Απλά τέλεια!. Τη φτιάχνει η μητέρα μου και είναι η καλύτερη που έχετε δοκιμάσει ποτέ! Trust me. Θα χρειαστείτε ισάριθμα ατομικά πυρίμαχα πήλινα μπολ για σούπα. ΥΛΙΚΑ
(για 4 άτομα) 50 γρ. βούτυρο 3 κ.σ. ελαιόλαδο 800 γραμ. καθαρισμένα λευκά κρεμμύδια (περίπου 8-10), κομμένα σε φέτες ή και ροδέλες 1 κ.γ. ζάχαρη 2 κ.σ. αλεύρι 200 ml κρασί λευκό 1 κ.γ. θυμάρι 1 φύλλο δάφνη 2 lt. ζωμό βοδινού ζεστό (1 κύβο ) 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά) 30 ml. cognac, ή brandy (προαιρετικά) μισή μπαγκέτα ψωμί κομμένη σε 8-12 φέτες 100 γρ. γραβιέρα Ελβετίας ή έμενταλ Ελβετίας τριμμένη Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160º βαθμούς C. ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Προετοιμάζετε τη σούπα: Στο μάτι της κουζίνας, βάζουμε το βούτυρο και το λάδι να κάψουν σε χαμηλή φωτιά μέσα σε κατσαρόλα. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια ανακατεύοντάς τα κάθε λίγο και τα σοτάρουμε για 20 περίπου λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ώστε να χάσουν τα υγρά τους. Φτιάχνουμε κρουτόν: Σε ταψί, βάζουμε τις φέτες του ψωμιού να φρυγανιστούν καλά (για περίπου 25 λεπτά, αν το ψωμί είναι φρέσκο) ώστε να μπορέσουν να επιπλεύσουν στη σούπα ως κρουτόν. Ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα: Μετά τα πρώτα 20 λεπτά σοτάρισμαρτος προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για περίπου 5 λεπτά τα κρεμμύδια ώστε να καραμελώσουν και να πάρουν χρώμα και γεύση. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύετε για άλλα 2-3 λεπτά. Καθώς το αλεύρι αφαιρεί τα υγρά, προσθέτουμε αμέσως το κρασί και το μπράντυ, και αφήνουμε άλλα 2-3 λεπτά μέχρι νακαι να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ αφήνοντας μόνο τη γεύση. Προσθέτουμε τον ζωμό, το θυμάρι, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και το σκόρδο. Βράζουμε τη σούπα για άλλα 20-25 λεπτά (μέτρια προς χαμηλή φωτιά) και την κατεβάζουμε. Γκρατινάρετε τα πιάτα: Προθερμαίνουμε το γκριλ στους 200°-220º βαθμούς C. Βάζουμε την κρεμμυδόσουπα σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη, γεμίζοντάς μέχρι πάνω. (τα γκρατιναρισμένα κρουτόν θα πρέπει να προεξέχουν απ’ το πιάτο). Προσθέτουμε σε κάθε σκεύος 2-3 φρυγανισμένες φέτες ψωμιού και πάνω τους το τριμμένο τυρί. Τα τοποθετούμε κάτω απ’ το γκριλ, στο ψηλό ράφι του φούρνου και τα αφήνουμε για 4-6 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα. Αφαιρούμε με προσοχή τα ζεστά γεμάτα πιάτα από τον φούρνο. Εnjoy!
0 Comments
Leave a Reply. |
APXEIO
January 2024
Click to set custom HTML
Click to set custom HTML
|