Συνταγές σπιτικές, αγαπημένες γεύσεις και μυρωδιές που νοσταλγώ, τα φαγητά της Κυριακής όπως τα έφτιαχνε η καλαμαρού γιαγιά μου, οι αδελφές της, η κόρη της, οι φίλες της. Γιατί το τραπέζι της Κυριακής είναι μαγικό και δημιουργεί αναμνήσεις που κουβαλάμε μια ζωή. "The famous Greek Moussaka" είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά που έφτιαχνε η καλαμαρού γιαγιά μου και συνεχίζουμε να φτιάχνουμε και εμείς στο σπίτι, αν και πολύ συχνά το φτιάχνουμε χωρίς κιμά για να τρώμε και εμείς οι χορτοφάγοι. ΥΛΙΚΑ
(για 4 γενναίες μερίδες) 4 κ.γ. ελαιόλαδο 3 μεσαίες μελιτζάνες κομμένες σε φέτες 3 πατάτες κομμένες σε φέτες 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 1,5 κ.γ. κανέλα 1 κ.γ. ρίγανη 500 γρ. αρνίσιος κιμάς 2 κ.γ. πελτές ντομάτας διαλυμένος σε 150 ml. νερό 150 ml κόκκινο κρασί ένα ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο Για τη μπεσαμέλ 500 ml γάλα 60 γρ. βούτυρο 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 50 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι 2 αυγά χτυπημένα Μοσχοκάρυδο (αν θέλετε) ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόψτε τις μελιτζάνες και τις πατάτες κατά μήκος, σε φέτες πάχους μισού εκατοστού και τοποθετήστε τις σε χαρτί ψησίματος που έχετε λαδώσει ελαφρώς. Ραντίστε τις με λίγο λάδι και ψήστε τις για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Εν τω μεταξύ σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίξτε 2 κ.γ. λάδι και σε μεσαία φωτιά τσιγαρίστε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο, την κανέλα και τη ρίγανη, μαγειρέψτε για δυο επιπλέον λεπτά και μετά αναμίξτε το μίγμα με τον κιμά. Ανεβάστε λίγο τη φωτιά και ψήστε μέχρι να πάρει καφέ χρώμα ο κιμάς και μέχρι το μίγμα να στεγνώσει. Ύστερα, προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και το κρασί και αφήστε τα να σιγοβράσουν. Στη συνέχεια χαμηλώστε τελείως τη φωτιά και αφήστε για 30-40 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Στο τέλος, ρίξτε και το μαϊντανό. Όσο σιγοβράζει ο κιμάς, ετοιμάστε τη κρέμα μπεσαμέλ. Μπεσαμέλ Ζεστάνετε το γάλα καλά, χωρίς να βράσει, και λιώστε το βούτυρο σε ένα ξεχωριστό σκεύος. Ρίξτε το αλεύρι στο βούτυρο, μαγειρέψτε για 2 λεπτά και στη συνέχεια ρίξτε σιγά-σιγά το μίγμα στο γάλα, ανακατεύοντας με το σύρμα. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ και μετά ρίξτε το τριμμένο τυρί. Αναμίξτε καλά μέχρι να λιώσει και το τυρί. Αφού λιώσει, βγάλτε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς. Αφού κρυώσει, ρίξτε μέσα τα αυγά, αλάτι (κατά προτίμηση) και τέλος το μοσχοκάρυδο. Το μοσχοκάρυδο μη το φοβηθείτε. Έχει μεν έντονη γεύση, αλλά το πιάτο το ζητάει. Τέλος, απλώστε το ένα τρίτο από τις μελιτζάνες στη βάση του ταψιού, από πάνω το ένα τρίτο των πατατών και από πάνω απλώστε τον μισό κιμά. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με τελική στρώση από μελιτζάνες και πατάτες και με αποκορύφωμα τη μπεσαμέλ. Ψήστε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια ενώ, πριν σερβίρετε, αφήστε τον μουσακά να κρυώσει για μισή ώρα περίπου. Εμείς τον απολαμβάνουμε πάντα με συνοδεία μαλακής ελληνικής φέτας, πράσινης σαλάτας και παγωμένου κρασιού!
0 Comments
Leave a Reply. |
APXEIO
January 2024
Click to set custom HTML
Click to set custom HTML
|