Οι κολοκυθανθοί-τα κολοκυθολουλουδάκια μας- όπως τους φτιάχνει η μητέρα μου, γεμιστοί με ρυζάκι και αρωματισμένοι με άνηθο και δυόσμο, είναι από τα καλύτερα πιάτα που μπορείτε να δοκιμάσετε σε περίοδο νηστείας και όχι μόνο. ΥΛΙΚΑ
(για περίπου 6 άτομα) 30 κολοκυθοανθοί 4μικρά κολοκυθάκια τριμμένα 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 3 με 4 κ.σ. φρέσκο δυόσμο 3κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο 150ml.ελαιόλαδο καλής ποιότητας 1φλ.ρύζι μακρύκοκκο 2.5 φλ. ζωμό λαχανικών 1-2λεμόνια χυμό αλάτι, πιπέρι ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 1. Καθαρίζουμε καλά τους κολοκυθοανθούς μας και τους πλένουμε πολύ απαλά γιατί είναι ευαίσθητοι. 2. Στη συνέχεια σε μεγάλο τηγάνι, βάζουμε 70 ml. λάδι να κάψει και σε μεσαία φωτιά προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα κολοκυθάκια μας. Τα σοτάρουμε ανακατεύοντας κάθε τόσο, για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι μας και ανακατεύουμε για άλλα 3-4 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτετε τον άνηθο , τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Μεταφέρουμε τη γέμιση μας σε ένα μπολ. 3. Με κουτάλι γεμίζουμε ένα –ένα τα κολοκυθολουλουδάκια μας ως τη μέση τους περίπου και κλείνουμε όσο καλύτερα μπορούμε από πάνω τον ανθό. Τα τοποθετούμε κατευθείαν στο σκεύος που θα τα μαγειρέψουμε. Η μαμά μου τα βάζει σε μεγάλο πλατύ τηγάνι είτε είναι μεγάλο τηγάνι αλλά τα τοποθετεί σφιχτά το ένα με το άλλο. 4.Ενδιάμεσα τοποθετούμε τα κολοκυθάκια μας. 5. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και το υπόλοιπο λάδι και τοποθετούμε το σκεύος με τα γεμιστά κολοκυθολουλουδάκια μας στο μάτι σε μεσαία φωτιά. Η κ. Βέρα βάζει πάνω τους ένα πιάτο ανάποδα για να τους πιέζει να μην ανοίξουνε και να βοηθήσει ταυτόχρονα στο μαγείρεμα, επιστρέφοντας τους ατμούς στο φαγητό. Αφού πάρουν βράση, τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά . Αφαιρούμε το πιάτο από πάνω και τα αφήνουμε λιγάκι να κρυώσουν. Προσθέτουμε λεμονάκι ανάλογα με το γούστο μας. Σερβίρισμα: Το φρεσκοτριμμένο πιπέρι είναι must. Για όσους δεν νηστεύουν προτείνω να τους φάτε με γιαούρτι ή φέτα μαλακή. Γιάμι!!
0 Comments
Leave a Reply. |
APXEIO
January 2024
Click to set custom HTML
Click to set custom HTML
|