Η διάγνωση άνοιας (Αλτσχάιμερ, αγγειακής άνοιας κ.α.) συσχετίστηκε με την κατηγορία βάρους κάθε ατόμου με βάση τον δείκτη μάζας σώματος. Το βάρος σχετίζεται με τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και γενικότερα άνοιας με διαφορετικό τρόπο στα δύο φύλα, δείχνει μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα. Οι υπέρβαρες γυναίκες κινδυνεύουν λιγότερο, ενώ αντίθετα οι λιποβαρείς άνδρες αρκετά περισσότερο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κάρελ Κόστεβ του Τμήματος Επιδημιολογίας της IQVIA στη Φρανκφούρτη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ «Journal of Alzheimer’s Disease», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 297.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 70 ετών. Η διάγνωση άνοιας (Αλτσχάιμερ, αγγειακής άνοιας κ.α.) συσχετίστηκε με την κατηγορία βάρους κάθε ατόμου με βάση τον δείκτη μάζας σώματος (λιποβαρείς κάτω του 18,5, φυσιολογικοί 18,5-25, υπέρβαροι 25-30 και παχύσαρκοι άνω του 30). Το ποσοστό λιποβαρών και στα δύο φύλα ήταν 0,9%, των φυσιολογικών 25,5%, των υπέρβαρων 41,5% και των παχύσαρκων 32,1%). Η πιθανότητα άνοιας μέσα στην επόμενη δεκαετία μειωνόταν σημαντικά ανάλογα με το βάρος, από 11,5% στις λιποβαρείς γυναίκες μέχρι 9,1% στις παχύσαρκες, ενώ στους άνδρες τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν από 12% (λιποβαρείς) έως 8,2% (παχύσαρκοι). Ειδικότερα για τη νόσο Αλτσχάιμερ, η παχυσαρκία σχετιζόταν αρνητικά (μειωμένη πιθανότητα) τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Γιατί οι υπερβαρες γυναίκες κινδυνεύουν λιγότερο; Στις γυναίκες οι υπέρβαρες είχαν αρνητική συσχέτιση με την πιθανότητα γενικότερα άνοιας, δηλαδή μικρότερο κίνδυνο. Από την άλλη, η μόνη κατηγορία βάρους με σημαντικά θετική συσχέτιση -δηλαδή μεγαλύτερο κίνδυνο- ήταν οι υπερβολικά αδύνατοι(λιποβαρείς). «Φαίνεται πως στους ηλικιωμένους υπάρχει μια ισχυρή θετική σχέση ανάμεσα στο αφύσικα μικρό βάρος και στην άνοια. Γι’ αυτό, η γνωστική εξασθένηση πρέπει να αξιολογείται τακτικά στους ηλικιωμένους άνδρες με δείκτη μάζας σώματος κάτω του 18,5», σύμφωνα με τους ερευνητές. «Από την άλλη, τα παραπανίσια κιλά μπορεί να προστατεύουν από άνοια τις υπέρβαρες ηλικιωμένες, μια ένδειξη ότι μια μέτρια αύξηση του βάρους στην τρίτη ηλικία μπορεί να είναι αποδεκτή από άποψη γνωστικής προστασίας», πρόσθεσαν. Οι ερευνητές τόνισαν πάντως ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους σε δείγματα και από άλλες χώρες. (in.gr)
0 Comments
Ο επιφανής ανοσολόγος Δρ Άντονι Φάουτσι, ο κυριότερος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Covid-19 και ο άνθρωπος που έγινε το «πρόσωπο» του αγώνα κατά της πανδημίας στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποχωρήσει από τα αξιώματά του τον Δεκέμβριο. Ο Φάουτσι, 81 ετών πλέον, ανέφερε ότι θα παραιτηθεί από σύμβουλος του Λευκού Οίκου αλλά και από διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων (NIAID). Θα αποχωρήσει επίσης από τη θέση του επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανοσορύθμισης του NIAID. Δεν σκοπεύει όμως να «συνταξιοδοτηθεί» ακόμη. «Έπειτα από περισσότερα από 50 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας, σχεδιάζω να συνεχίσω την επόμενη φάση της καριέρας μου ενώ έχω ακόμη τόση ενέργεια και πάθος για τον τομέα μου», ανέφερε στην ανακοίνωσή του. Ο Φάουτσι είναι διευθυντής του NIAID από το 1984. Τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι σκόπευε να αποσυρθεί με τη λήξη της πρώτης θητείας του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε αμέσως «τις βαθύτατες ευχαριστίες του» στον Δρ Φάουτσι για το έργο του. «Οι ΗΠΑ είναι πιο ισχυρές, πιο ανθεκτικές και σε καλύτερη υγεία χάρη σ’ αυτόν» ανέφερε στην ανακοίνωσή του. Στα 38 χρόνια της καριέρας του στον δημόσιο τομέα ο Δρ Φάουτσι συνεργάστηκε με επτά προέδρους, αρχής γενομένης από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν. «Ήταν τιμή να διευθύνω το NIAID», τόνισε, αναφέροντας κάποιες από τις κρίσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια: την επιδημία του AIDS, τον Έμπολα, τον Ζίκα… Το 2020 ο Άντονι Φάουτσι, που ήταν ήδη πολύ γνωστός στην ιατρική κοινότητα όχι όμως και στο ευρύ κοινό, βρέθηκε στο φως των προβολέων, όταν εντάχθηκε στην ομάδα αντιμετώπισης της πανδημίας, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Με τα απλά μηνύματα που επαναλάμβανε ακούραστα έγινε η καθησυχαστική φιγούρα που χρειαζόταν τότε η Αμερική. Φρόντισε όμως να μην εμπλακεί στην πολιτική και σταδιακά έγινε το «μαύρο πρόβατο» των συντηρητικών και ο αγαπημένος στόχος των αντιεμβολιαστών, με φόντο την πόλωση στις ΗΠΑ εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Σε μια ακρόαση στη Γερουσία, ο Φάουτσι κατηγόρησε έναν Ρεπουμπλικάνο πολιτικό ότι «ενθάρρυνε» ανθρώπους οι οποίοι εξαπέλυαν απειλές θανάτου εναντίον του. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Βάλτε να φάτε ένα μπολ παγωτό χωρίς τύψεις. Έρευνα δείχνει πως είναι πιο υγιεινό ακόμη και από ένα πολύσπορο κουλούρι. Κάθε καλοκαίρι – και όχι μόνο – το παγωτό έχει την τιμητική του. Μια απογευματινή βόλτα ή μια ζεστή μέρα στη παραλία συνδυάζεται τέλεια με ένα χωνάκι από την αγαπημένη μας γεύση. Όταν όμως, προσέχουμε την διατροφή μας φοβόμαστε πως οι θερμίδες της αγαπημένης μας απόλαυσης θα είναι πολλές. Μια νέα έρευνα έρχεται να διώξει τις τύψεις μας. Σύμφωνα με την μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Μασαχουσέτη, το παγωτό είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Πιο υγιεινή ακόμη και από ένα πολύσπορο κουλούρι αλλά και άλλες τροφές όπως αλμυρά κράκερ. Στην έρευνα, οι ειδικοί στη σχολή Επιστήμης και Πολιτικής της Διατροφής στο Tufts ανέπτυξαν μια «Πυξίδα Τροφίμων» . Σύμφωνα με αυτήν, μπορούν να κατατάξουν οποιοδήποτε είδος τροφής από το 1 έως το 100 με βάση τη διατροφή αξία. Όσο μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός, τόσο πιο υγιεινό ήταν το φαγητό.Συγκεκριμένα, ένα χωνάκι παγωτού με ξηρούς καρπούς και παγωτό σοκολάτας πήρε βαθμολογία 37. Από την άλλη, ένα πολύσπορο κουλούρι με σταφίδες έλαβε 19 ενώ το αλμυρό κράκερ 7. Έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός πως ενώ ένα φρενς τοστ ολικής άλεσης πήρε βαθμολογία 37, τα πατατάκια καλαμποκιού βαθμολογήθηκαν υψηλότερα, με 55 βαθμούς. Από την άλλη, ο καπουτσίνο με γάλα χαμηλών λιπαρών βαθμολογήθηκε με 69. Ο Ντάριους Μοζαφαριάν, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε πως είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να αναγνωρίσουν τι είναι υγιεινό. «Άπαξ και υποστηρίξεις το δόγμα ΄φάε λαχανικά, απόφυγε αναψυκτικά’, το κοινό είναι σχετικά μπερδεμένο για το πώς να αναγνωρίζει τις πιο υγιεινές επιλογές σε οπωροπωλεία, καφετέριες και εστιατόρια. Οι καταναλωτές, οι υπεύθυνοι διαμόρφωσης πολιτικής, ακόμη και η βιομηχανία αναζητούν απλά εργαλεία για να καθοδηγήσουν τους πάντες σε πιο υγιεινές επιλογές τροφής». Κατηγορίες προϊόντων και βαθμολογίεςΌσον αφορά τις κατηγορίες των προϊόντων που μετρήθηκαν, τα σνακ και τα γλυκά συγκέντρωσαν τη χαμηλότερη κατάταξη. Ο μέσος όρος ήταν 16,4. Επίσης, δεν αποτελεί έκπληξη πως τα λαχανικά και τα φρούτα – μαζί με τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς – έχουν την υψηλότερη βαθμολογία. Συγκεκριμένα, τα λαχανικά έλαβαν βαθμολογία 43,2. Τα αναψυκτικά με ζάχαρη έλαβαν μέσο όρο βαθμολογίας 27,6, ενώ ο χυμός φρούτων και λαχανικών έφτασε στο 67. Σύμφωνα με τη μελέτη, το πιο υγιεινό κρέας είναι τα θαλασσινά, στα οποία δόθηκε κατά μέσο όρο 67 και ακολουθούν τα πουλερικά και το βοδινό, των οποίων η μέση βαθμολογία ήταν 42,67 και 24,9 αντίστοιχα. Την έρευνα συνυπογράφει η Ελληνίδα καθηγήτρια Διατροφής στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και Αναπληρωματική καθηγήτρια Διατροφής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tufts, Renata Micha. «Με τον αλγόριθμο βαθμολόγησης που είναι διαθέσιμος στο κοινό, το Food Compass μπορεί να προσφέρει μια διαφοροποιημένη προσέγγιση για την προώθηση υγιεινών διατροφικών επιλογών. Αυτό μπορεί να συμβεί βοηθώντας στην καθοδήγηση της συμπεριφοράς των καταναλωτών, της διατροφικής πολιτικής, της επιστημονικής έρευνας, των πρακτικών της βιομηχανίας τροφίμων και των κοινωνικών επενδυτικών αποφάσεων». (in.gr) Αποκαλυπτικός ήταν ο Αμερικανός βιολόγος, Kevin Michael Esvelt, σε πρόσφατη ομιλία του, καθώς άφησε να εννοηθεί, ίσως και να απελευθερώθηκαν επικίνδυνοι τεχνητοί χιμαιρικοί κορωνοϊοί κατά των ανθρώπων! Ο Kevin Michael Esvelt είναι Αμερικανός βιολόγος. Σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής στο εργαστήριο MIT Media και ηγείται της ομάδας Sculpting Evolution. «Αυτό που προσπαθούσαν να κάνουν ήταν να ταυτοποιήσουν έναν βιολογικό παράγοντα που έχει καλές πιθανότητες να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους εάν απελευθερωθεί. Και μοιράστηκαν την περιγραφή του τι έκαναν, και μοιράστηκαν την αλληλουχία του γονιδιώματος, επειδή νόμιζαν ότι αυτό θα μας έκανε πιο ασφαλείς, γιατί πιστεύουν ότι γνωρίζοντας ποιοι ιοί στη φύση μπορεί να προκαλέσουν πανδημίες μας κάνει πιο ασφαλείς. Δεν έλαβαν υπόψη τους κινδύνους για την ασφάλεια και αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η (USAID), όσο και η (ΝΙΗ) χρηματοδότησαν αυτές τις συγκεκριμένες μελέτες κορωνοϊού-χίμαιρας». pronews.gr Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως η απώλεια μνήμης είναι το μόνο σημάδι της άνοιας. Ωστόσο υπάρχουν πολλά περισσότερα συμπτώματα από το να ξεχνάς. Υπάρχουν συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με την άνοια. Τα πιο συνηθισμένα είναι:
Λίγο πιο σπάνια είναι:
Η αλλαγή συμπεριφοράς που μπορεί να εμφανιστεί και πριν τη διάγνωση Συγκεκριμένα σε μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, ερευνητές διαπίστωσαν ότι ηλικιωμένα άτομα που εμφάνισαν άνοια ήταν σημαντικά πιο πιθανό να έχουν οικονομικά προβλήματα και κακή βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν διαγνώστηκαν ποτέ με άνοια, εκείνοι με άνοια είχαν περισσότερες πιθανότητες να χάνουν τακτικά πληρωμές λογαριασμών έως και έξι χρόνια πριν από τη διάγνωση. Επιπλέον, αυτά τα οικονομικά προβλήματα έγιναν πιο έντονα μετά από τη διάγνωση άνοιας. Η Monica Moreno, εκ των επικεφαλής στην Ένωση Αλτσχάιμερ, λέει: «Αν και υπάρχουν πολλά σημάδια, ή συμπτώματα άνοιας, οι προκλήσεις με την επίλυση προβλημάτων, ή με τον προγραμματισμό, μπορούν να προκαλέσουν κακή διαχείριση των οικονομικών του ασθενούς. Η άνοια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διαχείριση των χρημάτων ή τα προσωπικά οικονομικά, λόγω μειωμένης κριτικής σκέψης και δυσκολίας στην ολοκλήρωση γνωστών εργασιών”. Επιστήμονες του Yale University κατάφεραν να «ζωντανέψουν» κύτταρα οργάνων χοίρων, οι οποίοι είχαν πεθάνει πριν μερικές ώρες. Στα θηλαστικά, το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα όργανα του σώματος και στα κύτταρα. Αν η ροή σταματήσει, τα κύτταρα πεθαίνουν και τα όργανα ακολουθούν. Ωστόσο το νέο επίτευγμα δείχνει πως ο θάνατος μπορεί να επιβραδυνθεί σε όργανα και κύτταρα τα οποία αφαιρούνται από το σώμα, εξασφαλίζοντας πολύτιμο χρόνο για μεταμόσχευση οργάνων. Οι επιστήμονες ανάμιξαν το αίμα του ζώου με μία τεχνητή ουσία, ένα διάλυμα που περιέχει αντιφλεγμονώδη, αναστολείς νεύρων, θρεπτικά συστατικά και φάρμακα που καταπολεμούν το θάνατο των κυττάρων. Έπειτα σύνδεσαν τα όργανα σε ένα μηχάνημα που δημιουργεί ροή υγρού και μιμείται το χτύπο της καρδιάς, οξυγονώνοντας το υγρό, ενώ τα φάρμακα απέτρεπαν το σχηματισμό θρόμβων. Ο συνδυασμός μηχανήματος και υγρού ονομάστηκε OrganEx. Δοκιμάστηκε στους χοίρους άμεσα, μία ώρα και εφτά ώρες μετά την καρδιακή ανακοπή. Διατηρώντας τα όργανα σε θερμοκρασία σώματος, οι ιστοί συνέχισαν να τρέφονται και παράγουν απόβλητα με ελεγχόμενο ρυθμό. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 100 χοίροι. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, αφού το OrganEx κατάφερε να διατηρήσει την ακεραιότητα των ιστών, να μειώσει το θάνατο των κυττάρων, να αναβιώσει ορισμένες μοριακές και κυτταρικές διεργασίες σε ένα εύρος ζωτικών οργάνων, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, το συκώτι και τα νεφρά. Η έρευνα απέχει πολύ καιρό ακόμα από δοκιμές σε ανθρώπους. Αν τα καταφέρουν όμως, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, καθώς θα μπορούν να επιμηκύνουν σημαντικά τη ζωτικότητα ενός οργάνου για να μπορέσει να μεταμοσχευθεί, αφού θα μπορούν να συλλέξουν υγιή όργανα πολύ μετά την ώρα θανάτου. Με τη σειρά του αυτό θα κάνει ευρέως διαθέσιμες τις μεταμοσχεύσεις, σώζοντας πολλές ζωές. Επιπλέον, η τεχνολογία αυτή ίσως να μπορέσει να περιορίσει τη ζημιά σε τραυματισμένα όργανα μετά από καρδιακά επεισόδια ή εγκεφαλικά. |
Click to set custom HTML
ΑΡΧΕΙΟ
September 2024
Click to set custom HTML
Click to set custom HTML
|