Συνταγές σπιτικές, αγαπημένες γεύσεις και μυρωδιές που νοσταλγώ, τα φαγητά της Κυριακής όπως τα έφτιαχνε η καλαμαρού γιαγιά μου, οι αδελφές της, η κόρη της, οι φίλες της. Γιατί το τραπέζι της Κυριακής είναι μαγικό και δημιουργεί αναμνήσεις που κουβαλάμε μια ζωή. Οι γίγαντες της μητέρας μου είναι απαραίτητο πιάτο για την Καθαρά Δευτέρα και αλήθεια είναι ότι πιο μελένιο και νόστιμο έχετε δοκιμάσει ποτέ σε όσπριο! ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό φασόλια γίγαντες καλής ποιότητας 2 κρεμμύδια 3 σκελίδες σκόρδο 1 φλ. ελαιόλαδο άριστης ποιότητας 2 κ.σ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας και λίγη φρέσκια ντομάτα σε φέτες ή κονσέρβα 3 κοτσάνια σέλινο 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό 2-3 μέτρια καρότα σε ροδέλες αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα καγιέν και λίγο θυμάρι ΤΡΟΠΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ Μουλιάζουμε τα φασόλια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ. 1. Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα φασόλια να πάρουν μια βράση. Η μητέρα μου τοποθετεί και ένα ολόκληρο κρεμμύδι στο νερό που βράζει τα φασόλια. 2. Σουρώνουμε και ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και βράζουμε τα φασόλια μέχρι να μισογίνουν για 45-60 λεπτά. Τα στραγγίζουμε. 3. Σε μια άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο μας. Προσθέτουμε το σέλινο, το μαϊντανό, τα καρότα και τη συμπυκνωμένη ντομάτα, που έχουμε διαλύσει με νερό, το αλάτι, το θυμάρι, το καγιέν και το πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. 4. Βάζουμε τα φασόλια σε γάστρα πύλινη- η μητέρα μου έχει ειδική γάστρα για τους γίγαντες της που την έφερε πριν από χρόνια από την Ελλάδα- μαζί με τη φρέσκια ντομάτα και από πάνω τη σάλτσα που φτιάξαμε με λίγο λάδι. Τα ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου. Τρώγονται ζεστά ή και κρύα. Δοκιμάστε τα με φέτα και πραγματικά θα γλείφετε τα δάχτυλα σας!
0 Comments
Leave a Reply. |
APXEIO
January 2024
Click to set custom HTML
Click to set custom HTML
|