Συνταγές σπιτικές, αγαπημένες γεύσεις και μυρωδιές που νοσταλγώ, τα φαγητά της Κυριακής όπως τα έφτιαχνε η καλαμαρού γιαγιά μου, οι αδελφές της, η κόρη της, οι φίλες της. Γιατί το τραπέζι της Κυριακής είναι μαγικό και δημιουργεί αναμνήσεις που κουβαλάμε μια ζωή. Νοστιμότατο, τέτοιο μπρόκολο σας το ορκίζομαι δεν έχετε ξαναφάει! Ιδανικό και για τα οικογενειακά τραπέζια, το καταβροχθίζουν μικροί και μεγάλοι. Η μητέρα μου προσθέτει στη συνταγή της και ένα φακελάκι έτοιμης σούπας μπρόκολο και πραγματικά νομίζω πως αυτό είναι που κάνει τη διαφορά. ΥΛΙΚΑ
1 μπρόκολο μεγάλο (600 γραμ. περίπου) (για ευκολία χρησιμοποιήστε κατεψυγμένο) 1 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα 1 φλ. εβαπορέ 2 αυγά 2 κ.σ. αλεύρι 2 κ.σ. βούτυρο αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι 200 γρ. ανάμεικτα τυριά (Η μαμά μου βάζει ό,τι τυριά έχει στο σπίτι) 1 φακελάκι έτοιμης σούπας μπρόκολο βελουτέ λίγο μοσχοκάρυδο ΤΡΟΠΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ Ξεπλένουμε το μπρόκολο μας και το αφήνουμε σε αλατισμένο νερό και λίγο ξίδι για 15 λεπτά. Το ξεπλένουμε και βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. Αν χρησιμοποιείτε έτοιμο όπως και εγώ αυτή η διαδικασία δεν χρειάζεται. Το στραγγίζουμε κρατώντας το νερό όπου έβρασε. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι και τη σκόνη έτοιμης σούπας μπρόκολο βελουτέ. Ανακατεύουμε να γίνει μια ομοιογενής πάστα και την ψήνουμε για λίγο ανακατεύοντας με σύρμα. Προσθέτουμε το φρέσκο γάλα, το εβαπορέ και το νερό από το βράσιμο του μπρόκολου και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζουμε τότε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά, ανακατεύοντας κάθε φορά γρήγορα με το σύρμα για να μην ψηθούν. Προσθέτουμε τη μίση δόση των τυριών μας και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο μας. Ανακατεύουμε καλά και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Βουτυρώνουμε το σκεύος μας και ανακατεύουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου και τη μισή μπεσαμέλ. Αδειάζουμε το μίγμα στο βουτυρωμένο σκεύος. Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο περίπου για 30-40 λεπτά, μέχρι το φαγητό να αποκτήσει μια ροδοκόκκινη κρούστα. Το φαγητό μας είναι πανέτοιμο, το αφήνουμε λιγάκι να κρυώσει και το απολαμβάνουμε με ένα ποτηράκι καλό λευκό ή κόκκινο κρασί!
0 Comments
Leave a Reply. |
APXEIO
January 2024
Click to set custom HTML
Click to set custom HTML
|