Συνταγές σπιτικές, αγαπημένες γεύσεις και μυρωδιές που νοσταλγώ, τα φαγητά της Κυριακής όπως τα έφτιαχνε η καλαμαρού γιαγιά μου, οι αδελφές της, η κόρη της, οι φίλες της. Γιατί το τραπέζι της Κυριακής είναι μαγικό και δημιουργεί αναμνήσεις που κουβαλάμε μια ζωή. Κλασική και αγαπημένη συνταγή της μανούλας μου, οι γίγαντες στο φούρνο Vava’s style, τόσο μελωμένοι και ζουμεροί που κυριολεχτικά γλείφουμε τα δάχτυλα μας. ΥΛΙΚΑ
500 γρ. γίγαντες 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες) 4 σκελίδες σκόρδο (κομμένες σε φέτες) 1/2 φλ. ελαιόλαδο 1 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο 1 καρότο ψιλοκομμένο 700 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες 2 πρέζες ζάχαρη αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1/2 ματσάκι μαϊντανός λίγο άνηθο 1 φλ. νερό ΤΡΟΠΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό, και τους αφήνουμε ολόκληρη τη νύχτα. Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένουμε καλά, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ξαφρίζοντάς τους), για περίπου 40 λεπτά. Τους στραγγίζουμε, και τους βάζουμε στη γάστρα μας. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, σε βαθύ τηγάνι, και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κρεμμύδι, και το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλινο και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 ακόμα λεπτά. Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Βράζουμε τη σύβραση για 10 λεπτά, και περιχύνουμε με αυτή τους γίγαντες. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και 1 φλιτζάνι νερό. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, περίπου για 45 λεπτά, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους. Αν ψήνουμε σε αέρα, βάζουμε στη μεσαία σχάρα τη γάστρα, και ρυθμίζουμε σε πιο χαμηλή θερμοκρασία το φούρνο. Επίσης, σκεπάζουμε τη γάστρα μας με αλουμινόχαρτο, για να μην ξεραθούν γρήγορα οι γίγαντες εξωτερικά, πρίν μελώσει μέχρι μέσα το εσωτερικό τους. Σερβίρονται ζεστοί ή κρύοι. Καταπληκτικοί και ειδικά αν βουτήξετε και λίγο φρέσκο ψωμάκι στη σάλτσα τους θα με θυμηθείτε…
0 Comments
Leave a Reply. |
APXEIO
January 2024
Click to set custom HTML
Click to set custom HTML
|