Η γιορτή των Χριστουγέννων είναι συνδεδεμένη με λουκούλλεια γεύματα που ενώνουν την οικογένεια και τους φίλους σε αυτή τη μεγάλη γιορτή. Σήμερα θα δούμε μαζί κάποια από τα παραδοσιακά εδέσματα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού ανά την υφήλιο. Γερμανία: Βασικό συστατικό των χριστουγεννιάτικων γλυκών στη Γερμανία είναι το μάρσιπαν και συγκεκριμένα για την ημέρα αυτή οι Γερμανοί φτιάχνουν το Στόλλεν, ένα παραδοσιακό κέικ από μάρσιπαν, αποξηραμένα φρούτα και ζάχαρη άχνη. Πολύ δημοφιλή είναι και τα σμάλτζκεπεκ που μοιάζουν με τους δικούς μας λουκουμάδες.
Το δείπνο των Χριστουγέννων στη Γερμανία αποτελείται από γεμιστή χήνα με δαμάσκηνα συνοδευμένη με βραστά λαχανικά, κόκκινο λάχανο και βραστές πατάτες. Το πιο αγαπημένο ποτό της βραδιάς είναι το ζεστό κόκκινο κρασί βρασμένο με ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο, πορτοκάλι και μυρωδικά. Αγγλία: Η πουτίγκα είναι το αστέρι της βραδιάς των Χριστουγέννων στην Αγγλία που σερβίρεται ζεστή και αφού την έχουν σβήσει με κονιάκ. Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι των Άγγλων η γαλοπούλα είναι βασικό πιάτο και τη συνοδεύουν με γέμιση από κάστανα και αποξηραμένα φρούτα. Γαλλία: Οστρακοειδή ,στρείδια και πατέ χήνας είναι απαραίτητα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι των Γάλλων συνοδευμένα πάντα από καλό κρασί. Ο σοκολατένιος κορμός σε σχήμα κούτσουρου είναι το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό των Γάλλων. Ιταλία: Το Πανατόνε είναι για τους Ιταλούς ότι είναι για εμάς το τσουρέκι και είναι ένα γλυκό που βρίσκεται σε όλα τα ιταλικά σπίτια τα Χριστούγεννα. Θαλασσινά, ψητό χέλι και οστρακοειδή είναι βασικά στοιχεία του χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν στην Ιταλία. Τσεχία: Ψαρόσουπα για πρώτο, κυπρίνος ψητός με βραστές πατάτες για κυρίως. Αυτό είναι το μενού των Χριστουγέννων στην Τσεχία αλλά και στη Σλοβακία. Σουηδία: Η παράδοση των Σουηδών ξεκινά την ημέρα των Χριστουγέννων με το βούτηγμα στη κατσαρόλα, έθιμο που συνηθίζεται στα περισσότερα σπίτια όπου όλοι βουτούν μαύρο ψωμί σε κατσαρόλα με ζουμί από χοιρινό, βοδινό και λουκάνικο. Το μενού περιλαμβάνει λιαστό μπακαλιάρο με σάλτσα, ρέγκες και χαβιάρι. Ισπανία- Πορτογαλία: Οι Ισπανοί συμπεριλαμβάνουν στο ρεβεγιόν τους οστρακοειδή, ψάρια αλλά και κυνήγι, ενώ οι Πορτογάλοι παραδοσιακά απολαμβάνουν καπνιστό μπακαλιάρο με βραστές πατάτες. ΗΠΑ: Το γιορτινό τραπέζι των Αμερικανών είναι πλούσιο και με πολλές επιλογές, αλλά η γεμιστή γαλοπούλα, το χοιρινό γκάμον και το κλασσικό ποτό εγκ νοκ δεν λείπουν ποτέ από το μεγάλο φαγοπότι της ημέρας.
0 Comments
Leave a Reply. |
APXEIO
January 2024
Click to set custom HTML
Click to set custom HTML
|