Κάθε Ελληνικό σπίτι που σέβεται τον εαυτό του φτιάχνει μπακαλιάρο σκορδαλιά την ημέρα του ευαγγελισμού. Έτσι έμαθα και γω από τη γιαγιά μου και τη μάνα μου και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Το καλύτερο μου!! ΥΛΙΚΑ
Για τον μπακαλιάρο - 1½ κιλό παστός μπακαλιάρος, κατά προτίμηση φιλεταρισμένος, κομμένος σε μέτρια κομμάτια - Καλό ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα Για το κουρκούτι - 2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις - 2 φλιτζ. τσαγιού μπίρα - 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο - 2 κουτ. σούπας ούζο Για τη σκορδαλιά - ½ φραντζόλα ψωμί, κατά προτίμηση λευκό και μπαγιάτικο μερικές σκελίδες σκόρδου, όσες θέλετε ανάλογα με το πόσο δυνατή θέλετε τη σκορδαλιά, ψιλοκομμένες - 4 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί - 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Για τη σκορδαλιά: Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε την κόρα του ψωμιού. Κομματιάζουμε την ψίχα και τη μουσκεύουμε. Τη στύβουμε καλά. Ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ την ψίχα, όσες σκελίδες σκόρδο θέλουμε, ψιλοκομμένες, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι, και πολτοποιούμε τα υλικά. Σταδιακά ρίχνουμε και το ελαιόλαδο, χτυπώντας συνεχόμενα , μέχρι το μείγμα να γίνει ακόμα πιο αφράτο και λείο. Αλατοπιπερώνουμε. Ξαλμύρισμα μπακαλιάρου: Βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό από την προηγούμενη και αλλάζουμε το νερό συχνά. Μπορείτε να αγοράσετε και έτοιμο ξαλμυρισμένο αλλά τη διαδικασία αυτή εγώ την κάνω έτσι κι αλλιώς. Για το κουρκούτι: Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, κάνουμε μια τρύπα στη μέση και ρίχνουμε εκεί την μπίρα, το ελαιόλαδο και το ούζο. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να δημιουργηθεί ένας χυλός, Αν βγει σφικτός προσθέτουμε λίγη ακόμη μπίρα Για το τηγάνισμα: Βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Παίρνουμε ένα-ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βουτάμε στο κουρκούτι, και τα τοποθετούμε προσεκτικά στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε τα κομμάτια σε δύο δόσεις, για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι το κουρκούτι να ροδίσει και το ψαχνό του μπακαλιάρου να μαλακώσει. Στραγγίζουμε πάντα τα κομμάτια σε αντικολλητικό χαρτί. Σερβίρουμε αμέσως, συνοδεύοντας με τη σκορδαλιά. Πάντοτε συνοδεύουμε αυτό το καταπληκτικό πιάτο της ημέρας με παντζαροσαλάτα ! Καλή μας όρεξη και χρόνια μας πολλά!
0 Comments
Leave a Reply. |
APXEIO
January 2024
Click to set custom HTML
Click to set custom HTML
|