Συνταγές σπιτικές, αγαπημένες γεύσεις και μυρωδιές που νοσταλγώ, τα φαγητά της Κυριακής όπως τα έφτιαχνε η καλαμαρού γιαγιά μου, οι αδελφές της, η κόρη της, οι φίλες της. Γιατί το τραπέζι της Κυριακής είναι μαγικό και δημιουργεί αναμνήσεις που κουβαλάμε μια ζωή. Το Ιμάμ μπαϊλντί, που η παράδοση λέει ότι έφαγε τόσες πολλές μελιτζάνες μέχρι που μπαΐλντισε ο Ιμάμης, είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική Πολίτικη συνταγή της θείας Λούλας, αδελφής της γιαγιάς μου, και πραγματικά ήταν ένα όνειρο γεύσεων και ό,τι καλύτερο έχω φάει σε λαδερό. Δοκιμάστε να τις φτιάξετε και σίγουρα θα συμφωνήσετε μαζί μου. ΥΛΙΚΑ
1½ κιλό μελιτζάνες χαρακωμένες 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1 κιλό ντομάτες τριμμένες 5 - 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 4 - 5 φύλλα δυόσμο ψιλικομμένα λίγη φέτα, εκτός αν νηστεύετε και τα γαλακτοκομικά ρίγανη 1 πρέζα ζάχαρη ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι ΤΡΟΠΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις πλένουμε καλά. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, πάνω στη σανίδα κοπής, χαράζουμε δυο φορές κατά μήκος, τις μελιτζάνες και δυο φορές κατά πλάτος, κοντά στη μέση τους. Είναι σημαντικό να φτάσουμε το μαχαίρι βαθιά, για να ανοίξουνε οι μελιτζάνες αρκετά, αλλά χωρίς να βγούμε από την άλλη μεριά και χύνεται αργότερα η γέμιση. Έπειτα βάζουμε τις μελιτζάνες σε αλατισμένο νερό για μισή ώρα για να χαθεί η πίκρα τους. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ντομάτα, το δυόσμο, τη ρίγανη, το μαϊντανό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Βράζουμε την σάλτσα μας για 15' - 20' περίπου, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά της. Ξεπλένουμε καλά τις μελιτζάνες, τις στραγγίζουμε, τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες στο ταψί μας με τη σειρά και τα ανοίγματα προς τα πάνω. Με ένα κουταλάκι, γεμίζουμε με τη σάλτσα, τα ανοίγματα που έχουμε χαράξει στις μελιτζάνες. Αν μας περισσέψει σάλτσα όταν τις γεμίσουμε όλες, την περιχύνουμε από πάνω και τρίβουμε και τη φέτα (προαιρετικά). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 200°C, ή στον αέρα στους 180°C, περίπου για 20' - 25', μέχρι να ροδίσει το Ιμάμ μπαϊλντί μας και να μείνει με το λάδι του. Σερβίρονται κρύες όπως όλα τα λαδερά και αν δεν νηστεύετε συνδυάστε τις με καλή φέτα και φρεσκοζυμωμένο ψωμάκι. Γιάμμι, γιάμμι, γιάμμι κάτι ήξερε ο ιμάμης…
0 Comments
Leave a Reply. |
APXEIO
January 2024
Click to set custom HTML
Click to set custom HTML
|