Συνταγές σπιτικές, αγαπημένες γεύσεις και μυρωδιές που νοσταλγώ, τα φαγητά της Κυριακής όπως τα έφτιαχνε η καλαμαρού γιαγιά μου, οι αδελφές της, η κόρη της, οι φίλες της. Γιατί το τραπέζι της Κυριακής είναι μαγικό και δημιουργεί αναμνήσεις που κουβαλάμε μια ζωή. Το πιο νόστιμο λαδερό φαγάκι που έφτιαχνε η θεία Λούλα και πραγματικά τρελαινόμουν! Οι μπάμιες της ήταν σκέτο ποίημα! ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μπάμιες 4-5 φρέσκιες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα) 1-2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο) 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο) αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, ξίδι 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο ΤΡΟΠΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ Καθαρίζετε τις μπάμιες, αφαιρώντας με μικρό κοφτερό μαχαίρι το περίβλημα που έχουν στο κεφαλάκι τους, χωρίς να το αφαιρέσετε ολόκληρο. Τις πλένετε με άφθονο νερό, τις στραγγίζετε και τις περιχύνετε με ξίδι. Τις αφήνετε για 1/2 με 1 ώρα τουλάχιστον στο ξίδι πριν τις μαγειρέψετε. Εγώ να ομολογήσω ότι χρησιμοποιώ κατεψυγμένες καθαρισμένες μπάμιες για ευκολία. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε ελαφρά τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτετε τις μπάμιες και ανακατεύετε για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνετε στην κατσαρόλα τις ψιλοκομμένες ντομάτες ή τα ντοματάκια κονκασέ, 1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό, το μαϊντανό, το αλατοπίπερο με την ζάχαρη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σιγοβράζετε το φαγητό με σκεπασμένη κατσαρόλα για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες, χωρίς όμως να λιώσουν. Μπορείτε να τις σερβίρετε ζεστές η κρύες, τρώγονται το ίδιο ευχάριστα. Αποφύγετε να ανακατέψετε τις μπάμιες με κουτάλα, γιατί είναι ευαίσθητες και μπορεί να λιώσουν. Αν όμως νομίζετε ότι χρειάζονται ανακάτεμα, μπορείτε να κουνήσετε μερικές με προσοχή. Η θεία Λούλα τις σέρβιρε πάντα με θεϊκή μαλακή ελληνική φέτα, φρέσκο φωμάκι και ένα ποτηράκι λευκό παγωμένο κρασί. Το πιο τέλειο μεσημεριανό φαγητό στον κόσμο!
0 Comments
Leave a Reply. |
APXEIO
January 2024
Click to set custom HTML
Click to set custom HTML
|