Τη συνταγή αυτή την φτιάχνουμε πάντα τα Χριστούγεννα και είναι το πιο ζουμερό μαλακό κρέας που τρώγεται κρύο. Η γεύση του είναι σαν καπνιστό χαμ και κόβεται ροδέλες, γαρνιρισμένο από ψημένες φέτες ανανά, περιχυμένο από χυμούς πορτοκάλι και ανανά. Καταπληκτική και πανεύκολη συνταγή όπως τη φτιάχνει η μητέρα μου.
ΥΛΙΚΑ *1 γκάμον μέχρι 1.300γρ. *2 πορτοκάλια και τη φλούδα επίσης *τη φλούδα ενός λεμονιού *δάφνη - γαρύφαλλα - κανέλα *1 κομπόστο ανανά *2 κουταλιές σούπας ζάχαρη καφέ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Βάζουμε το γκάμον για 6-8 ώρες σε νερό μέχρι να ξαλμυρίσει ή ακόμα καλύτερα και από το βράδυ. Σε κατσαρόλα βάζουμε το γκάμον και το καλύπτουμε με νερό μαζί με το χυμό από τα πορτοκάλια και την φλούδα τους (κομμένη με μαχαίρι) και επιπλέον όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά. Το βάζουμε στη φωτιά και ψήνουμε για αρκετή ώρα (εξαρτάται από το πόσο μεγάλο είναι το γκάμον) μέχρι να μαλακώσει καλά. Το ελέγχουμε με πιρούνι. Όταν ψηθεί το βγάζουμε και αφαιρούμε το δίχτυ του και το χαράζουμε με μαχαίρι σε τετράγωνα ή ρόμβους επιφανειακά και καρφώνουμε σε διάφορα σημεία του γαρίφαλα. Το περιχύνουμε με το ζουμί του ανανά κ και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Από πάνω βάζουμε 3-4 ροδέλες ανανά και ψήνουμε ασκέπαστο σε μάλλον δυνατό φούρνο για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Κατά διαστήματα το περιχύνουμε με το χυμό του ανανά που υπάρχει στο ταψάκι μας. Όταν ψηθεί και αφού κρυώσει λίγο αφαιρούμε τα γαρύφαλλα και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Το βάζουμε σε πιατέλα, διακοσμούμε με τις ψημένες φέτες ανανά και στην τρυπούλα τους βάζουμε κερασάκι γλασέ αν θέλουμε για περισσότερο εφέ. Σερβίρουμε με μουστάρδα καθώς επίσης και με τη σάλτσα που έχει μείνει στο ταψί μας την οποία πρώτα σουρώνουμε. Καλές γιορτές σε όλους!
0 Comments
Leave a Reply. |
APXEIO
January 2024
Click to set custom HTML
Click to set custom HTML
|