Το κλασικό πιάτο της Σαντορίνης είναι ότι καλύτερο για την περίοδο της νηστείας και έτσι όπως το φτιάχνει η μητέρα μου είναι πραγματικά για να γλύφετε τα δάχτυλα σας. ΥΛΙΚΑ
1½ φλιτζ. τσαγιού φάβα 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ολόκληρο και επιπλέον 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κομμάτια 100 ml ελαιόλαδο καλής ποιότητας 100 ml χυμό φρέσκου λεμονιού αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα μας με 6 φλιτζ. νερό σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε καλά. Στην συνέχεια, προσθέτουμε το ολόκληρο κρεμμύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε απλά να κοχλάζει απαλά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας που και που. Η φάβα μας θα μαλακώσει και μετά από περίπου 40 λεπτά οι κόκκοι της θα έχουν διαλυθεί εντελώς. Θα έχουμε ένα χυλό μαλακό και λείο. Όταν είναι έτοιμη, ρίχνουμε, όσο είναι ακόμα ζεστή, αρκετό αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο( λοχι όλο αφήνουμε και λίγο για τον λάκκο κατά το κάποιο λάκκο έχει η φάβα) και το χυμό του λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει σαν πουρές. Για πιο βελουτέ υφή , η μητέρα μου τη χτυπά στο μπλέντερ. Σερβίρουμε σε μια πιατέλα και γαρνίρουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα φρέσκα μυρωδικά. Απαραίτητη η μικρή τρύπα στη μέση (το λάκκο που λέγαμε) που η μητέρα μου γεμίζει με το υπόλοιπο λάδι. Πάντοτε στο σπίτι απολαμβάνουμε τη φάβα μας με φρεσκοζυμωμένο ψωμάκι και καλό κρασάκι. Αν είναι καλοκαίρι με ουζάκι και διάφορους ουζομεζέδες γιατί ως γνωστών η φτώχια θέλει καλοπέραση!
0 Comments
Leave a Reply. |
APXEIO
January 2024
Click to set custom HTML
Click to set custom HTML
|