Η κρύα ντοματόσουπα της μητέρα μου βασίζεται στο γνήσιο γκασπάτσο της Ανδαλουσίας και τρώγεται όχι απλώς κρύα, αλλά παγωμένη! Η μητέρα μου την σερβίρει πάντα και με ένα- δύο παγάκια . Αν τη θέλουμε ακόμη πιο χορταστική, σερβίρουμε κάθε μερίδα με λίγο γιαούρτι, ανθότυρο ή τριμμένη φέτα.
ΥΛΙΚΑ 2 κιλά ώριμες, ζουμερές ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και χονδροκομμένες 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, χονδροκομμένο 1 σκελίδα σκόρδου, χονδροκομμένη 2 πιπεριές κέρατο, χονδροκομμένες 1 αγγουράκι, ξεφλουδισμένο και χονδροκομμένο ½ φλιτζ. τσαγιού φύλλα από φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο (ή τα φύλλα από 2 – 3 κλαράκια φρέσκια ρίγανη ή φρέσκο θυμάρι) 300 γρ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί 50 ml ελαιόλαδο 2 κουτ. γλυκού ξίδι ή βαλσαμικό Για το σερβίρισμα 100 ml ελαιόλαδο 1 αγγουράκι, 1 πιπεριά Φλωρίνης, 1 πιπεριά κέρατο, 1 ξερό κρεμμύδι και 1 μικρή σφικτή ντομάτα, όλα κομμένα σε πολύ ψιλά καρέ, λίγη πάπρικα (καυτερή ή γλυκιά), σε σκόνη ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Βάζουμε στο μπλέντερ τα χονδροκομμένα λαχανικά (ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές και αγγουράκι), τα μυρωδικά και τα ψίχουλα ψωμιού και τα πολτοποιούμε καλά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να είναι λείο και πυκνό. Αν είναι πολύ πυκνό για τα γούστα μας προσθέτουμε λίγο παγωμένο νερό και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε τη σούπα σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το ξίδι, το αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και τη σκεπάζουμε καλά με διάφανη μεμβράνη. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να κρυώσει καλά. Σερβίρισμα: Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και μοιράζουμε σε κάθε μερίδα τα κομμένα λαχανικά. Πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα. Συνοδεύεται τέλεια με φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί.
0 Comments
Leave a Reply. |
APXEIO
January 2024
Click to set custom HTML
Click to set custom HTML
|