Η βασιλόπιτα και το τελετουργικό κόψιμό της με όλη την οικογένεια και τους φίλους τριγύρω να για να δουν ποιος θα είναι ο τυχερός που θα του «πέσει το φλουρί», είναι ένα παμπάλαιο έθιμο για τους απανταχού Έλληνες. Ψωμί με μέλι πρόσφεραν οι αρχαίοι πρόγονοι στους θεούς τις μεγάλες γιορτές, ένα γλυκό ψωμί με πολλά μυρωδικά, βούτυρο ή λάδι και ζάχαρη, ζύμωναν στο πέρασμα των αιώνων οι νοικοκυρές τις γιορτές, στολίζοντας την επιφάνεια του με σύμβολα αφθονίας και πλούτου και το απαραίτητο φλουρί.
Παντού πουλάνε βασιλόπιτες στολισμένες με ευχές από γλάσο για τον καινούργιο χρόνο, βασιλόπιτες πηγαίνουμε για δώρο, βασιλόπιτες γκουρμέ φτιάχνουν διάσημοι ζαχαροπλάστες, βασιλόπιτες απλές ή πιο πολύπλοκες ετοιμάζουμε στην κουζίνα μας, για να γεμίσει το σπίτι αρώματα και η καρδιά μας αγάπη. Η ιστορία του εθίμου πάει 1500 χρόνια πίσω, στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας, όπου ήταν δεσπότης ο Μέγας Βασίλειος. Λέει λοιπόν ο θρύλος ότι κάποια μέρα εχθρικός στρατός επιτέθηκε στην πόλη και ο αρχηγός απαίτησε όλους τους θησαυρούς της για να μην εισβάλει στη πόλη. Ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε τότε από τους χριστιανούς της πόλης να φέρουν ό,τι χρυσαφικό είχαν και τα παρουσίασε στον μοχθηρό αρχηγό σε ένα σεντούκι. Τη στιγμή όμως που αυτός άπλωσε τα χέρια του στα χρυσαφικά, έγινε το θαύμα και μέσα σε ένα ανείπωτο φως όρμησε ένας λαμπρός καβαλάρης και ο εχθρικός στρατός εξαφανίστηκε για πάντα. Λένε ότι ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και στρατιώτες του ήταν άγγελοι. Η πόλη της Καισάρειας σώθηκε και ο Μέγα Βασίλειος, διέταξε να φτιάξουν ψωμάκια τόσα όσα και οι άνθρωποι της πόλης και να βάλουν μέσα από λίγα χρυσαφικά και να τους τα μοιράσουν. Και όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι της, έβρισκε μέσα χρυσαφικά και έτσι κανένας δεν αδικήθηκε και όλοι χάρηκαν για το διπλό δώρο που κέρδισαν: την ζωή τους αλλά και το χρυσάφι τους. Σήμερα όταν ακούμε βασιλόπιτα, το μυαλό μας πηγαίνει σχεδόν αποκλειστικά στη γλυκιά εκδοχή της, αυτήν όμως την έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Ωστόσο, η παραδοσιακή ελληνική πρωτοχρονιάτικη πίτα ήταν η αλμυρή, με πολλά φύλλα και γέμιση από κρέας, τυριά, τραχανά, πράσα, αυγά, ανάλογα με την περιοχή, και εκτός από το «φλουρί» έκρυβε και «σημάδια» -ένα κουκουνάρι, ένα μικρό σταυρό, ένα κουκί, ένα άχυρο που συμβόλιζαν τις επιθυμίες της κάθε οικογένειας για ευημερία, υγεία και αφθονία τον καινούργιο χρόνο, με τις ευλογίες του Άγιου Βασίλη. Κανόνες για το είδος της βασιλόπιτας που θα φτιάξουμε δεν υπάρχουν αφού η κάθε οικογένεια, ανάλογα με την παράδοσή της, τον τόπο καταγωγής ή τις προτιμήσεις των μελών της, φτιάχνει την αγαπημένη της συνταγή: πολίτικη βασιλόπιτα -τσουρέκι με μαχλέπι, βασιλόπιτα –κέικ αρωματισμένη με πορτοκάλι, γεμιστή με ξηρούς καρπούς, με ξερά φρούτα, αρωματισμένη με δάφνη και ανθόνερο, βασιλόπιτα με σοκολάτα ή οποιαδήποτε άλλη ωραία και διαφορετική συνταγή. Φτιάξτε την ή αγοράστε την με πολλή αγάπη και μοιραστείτε τα κομμάτια με τους αγαπημένους σας. Σας ευχόμαστε κάθε κομμάτι της βασιλόπιτάς σας να κουβαλάει ένα κομμάτι αισιοδοξίας και μια ελπίδα για το καλύτερο που έρχεται. Καλή χρονιά σε όλους μας.
0 Comments
Leave a Reply. |
APXEIO
January 2024
Click to set custom HTML
Click to set custom HTML
|