Συνταγές σπιτικές, αγαπημένες γεύσεις και μυρωδιές που νοσταλγώ, τα φαγητά της Κυριακής όπως τα έφτιαχνε η καλαμαρού γιαγιά μου, οι αδελφές της, η κόρη της, οι φίλες της. Γιατί το τραπέζι της Κυριακής είναι μαγικό και δημιουργεί αναμνήσεις που κουβαλάμε μια ζωή. Πολύ εύκολη, αλλά τόσο νόστιμη συνταγή που έφτιαχνε τέτοια εποχή η θεία η Λούλα και γλείφαμε τα δάχτυλα μας. Δοκιμάστε την και θα ξετρελάνετε την οικογένεια! ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
1 κιλό ακαθάριστα φασολάκια πλατιά (εγώ αγοράζω καθαρισμένα για ευκολία) 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε κύβους 1 καρότο σε μισές ροδέλες 1 ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο 250 γρ. τριμμένη ντομάτα ½ φλιτζάνι χοντροκομμένο μαϊντανό 400 μλ ζεστό νερό 1 κ.γ. ζάχαρη 70 μλ. παρθένο ελαιόλαδο για το μαγείρεμα και 50μλ. έξτρα παρθένο για το σερβίρισμα αλάτι, πιπέρι ΤΡΟΠΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 1. Πλένετε τα φασολάκια και στη συνέχεια τα καθαρίζετε ή χρησιμοποιείτε καθαρισμένα όπως κάνω εγώ. 2. Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάλτε το λάδι για το σοτάρισμα να ζεσταθεί. Μόλις κάψει καλά ρίξτε το κρεμμύδι, τις πατάτες και το καρότο για σοτάρισμα για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας. Προσθέστε και την κουταλιά της ζάχαρης για γλύκα. 3. Ανεβάστε την ένταση της φωτιάς σας και προσθέστε τα φασολάκια. Ανακατεύετε για να αρχίσουν να σοτάρονται ομοιόμορφα. Ανά λεπτό ανακατεύετε ώστε σταδιακά όλα τα φασολάκια να έχουν πάρει μια καλή δόση σοταρίσματος στο λάδι για περίπου 8 λεπτά. 4. Προσθέστε τη σάλτσα από τριμμένες ντομάτες και τα 400 μλ. ζεστό νερό και ανακατέψτε. Αφού πάρουν βράση χαμηλώστε την ένταση στη μέση να σιγομαγειρευτούν με ανοιχτό καπάκι. 5. Σε 20’ προσθέστε αλατοπίπερο και το μαϊντανό και ανακατέψτε καλά. Ανάλογα με τη φωτιά και το σκεύος σας σιγά-σιγά η ποσότητα του νερού θα μειώνεται και θεωρητικά σε 15’ ακόμη λεπτά θα έχει μείνει ελάχιστο, ενώ τα φασολάκια θα είναι έτοιμα και τραγανά. Επειδή κάθε σκεύος, κουζίνα, φασολάκια και γούστο είναι ελαφρά διαφορετικά, στο τελευταίο δεκάλεπτο ελέγχετε την ποσότητα των υγρών και δοκιμάστε κάθε τόσο τα φασολάκια. Αν θέλετε τα φασολάκια σας λιγότερο αλ τέντε, προσθέστε λίγο ακόμη νερό αλλά με προσοχή για να μη νερουλιάσει το φαγητό σας. 6. Αφήστε το φαγητό να ξεκουραστεί, όπως λέει και η μαμά μου, για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν σερβίρετε. Προσθέστε αν θέλετε φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκο πιπέρι και σερβίρετε με καλό ψωμί και οπωσδήποτε μαλακή ελληνική φέτα. Με τη θεία Λούλα πίναμε παρέα και ένα ποτηράκι παγωμένο κρασάκι και ήταν απλά ένα γεύμα μαγικό και τόσο ελληνικό!
0 Comments
Leave a Reply. |
APXEIO
January 2024
Click to set custom HTML
Click to set custom HTML
|