισμα είναι απαραίτητο, γιατί αλλιώς δεν κόβονται εύκολα. Βγάζω το κεφαλάκι από το νερό και το αφήνω να κρυώσει. Σουρώνω το ζουμί. Όταν κρυώσει, αφαιρώ το λίπος από την επιφάνεια Ξεκοκκαλίζω το κεφαλάκι και ψιλοκόβω όλα τα κομμάτια. Ψιλοκόβω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι, καθαρίζω και πλένω τα φύλλα του μαρουλιού και τα κόβω επίσης σε μικρά κομμάτια. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο. Ρίχνω τα κρεμμυδάκια και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθούν, ρίχνω επίσης τα ψιλοκομμένα έντερα, τη συκωταριά και τα κομματάκια του κρέατος, προσθέτω τον ζωμό και ίση ποσότητα νερού, αλατοπιπερώνω και αφήνω το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου μιάμιση ώρα, παρακολουθώντας μήπως χρειάζεται να προσθέσω λίγο νερό, που πρέπει να είναι ζεστό. Ξεπλένω και σουρώνω το ρύζι και το ρίχνω στην κατσαρόλα. Προσθέτω τα μαρούλια, και τον μισό άνηθο ψιλοκομμένο και βράζω για 15-20 λεπτά ακόμη. Συνήθως φτιάχνω τη μαγειρίτσα το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου και το βράδυ λίγο πριν γυρίσει η οικογένεια από την εκκλησία την αυγοκόβω. Χτυπάω τους κρόκους με λίγο νερό και τον χυμό ενός λεμονιού. Τα ασπράδια τα κτυπώ μόνα τους και τα βάζω στο τέλος στην σούπα μου για να είναι σαν αφρός. Προσθέτω σιγά -σιγά ζεστό ζωμό από το φαγητό και, όταν το μείγμα ζεσταθεί αρκετά, το ρίχνω στην κατσαρόλα, την κουνάω να πάει παντού, αφήνω τη μαγειρίτσα να σιγοβράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για δύο λεπτά ακόμη και σε αυτή τη φάση προσθέτω τα κτυπημένα ασπράδια. Σερβίρω πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο άνηθο. Μην ξεχνάτε ότι τα έντερα πρέπει να πλυθούν και να καθαριστούν πολύ καλά. Ένας τρόπος είναι να γυρίσει κανείς τα μέσα έξω, στερεώνοντας τη μια άκρη τους με ένα ξύλινο σουβλάκι και μετά να το σπρώξει μέχρι να βγει από την άλλη πλευρά. Αυτό είναι απαραίτητο αν πρόκειται να κάνεις κοκορέτσι πλεξούδες κλπ - στη μαγειρίτσα όμως, που τα βάζουμε ψιλοκομμένα, δεν χρειάζεται. Ο τρόπος για το καθάρισμά τους είναι πιο απλός. Με ένα ψαλίδι τα κόβω κατά μήκος, τα ανοίγω και τα ξεπλένω πολλές φορές με τρεχούμενο νερό. Τα κάνω πλεξούδα, (για να μη μπερδευτούν γιατί σουρώνουν όταν ζεσταθούν) τα βάζω σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό, αλάτι και χυμό λεμονιού ή ξύδι. Καλή μας όρεξη και Χρόνια Πολλά!
0 Comments
Leave a Reply. |
APXEIO
January 2024
Click to set custom HTML
Click to set custom HTML
|