Αντί το φαγητό να σας κόβει την όρεξη σας την ανοίγει…; Να τι μπορεί να φταίει και τι μπορείτε να κάνετε. Αν αισθάνεστε ξανά πεινασμένοι αμέσως μετά το φαγητό σας, ποικίλοι παράγοντες ενδέχεται να είναι υπεύθυνοι. Ας ρίξουμε σήμερα μια ματιά σε κάποιους από αυτούς καθώς και στους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης αυτής της μη ευχάριστης και με πιθανούς κινδύνους για την υγεία κατάστασης. Διατροφή «φτωχή» σε θρεπτικά συστατικά Συχνά, η πείνα είναι αποτέλεσμα μιας διατροφής που στερείται πρωτεΐνης ή φυτικών ινών. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα γεύματα που περιέχουν αναλογικά μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης τείνουν να προκαλούν πιο έντονο αίσθημα πληρότητας σε σύγκριση με τα γεύματα που περιέχουν περισσότερους υδατάνθρακες και λιπαρά, ακόμη και όταν ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνει κανείς είναι παρόμοιος. Επιπλέον, μπορεί να πεινάτε πιο συχνά λόγω έλλειψης φυτικών ινών στη διατροφή σας. Οι φυτικές ίνες είναι ένας τύπος υδατανθράκων που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό και μπορούν να επιβραδύνουν τον ρυθμό εκκένωσης του στομάχου. Οι φυτικές ίνες έχουν επίσης την ικανότητα να ενισχύουν την απελευθέρωση ορμονών που καταστέλλουν την όρεξη. Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί πως το στομάχι μας έχει τους λεγόμενους υποδοχείς τεντώματος που παίζουν βασικό ρόλο στο αίσθημα πληρότητας κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά το γεύμα. Οι υποδοχείς τεντώματος ανιχνεύουν πόσο διαστέλλεται το στομάχι κατά τη διάρκεια ενός γεύματος και στέλνουν σήματα απευθείας στον εγκέφαλο ώστε η όρεξη σταδιακά να μειωθεί. Αυτή η διαδικασία δεν βασίζεται στη διατροφική σύνθεση των τροφίμων αλλά στον συνολικό όγκο του γεύματος. Ωστόσο, τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες είναι πλούσια σε όγκο και χαμηλά σε θερμίδες, επομένως αυτός είναι άλλος ένας λόγος να τα προτιμήσετε. Επίσης, η κατανάλωση νερού πριν τα γεύματα προσθέτει «όγκο» και μπορεί να προάγει περαιτέρω την πληρότητα. Ενδεικτικά, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι το κοτόπουλο, το άπαχο βοδινό κρέας, η γαλοπούλα και τα αβγά. Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα δημητριακά είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Αν λοιπόν τα γεύματά σας στερούνται πρωτεΐνης και φυτικών ινών, δοκιμάστε να εντάξετε στη διατροφή σας περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν αυτά τα δύο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ορμονικά προβλήματα Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ορμονικά προβλήματα μπορεί να είναι υπεύθυνα. Συγκεκριμένα, η λεπτίνη, η κύρια ορμόνη που στέλνει σήματα πληρότητας στον εγκέφαλο, μερικές φορές δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, ειδικά στα άτομα με παχυσαρκία, μια κατάσταση γνωστή ως «αντίσταση στη λεπτίνη». Σαν αποτέλεσμα, το άτομο συνεχίζει να πεινά ή πιο σωστά, να πιστεύει πως πεινά. Αν και η αντίσταση στη λεπτίνη είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, η έρευνα δείχνει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα, η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και ο επαρκής ύπνος μπορούν να βοηθήσουν. «Κακές» συνήθειες Αποσπάται η προσοχή σας ενώ τρώτε;. Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε λιγότερο «γεμάτοι» και να τρώτε περισσότερο. Δοκιμάστε να απολαμβάνετε το φαγητό σας χωρίς περισπασμούς έτσι ώστε να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τα σήματα πληρότητας που σας στέλνει το σώμα σας. Άλλες κακές συνήθειες που καλό θα ήταν να αλλάξετε:
Και δύο επιπλέον πιθανές αιτίες Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τα επίπεδα πείνας. Τέλος, η πολλή προπόνηση τείνει να ανοίγει την όρεξη και ίσως πραγματικά να χρειάζεται να καταναλώσετε περισσότερο φαγητό για να τροφοδοτήσετε την προπονητική σας ρουτίνα. Πηγή: VITA
0 Comments
Γνωρίζαμε ότι ο εγκέφαλος αξιοποιεί τον ύπνο για να απομακρύνει τις τοξίνες που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, νέα έρευνα φαίνεται να ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Η αναζωογονητική επίδραση ενός καλού νυχτερινού ύπνου είναι ευρέως αναγνωρισμένη και η δημοφιλής επιστημονική εξήγηση είναι ότι ο εγκέφαλος αποβάλλει τις τοξίνες κατά τη διάρκειά του. Συγκεκριμένα, παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science έδειξε ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα συρρικνώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι, αυξάνεται το μέγεθος του ενδιάμεσου χώρου (τα κενά μεταξύ του εγκεφαλικού ιστού) και επιτρέπεται η άντληση περισσότερου υγρού που οδηγεί στον λεγόμενο «καθαρισμό» του εγκεφάλου, την απομάκρυνση δηλαδή των τοξινών. Τώρα, νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να ισχύει το αντίθετο. Πως ο «καθαρισμός» του εγκεφάλου δηλαδή πραγματοποιείται όσο είμαστε ενεργοί. Η έρευνα Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας για την Άνοια του Ηνωμένου Βασιλείου στο Imperial College του Λονδίνου, χρησιμοποίησαν μια φθορίζουσα χρωστική ουσία για να μελετήσουν τους εγκεφάλους ποντικών. Καταγράφοντας πόσο γρήγορα η χρωστική μετακινείται από τις γεμάτες με υγρό κοιλότητες σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου ώστε να πραγματοποιηθεί η «κάθαρση», ανακάλυψαν πως η κίνηση του υγρού μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Για την ακρίβεια, η «κάθαρση» της χρωστικής μειώθηκε κατά περίπου 30% στα ποντίκια που κοιμούνταν και κατά 50% στα ποντίκια που βρίσκονταν υπό αναισθησία, σε σύγκριση με τα ποντίκια που παρέμεναν ξύπνια. Ο Νικ Φρανκς, καθηγητής βιοφυσικής και αναισθησιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου και συνεπικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι ο ρυθμός κάθαρσης της χρωστικής από τον εγκέφαλο ήταν σημαντικά μειωμένος στα ζώα που κοιμούνταν ή ήταν υπό αναισθησία, γεγονός που μας εξέπληξε μιας και μέχρι σήμερα αυτή η κάθαρση εθεωρείτο ένας από τους βασικούς λόγους που ο οργανισμός μας έχει ανάγκη τον ύπνο». Οι ερευνητές προβλέπουν ότι τα ευρήματα θα επεκταθούν και στον άνθρωπο, καθώς ο ύπνος είναι μια βασική ανάγκη που μοιράζονται όλα τα θηλαστικά. Προλαμβάνει εντέλει ο ύπνος την άνοια; Άλλη έρευνα είχε χαρακτηρίσει τον καλό ύπνο ως έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την πρόληψη της άνοιας. Κυρίως επειδή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι τοξικές πρωτεΐνες, κατά τους ερευνητές, απομακρύνονται από τον εγκέφαλο. Ο καθηγητής Μπιλ Γουίσντεν, προσωρινός διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Άνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου στο Imperial College του Λονδίνου και συνεπικεφαλής της έρευνας, εξήγησε: «Η διαταραχή του ύπνου είναι ένα κοινό σύμπτωμα που βιώνουν τα άτομα που ζουν με άνοια. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτό αποτελεί συνέπεια ή κινητήριο παράγοντα στην εξέλιξη της νόσου. Μπορεί κάλλιστα ο καλός ύπνος να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου άνοιας για άλλους λόγους από την απομάκρυνση των τοξινών». Άσκηση ή ύπνος για πιο δυνατό εγκέφαλο «Η άλλη πλευρά της μελέτης μας είναι ότι δείξαμε ότι η κάθαρση του εγκεφάλου είναι εξαιρετικά αποτελεσματική κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης. Σε γενικές γραμμές, το να είσαι ξύπνιος, ενεργός και να γυμνάζεσαι μπορεί να καθαρίζει αποτελεσματικότερα τον εγκέφαλο από τις τοξίνες», συμπλήρωσε ο Γουίσντεν. Όπως ο ίδιος ωστόσο τόνισε κλείνοντας: «Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το γιατί κοιμόμαστε, και παρόλο που δείξαμε ότι η απομάκρυνση των τοξινών μπορεί να μην είναι ο βασικός λόγος, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την συνολική καλή μας υγεία». *Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience. Πηγή: VITA Τι μας προτείνει Σας τρώει το άγχος για τη διατροφή σας; Μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια της ζωής σας καταναλώνοντας μια υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει μία γιατρός. Η Dr. Florence Comite, ενδοκρινολόγος και ιδρύτρια του Comite Center for Precision Medicine & Health με έδρα τη Νέα Υόρκη, είπε στο Business Insider τις πέντε συμβουλές της για τη διατροφή για να ζήσετε περισσότερο. 1. Ξεφορτωθείτε τα επεξεργασμένα τρόφιμα Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας και το πρόχειρο φαγητό με πρόσθετα και ζάχαρη, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και να μειώσουν τη ζωή σας. Ο Comite προειδοποίησε τους ανθρώπους για τους κινδύνους των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. «Δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε ομάδα τροφίμων είναι κακή, αλλά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ποτά με υπερβολική ζάχαρη μπορούν να υπονομεύσουν την υγεία σας», δήλωσε ο Comite. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία, γεγονός που μπορεί να σας δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα υγείας. 2. Τρώτε πρωτεΐνες «Λέω σε κάθε ασθενή να ξεκινά κάθε γεύμα και κάθε σνακ με μια πηγή πρωτεΐνης. Έτσι, αν τρώτε ένα μήλο, προσπαθήστε να έχετε μαζί του μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή λίγο γιαούρτι ως πηγή πρωτεΐνης. Ή για πρωινό, φάτε κάτι όπως αυγά ή τυρί cottage», δήλωσε η Comite Η Comite εξήγησε ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί η απώλεια μυών που έρχεται όταν οι άνθρωποι φτάνουν στα 30 τους. Η πρωτεΐνη δεν βοηθά μόνο στη μυϊκή δύναμη, αλλά και στην απώλεια βάρους. 3. Τρώτε ισορροπημένα γεύματα Ένα ισορροπημένο γεύμα αποτελείται από πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιεινά λίπη, εξήγησε ο Comite. «Ξεκινώντας με πρωτεΐνη και τρώγοντας αρκετές υγιείς φυτικές ίνες και λιπαρά σας επιτρέπει να αισθάνεστε χορτάτοι», δήλωσε η γιατρός. «Προκαλεί τη σωστή απελευθέρωση της γλυκόζης και της ινσουλίνης που ακολουθεί, ώστε να μην αισθάνεστε αδύναμοι και νευρικοί αμέσως μετά το φαγητό», συνέχισε. 4. Ακολουθήστε μεσογειακή διατροφή Πολλαπλές μελέτες έχουν αναδείξει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να κάνει τα πάντα, από το να αποτρέψει την άνοια μέχρι να μειώσει τον πρόωρο θάνατο κατά 29%. Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, πατάτες, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Έχει επίσης μια μέτρια ποσότητα άπαχης πρωτεΐνης, όπως ψάρι και κοτόπουλο, καθώς και αυγά και κάποια γαλακτοκομικά, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. «Μην κολλάτε σε συγκεκριμένες δίαιτες εκεί έξω. Ο μεσογειακός τρόπος διατροφής είναι ίσως ο πιο υγιεινός», δήλωσε. 5. Μην ακολουθείτε δίαιτες μόδας Η γιατρός δήλωσε ότι οι διατροφικές ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές και οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε ό,τι αισθάνονται καλά. Οι μοντέρνες δίαιτες, όπως η κετοδίαιτα, που περιλαμβάνουν την κατανάλωση πολλών λιπαρών και χαμηλών υδατανθράκων, δεν έχουν αρκετές μελέτες για να καθορίσουν αν είναι ή όχι υγιείς μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τη διαιτολόγο και συγγραφέα Joyce Patterson. «Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο μηνύματα για περιορισμό, εξάλειψη και νηστεία και οι παρανοήσεις που σχετίζονται με τις τάσεις της διατροφής είναι συχνές, όπως οι ανάγκες σε μακροθρεπτικά συστατικά ή συμπληρώματα», δήλωσε η Patterson, στην Daily Mail. Οι περιοριστικές δίαιτες όπως η διαλείπουσα νηστεία, που συνίσταται στο να τρώει κανείς μόνο σε χρονικά παράθυρα, δεν είναι εύκολο για τον τρόπο ζωής όλων. «Για κάποιους από εμάς, αυτό σημαίνει να τρώμε μικρές ποσότητες κάθε λίγες ώρες. Για άλλους, σημαίνει τρία τετράγωνα γεύματα την ημέρα. Για άλλους, σημαίνει νηστεία για οκτώ ή 12 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, τρώγοντας μόνο μεταξύ μεσημεριού και οκτώ», είπε η Comite. «Μερικές φορές τα πράγματα που είναι καλά για εμάς δεν τα κάνουμε», λέει ο Τζόνσον Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Μπράιαν Τζόνσον μοιράστηκε ένα από τα βασικά προϊόντα που χρησιμοποιεί καθημερινά για να διατηρείται νέος. Ο Τζόνσον, 46 ετών, λέει ότι κάθε μέρα τα τελευταία «τρία χρόνια» τρώει σοκολάτα για να βοηθήσει στην προσπάθειά του να εξαπατήσει τον θάνατο, σύμφωνα με το τελευταίο του βίντεο στο YouTube. «Μερικές φορές τα πράγματα που είναι καλά για εμάς δεν τα κάνουμε», λέει ο Τζόνσον στο βίντεο, το οποίο έχει φτάσει σχεδόν τις 500 χιλιάδες προβολές από τότε που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη. Όπως αποκάλυψε παίρνει καθημερινά μετρημένο κακάο για να τον βοηθήσει στην αναζήτηση της υγείας του. Τα οφέλη Εξηγεί μια μακρά λίστα με τα οφέλη που έχει το κακάο στον οργανισμό και ισχυρίζεται ότι η κατανάλωση μιας υγιεινής ποσότητας κακάο καθημερινά μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία του εγκεφάλου, την εκτελεστική λειτουργία, τη μακροπρόθεσμη μνήμη και την υγεία της καρδιάς. Ο Johnson του οποίου η φίρμα, Blueprint, πουλά κακάο, το οποίο ισχυρίζεται ότι η ομάδα του έχει «ψάξει σε όλο τον κόσμο», τόνισε ότι ενδιαφέρεται περισσότερο το κοινό του να τρώει «φαγητά υψηλής ποιότητας», είτε τα αγοράζει από τον ίδιο είτε όχι. «Υπάρχει αυτή η πεποίθηση ότι αν το φαγητό μας βρίσκεται στα σούπερ μάρκετ, κατά κάποιο τρόπο έχει περάσει από κάποια διαδικασία διασφάλισης ποιότητας, ότι είναι ασφαλές. Αυτό δεν είναι αλήθεια», ισχυρίζεται. Στη συνέχεια, ο Johnson δείχνει μερικές απλές συνταγές στις οποίες ενσωματώνει τη σκόνη κακάο του για να χορτάσει καθημερινά. Συχνά το αναμειγνύει με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς, ή με ωμά λαχανικά, με γαρνιτούρα πραλίνες ξηρών καρπών. Ο Johnson είναι γνωστό ότι δοκιμάζει νέα κόλπα κατά της γήρανσης. Έχει τραβήξει τα βλέμματα τον τελευταίο χρόνο λόγω των αμφιλεγόμενων, και μερικοί θα έλεγαν ανορθόδοξων, μεθόδων του, όπως η μετάγγιση πλάσματος από τον κατά πολύ νεότερο γιο του. Και άλλοι πέντε παράξενοι τρόποι για να επιμηκύνετε τη ζωή σας Μικρές παράξενες αλλαγές, όπως η αποφυγή του καμένου τοστ μέχρι η αγορά φυτών εσωτερικού χώρου, μπορούν να έχουν εκπληκτική επίδραση στην υγεία μας. Ο Άγγλος καθηγητής ογκολόγος Robert Thomas έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 100 δοκιμές και μελέτες για πράγματα που μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και λέει ότι τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Από το να πίνετε κόκκινο κρασί μετά το μαύρισμα μέχρι να πετάξετε το καμένο τοστ, σας έχουμε έξι εύκολους τρόπους για να προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας. Μέσω της βελτίωσης του τρόπου ζωής, περίπου το 45% των καρκίνων και το 80% των πρόωρων καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν. Ο καθηγητής Thomas, συγγραφέας του βιβλίου «How To Live», δήλωσε στη Sun: «Τα γονίδια με τα οποία γεννιόμαστε αποτελούν παράγοντα για το πότε θα πεθάνουμε, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορείτε να τα επηρεάσετε. Έτσι, ακόμη και αν έχετε κληρονομήσει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, μπορείτε να τον μειώσετε προάγοντας τα υγιή γονίδια και καταστέλλοντας τα κακά μέσω των επιλογών του τρόπου ζωής». «Υπάρχουν πολλές εφικτές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε και να επιμηκύνουμε τα υγιή μας χρόνια» λέει. Αγοράστε φυτά εσωτερικού χώρου Τα φυτά και τα δέντρα είναι βασικοί παραγωγοί οξυγόνου. Φέρνοντας φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι σας, μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα, να απομακρύνετε τις τοξίνες, να μειώσετε την απειλή των ασθενειών και να ενισχύσετε την προσοχή σας, επίσης. Τα φυτά εσωτερικού χώρου παράγουν οξυγόνο και απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα. Το χώμα αφαιρεί χημικά συστατικά που μπορεί να παραμένουν από υγρά καθαρισμού, καλλυντικά και χρώματα. Αυτό θα βοηθήσει σε προβλήματα όπως το άσθμα καθώς και σε φλεγμονές. Μελέτες δείχνουν ότι τα φυτά σε σχολεία και χώρους εργασίας ενισχύουν τη συγκέντρωση και τα κίνητρα. Να τρώτε πικάντικο φαγητό Τα βότανα και τα μπαχαρικά έχουν θαυμάσιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να προστατεύσουν από παθήσεις όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η άνοια. Έτσι, η προσθήκη τους στο φαγητό αποκομίζει σημαντικά οφέλη. Μια επταετής μελέτη σε σχεδόν 500.000 άτομα στην Κίνα διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν πικάντικα φαγητά που περιείχαν τσίλι μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν κατά 10% χαμηλότερο ποσοστό θανάτου σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν. Ο κίνδυνος ήταν 14% χαμηλότερος για όσους έτρωγαν πικάντικες τροφές από τρεις έως επτά ημέρες την εβδομάδα. Πετάξτε το καμένο τοστ Όσο πιο μαύρο είναι το τοστ, τόσο περισσότερες καρκινογόνες ουσίες περιέχει. Και προτιμήστε ένα αυγό ή αβοκάντο αντί για οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη, όπως μαρμελάδα ή μαρμελάδα. Η χειρότερη στιγμή για να φάτε ζάχαρη είναι με άδειο στομάχι, καθώς προκαλεί μια αλυσιδωτή επίδραση στη γλυκόζη και την ινσουλίνη στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό προκαλεί κόπωση, υπερβολικό τσιμπολόγημα, αύξηση βάρους, αποθάρρυνση για άσκηση και κακή απόδοση. Η ζάχαρη τροφοδοτεί επίσης τα «κακά» βακτήρια στο έντερο, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και καρκίνο. Προτιμήστε κόκκινο κρασί μετά την ηλιοθεραπεία Ενώ το ηλιακό έγκαυμα και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος, ο χρόνος παραμονής στην ύπαιθρο αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και βοηθά επίσης στην καταπολέμηση του καρκίνου στο στομάχι, τον προστάτη και τον οισοφάγο. Εν τω μεταξύ, τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πολυφαινόλες μπορεί να μετριάσει τη βλάβη του δέρματος κατά 20 έως 30%. Το κόκκινο κρασί είναι γεμάτο ρεσβερατρόλη, έναν τύπο πολυφαινόλης με θεραπευτικές ιδιότητες. Η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου ή η εφαρμογή ελαιολάδου στο δέρμα μετά από παραμονή στον ήλιο συμβάλλει επίσης στη μείωση του κινδύνου μετάλλαξης των γονιδίων σας. Αλλάξτε διαδρομή Το να κάνουμε ποδήλατο, να περπατάμε ή να οδηγούμε καθημερινά μέσα από σημεία με μεγάλη κυκλοφορία μπορεί να είναι επιβλαβές, επειδή αναπνέουμε αέρα γεμάτο καυσαέρια και ρύπους. Αν αλλάξετε ολόκληρη ή μέρος της διαδρομής σας για να περάσετε κάποιες μέρες από ένα πάρκο, θα μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου της μύτης και των πνευμόνων, αναπνευστικών προβλημάτων και στειρότητας που προκαλούνται από το φορτίο οιστρογόνων που αφήνουν στον αέρα αυτοί οι ρύποι. Αν οδηγείτε σε μια πολυσύχναστη διαδρομή, κρατήστε τα παράθυρά σας ανοιχτά – είναι καλύτερο από το να αναπνέετε ανθυγιεινό αέρα. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε μια πολυσύχναστη διαδρομή με τα πόδια, δοκιμάστε μια μάσκα κατά της ρύπανσης. Βουρτσίζετε τα δόντια σας Όλοι συνδέουν το βούρτσισμα των δοντιών τους με την αποφυγή κηλίδων, αλλά η διατήρηση των δοντιών και των ούλων σας υγιή μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε τον καρκίνο ή την άνοια σε 20 χρόνια. Το τελευταίο θα σας εκπλήξει Δεν μπορούμε να επιβραδύνουμε τον χρόνο – αλλά μπορούμε να επιβραδύνουμε τις επιπτώσεις του πάνω μας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το κλειδί είναι να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές στους τομείς που μπορούμε να ελέγξουμε – και αυτό ξεκινά με το να κόψουμε τις κακές συνήθειες. «Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της γήρανσης είναι η συσσωρευμένη κυτταρική βλάβη που οδηγεί σε δυσλειτουργία των οργάνων και, τελικά, στο θάνατο», δήλωσε στο Fox News Digital ο Dr. Brett Osborn, νευρολόγος από τη Φλόριντα και ειδικός σε θέματα μακροζωίας. «Το κλειδί για να παραμείνουμε υγιείς είναι η ελαχιστοποίηση της κυτταρικής βλάβης, χωρίς να ρίχνουμε επιταχυντές στη φωτιά, κάτι που δυστυχώς κάνουν οι περισσότεροι Αμερικανοί». Οι γιατροί μοιράστηκαν με το Fox News Digital τις οκτώ πιο συνηθισμένες ανθυγιεινές συμπεριφορές που επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης – και συμβουλές για το πώς να τις αποφύγετε. Η New York Post αναδημοσιεύει αυτές τις συμβουλές. 1. Κάπνισμα Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το προσδόκιμο ζωής. «Το κάπνισμα επιταχύνει τη γήρανση εκθέτοντάς σας σε επιβλαβείς χημικές ουσίες, μειώνοντας την παροχή οξυγόνου, διασπώντας το κολλαγόνο και αυξάνοντας το οξειδωτικό στρες», δήλωσε στο Fox News Digital η Dr. Dawn Ericsson, μαιευτήρας/γυναικολόγος και ιατρική διευθύντρια στο AgeRejuvenation στην Τάμπα της Φλόριντα. «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού επεκτείνονται πέρα από την υγεία των πνευμόνων, επιταχύνοντας τη γήρανση του δέρματος και αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθένειας των ούλων και απώλειας δοντιών». Το κάπνισμα εισάγει τοξίνες που μειώνουν την ελαστικότητα του δέρματος και την παραγωγή κολλαγόνου, γεγονός που οδηγεί σε ρυτίδες, πρόσθεσε ο Osborn. «Οι ελεύθερες ρίζες στον καπνό βλάπτουν τον πνευμονικό ιστό – προκαλώντας καρκίνο – και τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας», δήλωσε στο Fox News Digital. Πολλές οι βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα «Η συχνότητα εμφάνισης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και εγκεφαλικών ανευρυσμάτων είναι σημαντικά υψηλότερη στους καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές». Η ταχύτερη λύση είναι η άμεση διακοπή του καπνίσματος, συμφώνησαν οι ειδικοί. Για να αυξηθεί η πιθανότητα επιτυχίας στη διακοπή του καπνίσματος, ο Ericsson πρότεινε να οριστεί μια «ημερομηνία διακοπής» και να αναζητείται υποστήριξη από φίλους, συγγενείς και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Ορισμένοι έχουν επίσης αποτελέσματα με θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης ή φάρμακα. 2. Υπερβολική έκθεση στον ήλιο Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε γήρανση, καθώς καταστρέφει το DNA του δέρματος, προκαλώντας ρυτίδες, χαλάρωση του δέρματος και σκούρες κηλίδες, σημείωσε η Ericsson. Ο Osborn συμφώνησε, προειδοποιώντας επίσης για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, όπως το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα, το τελευταίο εκ των οποίων μπορεί να αποβεί μοιραίο. «Η τακτική χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, η χρήση προστατευτικού ρουχισμού και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα», συμβούλευσε ο Osborn. Άλλες στρατηγικές προστασίας περιλαμβάνουν την κάλυψη με καπέλα, γυαλιά ηλίου και προστατευτικό ρουχισμό και την αναζήτηση σκιάς κατά τις πιο ισχυρές ώρες έκθεσης στον ήλιο (μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ.), σύμφωνα με τον Ericsson. Η διατήρηση της ενυδάτωσης και η χρήση αντιοξειδωτικών όπως οι βιταμίνες C και Ε μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος. 3. Κακή διατροφή Μια διατροφή με έλλειψη θρεπτικών συστατικών έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει τη γήρανση, συμφωνούν οι ειδικοί. «Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, να βλάψει το κολλαγόνο και να επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος», προειδοποίησε η Ericsson. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και σάκχαρα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και βλάβες από ελεύθερες ρίζες, πρόσθεσε ο Osborn. Για να μειώσετε τα σημάδια γήρανσης, οι ειδικοί συνιστούν μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και αντιφλεγμονώδη λιπαρά (ωμέγα-3 και ωμέγα-9). Tην επόμενη φορά που θα σκεφτείς τί να παραγγείλεις, σκέψου το «Τα αντιοξειδωτικά σε αυτές τις τροφές καταπολεμούν τις βλάβες των ελεύθερων ριζών, όπως και τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα όπως η βιταμίνη C, το πράσινο τσάι και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα», δήλωσε ο Osborn. Άλλες συμβουλές περιλαμβάνουν τον εκ των προτέρων σχεδιασμό των γευμάτων και των σνακ – με έμφαση στην εστίαση σε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα – για την αποφυγή παρορμητικών ανθυγιεινών επιλογών, σύμφωνα με την Έρικσον. Το μαγείρεμα στο σπίτι, ο έλεγχος των μερίδων και η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι επίσης καλοί τρόποι για τη βελτίωση της πρόσληψης τροφής, πρόσθεσε. 4. Έλλειψη άσκησης «Η έλλειψη άσκησης συμβάλλει στη γήρανση προκαλώντας απώλεια μυών, μείωση της οστικής πυκνότητας, αύξηση του σωματικού βάρους και καρδιαγγειακά προβλήματα», δήλωσε η Ericsson στο Fox News Digital. Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, της κυκλοφορίας και της γνωστικής υγείας καθώς γερνάμε, συμβούλευσε. Ο Osborn είναι επίσης υπέρμαχος της παραμονής σε δραστηριότητα, σημειώνοντας ότι «το σώμα μας είναι προορισμένο να ασκείται». «Η άσκηση ενεργοποιεί πάνω από 100 γονίδια που σχετίζονται με τη μακροζωία, οπότε μην την παραλείπετε! Ωφελεί το σώμα και το μυαλό». Η τακτική σωματική δραστηριότητα, ιδίως η προπόνηση δύναμης, είναι θεμελιώδης για την υγεία σας, σύμφωνα με τον Osborn. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σηκώνετε βάρη και να αναπνέετε δυνατά κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας», είπε. Τις «ελεύθερες ημέρες», ο Osborn προτείνει να κάνετε 45 λεπτά ελαφρύτερης προπόνησης αντοχής, όπως περπάτημα, κωπηλασία, κολύμπι ή τζόκινγκ, που θα βελτιώσουν την καρδιαγγειακή σας κατάσταση, ενώ θα σας επιτρέψουν να ανακάμψετε από τις βαριές περιόδους προπόνησης δύναμης. Για να διατηρήσετε μια μακροχρόνια ρουτίνα άσκησης, είναι σημαντικό να βρείτε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν σταθερά, να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους, να παραμείνετε ευέλικτοι και «να ακούτε το σώμα σας», δήλωσε ο Ericsson. 5. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ Το αλκοόλ αφυδατώνει το δέρμα και μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη και γνωστική εξασθένιση, προειδοποίησε ο Osborn. «Προκαλεί επίσης προβλήματα με τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και συνδέεται στενά με την παχυσαρκία», είπε. «Καθώς το αλκοόλ είναι μια κυτταρική τοξίνη, επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης». Το αλκοόλ γερνά τους ανθρώπους πολύ γρήγορα Ο Ericsson συμφώνησε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επιταχύνει τη γήρανση προκαλώντας αφυδάτωση, εξάντληση θρεπτικών συστατικών, φλεγμονή, ηπατική βλάβη και διάσπαση του κολλαγόνου. «Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα, να βλάψει το συκώτι και να αυξήσει τον κίνδυνο γνωστικής παρακμής», δήλωσε η Ericsson. Όπως και με το κάπνισμα, η λύση είναι η εξάλειψη της κατανάλωσης αλκοόλ, συμφώνησαν οι ειδικοί. «Δεν λέω να το κόψετε εν ψυχρώ, αλλά στοχεύστε στην εξάλειψη της συνήθους κατανάλωσης αλκοόλ μέσα στους επόμενους έξι έως 12 μήνες», συμβούλευσε ο Osborn. «Θα νιώσετε καλύτερα και θα εξοικονομήσετε πολλά χρήματα μακροπρόθεσμα». Άλλες συμβουλές για να σταματήσετε να πίνετε περιλαμβάνουν την αποφυγή των εναυσμάτων, την ενασχόληση με υγιείς δραστηριότητες και την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας, αν χρειαστεί, σύμφωνα με τον Ericsson. 6. Χρόνιο στρες Ενώ κάποιος βαθμός στρες είναι φυσιολογικός και υγιής, τα χρόνια υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να μειώσουν τις πρωτεϊνικές δομές του DNA που «παίζουν κεντρικό ρόλο στην τύχη των κυττάρων και τη γήρανση», σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. «Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις δερματικές παθήσεις και να επηρεάσει την ψυχική υγεία, επιταχύνοντας τη γήρανση», πρόσθεσε η Ericsson. «Η γήρανση είναι μια κατάσταση αυξημένης φλεγμονής – και μόλις εξαντληθεί η ικανότητα του οργανισμού να μετριάσει τη φλεγμονή μέσω της παραγωγής κορτιζόλης, αυτή βασιλεύει ανεξέλεγκτα», είπε. Οι τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως η ενσυνειδητότητα, ο διαλογισμός, η θεραπεία και η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορούν να ανακουφίσουν το στρες, δήλωσε ο Osborn. «Η προπόνηση δύναμης μειώνει επίσης την παραγωγή κορτιζόλης (αρκετές ώρες μετά την προπόνηση) – και, εκ των πραγμάτων, διευκολύνει τον ύπνο, ο οποίος είναι κρίσιμος για τη μείωση του στρες», είπε. 7. Ανεπαρκής ύπνος Η έλλειψη ύπνου επιταχύνει τη γήρανση μειώνοντας την υγεία του δέρματος, αυξάνοντας τις φλεγμονές και προκαλώντας ορμονική ανισορροπία, σημείωσε η Ericsson. «Ο ανεπαρκής ύπνος εμποδίζει επίσης την επιδιόρθωση των κυττάρων και επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία», είπε. Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τις αναγεννητικές διαδικασίες του οργανισμού, σημείωσε ο Osborn. «Θα προετοιμάσετε επίσης τον εαυτό σας για νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ». Οι αναμνήσεις διαμορφώνονται επίσης κατά τη διάρκεια του ύπνου, σημείωσε. «Ο ύπνος δεν μπορεί να χακαριστεί – είναι βασικό μέρος της υγείας και της ευεξίας». Οι αϋπνίες ταλαιπωρούν αρκετό κόσμο, που δίνει πραγματική «μάχη» για να κοιμηθεί καλά κάθε βράδυ. Για τη βελτιστοποίηση της υγείας του ύπνου, ο Osborn πρότεινε την καθιέρωση ενός τακτικού προγράμματος, τη δημιουργία ενός ξεκούραστου περιβάλλοντος και την αποφυγή διεγερτικών ουσιών πριν από τον ύπνο. «Επίσης, η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης υδατανθράκων μέσα σε αρκετές ώρες πριν από τον ύπνο μπορεί να διευκολύνει την πρόκληση ύπνου», είπε. «Σε παρόμοιο πλαίσιο, αποσύρετε το κινητό τηλέφωνο, τον φορητό υπολογιστή και το tablet όσο το δυνατόν νωρίτερα για να ελαχιστοποιήσετε την παρέμβαση του μπλε φωτός στην παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου του οργανισμού». Διαχειριστείτε το άγχος και αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια αν χρειαστεί, πρόσθεσε η Ericsson. Κακή στοματική υγιεινή Η κακή στοματική υγιεινή επιταχύνει τη γήρανση προκαλώντας ασθένειες των ούλων, απώλεια δοντιών, λεκιασμένα δόντια και κακή αναπνοή, προειδοποίησε ο Ericsson. «Οι ασθένειες των ούλων και η απώλεια δοντιών δεν επηρεάζουν μόνο τη στοματική υγεία, αλλά επηρεάζουν και τη συνολική ευεξία, συμβάλλοντας σε μια γερασμένη εμφάνιση», πρόσθεσε. Υπάρχει επίσης σύνδεση μεταξύ του κινδύνου καρδιακής νόσου και της συχνότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και ουλίτιδας, σημείωσε ο Osborn. «Η φλεγμονή δεν εμφανίζεται μόνο στο στόμα – είναι ένα συστημικό πρόβλημα», είπε. «Έτσι, αν υπάρχει μια κατάσταση επιταχυνόμενης γήρανσης στο στόμα, καλύτερα να πιστεύετε ότι υπάρχει και αλλού, πόσο μάλλον σε ολόκληρο το έντερό σας», είπε. Η βέλτιστη στοματική υγιεινή απαιτεί τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις, σωστό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος και χρήση αντιμικροβιακού στοματικού διαλύματος, δήλωσε ο Osborn. Ο περιορισμός των ζαχαρούχων και όξινων τροφών, η αποφυγή προϊόντων καπνού, η ενυδάτωση και η μάσηση τσίχλας χωρίς ζάχαρη μετά τα γεύματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην υγεία του στόματος, πρόσθεσε η Ericsson. Από την υγεία της επιδερμίδας μέχρι την απώλεια βάρους, ο καφές χωρίς ζάχαρη φαίνεται να είναι η ιδανική επιλογή. Μπορεί ο σκέτος καφές να βελτιώσει την εμφάνισή μας και να δώσει ένα «boost» στην υγεία μας; Αν και πικρός, οι επιστήμονες λένε πως αξίζει τον κόπο να συνηθίσουμε να τον πίνουμε έτσι. Ποια τα πιθανά οφέλη του; Σκέτος καφές για απώλεια βάρουςΠοιος είπε πως οι υγρές θερμίδες δεν μετρούν στη δίαιτα; Κάποιες φορές, μπορεί ακόμα να είναι και η αιτία που παίρνουμε κιλά χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Ο σκέτος καφές, χωρίς γάλα και ζάχαρη, δεν αυξάνει την πρόσληψη θερμίδων. Μάλιστα, περιέχει χλωρογενικό οξύ, το οποίο μπορεί να επιταχύνει την απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση ενός φλιτζανιού σκέτου καφέ μετά το φαγητό, επιβραδύνει την παραγωγή γλυκόζης και νέων λιποκυττάρων στο σώμα. Φυσικά, δεν είναι το… μαγικό ρόφημα που θα σας αδυνατίσει. Θα πρέπει να στοχεύσετε σε μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή και στην ενσωμάτωση της άσκησης στην καθημερινότητά σας για να τα καταφέρετε. Για λαμπερό δέρμα και μαλλιάΟ σκέτος καφές μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών. Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, ο καφές βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση και βλάβες στο δέρμα. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αναζωογόνηση των κυττάρων του δέρματος, προάγοντας μια νεανική επιδερμίδα και μειώνοντας την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Επιπλέον, η καφεΐνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να μειώσει το πρήξιμο και τη φλεγμονή, με αποτέλεσμα πιο ομοιόμορφο τόνο δέρματος και λιγότερους μαύρους κύκλους. Οι διεγερτικές ιδιότητες της καφεΐνης μπορούν επίσης να προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής. Λόγω των αντιμυκητιασικών ιδιοτήτων του, ο σκέτος καφές μπορεί να αναζωογονήσει το τριχωτό και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πιτυρίδας και τυχόν ερεθισμών. Ωστόσο, η παραπάνω ποσότητα μπορεί να αφυδατώσει το σώμα και ως γνωστόν, η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας λαμπερής επιδερμίδας καθώς και για την υγεία των μαλλιών. Και τα οφέλη δεν σταματούν εδώΈνα φλιτζάνι καφέ: Βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη βελτίωση της διάθεσης Ο καφές τονώσει το νευρικό σύστημα, αυξάνοντας την απελευθέρωση ντοπαμίνης, της «ορμόνης της ευτυχίας». Επιπλέον, ενισχύει τη διέγερση στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα. Κάνει καλό στην καρδιάΟ καφές είναι, όπως είπαμε, γεμάτος αντιοξειδωτικά τα οποία καταπολεμούν τις ασθένειες. Μάλιστα, περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα βατόμουρα και το μπρόκολο. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ευεξίας της κλινικής Κλίβελαντ και από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση 2 φλιτζανιών καφέ –ακόμη και χωρίς καφεΐνη– μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Σε άλλη μελέτη με περισσότερους από 130.000 συμμετέχοντες, τα άτομα που ανέφεραν ότι έπιναν 1-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα βρέθηκε να έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς (αρρυθμίες) σε σχέση με άτομα που δεν έπιναν, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου. Αλλά και στο στομάχι Ο καφές είναι ένα διουρητικό ρόφημα που «καθαρίζει» το στομάχι, απομακρύνοντας τα βακτήρια και τις τοξίνες από το σώμα. Το «οικείο» φλιτζάνι του καφέΓια τους περισσότερους από εμάς, ο καφές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μας «καλημερίζει» το πρωί, μας κρατά παρέα το απόγευμα. Μαζευόμαστε γύρω του, μαλώνουμε πάνω από αυτόν, μοιραζόμαστε χαμόγελα και αγκαλιές. Δημιουργούμε χρόνο και χώρο για να τον πιούμε και μερικές φορές θέλουμε απλώς μια ήσυχη στιγμή μαζί του ενώ τον χρησιμοποιήσουμε ακόμα και ως αφορμή για ένα ρομαντικό ραντεβού. Επομένως, είναι φανερό πως ωφελεί και την ψυχική μας υγεία. Προσοχή Μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, όταν καταναλώνεται σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες, οι οποίες διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως:
Σε σπάνιες περιπτώσεις, η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα που απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση. Αυτά μπορεί να είναι: δυσκολία στην αναπνοή, πνευματική σύγχυση, πόνος στο στήθος, τάση για εμετό, ταχυπαλμία, ακούσιες μυϊκές συσπάσεις. Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας αν τυχόν παρουσιάσετε κάποιο αντίστοιχο σύμπτωμα. Γενικά, είναι σημαντικό να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να ακούτε το σώμα σας, να έχετε το μέτρο και βέβαια να μην παραλείπετε τους τακτικούς ελέγχους υγείας για να είστε πάντα σίγουροι πως όλα λειτουργούν ρολόι. Πηγή Vita.gr Η κατανάλωση περισσότερων ψαριών όπως σαρδέλες αντί για κόκκινο κρέας θα μπορούσε να αποτρέψει έως και 750.000 πρόωρους θανάτους έως το 2050 Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι η υγεία δεν μπορεί να διαχωριστεί από τις οικονομικές ή περιβαλλοντικές συνθήκες μιας κοινωνίας. Μια μελέτη με εκτιμήσεις για τα οφέλη από την αντικατάσταση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος με μικρά ψάρια όπως σαρδέλες, ρέγγες ή γαύρο. Η αλλαγή θα μπορούσε να αποτρέψει 750.000 πρόωρους θανάτους το 2050 που προκαλούνται από ασθένειες όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο ή ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ειδικά σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, και να μειώσει την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής που προκαλείται από αυτές τις ασθένειες. Εκτός από καλύτερα για την υγεία σας, αυτά τα είδη ψαριών είναι τα ζώα με τις μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε σχέση με τη θρεπτική τους αξία. Η τιμή τους είναι βασική σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, όπου υπάρχει μεγάλη αύξηση των ασθενειών που προκαλούνται από την κακή διατροφή, ιδιαίτερα των καρδιαγγειακών παθήσεων. Σε αντίθεση με το κόκκινο κρέας, οι ρέγγες ή ο γαύρος είναι πλούσιες σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που, μέσω της μέτριας κατανάλωσης ψαριών, συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου να υποφέρετε από καρδιακά προβλήματα. Το ψάρι κερδίζει τη διατροφική κούρσα έναντι του κρέατος Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Global Health, με επικεφαλής τον Shujuan Xia, από το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών της Ιαπωνίας, εκτιμά ότι αυτό το είδος ψαριού θα μπορούσε μόνο να αντικαταστήσει, επειδή δεν υπάρχει άλλο διαθέσιμο, περίπου το 8% του κόκκινου κρέατος που τρώγεται στον κόσμο. Ωστόσο, αυτή η αύξηση θα χρησιμεύσει για να φέρει την ποσότητα των ψαριών που καταναλώνεται παγκοσμίως πιο κοντά στα συνιστώμενα επίπεδα. Οι συγγραφείς της έρευνας εκτιμούν ότι αυτό το υποκατάστατο θα αποτρέψει από μισό εκατομμύριο έως 750.000 πρόωρους θανάτους και μεταξύ 8 και 15 εκατομμύρια χρόνια συσσωρευμένης αναπηρίας, ειδικά σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα. Αυτό το είδος αλιείας αντιπροσωπεύει το 30% των παγκόσμιων αλιευμάτων, ωστόσο, μόνο το ένα τέταρτο είναι αφιερωμένο στην ανθρώπινη κατανάλωση. Τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου μέρους των ψαριών που αλιεύονται σε χώρες με προβλήματα διατροφής του πληθυσμού τους, αναπτύσσονται σε ιχθυοτροφεία όπως ο σολομός ή η πέστροφα, τα οποία στη συνέχεια πωλούνται σε καταναλωτές με μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Το άρθρο του Xia και των συνεργατών του προειδοποιεί ότι αυτή η χρήση «κτηνοτροφικών» ψαριών «είναι αναποτελεσματική επειδή διατηρούνται λιγότερα θρεπτικά συστατικά». «Για παράδειγμα, λιγότερο από το 50% [των λιπαρών οξέων στα ψάρια που καταναλώνονται] διατηρούνται στον εκτρεφόμενο σολομό Σκωτίας», αναφέρεται στην έρευνα. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Food, ένα μικρό μέρος των ψαριών που φτάνει στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, λιγότερο από το 20% του συνόλου, θα χρησίμευε για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των παιδιών κάτω των πέντε ετών στην περιοχή. Οι συντάκτες της ανάλυσης κατέληξαν στα συμπεράσματά τους προτείνοντας τέσσερα διαφορετικά σενάρια σχετικά με την παγκόσμια κατανομή των ψαριών σε 137 χώρες. Ο ένας έδωσε προτεραιότητα στη χρήση των ψαριών που αλιεύονται σε κάθε χώρα για εθνική κατανάλωση και για να αντικαταστήσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Στο δεύτερο μέρος προτείνεται να δοθεί προτεραιότητα στην επαρκή κατανάλωση ψαριών και να δοθεί προτεραιότητα στην πρόσβαση σε αυτό το φαγητό σε χώρες με επίπεδο κατανάλωσης κάτω των 40 χιλιοθερμίδων την ημέρα. Ένα τρίτο σενάριο προτείνει την αντικατάσταση της ίδιας ποσότητας κόκκινου κρέατος σε όλες τις χώρες και ένα τέταρτο καθορίζεται από τη διαθεσιμότητα κτηνοτροφικών ψαριών. Από όλες αυτές τις επιλογές, η πρώτη ήταν αυτή που θα απέτρεπε τους λιγότερους θανάτους και η τρίτη τους περισσότερους, αν και είναι πιθανό ότι αυτή η διανομή ψαριών θα ήταν πιο απλή σε ένα μοντέλο από ό,τι στην πραγματικότητα. Η εκτίμηση είναι ότι η εφαρμογή πολιτικών τροφίμων σε εθνικό επίπεδο που ευνοούν την κατανάλωση ψαριών δεν θα παράγει μόνο βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, αλλά επίσης θα μείωνε τις δαπάνες για την υγεία και θα προωθούσε την παρακολούθηση της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας του Ατλαντικού, δύο διατροφικά πρότυπα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως αποτελεσματικά στην πρόληψη παθολογιών. Σε κάθε περίπτωση σε μια πρόβλεψη τριακονταετίας, υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες. Μία από αυτές είναι η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο μέγεθος των αλιευμάτων. Αν και οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν λάβει υπόψη αυτόν τον παράγοντα, προηγούμενες αναλύσεις εκτιμούν ότι οι ποσότητες κτηνοτροφικών ψαριών θα διαφέρουν λιγότερο από 3%. Για να υποστηρίξουν τη βιώσιμη παραγωγή αυτού του τύπου αλιείας, οι συγγραφείς προτείνουν την υιοθέτηση στρατηγικών όπως η μετακίνηση των τοποθεσιών αλιείας σε πιο ευνοϊκές περιοχές, εάν οι κλιματικές συνθήκες αλλάξουν με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Όπως και να έχει πάντως η ουσία είναι ότι το ψάρι κάνει καλό σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Πόσο εύκολα το αλλάζεις; (in.gr) Αν σήμερα νιώθετε πως δεν θα τα βγάλετε πέρα, δοκιμάστε να κάνετε αυτά. Ίσως χθες βράδυ το ξενυχτήσατε λόγω δουλειάς ή επειδή υποκύψατε στον πειρασμό να δείτε και το επόμενο επεισόδιο της αγαπημένης σας σειράς. Ίσως πάλι ενοχλητικές σκέψεις, κάποιος θόρυβος ή ένα απρόοπτο περιστατικό να σας τίναξε από το κρεβάτι και σήμερα να αισθάνεστε εξάντληση. Όποια κι αν ήταν η αιτία του κακού ύπνου σας, υπάρχουν τρόποι να ανακάμψετε. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι ακριβώς θα ήταν ωφέλιμο να κάνετε. #1 Αντισταθείτε στην επιθυμία να πατήσετε το snooze Το να αντισταθμίσετε την ανήσυχη νύχτα σας αγνοώντας το ξυπνητήρι για μερικές ώρες μπορεί να ακούγεται μια καλή λύση, αλλά η καθυστέρηση της συνηθισμένης ώρας αφύπνισης, διαταράσσει σημαντικά τον κιρκάδιο ρυθμό. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι βιολογικοί ρυθμοί που κυμαίνονται κατά τη διάρκεια του 24ώρου και ρυθμίζουν το μεγαλύτερο μέρος της φυσιολογίας και της συμπεριφοράς μας, συμπεριλαμβανομένου του πότε νιώθουμε υπνηλία ή εγρήγορση. Η σταθερή ώρα του πρωινού ξυπνήματος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσουμε τους κύκλους ύπνου-εγρήγορσης ισορροπημένους, κάτι που διασφαλίζει ότι σήμερα θα έχουμε τη διάθεση να κοιμηθούμε ήσυχοι το βράδυ και η μια άγρυπνη νύχτα δεν θα μας γίνει συνήθεια. #2 Εκμεταλλευτείτε το φως του ήλιου Συχνά αισθανόμαστε νωθροί το πρωί καθώς η μελατονίνη, η κύρια ορμόνη του ύπνου, «φεύγει» σιγά-σιγά από το σύστημά μας. Το φως της ημέρας, από την άλλη, ενισχύει την ντοπαμίνη, την ορμόνη που συμβάλλει στην καταστολή της μελατονίνης, χαρίζοντάς μας εγρήγορση. Εκτός λοιπόν από το ανοίξετε τα παράθυρα στο σπίτι με το που ξυπνήσετε σήμερα, θα μπορούσατε επίσης να κάνετε μια μικρή βόλτα στο φως της ημέρας καθώς η σωματική δραστηριότητα ενισχύει επίσης την ντοπαμίνη. #3 Πάρτε έναν υπνάκο το μεσημέρι ή ξαπλώστε απόψε λίγο νωρίτερα Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί επίσης να σας δώσει μια ώθηση ενέργειας, αλλά μόνο εάν περιορίζεται σε περίπου 30 λεπτά, σύμφωνα με μελέτες. Εάν δεν συνηθίζετε να κοιμάστε ή ο μεσημεριανός ύπνος έχετε διαπιστώσει πως γενικά δεν σας βοηθά, κάντε πάλι μια μικρή βόλτα το απόγευμα για να αναζωογονηθείτε. Θυμηθείτε πως μια άγρυπνη νύχτα μπορεί να σας κάνει παραδόξως να είστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση το επόμενο βράδυ, κάτι που είναι ωφέλιμο να καταπολεμήσετε μιας και η έλλειψη ανάπαυσης συνδέεται με πολλά ζητήματα υγείας μακροπρόθεσμα. Δώστε λοιπόν απόψε προτεραιότητα στον ύπνο σας, ξαπλώνοντας ίσως και λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο. Αν και ο ύπνος δεν αναπληρώνεται, η έρευνα δείχνει ότι λίγο περισσότερος τις επόμενες μία με δύο νύχτες μπορεί να μας βοηθήσει να ανακάμψουμε πιο γρήγορα. Κλείστε λοιπόν φώτα, παντζούρια και οθόνες και πιείτε κάτι ζεστό (λίγο γάλα με μέλι ή ένα αφέψημα από πασιφλόρα ή τίλιο). Αν δεν σας παίρνει με τίποτα ο ύπνος, αντί να κοιτάτε συνεχώς το ρολόι, κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε κάτι ευχάριστο. Κάτι που σας ηρεμεί και σας φτιάχνει τη διάθεση. Έτσι, είναι βέβαιο πως ο ύπνος θα έρθει πριν καν το καταλάβετε… (vita.gr) Έως και 400 mg καφεΐνης την ημέρα φαίνεται να είναι ασφαλή για τους περισσότερους ενήλικες Οι άνθρωποι έχουν μια σχέση αγάπης-μίσους με τον καφέ. Μια έκθεση του 2023 από την National Coffee Association διαπίστωσε ότι το 63% των Αμερικανών πίνουν καφέ κάθε μέρα – αυτό είναι περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ρόφημα, εκτός από το νερό. Μια πληθώρα άρθρων περιγράφει λεπτομερώς το ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τρόπους για να σταματήσουν τη συνήθεια του καφέ. «Είναι σημαντικό να ακούς το σώμα σου», λέει ο Nyemb-Diop «Ο καφές έχει τη φήμη του κακού παιδιού», λέει στον Guardian ο Δρ Peter Hayes, καθηγητής ηπατολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Οι τρέχουσες ανησυχίες για τον καφέ, σημειώνει, συχνά αναφέρονται στη νεφελώδη έννοια της «αποτοξίνωσης». «Όλοι μιλούν με πολύ αόριστους όρους», λέει, προσθέτοντας ότι ο καφές δεν είναι τοξίνη. Τι να κάνει κανείς για αυτό; Πόσος καφές είναι πολύς; Μήπως πρέπει να προσπαθήσουμε να μειώσουμε; Ζητήσαμε από τους ειδικούς να αναλύσουν τα αποτελέσματα της πρωινής παρασκευής μας. Τι συμβαίνει όταν πίνουμε καφέ; Το κύριο ενεργό συστατικό του καφέ είναι η καφεΐνη, εξηγεί ο Δρ Sander Kersten, καθηγητής μοριακής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Cornell. Όποιος έχει πιει μια πρωινή κούπα θα είναι εξοικειωμένος με τα αποτελέσματα. Ως διεγερτικό, η καφεΐνη κάνει κάποιον να αισθάνεται πιο σε εγρήγορση, λέει η Kersten. Οι χρόνοι αντίδρασης των ανθρώπων είναι πιο γρήγοροι, μπορούν να συγκεντρωθούν καλύτερα και έχουν αυξημένη αντοχή. Μελέτες έχουν βρει ότι η κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με βελτιωμένη αθλητική απόδοση. Σύμφωνα με τον Karsten, αυτά τα αποτελέσματα συνήθως εμφανίζονται μέσα σε μισή ώρα και διαρκούν έως και δύο ώρες. «Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που οι άνθρωποι τείνουν να συνεχίζουν να πίνουν καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει. «Δεν κρατάει πολύ». Υπάρχει όριο στο πόσο καφέ πρέπει να πίνει κανείς την ημέρα; Έως και 400 mg καφεΐνης την ημέρα φαίνεται να είναι ασφαλή για τους περισσότερους ενήλικες, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Ένα φλιτζάνι οκτώ ουγγιών παρασκευασμένου καφέ περιέχει περίπου 95 mg καφεΐνης, λέει ο Giovannucci, άρα αυτό ισοδυναμεί με περίπου τέσσερα φλιτζάνια joe. Πάνω από αυτά τα επίπεδα, λέει ο Giovannucci, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν νευρικότητα και αυξημένο καρδιακό ρυθμό – «συμπτώματα που μπορούν να γίνουν αισθητά κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άγχους», λέει. Τα άτομα με υποκείμενη διαταραχή πανικού ή άγχους διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να βιώσουν αυτές τις αρνητικές παρενέργειες. Δύο με τρία φλιτζάνια την ημέρα γενικά φαίνεται να είναι το γλυκό σημείο για να αποκομίσετε τα οφέλη του καφέ χωρίς να αντιμετωπίζετε τα μειονεκτήματά του, λέει ο Hayes. Αλλά η ιδανική ποσότητα είναι διαφορετική για διαφορετικούς ανθρώπους. «Είναι σημαντικό να ακούς το σώμα σου», λέει ο Nyemb-Diop. Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά επίπεδα ευαισθησίας στην καφεΐνη, λέει, και μερικοί μπορεί να αισθάνονται νευρικοί μετά από ένα φλιτζάνι, ενώ άλλοι μπορεί να αισθάνονται καλύτερα μετά από τρία φλιτζάνια. Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων , τοξικές επιδράσεις της καφεΐνης, όπως οι επιληπτικές κρίσεις, έχουν παρατηρηθεί με την ταχεία κατανάλωση 1.200 mg καφεΐνης ταυτόχρονα. Ως εκ τούτου, ο οργανισμός σημειώνει ότι τα προϊόντα καθαρής και υψηλής συμπύκνωσης καφεΐνης , όπως αυτά που περιέχονται σε σκόνες με καφεΐνη ή ενεργειακά ποτά, «αποτελούν σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία». |
Archives
May 2024
|