Συνταγές σπιτικές, αγαπημένες γεύσεις και μυρωδιές που νοσταλγώ, τα φαγητά της Κυριακής όπως τα έφτιαχνε η καλαμαρού γιαγιά μου, οι αδελφές της, η κόρη της, οι φίλες της. Γιατί το τραπέζι της Κυριακής είναι μαγικό και δημιουργεί αναμνήσεις που κουβαλάμε μια ζωή. Η μαγειρίτσα είναι η πιο παραδοσιακή και κλασική σούπα του Πάσχα και απαραίτητη στο σπίτι μου το βράδυ της Ανάστασης. Έμαθα και ‘γω να τη φτιάχνω από τη γιαγιά μου και τη μητέρα μου και έχω γίνει πια εξπέρ. Για μια πετυχημένη μαγειρίτσα χρειάζεσαι τρυφερά μαρούλια, μυρωδικό άνηθο, ζουμερά λεμόνια, ολόφρεσκα αυγά και φυσικά τη συκωταριά και τα εντεράκια από το αρνί. ΥΛΙΚΑ
1 συκωταριά Αρνίσια εντεράκια καθαρισμένα πολύ καλά 2 μαρούλια τρυφερά 1 ματσάκι άνηθο 5 φρέσκα κρεμμυδάκια Ελαιόλαδο Αλάτι Φρεσκοκομμένο πιπέρι Για το αυγολέμονο: 2 αυγά 2 λεμόνια ΤΡΟΠΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ Πλένουμε προσεκτικά τη συκωταριά και τα εντεράκια. Τα βράζουμε για 10 λεπτά. Κατόπιν τα στραγγίζουμε, αφαιρούμε τα περιττά μέρη και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, αλλά δεν ψιλοκόβουμε. Εγώ χρησιμοποιώ ειδικό ψαλίδι για ευκολία. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, και τον άνηθο και χοντροκόβουμε τα μαρούλια, όπου και τα ζεματάμε για 10 λεπτά σε καυτό νερό και τα μεταφέρουμε σε στραγγιστό να στραγγίσουν από τα νερά τους. Σε μια μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη συκωταριά και τα εντεράκια σε δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το μαρούλι και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο, 2 ½ φλιτζάνια ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε τη μαγειρίτσα μέχρι να μαλακώσουν τα μαρούλια, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, ώστε να έχει υγρά. Μόλις η μαγειρίτσα είναι έτοιμη, κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε 10 λεπτά. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: Σε γυάλινο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους, τον χυμό των λεμονιών και περίπου 1 φλιτζάνι από τα υγρά του φαγητού. Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα, την οποία την ανακινούμε καλά, δεξιά-αριστερά ώστε να ομογενοποιηθεί το αυγολέμονο με τη μαγειρίτσα. Πριν σερβίρουμε ρίχνουμε και λίγο ακόμη άνηθο για διακόσμηση. Καταπληκτική! Άντε και Καλό Πάσχα!
0 Comments
Leave a Reply. |
APXEIO
January 2024
Click to set custom HTML
Click to set custom HTML
|