Συνταγές σπιτικές, αγαπημένες γεύσεις και μυρωδιές που νοσταλγώ, τα φαγητά της Κυριακής όπως τα έφτιαχνε η καλαμαρού γιαγιά μου, οι αδελφές της, η κόρη της, οι φίλες της. Γιατί το τραπέζι της Κυριακής είναι μαγικό και δημιουργεί αναμνήσεις που κουβαλάμε μια ζωή. Κλασική ελληνική συνταγή που πάντα φτιάχνει η μητέρα μου, αλλά και η Νότα η καλαμαρού γιαγιά μας την περίοδο των νηστειών και που τα παιδιά μου αλλά και οι φίλοι τους λατρεύουν. Σερβίρεται ακόμη και κρύο, και σας το ορκίζομαι θα γλείφετε τα δάχτυλα σας. ΥΛΙΚΑ
1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο. 2 ξερά κρεμμύδια 1/2 κούπα ελαιόλαδο καλής ποιότητας 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί Κανέλα Μπαχάρι Γαρίφαλο 1 κούπα τριμμένες ντομάτες φρέσκιες 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας 500 γραμμ. κοφτό μακαρονάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι αλάτι μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα (αν σας αρέσει) ΤΡΟΠΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ Καθαρίζουμε καλά το χταπόδι μας, το πλένουμε καλά και το κόβουμε σε μικρές μπουκιές. Ζεσταίνουμε το λαδάκι μας σε κατσαρόλα και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί ελαφρά, χωρίς να πάρει χρώμα, για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά ώσπου να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει ελαφρά. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για λίγο. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον αφήνουμε να ψηθεί για να βγάλει τα αρώματα του. Σβήνουμε τα υλικά μας με το κρασί της κατσαρόλας. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και αρκετό νερό, που να σκεπάζει τα υλικά μας. Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι μας. Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι στο χταπόδι και αν χρειάζεται, λίγο επιπλέον νερό (για να βράσει το ζυμαρικό μας). Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το ζυμαρικό και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι. Δεν πρέπει να είναι τελείως στεγνό. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού (ειδικά αν το χταπόδι σας είναι φρέσκο, μπορεί και να μη χρειαστεί να αλατίσετε, είναι αρκετά αλμυρά καμιά φορά). Αντίθετα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε μία πρέζα ζάχαρη για να ισορροπήσουν οι γεύσεις. Απολαύστε το με ένα ποτηράκι παγωμένο λευκό κρασί και καλή σας όρεξη!
0 Comments
Leave a Reply. |
APXEIO
January 2024
Click to set custom HTML
Click to set custom HTML
|